CQ WW CW

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
yo8rxp
Mesaje: 99
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

CQ WW CW

Mesajde yo8rxp » Mar Noi 30, 2021 9:09 pm

Buna ziua.
Deschid acest subiect nou pentru discutii "la cald" despre acest impresionant concurs.
Antene, transceiver, probleme tehnice, run time, orice este relevant pentru cresterea performantei YO in marile campionate.
Cu stima, Gabriel

yo8rxp
Mesaje: 99
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: CQ WW CW

Mesajde yo8rxp » Mar Noi 30, 2021 9:27 pm

incep eu, si anume:
Icom 7300 este primul si singurul meu tcvr industrial, restul au fost hm. Ca si probleme, ar fi urmatoarele :
1. RX key clicks la 500 hz distanta mai jos LSB, la modul ca imi da jos AGC si nu reusesc sa inteleg decat daca pun ATT.
2. OVF daca insist cu preamp 1, chiar si la ora de noapte cand Europa intra in skip zone.
3. Am construit un filtru RF pe intrare cu 21 de cuarturi, cate 3 pe fiecare canal cu bw de 800 hz direct din antena. Insa nu sunt suficiente.
4. Cand un canal este liber si fac RUN acolo, ic7300 devine brusc alt tcvr, mai cu seama daca ma plasez la 1/3 din largimea lui.
5. Filtrul 3 de CW de pe icom este fenomenal dar nu remediaza problema cu key clicks.
6. Antena este cea veche, 3 elementi flip wire inverted vee cu varful catergelor la 11 metri. Raportul FB este de minim 18 dB ceea ce determina pierderea de QSO din EU daca sunt pe directia JA. Tot imi storc creierii cum fac TDM insa nu cu relee.
7. Fiind flancat de 2 dealuri Nord Sud la 200 metri distanta, singurele directii utile sunt 270 - 320 Vest grade respectiv 60-120 Est.
Am pierdut prima noapte din cauza somnului si am incercat sa dreg busuiocul in timpul zile. Proasta idee.

Cam asta ar fi pana acum, revin cu alte informatii daca e cazul.
Rog adminul sa stearga complet acest topic daca nu apar si alte postari in urmatoarele 2 zile.
Cu stima, Gabrie yo8rxp

yo3lw
Mesaje: 20
Membru din: Dum Mai 14, 2017 7:53 am
Contact:

Re: CQ WW CW

Mesajde yo3lw » Mar Noi 30, 2021 9:32 pm

Bună Gabriel,
Păi ...începe tu, pentru că ai reputat un scor bun.
Eu nu am cu ce să mă laud la aprox. 500 QSO-uri în 20M NON-Assistant.
Oricum este greu de crescut performanţa din YO...părerea mea...în primul rând din cauza poziţiei geografice. Ce zici? Oricum....bun topic-ul.
73 de Cristi
P.S. Vezi şi rezultatele IARU...spre exemplu.

yo8rxp
Mesaje: 99
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: CQ WW CW

Mesajde yo8rxp » Mar Noi 30, 2021 9:46 pm

Te salut Cristi !
Cred ca timestampul postarii a fost 1 pic decalat , hihi
Consider ca nu pozitia YO este determinanta, vezi rezultate HA si LZ.
Sper sa nu se supere W1ARY ca il aduc aminte poate fara sa fie de acord, l-am auzit incredibil de bine insa initial nu am inteles indicativul din cauza key clicks de la vecinul de mai jos in banda.
W si JA au avut niste semnale incredibil de bune fata de alte zile, deci cumva propagarea a fost super.
Cu 3 rigle de lemn de 11 metri nu pot spune ca am avut antena buna dar nici proasta. Sfatul meu e sa renuntam la pozitia ghiocel pe motiv ca YO este defavorizata geografic in US. Poate in UUS.
E bine sa scriem pareri depre ce a fost bun sau prost cat mai repede, pana nu trece timpul si uitam.
Eu trebuia sa lucrez la categoria dublu asistat, vezi foto 2.
In Iaru anul acesta nu am intrat, eram in concediu in SV facand apel subacvatic cu masca de snorkeling.
73 !
Fişiere ataşate
1.jpg
2.jpg

yo8rxp
Mesaje: 99
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: CQ WW CW

Mesajde yo8rxp » Mar Noi 30, 2021 10:32 pm

Il rog pe Sasha YO8TTT sa faca un comment elaborat despre 4 sq , eu avand in plan pentru primavara 2022 sa fac 2 verticale fazate cu linie Christman.
Sunt multe necunoscute pentru mine privind cuplajul mutual intre radiale, dar avand 2 piloni telescopici AL imi doresc sa testez aceasta antena.
De asemeni, il rog pe YO8DOH sa comenteze despre problemele cu directivitatea, el lucrand cu optibeam in 40.
Fac apel catre YO6BHN sa ne impartaseasca cate ceva despre experienta traita. Stiu ca multi oameni au motivatia lor sa fie solitari, dar eu zic ca e pacat sa nu povestim aceste lucruri caci nu e ca si cum am vorbi despre WX.
Felicitari Jozsef, te admir !
Felicitari Sasha, esti ca in Matrix, " 48 hours straight. He's a machine " !
Felicitari Stefan YO8DOH !
Felicitari YO !
73 !

yo8ttt
Mesaje: 2
Membru din: Mar Dec 12, 2017 11:05 pm
Contact:

Re: CQ WW CW

Mesajde yo8ttt » Mie Dec 01, 2021 1:35 am

Salut Gabriel!

Felicitari pentru tot ceea ce faci in activitatea radio. Am citit multe articole interesante postate de tine.

Antenna 4SQ e o antena buna spre foarte buna, dar depinde de banda de operare si scopul activitatii. La YR8D sunt doua antene 4SQ. Antena din banda de 80 m functioneaza ireprosabil, recomand tuturor contestmanilor care au posibilitati financiare si materiale (spatiu de instalare in zona rurala) o asemenea antena, nu vor regreta garantat (YO9HP poate confirma acest lucru). In CQWW CW am lucrat americani cu sutele dar si multe alte statii exotice indepartate, folosind 4SQ la RX cat si la TX! A fost un mare succes, americanii intrau cu semnale puternice, ma simteam de parca operam in banda de 20 m :)

Antena 4SQ din banda de 40 m e buna pentru concursuri mici/medii si activitati DX (vanatoare de expeditii), o spun din propria experienta dupa zeci de concursuri lucrate de la YR8D. In concursurile de o asemenea anvergura ca CQWW, CQ WPX, ARRL, IARU, WAE, RDXC aceasta antena este un compromis care nu produce o rata mare de qso-uri in modul RUN iar in modul S&P pierzi timp pretios pana reusesti sa lucrezi un multiplicator nou. Spun asta pentru ca am lucrat zeci de concursuri si de la YO8KGA cu antena Optibeam OB17/4 iar diferenta este enorma, cand eram cu antena pe USA si apasam F1, in 1-2 minute incepea pile-up-ul, ceea ce de la YR8D nu prea am reusit. In modul S&P cand orientezi antena pe statia sau multuplicatorul dorit, este imposibil sa nu il lucrezi din primele chemari (exceptie fiind pile-up-urile in care te nimeresti cu statiie big gun gen RL3A LZ5R LZ9W YT5A ES9C OM7M IR4M etc). La fel ca si in cazul 4SQ din 80 m, recomand tuturor simpatimitilor de concursuri o asemenea antena OB 17/4 sau o copie a acesteia de la alti producatori europeni (SP7GXP, UA2FZ). In concluzie, un 4SQ in 80 m combinat cu un OB 17/4 care acopera benzile 40-20-15-10 ar rezulta o locatie competitiva la care foarte multi contestmani ar visa (inclusiv eu) :D

YO8CLN cred ca te poate ajuta cu mai multe detalii tehnice gen masuratori reale efectuate recent, instalare, mentenanta si alte probleme sau informatii legate de 4SQ.

Tin sa precizez ca acesta e prima mea interventie/comentariu pe acest forum, iar daca am fost "provocat" sa impartasesc din experienta mea si altor iubitori de contesting, provoc la randul meu pe ceilalti contestmani de top din YO sa ne povesteasta despre participarea lor in marele CQWW CW (YO4NF, YO5LD, YO5OHO, YO9WF, YO9HP, YO9FNP, N2YO, KO8SCA etc)

73's Alex YO8TTT

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 924
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: CQ WW CW

Mesajde n2yo » Mie Dec 01, 2021 9:07 am

Felicitari tuturor celor care au participat in concurs si mai ales celor care au depus efortul de a maximiza scorurile. Comentariul meu despre participarea mea in cadrul echipei NR4M a aparut pe site in sectiunea dedicata scorurilor obtinute in concursuri, dar fac copy/paste aici:

Acesta a fost prima activitate Multi-Multi de la NR4M de cand a izbucnit pandemia COVID-19. A fost foarte placut sa ne revedem, sa mai stam de vorba si sa petrecem ore bune la tastatura sau la manipulatorul statiilor din amplasament.

Conditiile de propagare au fost acceptabile, nemaifiind rasfatati de asta data cu deschideri impresionante pe benzile de 15 si 10 metri, asa cum s-a intamplat la editia de fonie in urma cu o luna. Dupa cum se si anticipase, conditiile de propagare pe benzile inferioare au fost foarte bune, in special pe 40 si 80 de metri, benzi pe care se pare ca au fost depasite recordurile din istoria activitatilor NR4M (ca numar de QSO-uri). Eu personal am operat exclusiv pe banda de 40 de metri si pot spune ca punctul culminant in acest weekend al propagarii pentru legaturi cu statii europene a fost in noaptea de sambata pe duminica (sau dimineata in Europa). Banda de 20 de metri a fost foarte eficienta pe timpul zilei incepand cu dimineata devreme, ea inchizandu-se la 2-3 ore dupa caderea intunericului. Banda de 15 metri avut cateva ore bune de deschidere pe timpul ambelor zile, cand s-au putut lucra consistent statii europene, iar catre seara banda a ramas utilizabila pentru legaturi cu America de Sud. Dezamagirea cea mare a fost banda de 10 metri pe care nu s-au facut decat cu putin mai mult de 200 de legaturi pe durata celor 48 de ore de concurs. Dintre acestea, numai vreo 10 au fost QSO-uri cu statii europene.

Echipamentele radio si antenele au fost in general aceleasi ca la editiile anterioare. De mentionat ar fi inlocuirea antenei filare delta loop cu 4 elemente pe banda de 80 de metri care s-a deteriorat din cauza conditiilor meteo cu una similara, cu trei elemente, dar dintr-un material mai resistent. Judecand dupa numarul de legaturi pe banda de 80 de metri, se pare ca antena merge foarte bine. O antena experimentala Beverage pentru banda de 40 de metri pe directia N-E a fost adaugata pentru imbunatatirea receptiei. Antena si-a facut datoria pentru legaturile cu statii europene, preferinta mea fiind sa ascult cu antena Yagi intr-o ureche, si cu antena Beverage in cealalta.

Dintre problemele tehnice se poate mentiona defectarea temporara a liniarului pentru banda de 160 de metri si mai ales blocarea chiar la inceputul concursului a rotorului antenei pentru banda de 40 de metri (4 elemente monoband) la 45 de grade, deci pe directia EU. Din pacate antena nu a putut fi rotita deloc pe durata concursului asa incat a trebuit sa ma multumesc sa folosesc singura antena rotativa auxiliara (antena cu 2 elemente scurtate la inaltimea de 20 de metri) pentru legaturi cu statii din celelalte zone ale lumii. Ocazional am folosit si antena 4-Square conectata la statia S&P pentru aceasta banda.

Am schimbat controale pe banda de 40 de metri cu un numar mare de operatori YO carora am tinut sa le transmit un salut 73 suplimentar.

Sumarul participarii:

Cod: Selectaţi tot

 
Station: NR4M
Class: M/M HP

 Band  QSOs  Zones  Countries
------------------------------
   160:  380    20       69
    80: 1313    31      105
    40: 2351    37      130
    20: 2283    36      127
    15: 1731    30      119
    10:  221    21       50
------------------------------
Total: 8279   175      600  Total Score = 17,763,000

Club: Potomac Valley Radio Club


team.jpg
team.jpg (51.17 KiB) Vizualizat de 5687 ori


Multumesc pentru legaturi si la reauzire in editiile viitoare!

73 de Ciprian N2YO

Avatar utilizator
yo9rij
Mesaje: 373
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: CQ WW CW

Mesajde yo9rij » Mie Dec 01, 2021 7:01 pm

Editia din acest an a concursului CQ WW CW a fost pentru mine o editie situata sub semnul zodiacal "Murphy"! Hi!
Nu totul a functionat asa cum mi-am propus dar am resit sa ating majoritatea obiectivelor propuse!
Banda de 40m pentru care am construit in ultima perioada o serie de antene a fost la nivelul asteptarilor pentru acest ciclu solar! Chiar a avut mici deschideri pe care nu le-am anticipat dar care au produs surprize interesante, ceea ce m-a ajutat sa pun in log 17 zone CQ si 61 DXCC! Cu un total de 230 QSO-uri! Totul a genereat un scor de 28 000 puncte.
Marea pierdere a inceputului de concurs a fost faptul ca nu am putut lucra RUN la HP din cauza unui cablu strivit de muncitorii care au lucrat in zona antenelor in ziua premergatoare concursului. Noaptea era imposibil sa descopar de ce amplicatorul nu incarca mai mult de 600W, asa ca am lasat reparatiile pe a doua zi si am inceput concursul la categoria QRP! Dealtfel categoria ideala pentru a testa noua antena Wire Yagi cu 4 elemente in 40m fixa pe directia azimut 355. In paralel am mai ridicat la TX o verticala omni cu 16 radiale pentru a compensa lipsa posibilitatii de rotire a antenei Wire YAGI si o bucla in 1WL pentru RX.
Un alt obiectiv pe care l-am avut a fost acela de a incerca un nou mod de operare la categoria EXPLORER, denumit 2CALLS, care consta in a lucra cu doua indicative (vanity call si individual call) simultan pe aceeasi frecventa cu scopul de a produce o rata mai mare de QSO-uri in mod RUN si multiplicator pentru benzile "inchise" crescand in acest fel satisfactia operatorilor din ambele situatii: RUN si S&P.
Totusi o prevedere putin ambiguua din regulament m-a determinat sa fac o expunere catre John Dorr K1AR in care sa pregatest acest nou mod de lucru pentru editiile viitoare!
Revenind la modul de lucru in concurs pot spune ca lipsa puterii a generat pentru mine un mini RUN denumit de mine "FUGA RUN"! Hi! intrucat de multe ori nerezistand tentatiei de a face RUN , m-am "infiletat" la 7.0033khZ, unde rezistam pana cand un BIG GUN m-a spulbera! A fost interesant dar si ff obositor!
Oricum, 4 el YAGI fix, este insuficient pentru a produce un nr de QSO-uri acceptabil in acest concurs! Lob-ul principal este prea ingust! Pe viitor va trebui sa abordez alte configuratii! Vom vedea ! Sunt optimist!
Felicitari tuturor participantilor!
73! de YO9RIJ Petrica

yo5fmt
Mesaje: 131
Membru din: Mie Iul 07, 2010 11:18 pm
Contact:

Re: CQ WW CW

Mesajde yo5fmt » Vin Dec 03, 2021 11:24 am

Intrebare pentru cei care ati participat: am transmis logul prin siteul cqww. Nu am primit nici o confirmare. Azi vrand sa verific, am intrat la lista logurilor receptionate si stupoare: lista se termina la litera V inclusiv, cu Y..Z...nimic? Voi ati primit confirmari? Am mai trimis acum inca o data, is curios daca acum va aparea?!

yo4dg
Mesaje: 9
Membru din: Mar Iun 29, 2010 6:46 am
Contact:

Re: CQ WW CW

Mesajde yo4dg » Vin Dec 03, 2021 12:26 pm

Bună ziua,
și eu am pățit la fel prima oară dar după ce am insistat, au apărut toate paginile.
Am verificat din nou acum și sunt afișate toate, până la litera Z.
Indicativul YO5FMT apare acolo în listă, la Single Op Assisted All Low.
Deci, totul este ok.

73 de Gabriel
YO4DG


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori