YO DX HF 2021

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 904
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde n2yo » Joi Sep 02, 2021 8:23 am

Dezbaterea referitoare la banda de 160 de metri s-a purtat deja, chiar in numeroase randuri. A ramas ca FRR sa introduca experimental banda in acest concurs. E mai putin important ca banda este o "provocare". Ceea ce conteaza este ca YO DX HF Contest este un concurs "DX" la care participantii nu sunt doar din YO sau din tari vecine Romaniei. Fara indoiala ca un concurs mondial pe unde scurte este din start inechitabil pentru participantii care se intrec la aceeasi categorie, insa pe masura ce propagarea se imbunatateste datorita avansarii in ciclul solar 25, handicapul distantei se reduce si statiile DX pot deveni competitive. Adaugarea benzii de 160 de metri nu face insa decat sa mareasca decalajul dintre punctajele statiilor europene si rusesti fata de cele de pe alte continente. Nu stiu daca acest lucru este dezirabil in numele "provocarii" sau pentru ca aceasta banda "e grea", dar ar fi bine ca sustinatorii introducerii acestei benzi sa nu priveasca ingust acest aspect, ci sa ia in consideratie caracterul international al concursului si atractivitatea acestuia.

73 de Ciprian N2YO

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 904
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde n2yo » Joi Sep 02, 2021 8:27 am

Intentionasem sa operez de acasa, insa instalarea antenei Hexbeam nu a fost incheiata, asa ca l-am rugat pe Steve NR4M sa-mi permita sa-i mai folosesc o data statia in acest concurs, lucru pe care l-a acceptat cu multa generozitate.

Antenele de la NR4M se afla intr-un proces de mentenanta asa ca nu toate au fost operationale, majoritatea neputand fi rotite, insa pentru un concurs la care cele mai multe statii sunt din Europa, aceasta nu a fost o problema majora.

Problema a fost propagarea, care in ciuda valorii relativ ridicate a fluxului solar, a fost mult sub asteptari. Semnalele europene pe banda de 20 de metri au fost foarte slabe be durata zilei, banda fiind de asemenea afectata de descarcari elestrostatice cauzate de furtuni locale. Propagarea s-a ameliorat pe durata serii, insa majoritatea participantilor migrasera deja pe 40 si 80 de metri, eficienta benzii fiind astfel redusa. In schimb in ultimele 2-3 ore de concurs (dimineata pe coasta de est a SUA) propagarea pe banda de 20 de metri a fost excelenta. Banda de 15 metri a avut o deschidere EU de aproximativ doua ore (in jurul orei 14 UTC), dupa care nu si-a mai revenit decat dimineata catre sfarsitul concursului. Pe banda de 10 metri au fost auzite cateva statii europene in cursul diminetii de sambata, insa nu le-am putut lucra. Propagarea pe banda de 40 de metri ar fi fost buna daca nu ar fi existat acel puternic QRN de la furtunile locale. Aceeasi problema a prezentat si banda de 80 de metri. Banda de 160 de metri a fost inutilizabila, asa cum era si de asteptat.

Am intentionat sa particip la categoria "mixt", insa avand in vedere dificulatile de receptie din cauza QRN-ului, mi-am dat repede seama ca este pierdere de timp sa folosesc microfonul, asa incat am ales categoria de participare SO-MB-HP-CW.

Mi-am urmarit scorul live pe "Contest Online ScoreBoard" (https://contestonlinescore.com/) si a fost foarte antrenant sa incerc sa-l ajung pe Dave K1ZZ care s-a agajat in acest concurs full time. Am reusit acest lucru in cursul noptii, dar numai pentru ca Dave intrase probabil la somn. Dimineata o data ce propagarea pe 20 de metri s-a deschis, el a recuperat si reusit sa obtina o clara diferenta de scor.

Greu de spus in ce masura concursul WW-Digi a afectat participarea in YO DX HF Contest. La prima vedere, acest concurs in FT8/4 este foarte popular in randul statiilor din W, insa cele mai multe statii europene au preferat sa foloseasca moduri de lucru clasice si sa intre in concursul romanesc. De asemenea, este greu de apreciat participarea statiilor YO intrucat nu am putut copia semnalele statiilor YO care nu aveau un semnal suficient de puternic incat sa depaseasca pragul de zgomot.

Comparativ cu alti ani, scorul obtinut este mediocru. Nu cel mai prost, insa mult prea mic pentru a putea fi considerat bun. Sa speram ca organizatorul va face o analiza privind participarea la aceasta editie pentru a vedea daca este sau nu oportuna mutarea datei de desfasurare.

Iata si scorul obtinut:

Summary N2YO - YO DX HF Contest 2021.gif
Summary N2YO - YO DX HF Contest 2021.gif (4.5 KiB) Vizualizat de 1804 ori


Multumesc tuturor pentru punctele si multiplicatoarele acordate!

73 de Ciprian N2YO

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 917
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde YO4BKM » Joi Sep 02, 2021 10:05 am

Se poate si asa ... daca vrei si daca "nu privesti ingust" un concrs DX.
Citez din http://www.arrl.org/arrl-dx
Contest Objective: To encourage W/VE stations to expand knowledge of DX propagation on the HF and MF bands, improve operating skills, and improve station capability by creating a competition in which DX stations may only contact W/VE stations. One contest period is CW-only and one is Phone-only. Use only the 160, 80, 40, 20, 15, and 10 meter bands.
Deschizand link-ul Full Contest Rules se gaseste:
Scoring: Each contact counts for three (3) QSO points. W/VE stations multiply total QSO points by the number of DXCC entities contacted. DX stations multiply total QSO points by the total of US States and Canadian Provinces and Territories plus the District of Columbia (DC) and Labrador (LB) contacted. Each multiplier counts once per band.

Citez din http://www.yodx.ro/en/wp-content/upload ... 021-en.pdf:
6. Scoring
6.1 For the NON-YO stations:
QSO with a YO station: 8 points
QSO with a station outside of its own continent: 4 points
QSO with a station from the same continent: 2 points
QSO with a station from the same DXCC country: 1 point
6.2. For the YO stations:
QSO YO-DX: 8 points
QSO YO-EU: 4 points
QSO YO-YO: 0 points
------------------------------------------------------------------------------------
8. Multipliers
8.1. For the NON – YO stations there are two different kind of multipliers, namely:
One multiplier given by each county worked per band, irrespective to the operating mode
One multiplier for each different DXCC country worked per band, irrespective to the
perating mode.
8.2. For the YO stations: One multiplier counts for each different DXCC country worked per band irrespective to the operating mode.
9. Final score
All stations: the final score is gained by multiplying the sum of all QSOs with the sum of all multipliers from all bands.

In ambele cazuri se foloseste si banda de 160 m si in ambele cazuri sunt favorizate legaturile cu statii din diferite provincii si teritorii ale SUA si Canadei sau cu statii din YO si diferite judete ale YO.

La https://contests.arrl.org/scores.php?q= ... 5%2BsXNYkj
se gaseste si clasamentul benzii de 160 m pe anul 2021 ARRL International DX CW Contest unde apar zeci de statii, S5 pe locul 2, DL pe locul 3, OK pe locul 4, HA pe locul 5 etc etc, deci “unii de langa noi, nu de langa ei”.
La rezultatele YO DX HF din 2020 nu am gasit decat lista statiilor YO cu doi participanti la 160 m, YO5AJR si Y)5OCZ, cu 21, respective 6 multiplicatori, nu am gasit si lista statiilor DX, desi se vede ca au lucrat.

La 2021 WW Digi DX Contest apar acum in lista 1307 statii (maine este ultimul termen) din care 8 stati YO, foarte multe din JA si K.
73 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 904
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde n2yo » Joi Sep 02, 2021 10:55 am

Nu stiu ce incercati sa demonstrati cu concursul ARRL DX International, dar acest concurs se desfasoara iarna in CW (al treilea weekend de februarie) si primavara in SSB (primul weekend de martie). Propagarea pe banda de 160 de metri este complet diferita fata de cum se prezinta ea in august. Statiile de concurs de prestigiu, care au ferme de antene, in mod frecvent isi demonteaza antenele de receptie Beverage pe timpul verii, pentru a le reinstala toamna, inainte de inceperea sezonului competitional. Daca doriti comparatii, poate va uitati un pic la regulamentul WAE.

73 de Ciprian N2YO

YO8RAA
Mesaje: 392
Membru din: Mie Sep 21, 2011 8:30 am
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde YO8RAA » Joi Sep 02, 2021 1:55 pm

n2yo scrie:... Daca doriti comparatii, poate va uitati un pic la regulamentul WAE.
73 de Ciprian N2YO

Nu cred ca doreste comparatii concludente. Mai bine va trage un regulament nou.
Dupa ... "chipul si asemanarea" ...d-lui (adica dupa ureche). :D :lol:

ps- a propune concursuri dx pentru banda de 160m in plina vara este ca si cum ai propune concursuri dx in 10m in luna decembrie.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 917
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde YO4BKM » Joi Sep 02, 2021 2:47 pm

Solicit administratorului aplicarea masurii prevazute de radioamator.ro care arata ca“Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.” cu privire la postarea YO8RAA » Joi Sep 02, 2021 1:55 pm.

In ce priveste concursurile internationale, sunt regulamente si regulamente, discutii pro si contra benzii de 160 m pot continua cu argumente la fel de valabile ca pentru oricare alta banda, pot aduce si alte exemple in afara de WAE, cum este All Asian DX Contest postat chiar acum pe radioamator.ro unde se foloseste banda de 160 m si se acorda ca multiplicator numarul de prefixe asiatice (sa fie un regulament “dupa ureche”?) sau recentul 2021 World Wide Digi DX Contest cu banda de 160 m si cu un mod de punctare care favorizeaza legaturile la distante de peste 3000 km sau multipli de 3000 (un regulament dupa “chipul si asemanarea cui”?). Dar nu asta este important, important este ca o idée nu se sustine cu aceeasi perseverenta ci cu argumente variabile, deoarece
n2yo scrie:Cat priveste propagarea, slabe sperante sa avem E-sporadic pe banda de 10 metri. Luna august este notorie prin lipsa fenomenului E-sporadic, care are un maxim de activitate in perioada mai-iulie in fiecare an. Banda de 80 de metri a fost foarte greu de utilizat in WAE, am facut foarte putine legaturi. Cat despre 160 de metri... ce sa mai vorbim.
Referitor la potentiala schimbare a datei, daca este sa pastram spiritul traditional in care concursurile se organizeaza (al N-lea weekend completa al lunii X), eu vad doua oportunitati:
Al doilea weekend complet al lunii ianuarie (8-9 ian 2022) in care exista potentiale conflicte cu:
ARRL RTTY Roundup (care fura ceva din participanti, mai cu seama din W)
EUCW 160m Contest (nu ar fi o problema daca in YO DX HF nu s-ar activa pe aceasta banda)
DARC 10-Meter Contest (un concurs de doua ore)
Primul weekend complet al lunii iunie (4-5 iunie 2022) in care exista potentiale conflicte cu:
Tisza Cup CW Contest (un concurs nou al radioamatorilor HA, dar cu un numar mic de participanti)
Asadar propagarea pe 10 m sufera mult in luna august, ca si cea de pe 160 m care este buna in ianuarie, dar sufera si mai tare cea de pe 10 m fara sa se scoata aceasta banda in respectivele perioade, unde este constanta argumentelor?
Eu vad problema altfel: orice concurs este o provocare noua, nu este ca o lectie invatata pe dinafara si turuita apoi in fata examinatorului, asta presupune initative cu iesiri din obisnuitul cotidian, evident ca nu oricine poate avea acces la acestea, dar initiativele deosebite se popularizeaza si asa castiga toti, de aceea este concurs si nu aliniere.
73 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO3ITI
Mesaje: 321
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde YO3ITI » Joi Sep 02, 2021 6:12 pm

YO8RAA scrie:Nu cred ca doreste comparatii concludente. Mai bine va trage un regulament nou.
Dupa ... "chipul si asemanarea" ...d-lui (adica dupa ureche). :D :lol:


YO4BKM scrie:Solicit administratorului aplicarea masurii prevazute de radioamator.ro care arata ca“Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.” cu privire la postarea YO8RAA » Joi Sep 02, 2021 1:55 pm.


Ciprian, te rog nu bloca thread-ul. Deja mi-am luat floricele și o bere.

73

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 904
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde n2yo » Joi Sep 02, 2021 6:46 pm

Miron, subiectul nu il inchid deocamdata, insa lipsa comentariilor din partea organizatorului (FRR) si a radioamatorilor YO cu experienta in concursurile DX face ca discutiile sa nu aiba consistenta, asa cum se si vede dealtfel. Topicul a fost dezbatut mai eficient acum vreun an si nu cred ca a aparut nimic nou intre timp.

73 de Ciprian N2YO

Avatar utilizator
YO8TK
Mesaje: 213
Membru din: Dum Iun 20, 2010 6:40 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde YO8TK » Joi Sep 02, 2021 7:46 pm

insa lipsa comentariilor din partea organizatorului (FRR) si a radioamatorilor YO cu experienta in concursurile DX face ca discutiile sa nu aiba consistenta, Foarte subtil mesajul pentru..... unii.... :lol: :lol: :lol:
YO DX Club Member nr.468
Master of Sport #1140

YO9HP
Mesaje: 90
Membru din: Joi Iul 08, 2010 11:06 am
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde YO9HP » Joi Sep 02, 2021 8:55 pm

Nu as vrea sa fie inchis topicul fara sa exprim public aprecierea pentru dedicatia aratata de Mircea-YO4SI pentru YODXHF. Un exemplu pentru cei tineri. Cu toate ca are in palmares 6-7 titluri de campion al YODXHF (5 editii consecutive intre 1971-1975), a adoptat un ton moderat si intelegere pentru lipsa de experienta a altora... Tnx, Mircea!

Revin la subiectul benzii de 160m in YODXHF.
Nu stiu daca am fost vizat de remarci de genul:
„Nu convine unora ca este greu? Dar concursurile nu sunt grele prin insasi natura competitiei?” „Poate fi sportiv cineva care cere sa fie inlaturate probe numai pentru ca el nu le poate face fata, in comparatie cu altii? O logica simpla arata cine este sportiv cu adevarat si cine nu.”


Fara sa am antena performanta, ii anunt pe cei intreresati ca banda de 160m nu m-a impiedicat sa ma clasez pe locul 1 la edita 2020 si nu am neglijat participarea nici anul acesta. Dar, dupa doua asemenea experimente, FRR ar trebui sa analizeze serios daca sunt efecte pozitive ale introducerii benzii de 160m. A crescut participarea sau ritmul concursului prin aceasta decizie ? Cu 2 participanti la categoria SO-SB-160m, cu 100 QSO/10 ore nu cred ca merita efortul. Statii de top din Europa nu au reusit sa gaseasca indicative care sa justifice timpul petrecut in 160m: LZ5R-61 QSO, HA5JI-93 QSO, OH5Z – 40 QSO, YL7X-73 QSO etc.

Inchei cu un fragment din mesajul postat anul trecut, dupa YODXHF-2020.
Comentarii la schimbarile aduse de FRR la editia 2020:
- Permisiunea de a opera SO2R. Decizie salutata si pusa in practica de cativa participanti, in pas cu tehnicile moderne de operare, o provocare pentru cei care vor sa se autodepaseasca. Consider ca aceasta modificare este binevenita.
- Introducerea benzii de 160m. O decizie neinspirata, probabil adoptata intr-un moment de slabiciune, care nu este justificata nici de conditiile de propagare de la sfarsitul lunii August, nici de numarul de participanti. Sa fim realisti si sa recunoastem ca YODXHF este un concurs cu nivel mediu de participare, in pericol de a pierde din numarul de participanti (vezi impactul conflictului YODXHF / WW-DIGI). In aceste conditii, de ce sa doresti sa dispersezi activitatea in cat mai multe benzi, in cele doua moduri de lucru (CW/SSB)? Adaug aici si argumentul prezentat de alti participanti: defavorizarea statiilor aflate la distanta mare de YO si care, in conditiile de propagare din luna August, ar avea sanse minime sa realizeze multiplicatori YO in 160m
- Punctarea QSO-urilor cu statii care nu expediaza log, dar care se regasesc intr-un numar rezonabil de alte loguri (acest numar “rezonabil” va fi stabilit de organizatorul concursului). Consider ca aceasta decizie rasplateste efortul participantilor care acorda atentie egala tuturor apelurilor.


73, Alex YO9HP


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori