Voila.....modul de fraudare a unui campionat național

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
YO2VG
Mesaje: 38
Membru din: Vin Iul 28, 2017 11:53 pm
Contact:

Voila.....modul de fraudare a unui campionat național

Mesajde YO2VG » Lun Mar 22, 2021 12:04 am

Salutare tuturor
Câștigarea Campionatelor Naționale ale României, fie la telegrafie, fie la fonie, reprezintă chintesența și încununarea activității unui sportiv radioamator sau a unui club de radioamatori, fiind performanța supremă la care poate tinde un operator sau mai mulți operatori, cu veleități deosebite în traficul radio.
Nu este neobișnuit (cel puțin în YO) ca indivizi sau cluburi sportive să încerce să fraudeze astfel de concursuri pentru cauze deloc nobile. Motivele unor astfel de încercări, reprezintă uneori interesele materiale obținute de pe urma unor astfel de competiții, fie ridicarea ,,eului personal” pe un piedestal, la care cei mai mulți dintre radioamatorii YO pot ajunge doar cu privirea.
Nu este prima dată de-a lungul timpului, de când am menționat modul pervers de operare în astfel de campionate a unor indivizi și radiocluburi, care nu precupețesc nici un efort, de a accede spre culmi sportive, pe care din păcate doar prin fraudă le pot ajunge. Acum câțiva ani buni, pe grupul YODX am scris un articol intitulat ,,Haiti”. Nu reprezenta defel ultima zonă după care umblam de ani buni în 160m, ci haitele de băieți care sub conducerea unui personaj macabru, fraudau tot ce se putea frauda la acea oră. Băieții aceia au crescut mult de atunci, poate s-au mai schimbat, dar obiceiul celor care conduc destinele sportului în județul Neamț au rămas aceleași. Au venit copii noi, cărora de mici le-a fost inoculată dorința de câștig cu orice preț...chiar călcând în picioare onoarea(și așa firavă) a hamradioului din YO. Indicative relativ noi care sunt folosite (cu sau fără acordul lor) în adjudecarea titlurilor de campioni YO în campionatele noastre naționale.
Aș prefera să cred că aceiași indivizi care înainte fabricau loguri fictive pentru câștigarea unor altfel de concursuri (evident care aduceau bani mulți din bugetul MTS) au ,,uzitat” și acum indicativele acestor tineri care pornesc cu stângul în activitatea radio. Pentru că studiind înregistrările pe care le-am ,,ridicat” pe net cu ajutorul lui Daniel, (tks Yo5ld), se poate observa modul de lucru mereu același în realizarea qso-urilor. Aceste înregistrări pot servi foarte bine echipei din FRR care se ocupă de jurizarea ultimului campionat național de telegrafie.
Dar până acum FRR nu a dat dovadă absolut niciodată că ar dori să facă ceva pentru ca oameni grei din conducerea ei, să nu mai aducă rușinea și necinstea, la rang de virtute. Spun asta acum pentru că:
1. secretarul FRR este membru al Clubului Sportiv Steaua
2. președintele FRR este membru la Clubul Sportiv Petrolul
3. unul din organizatorii campionatului, Yo3GCL, este membru al Clubului Sportiv Steaua
și toți aceștia au fost prejudiciați de traficul preferențial practicat de juniorii cluburilor nemțene, favorizând stația YR8Y să acceadă către ,, diploma şi tricoul de campion dacă sunt participanţi la categoria respectivă, aparţinand la 4 structuri diferite afiliate FRR” (citat din regulamentul concursului).
Sunt foarte curios de ce FRR se face ,,părtașul” tacit al unor astfel de practici care produc indignare, scârbă și totală lehamite celor care încă mai speră în revigorarea spiritului hamradio pe meleagurile mioritice? De ce oare aceiași oameni de mulți ani încoace reprezintă echipele noastre naționale în toate competițiile externe? Sunt și alte întrebări grele pe care le-aș pune oficialilor FRR, dar respectul pentru urechile dvs. mă împiedică să o fac.
Vă atașez dintr-un fișier pdf (https://drive.google.com/file/d/1HFEpd5 ... sp=sharing) stațiile nemțene (YO8YNS, YO8PUF, YO8TDR, YO8NTD,YO8ACC, YO8TMR ) si traficul lor....favorizată fiind, evident, stația YR8Y. Veți observa modul de fraudare și cât de ușor se poate întoarce peste cap un clasament. Puteți observa din înregistrările audio și nivelul de putere a tuturor stațiilor participante....dar ăsta e un alt subiect fierbinte.
Îmi arăt respectul pentru cel care a modificat regulamentul de desfășurare a campionatelor SSB și CW (modul sprint, adică părăsirea frecvenței după fiecare qso) , făcând posibil astfel câștigarea campionatelor de către stații cu putere redusă, dar operatori dibaci.
Totuși nici o modificare nu poate pune capăt unor anumitor obiceiuri ale acelorași indivizi, care și-au cizelat de-a lungul anilor practicile de fraudare a tuturor concursurilor YO care aduc bani, titluri și faimă.
Nu mi-a făcut deloc plăcere să scriu aceste lucruri, dar dacă vom continua să aplicăm politica struțului, vom fi încălecați de aceiași indivizi cu practicile lor oneroase care nu aduc cinste nici FRR nici nouă.

Să aveți sănătate!
Vali,YO2VG

Avatar utilizator
yo9rij
Mesaje: 357
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: Voila.....modul de fraudare a unui campionat național

Mesajde yo9rij » Lun Mar 22, 2021 10:26 am

...un exemplu elocvent pentru care "radioamatorismul" nu poate fi considerat sport!...
Frumoasa analiza!
Felicitari!
73! de YO9RIJ Petrica

yo9bpx
Mesaje: 1
Membru din: Mar Iun 22, 2010 1:51 pm
Contact:

Re: Voila.....modul de fraudare a unui campionat național

Mesajde yo9bpx » Lun Mar 22, 2021 1:16 pm

YO9FNP nu mai este membru la CS Petrolul. A cerut transferul la CSA Steaua Bucuresti.
73 Mihai YO9BPX

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 919
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Voila.....modul de fraudare a unui campionat național

Mesajde YO4BKM » Mar Mar 23, 2021 6:02 pm

Ce a aratat aici Vali YO2VG este o practica semnalata de multe ori, dar ignorata.
Incerc acum sa-i amintesc lui YO9FNP de un eveniment petrecut la Buzau in noiembrie 2012. Cu ocazia simpozionului organizat acolo s-a facut si arbitrarea publica la CN US SSB din octombrie acelasi an, conectand un laptop la un videoproiector in sala unde se desfasura simpozionul. La actiunea de a se face arbitrare publica au participat printre altii YO9FNP, YO9RIJ, YO8TC, YO7AQF, membri ai CA al FRR care incercau ca printr-un regulament nou si un soft bine verificat sa impiedice tentativele de fraudare. Am participat si eu ca autor al softului de arbitrare (omologat, ba si premiat de FRR in 2012) si ca operator la laptop. Poate ca YO9FNP isi mai aminteste ca cu o zi ianinte era sa se anuleze arbitrarea publica (cuprinsa in program!) din cauza impotrivirii unui personaj important din CA al FRR care s-a remarcat atunci si prin faptul ca si-a trimis lui insusi o scrisoare deschisa destul de controversata. Sigur ca altii cunosc mai multe detalii.
Softul folosit atunci, a carui executie a durat cca 2 minute, avea si o parte destul de extinsa care testa multe situatii de fraudare, chiar si situatii de genul celei descrise de YO2VG. Ba si "minutul de guma". In afara de "minutul de guma" care a fost semnalat dar nu a fost luat in considerare (era prima data cand se evidentia un astfel de caz), nu au aparut alte incercari de frauda. Dar multi au apreciat mai tarziu ca arbitrarea a fost "inumana". Nu cred ca prin severitatea cu care a sanctionat erorile de preluare (pe care, dealtfel, o face orice soft), ci mai ales prin ce a aratat ca poate face.
Poate ca YO9FNP isi aminteste si ce s-a intamplat in CA al FRR in perioada decembrie 2012-ianuarie 2013 ca o consecinta a iniativelor luate de el. Si ma asteptam ca acum sa dezvolte vechile initiative pentru o desfasurare in conditii de sportivitate a campionatelor, atat de mult dorite cu noua ani in urma.
Nu a fost singura incercare pornita din interiorul FRR pentru a face o atmosfera prielnica oricarui concurs, dar a fost singura care a avut o finalizare. Dar una meteorica. Altele, de care stiu deoarece am fost impilcat direct cu cativa ani inainte, au murit din fasa, chiar din faza stabilirii pricipiilor dupa care sa se lucreze.

72 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo5ajr
Mesaje: 735
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Voila.....modul de fraudare a unui campionat național

Mesajde yo5ajr » Mar Mar 23, 2021 6:39 pm

Poatarea lui Valy am citit si recitit - mi a linistit sufletul faptul ca printre noi sunt ham - i care "indraznesc" sa spuna in public despre lucruri care incarca inima. Este o critica dura dar reala al FRR. Problemele nu sunt noi - sant vechi. "Organizari speciale" s-au facut si in anii 65 - 80, mai ales in concursurile UHF, si fara scrupule, fapt pentru care asa de putine ori apar in concursuri UUS, dar si in US, 90% prefer contestele mari, organizate si arbitrate in alte meleaguri. "Boala" in YO este prea acuta si asta datorita neluarii masurilor chiar drastice la momentele potrivite si chiar mediatizate apoi. Unii dau din mana - " ei si?...este doar un hoby, un joc, de ce sa ne radicalizam? Sa pierdem membrii?" DA - chiar....sa pierdem membrii prin exludere exemplara care in mod constient incalca fairplay - ul indiferent ca din motive de orgolii sau pecuniare! Asa se putea instala o atmosfera care sperie pe cei imorali. Acum fraiele sunt scapate si numai o conducere consecventa, o atmosfera adevarata de familie, de respect reciproc o mai poate aduce in normalitate. Tavi (YO4BKM pe care respect mult) a postat printre altele ca "prea multi in YO au finale de putere" - si ce daca? In oceanul de UA, SP, 9A etc. cu greu te mai intelegi in YO in QSO - urile "round table" de toate zilele, de ce sa lasam capul aplecat? Important insa este ca acele "big gun" - uri sa folosesti civilizat, sa nu improasca pe banda peste 5 - 6 Khz, sa incaleci in mod voit pe cel slab la concursuri, sa nu declari QRP sau LP, sa fii corect. Etica contestelor se bazeaza pe bunul simt si respect, altfel pierde valoarea. Urmariti diferenta comportamentelor in 160m fata de comportamente din 40 sau 20m. E cer si pamant. De ce? Pentru ca "gentleman band" este prea dificil. Unde pui apoi efortul si dificultatile de la un CQ WPX sau alte conteste de mai mare anvergura fata de CN US organizat, arbitrat de FRR care acorda "titlurile supreme" sau recompense. Aici as nota dezacordul meu fata de Petrica, YO9RIJ (prieteul meu) care postarea lui Valy considera o demonstrare a faptului ca radioamatorismul nu e sport. Desigur nu e sport in acceptiunea generala a preocuparilor radioamatoricesti, dar vrem sau nu, COMPETITIILE insasi exprima COMPETITIE! Competitie in care dai totul ce este bun in tine ca apoi sa fii "cantarit" de un arbitraj corect. Un operator bun devine bun dupa multi ani de participare si nu de amorul artei, sa fac prezenta doar. Omul nu ajungea la stadiul actual de dezvoltare tehnologica daca expresia de "competitivitate" ar fi necunoscut. Chiar si pacea mondiala se bazeaza pe o anumita competivitate ( Ganditi-va la realizarea armelor nimicitoare, nucleare, dar si acolo din fericire a fost un Openheimer etc.) In sfarsit - metodele de fraudare sunt multe si unele chiar sofisticate care nu pot fi uneori deepistate de un biet soft de arbitrare. In unele sate, catuni in muntii Maramuresului daca omul pleaca de acasa nu apeleaza la tehnologii ca "remote si camere moderne" - in loc de lacate pune o matura asezata oblic la intrare si acolo nu mai intra nimeni (poate unii nu credeti dar puteti intreba pe YO8CT Cristi care a si a vazut....hi. Parerea mea ca dezvoltarea inteligentelor artificiale care va face aparitia ciborgilor, ei nu vor incalca regulile fairplay cu conditia ca omul sa evita implantarea in softul lor comportamente contrare. Dar...cine stie, aceasta ultima inventie a omului nu va exclude chiar creatorul om daca acesta va dovedi incapacitate in remedierea defectelor "omenesti".
73 de yo5ajr Miki

yo8sgm
Mesaje: 7
Membru din: Lun Oct 14, 2013 11:28 pm
Contact:

Re: Voila.....modul de fraudare a unui campionat național

Mesajde yo8sgm » Vin Mar 26, 2021 8:44 am

Subiectul acesta prezentat de Valy, Daniel, Adrian &Co este, intr-adevar destul de vechi si cu care ne-am obisnuit asa cum ne-am obisnuit cu foarte multe alte aspecte pe aceasta tema. Ieri am avut o discutie "face to face" cu un amic radioamator, mai vechi decat mine in bransa, si mi-a explicat unele modalitati de fraudare, pentru ca eu nu intelegeam jongleria logurilor "aranjate". Abia acum am inteles de ce la unele concursuri nationale, la care am participat, unele statii nu mi-au raspuns la chemare chiar daca aveam 300 W in antena. Sunt, totusi, contrariat de faptul ca aspectele prezentate in postarile pe aceasta tema si insotite de dovezi nu au avut o finalitate evidenta in Comisia de disciplina sau la Ministerul Sporturilor. Poate ca ne lipseste curajul de a sacrifica o "relatie de prietenie" si timp in favoarea Fairplay-ului si corectitudinii. Nepasarea multora dintre noi si neimplicarea, ca factor de echilibru, in starpirea acestor atitudini fanariotice va conduce in final (daca va exista un final), la matastaze extinse in FRR. Poate ca este timpul sa-i punem la "zidul infamiei" pe toate caile pe cei vinovati, poate ca nu trebuie si continuam sa ne complacem cu situatia si...tot inainte precum zicala "cainii latra ursul merge". Sunt sigur ca exista solutii la toate aceste aspecte prezentate dar, trebuie aduse laolalta eforturile oamenilor de bine si sesizate toate forumurile decizionale, FRR, Minister, ANCOM chiar si DNA pentru ca am retinut ca exista si aspecte de "smecherii financiare". Este, probabil greu de luat taurul comunal de coarne dar...ar fi un inceput. Modalitatea de a discuta public aspecte ca acesta este buna dar, nu cea mai buna. Cred ca este momentul adevarului si sa se constituie un "grup de bun simt" care inventarieze aceste aspecte pe baza de dovezi si prezentate structurilor sus amintite dar, cine sa-l constituie?. Poate ca si boicotarea participarii la unele concursuri organizate de "vinovati" ar putea fi un semnal de alarma pentru cei care sunt platiti sau alesi ca sa faca lucrurile cum trebuie. Pana atunci, o sa ne plangem de mila unul altuia iar "malformatia caracteriala" a fraudei evidente si stiute in FRR se va dezvolta si va cuprinde cluburile, asociatiile etc iar in final...un final sumbru este predictibil. Toate cele bune pentru oamenii de bine!.

YO4PX
Mesaje: 513
Membru din: Vin Feb 25, 2011 11:26 am
Contact:

Re: Voila.....modul de fraudare a unui campionat național

Mesajde YO4PX » Vin Mar 26, 2021 12:11 pm

Un articol publicat in 2010, dar la fel de valabil şi acum:
https://yo4px.blogspot.com/2010/09/ar-trebui-sa-ti-fie-rusine-sub-acest.html#more
Cei care ştiu adevărul şi tac sau din diverse motive încearcă să nege sau să minimalizeze gravitatea fraudelor încurajează perpetuarea acestora.
Nu am mai participat în niciun concurs YO din momentul fraudării unui YO DX Contest în 1989.
73
YO4PX

yo5ld
Mesaje: 42
Membru din: Vin Oct 29, 2010 11:46 pm
Contact:

Re: Voila.....modul de fraudare a unui campionat național

Mesajde yo5ld » Vin Mar 26, 2021 4:43 pm

Mai are rost de adus dovezi ca acele loguri de la categoria "juniori" sunt defapt facute cu pixul pe hartie de niste "seniori" (in de-ale creare loguri)? Am ascultat receptiile SDR cautand statiile junioare.. Am auzit doar legaturile (adica aprox 1 pe indicativ - sa nu influenteze rezultatele altor statii) facute de juniori.. Aceeasi viteza de CW, acelasi stil de emitere. Nu am auzit de loc (nici eu, nici CWSkimmer - decodand toata banda) legaturile realizate cu YR8Y sau intre statiile junioare.. De asemenea, statiile junioare sunt extrem de rar postate pe RBN emitand "TEST". As dori si eu sa invat tehnica de a realiza QSOuri cand nici o statie nu emite "CQ TEST".
Este o solutie simpla la aceste loguri facute cu pixul:
Propun introducerea in regulamentul CN SSB 2021 si altor CN-uri nevoia de a trimite impreuna cu logul frecventa exacta pe care s-a realizat QSOul (sa fim seriori, cine nu are statia legata la PC in 2021 si tinde spre performanta) pentru toate statiile care intra in TOP 3. Daca in log nu apare frecventa exacta acesta sa fie mutat maxim pe locul 4. La fel, statiile top 3 sa posede inregistrarea concursului (si semnalele receptionate si cele transmise) si la cererea arbitrului sa fie puse la dispozitie.
Dar conditia este ca arbitrul sa nu fie influentat de YO..... alte persoane si sa fie corect si echidistant. (oare asta se "preda" la cursurile de formare de arbitri? )


La fel s-a intamplat si in CN UUS 2020. Rezultatele pot fi vazute aici: http://www.hamradio.ro/wp-content/uploa ... -2020.docx. Se repeta unele indicative la "juniori".. Oare scopul a fost acelasi? de a avantaja statia YR8Y (care a ajuns pe locul 2 la "mustata" pe VHF). La categoria SHF se observa punctaj aproape dublu a statie YR8Y fata de YR8D si YO8RHM (Mugurel, care are probabil cea mai performanta aparatura in SHF la momentul actual) si aparitia statiilor junioare..

Personal ma frustreaza faptul ca pe tema LP/HP au fost persoane asa de multe care s-au implicat si au comentat, dar la faptul ca inca se creaza loguri cu pixul nu se implica nimeni..

Il invit pe YO9FNP (acum ca stim ca are cont pe forumul acesta) - participant la CN CW US 2021 sub indicativul YR0S - sa isi expirime parerea personala (ca presedinte al FRR probabil nu va zice nimic) asupra faptului ca a luat locul 3 la campionat - in schimbul locului 2 (daca legaturile false ar fi fost depunctate de la YR8Y).


P.S. Tot din inregistrarile SDR am gasit si cateva cazuri in care nu s-a tinut cont de regula "sprint". Oare arbitrul in cazul asta ce are de facut?

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 919
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Voila.....modul de fraudare a unui campionat național

Mesajde YO4BKM » Sâm Mar 27, 2021 12:33 pm

Se repetă ... și se tot repetă ... ca o morișcă bătută de vânturi pentru că exista toate condițiile care să permită acest lucru. Dar, poate și pentru că este atât de simplu de impiedicat acest lucru încât se trece ușor peste adevărata cauză. Poate și dintr-o inerție implementată în rândul multora dintre noi.
Iată ce face să se continue acest flagel: falsa înțelegere a noțiunii de campionat și de campion. Bineînțeles că în plan sportiv unde, conform uzanțelor, un campionat este, citez din DEX: CAMPIONÁT s.n. 1. Competiție sportivă cu caracter mai larg, în care se întrec cei mai buni dintre sportivi sau cele mai bune echipe, dintre care se alege cel mai bun sportiv sau cea mai bună echipă. Simplu, nu? O regulă respectată de celelalte federații sportive în afară de FRR.
Ce ar însemna dacă o echipă de fotbal din liga 1 ar aduna puncte pentru campionat jucând cu echipe din campionatele județene care se învoiesc să joace numai cu ea? Sau dacă în tenis cineva ar aduna puncte pentru clasamente sau campionate jucând în mod asemănător cu amatori de cartier, nu ar întrece-o de mai multe ori pe Simona Halep? De ce nu se stabilește la sfârșitul fiecărui an competițional un lot cu cei mai buni sportivi radioamatori ai anului resectiv, pe categorii (US CW, US SSB, UUS, digitale), care să se confrunte în anul următor în campionatele naționale? Dacă un campionat însemană o întrecere între cei mai buni, cu valoare sensibil egală, dintre care oricine are șanse să devină campion, de ce nu se procedează în consecință? Pentru că, dacă ar lipsi „băieții cu punctele preferențiale”, cei care rămân să se întreacă nu ar mai dori să recurgă la astfel de subterfugii, nimeni nu se luptă un an de zile ca să fie selecționat în lotul viitorilor campioni numai ca să-și vândă punctele în mod preferențial. Sau, chiar dacă ar fi și astfel de cazuri, nu pot fi atît de multe încât să răstoarne radical un clasament, așa cum este acum când se participă „free” indiferent de valoare.
Selecția lotului se poate face în mai multe moduri, FRR are de unde alege. Un exemplu ar putea fi primii 5 (sau 8, sau 10) clasați la campionatele din anul respectiv la care se adaugă primii 3 (sau 4, sau 5) clasati la cupele organizate de radiocluburile afiliate la FRR, depinde de mărimea lotului care nu ar trebui să aibe mai mulți de 40-50 de sportivi, ca să fie de valoare apropiată. Sau lotul poate fi alcătuit din sportivii propuși de cluburile afiliate FRR, cu respectarea unor norme de clasificare sportivă care să dovedească valoarea fiecăruia, nu o recomandare formală ca la înscrierea în partid.
Dacă se are în vedere și participarea începătorilor la campionate, să fie organizate campionate separate pentru ei, nu la comun cu elita, chiar dacă se fac clasamente separate. Pentru că nici în alte ramuri sportive nu se întrec amesetcați în același campionat, nu se întrec elitele cu începătorii.
O problema o reprezintă categoriile HP și LP. La raliuri clasele de putere sau capacitate cilindrică se întrec numai între ele, în aceeași etapă dar la momente diferite, admițându-se uneori clase inferioare printre cele superioare. La fel și în box, lupte etc unde clasele superioare nu concurează în etapele desemnate claselor inferioare, dar invers pot fi cazuri. Nu s-ar putea organiza campionatele FRR cu un interval orar pentru LP și altul pentru HP unde pot participa si cei cu LP dacă vor?
Sunt multe posibilități de a curăța atmosfera încărcată de fraudatori, am arătat cam ce fac alte ramuri sportive, numai că la noi este altfel. De ce?
Prin anii '70 eram începător și abia de încercam câte o participare la câte o cupă mai puțin pretențioasă și numai în AM sau SSB. Dar nu mică mi-a fost surpriza să primesc QSL-uri datate cu momentul unei competiții în CW la care nu am participat. Exista regula ca astfel de cazuri să fie semnalate imediat la FRR și am vrut să predau clubului QSL=urile cu raportul aferent pentru a fi trimise mai departe, dar mi s-au invocat niște rațiuni superiaore, chiar și o amenințare voalată etc etc. Și văd că așa a rămas până acum. Nihil novi sub sole!

73 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
yo8rhm
Mesaje: 337
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:46 pm
Contact:

Re: Voila.....modul de fraudare a unui campionat național

Mesajde yo8rhm » Lun Mar 29, 2021 9:02 am

Am auzit doar legaturile (adica aprox 1 pe indicativ - sa nu influenteze rezultatele altor statii) facute de juniori.. Aceeasi viteza de CW, acelasi stil de emitere. Nu am auzit de loc (nici eu, nici CWSkimmer - decodand toata banda) legaturile realizate cu YR8Y sau intre statiile junioare.. De asemenea, statiile junioare sunt extrem de rar postate pe RBN emitand "TEST". As dori si eu sa invat tehnica de a realiza QSOuri cand nici o statie nu emite "CQ TEST".
.

Ceea ce a spus mai sus YO5LD le-am sesizat si eu in 23cm, cand m-am trezit cu indicative YO8 noi care apareau imediat dupa indicativul YR8Y (asta nu inseamna ca nu m-as bucura sa apara cat mai multe indicative in concursurile din SHF). Si cu aceiasi observatie facuta de YO5LD, stilul de manipulare, viteza, nivel al semnalului si alte caracteristici erau la fel ca in legatura precedenta cu YR8Y, greu de pacalit o ureche antrenata. Culmea e ca unele dintre acele statii nici nu apar in clasament ceea ce este cel putin ciudat.
Este cel putin deranjant daca nu frustrant pentru cei care participa in concursuri in mod onest, ca unii "smecheri" ii considera pe ceilalti "prosti", bazandu-se pe bunul simt al celor din urma pentru a se "catara" pe locuri fruntase.
O modalitate de eliminare sau macar de descurajare a acestor practici a fost sugerata de YO5LD. Dar sunt sceptic ca se va intampla ceva, lucrurile fiind in metastaza de mult timp la frr, care ramane surda in continuare la sugestii. Ar fi util sa se uite putin spre vest sa inteleaga care este trendul si cum se pot obtine performante.

yo8rhm
Mugurel
Si Nordul ofera puncte, doar orienteaza antena...
http://www.yo8rhm.com
http://www.yr8e.com
http://www.uus.ro


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori