YO DX HF 2021

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
yo5ajr
Mesaje: 728
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde yo5ajr » Sâm Sep 04, 2021 12:44 pm

Cu tot respectul - cu totii din YO purtam o recunostinta ce a ce faci draga Ciprian pentru radioamatorism YO la mii de Km, in Washington. Face si Bistrita chiar cu consecventa, face si YO9RIJ in felul lui, dar de o vreme de cand regretatul Ciobanita SK, mereu se inflameaza mai grav problemele. Acum YODX HF. "Dragostea cu sila - nu se poate". Este timpul de masuri concrete. Am ajuns aici datorita inconsecventelor, datorita dezbinarilor, masurilor organizatorice gresite, fara inima. Ani buni de zile nu au fost masuri consecvente din partea FRR (dar nici din partea cluburilor afiliate) fata de fenomene si fapte de incalcarile regulilor. Dupa cum stiu singurul YO9HP, Alex a iesit in public cu explicatii (in mod voluntar) cand a primit un cartonas de la ARRL dupa un contest in care a gresit. Cluburile afiliate rand pe rand incheie activitatile (declarat sau nu) cum este YO5KAD din Baia Mare care acum incearca disperat sa mai salveze YO5DND. CSM Baia Mare nu mai ajuta cu nimic. Aceas situatie la Zalau, YO5KLD unde directorul CSM Zalau este acum total neinteresat. Inventarul YO5KLD la ora actuala este predat in intregime la contabilitate iar YO5DAE Mitica, seful clubului a demisionat. Clubul este pe cale de desfintare. Asa sant multe cluburi din tara cum cred ca este si la Tg.Mures YO5KBM, apoi la Sighetul Marmatiei etc. Acest YODX HF doar una din ciresele de pe tort. Fara termene de selectie consecvente aplicate, conscvente, aceasta situatie dezastruoasa, nimicitoare, nu va fi posibil de reparat! E nevoie de un plebiscit? Poate, dar nu galceava ieftina si certuri, jigniri. Radioamatorismul nu va dispare dar e un mare pacat sa ardem flacara pasiunii noastre fie care izolat in shackurile noastre in amaraciune.
Cu bine. 73 tuturor de yo5ajr Miki

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 909
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde YO4BKM » Sâm Sep 04, 2021 3:28 pm

Multumesc radioamator.ro că oferă o platformă de discuții pe care FRR o refuză, deși a încercat de câteva ori cu ceva timp în urmă. Din ce am observat până acum la acest topic am impresia că s-a uitat ce suntem, sau se dă uitării ce este radioamatorul și ce face el.
De la începuturile sale radioamatorismul a fost organizat să unească pe oameni, să ajute pe începătorii din acest hobby sau sa ajute colectivitatea în situații deosebite, nu neapărat situații de urgență ci, de exemplu, ajutorarea orbilor și handicapaților fizic să cunoască lumea, în mare parte inaccesibilă lor, folosind undele radio. Hexalogul lui Paul M. Segal, W9EEA arată clar, din 1928, că radioamatorul este, printre altele:
CONSIDERATE...He/[She] never knowingly operates in such a way as to lessen the pleasure of others (PLIN DE TACT ... El/[Ea] nu operează în așa fel încât să diminueze cu bună știinșă plăcerea altora).
FRIENDLY...He/[She] operates slowly and patiently when requested; offers friendly advice and counsel to beginners; kind assistance, cooperation and consideration for the interests of others. These are the marks of the amateur spirit (PRIETENOS....El/[Ea] operează încet și cu răbdare când i se cere; oferă sfaturi și sfaturi începătorilor; asistență, cooperare și considerație pentru interesele altora. Acestea sunt bornele spiritului de amator).
BALANCED...Radio is a hobby, never interfering with duties owed to family, job, school or community (ECHILIBRAT...Radio este un hobby, care nu interferează niciodată cu îndatoririle față de familie, locu de muncă, școală sau comunitate).
Și ce se întâmplă la noi? Se iese în concursuri cu puteri de ordinul kW răpind locul și plăcerea celor „mici” să răzbată pe cale cinstită și nicio autoritate nu face nimic, din contră, problema este tratată ironic deși „la altii”, care nici măcar nu sunt sportivi, măsurile sunt de multă vreme posibile. Este dată uitării prietenia, cooperarea, considerația între radioamatori, ceea ce duce la o categorie specială, dedicată exclusiv sportului, un interes străin de cel comun, dar susținută la nivel național de o autoritate care acționează doar pentru ea și care încearcă să reprezinte pe toți radioamatorii din țara noastră pe plan internațional unde o astfel de categorie nu există. Sunt recunoscute și promovate doar meritele dobândite exclusiv în radioamatorismul sportiv. Și urmarea este o dispută continuă și pătimașă între „sportivi” și „nesportivi”, de la simple opinii până la atacuri la persoană, jigniri sau o miștocăreală după „chipul și asemănarea” unora la ceea ce reprezintă felul lor de a percepe „prietenia”. Ete posibil ca o astfel de autoritate, care întreține un spirit combativ cel puțin motivat de combatitivitatea din sport, dacă nu și dintr-o percepere denaturată a spiritului de radioamator, să mobilizeze o aramată de „outsideri” la manifestări care trebuie să reprezinte YO în afară, „outsideri” dezamăgiți și dezgustați? Este posibil ca o astfel de autoritate să invoce, în mobilizarea sa, tocmai ce-i lipsește, anume că radioamatorul este:
LOYAL...He/[She] offers loyalty, encouragement and support to other amateurs, local clubs, the IARU Radio Society in his/[her] country, through which Amateur Radio in his/[her] country is represented nationally and internationally (LOIAL ... El/[Ea] oferă loialitate, încurajare și sprijin altor amatori, cluburi locale, societății radio IARU din țara sa, prin care radioamatorismul din țara sa este reprezentat la nivel național și internațional). Ori, loialitatea este reciprocă, dacă ceri loialitate trebuie să oferi loialitate, nu discriminare prin faptul că nu-i reprezinți pe toți radioamatorii nici în țară și nici în afara ei. Și asta atrage după sine războiul mai mult sau mai puțin violent, cu perioade de acalmie sau de imflamare, dus de susținătorii celor doua tabere, din simplul motiv că una din ele, cea oficială la nivel național, nu respectă normele care ne-au condus timp de un secol și după care se conduc radioamatorii din restul lumii. Iar rezultatele se văd, a nu le vedea sau a nu le înțelege nu este cea mai bună cale.
Nu am nimic special contra radioamatorismului sportiv, știu ce este sportul adevărat, acum vreo 53 de ani, în ultimul an de studii, când începusem să am mai mult timp liber pentru antrenamentele săptămânale, am fost selecționat în echipa de înot a politehicii gălățene, deși și până atunci frecventam bazinul de înot sau Dunărea dar nu în mod organizat, radioamatorismul sportiv se poate organiza precum automobilismul în a sa Federatia Romana de Automobilism Sportiv, să se reprezinte și să se întreacă între ei, după regulile lor supliemntare dacă le vor face și să lase pe „ceilalți” să reprezinte în țară și în afara ei radioamatorismul de hobby. De ce „ceilalti” nu o pot face acum? Din simplul motiv că statutul IARU nu permite decât unei singure autorități naționale să reprezinte națiunea in IARU, iar acum locul este ocupat de FRR.
73 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO3ITI
Mesaje: 308
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde YO3ITI » Sâm Sep 04, 2021 7:04 pm

yo8rxp scrie:Salut tare
...Da stiu, costa bani, multi bani. [...]


Salut.
Nu am văzut niciodată publicată o estimare realistă de buget pentru ca cineva să poată aprecia care ar fi efortul financiar. Până când va fi publicat un astfel de buget, părerea mea este că acest "cost prohibitiv" de care vorbește FRR e o gogoriță aruncată fie în necunoștință de cauză, fie pentru a ascunde alte interese pecuniare.

yo8rxp scrie: [...] In continuare eu yo8rxp din timpul meu liber care este putin, imi ofer serviciile si cunostintele catre cei care vor sa faca treaba, insa vreau sa fie public , transparent si punctual. ...


Nu ești singurul. Au fost mulți alții care și-au exprimat disponibilitatea și ABSOLUT DE FIECARE DATĂ FRR a ales să ignore aceste mâini întinse. Două explicații rapide îmi vin la îndemână: 1/ fie sunt o adunătură de incompetenți și habar nu au cum să gestioneze aceste gesturi de bunăvoință și ajutor, 2/ fie nu sunt interesați de nici o schimbare, din motive diverse.

73
M

Avatar utilizator
yo9rij
Mesaje: 356
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde yo9rij » Dum Sep 05, 2021 6:40 pm

@YO5AJR, realitatea este atat de evidenta incat imi este sila sa mai vorbesc despre acest subiect!
Am spus si o mai spun! Nu am nimic cu FRR atata timp cat isi face treaba cum trebuie in maxim HAMSPIRIT si in sensul dezvoltarii radioamatorismului in YO!
Dar... FRR este o asociatie de cluburi! Bun! Ma uit la toate clasamentele in toate concursurile si ...nu aduni 10 cluburi pe lista de participanti!Ori ar trebuie sa fie o inghesuiala in clasament de cel putin 50-60 de indicative de club! Dar realitatea arata ca aceste cluburi sportive exista doar metaforic cu mici exceptii! Asta inseamna ca FRR - NU EXISTA! Nu exista prin prisma cluburilor dar... traieste prin oamenii cluburilor care fac lucruile sa mearga! ..ar putea spune cineva!
Pe scurt: Radioamatorismul in YO merge prin ... dedicatia si sacrificiul unor oameni care se implica si nu a cluburilor! De aici putem spune clar ca FRR nu reprezinta nici una dintre conditiile de existenta reala ci doar una utopica, vizibila cu mare greutate la cate o AG! In atare realitate FRR nu isi poate face treaba in maxim de HAMSPIRIT si in sensul dezvoltarii radioamatorismului YO! Asa ca nu mai cereti asa ceva! Nu poate mai mult! FRR ca si organizatie este saturata de propria existenta! Se invarte in cerc!
Stiu ca deranjeaza mult cele ce spun aici dar... am ajuns in punctul in care ne indreptam vertiginos catre disparitie sau in cel mai bun caz vom ramane cateva enclave solitare care vor disparea inevitabil mai devreme sau mai tarziu asa cum se va intampla si cu YO DX HF CONTEST!
Propuneri pentru reabilitare exista si sunt usor de implementat! Si cum cea mai buna aparare este atacul; de ce nu organizam un CQ YO 160m in ianuarie pentru a nivela intentiile de participare ale celor care se tem sa lucreze in aceasta banda vara? In acest fel se elimina discrepantele de sanse! Dar... in concursurile de radioamatori NICIODATA nu au fost asigurate sanse egale! Hi!
Apoi propun sa se elimine dualismul atat de toxic promovat de FRR! Eu sportiv nu sunt, poate cel mult un radioamator cu un pic mai multa dorinta de autodepasire! Dar haideti sa fim realisti si corecti! Lasati partea cu sportul in HF ca ... miroase de ani multi si vad ca va complaceti, aducand o unda de penibil greu de asociat cu valorile existentiale ale unui radioamator! In rest... bunavointa sa fie! Solutii exista!
73! de YO9RIJ Petrica

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 909
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: YO DX HF 2021

Mesajde YO4BKM » Lun Sep 06, 2021 10:46 am

yo9rij scrie:realitatea este atat de evidenta incat imi este sila sa mai vorbesc despre acest subiect!

Da, așa este, numai ca această realitate se cunoaște de multă vreme, cât s-au schimbat câteva Consilii de Administrație la FRR. Mai greu de înțeles este de ce a fost și este posibil acest lucru.
yo9rij scrie:Nu exista prin prisma cluburilor dar... traieste prin oamenii cluburilor care fac lucruile sa mearga! ..ar putea spune cineva!

Analiza ta privind cluburile și participarea lor la viața FRR este corectă, dar ... mai este ceva: cine sunt acei „oameni ai cluburilor” și câți sunt ei? Prin ce se manifestă influența lor atât de mare și eficientă? Sunt niște superoameni? Eu nu cred în asta ci, mai degrabă, în indiferența multora cărora nu le pasă nici când ceva neplăcut îi lovește direct pe ei. Când apare câte un eveniment precum „Fairplay, Concursuri, Cinste si conducatori” (vezi https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=1284) se declanșează altceva, care imi amintește de câtecul pentru copii, „Ceata lu' Pițigoi/ Dai într-unul țipă doi” (scuze dacă se supără cineva anume, nu este el cel vizat, dar așa este cântecelul) și anulează acel „altceva”, folosind eficient batjocura, ironia grobiană și arma manipulărilor. Pe vremea când era valabil statutul FRR din 2002, în adunarea generală a clubului brăilean s-au prezentat și propuneri de îmbunătățire a statutului. Cum subiectul fusese comunicat mai înainte m-am documentat și am propus ca la AG a FRR din acel an, delegatul clubului să pună în discuție niște anomalii evidente, chiar caraghioase dacă ar fi fost o comedie jucată pe scenă, iată doar una din ele:
Art.115 Masurile disciplinare aplicabile persoanelor fizice sunt:
a). Avertisment.
b). Amenda.
c). Suspendarea temporara din activitatea interna si/sau internationala.
d). Suspendarea definitiva din activitatea sportiva.

Adică FRR sancționează persoane fizice, chiar cu amendă, chiar dacă nu sunt membri ai săi și fără să arate pentru ce motive, putea amenda și pentru traversarea străzii prin loc nepermis? Desigur că așa ceva nu ar fi fost posibil, dar evidențiam altceva, superficialitatea cu care s-a creat statutul, lipsa de profesionalism cu care a fost aprobat în forurile competente și nepăsarea cu care continua să fie acceptat, toate formând mediul favorabil al abuzurilor neobservate și nesancționate, generatoare de precedente favorabile unora.
Propunerea mea a fost trecută în procesul verbal al ședinței și pe lista cu propuneri care trebuiau prezenatte la AG a FRR. Când delegatul s-a întors de la AG a FRR l-am întrebat cum a fost primită propunerea și a spus că nu a mai prezentat-o din motiv că „i-a fost rușine”. Un răspuns de circumstanță, de fapt „oamenii cluburilor” (adică cei care reprezintă clubul în relațiile cu autoritățile) sunt de fapt „oamenii FRR”. Poate că sunt și unii de bună credință, dar „rușinoși” în raport cu „big boss”. Între timp s-a schimbat și statutul, dar nu și „oamenii cluburilor”.
yo9rij scrie: am ajuns in punctul in care ne indreptam vertiginos catre disparitie
S-a tot spus asta de ani de zile dar nu va dispare deoarece „oamenii cluburilor ...” am arătat mai sus ce fac. Motivul eset evident, nu trebuie să-l mai arate nimeni.
yo9rij scrie: Lasati partea cu sportul in HF ca ... miroase de ani multi si vad ca va complaceti, aducand o unda de penibil greu de asociat cu valorile existentiale ale unui radioamator!
Da, pentru complacere (complicitate) se forțează argumente în cel mai grosolan mod. De exemplu legat de banda de 160 m sunt multe voci care „demască” avantajarea țărilor vecine, deși și alți organizatori de competiții internaționale folosesc această bandă în aceleași condiții ca și la YO DX HF CONTEST. Ba folosesc și banda de 10 m în lunile de iarnă, cu același avantaje numai prtru șările vecine. În ce constă forțarea, mai bine zis specularea? Este suficient să citim din regulamenul de la „noi”:
2. Scopuri şi obiective:
• Creșterea nivelului de competitivitate şi performanța a radioamatorilor români, în
contextul unei competiții deschise participării internaționale.
• Promovarea radioamatorismului românesc la nivel internațional.

Păi, aceste obiective se pot realiza pe orice bandă! În cel mai pur ham-spirit. Înțeleg, vrem să devenim campioni și ne împiedică banda cu pricina, dar este ăsta un obiectiv al campionatului? Să fie trecut ca obiectiv și „jos pălăria”. În alte ramuri sportive „adevărate” campionii români promovează eficient sportul românesc pe plan internațional, multe țări folosesc pe acești „ambasadori” adevărați și recunoscuți ai fair-play-ului dar poate arăta cineva un astfel de campion radioamator de oriunde din lume de care să se vorbească precum de Pele, Penu, Comăneci, Szabo, Kasparov și mulți alții?
Pe vremuri, când se disputa alegerea presedintelui FRR în 2008, a apărut pe radioamator.ro un articol cu titlul Opereta "Lasati-ma campion!", este la https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=482. Opereta continuă și azi.
Alții, deși concursul se numește la ei „championship”, nu au idee de ce înseamnă „campioul”, pur și simplu au obiective prozaice, radioamatoricești, cunoașterea propagării la DX (nu țin cont dacă sunt avantajați vecinii și pun la un loc toate benzile de la 160 m la 10 m), teste ale radioamatorilor spre îmbogățirea cunoștințelor personale. Deci oferte pentru toți pasionații de radio, nu de campion, precum „Contest Objective: To encourage W/VE stations to expand knowledge of DX propagation on the HF and MF bands, improve operating skills, and improve station capability by creating a competition in which DX stations may only contact W/VE stations. One contest period is CW-only and one is Phone-only. Use only the 160, 80, 40, 20, 15, and 10 meter bands” la http://www.arrl.org/arrl-dx. Și au participări ... cu duiumul.
73 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori