YO DX HF Contest 2022

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 941
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

YO DX HF Contest 2022

Mesajde n2yo » Mie Aug 17, 2022 11:26 am

Se apropie data desfasurarii popularului concurs international romanesc YO DX HF. Ma gandesc ca este un moment oportun sa impartasim opinii despre regulament, despre planurile de participare, despre propagare si altele. Sper cat mai multi cititori sa contribuie la acest topic, iar discutiile sa fie civilizate si constructive.

De retinut:

Data inceperii - 27 august, ora locala 15:00
Durata: 24 de ore
Regulamentul pentru participantii YO se gaseste aici.
Regulamentul pentru participantii DX se gaseste aici.


Eu voi fi prezent, ca de obicei, cu indicativul N2YO, operand statia lui Steve NR4M, cel mai probabil numai in CW, dar daca propagarea este buna, voi alege o categorie mixta.

Este prea devreme pentru o prognoza privind propagarea, dar se anticipeaza un indice Kp redus, ceea ce implica un camp geomagnetic linistit, avantajand propagarea pe benzile superioare. Un concurs de referinta ar fi WAE CW desfasurat in weekendul trecut in care banda de 20 de metri a stat deschisa toata noaptea (cea de-a doua noapte in America de Nord) pentru legaturi cu statii europene. Banda de 10 metri a fost insa inutilizabila pentru cei cu antene modeste. Banda de 80 de metri a fost foarte zgomotoasa, dar a permis cateva legaturi transatlantice. Din cate am observat in regulamentul din acest an, concursul nu se mai organizeaza pe banda de 160 de metri, ceea ce eu consider ca este un lucru bun. Banda a fost introdusa experimental la doua editii consecutive.

Necazul cel mare este acelasi ca si anul trecut: in paralel cu YO DX HF Contest se desfasoara si World Wide Digi DX Contest, care acum se va afla la cea de-a doua editie. Modurile de lucru FT4 si FT8 sunt foarte facile, populare si permit legaturi DX cu puteri mici, ceea ce face in general ca intre cele doua concursuri participantii sa aleaga WW-Digi. S-a discutat anul trecut oportunitatea de a muta YO DX HF contest la alta data, ceea ce este o treaba dificila si se pare ca s-a renuntat la idee.

Prin urmare, singura metoda de a contracara tendinta radioamatorilor de a alege concursul digital este de a face concursul romanesc mai atragator. Sunt multe metode de a atrage participantii, de pilda prin intensificarea popularizarii concursului atat in YO cat si in afara tarii, imbunatatirea experientei la vizitarea site-ului web al concursului (comparati ww-digi.com cu yodx.ro, de pilda), oferirea regulamentului tradus in mai multe limbi, imbunatatirea sistemului de postare a logului post contest, trimiterea de diplome si alte materiale de popularizare catre participantii DX si YO, contactarea fostilor participanti din ultimii 5 ani pentru a le reaminti despre concurs, identificarea judetelor care sunt in general slab reprezentate si gasirea de masuri pentru activarea acestora in concurs, activarea unor indicative speciale (42 la numar) care sa opereze din fiecare judet si multe altele.

Din pacate, din cate cunosc, organizatorul (Federatia Romana de Radioamatorism) a fost contactat in repetate randuri incepand din septembrie 2021 cu propuneri pentru imbunatatirea organizarii concursului. Federatia a ales sa ignore propunerile si din cate observ pana la aceasta ora, sa lase concursul sa se desfasoare in voia soartei, fara sa ia nicio masura de imbunatatire. Reprezentanti ai FRR au fost invitati in luna mai sa ia parte si sa abordeze subiectul YO DX HF Contest in cadrul QTC-ului Duminical al radioamatorilor bistriteni. Emisiunea este urmarita de un substantial numar de radioamatori YO, insa nimeni din conducerea FRR nu a dorit sa participe. Acum o luna Radioclubul CSM Bistrita (membru al FRR) a propus conducerii Federatiei o sedinta virtuala in care sa se dezbata problemele legate de concurs si care eventual pot avea solutii care sa se aplice in scurtul timp ramas pana la sfarsitul lunii august. Si aceasta propunere a fost declinata, din nefericire.

Radioamatorii aflati in conducerea FRR, in special cei care fac parte din comisia centrala de unde scurte sunt invitati sa contribuie la discutia de pe acest forum si sa explice, daca doresc, felul in care au actionat pentru imbuntatirea participarii in YO DX HF Contest.

73 de Ciprian N2YO

YO5AVN
Mesaje: 137
Membru din: Lun Mar 21, 2011 12:18 pm
Contact:

Re: YO DX HF Contest 2022

Mesajde YO5AVN » Mie Aug 17, 2022 6:40 pm

Draga Ciprian - apreciez in mod deosebit invitatia ta la dialog a "comisia centrala de unde scurte".
Cu regret constat ca tematica propusa de tine NU face parte din prioritatile si "activitati curente" a comisiei amintite: http://www.hamradio.ro/comisia-centrala-de-unde-scurte/. Ei inca sunt in 2021 !!!

YO5AVN
Mesaje: 137
Membru din: Lun Mar 21, 2011 12:18 pm
Contact:

Re: YO DX HF Contest 2022

Mesajde YO5AVN » Mie Aug 17, 2022 7:36 pm

Pe de alta parte NU cred ca este cazul sa se faca probleme de "concurenta"cu concursul DIGI - YO-DX-HF - C totusi este un concurs cu o traditie de PESTE 50 ani - pacat ca in ultimul deceniu este prost gestionat.

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 941
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: YO DX HF Contest 2022

Mesajde n2yo » Mie Aug 17, 2022 7:42 pm

Pe de alta parte NU cred ca este cazul sa se faca probleme de "concurenta"cu concursul DIGI - YO-DX-HF - C totusi este un concurs cu o traditie de PESTE 50 ani - pacat ca in ultimul deceniu este prost gestionat.


Va spun cu certitudine ca radioamatori cu experienta in concursuri DX si care au fost activi in YO DX HF Contest in alti ani au preferat anul trecut sa opereze in WW-Digi, deci concurenta este una reala.

Radioamatorii sunt sedusi de titlul (World Wide Digi DX Contest) care sugereaza ca e vorba de un concurs din pachetul CQ World Wide organizat de revista americana CQ Amateur Radio. In realitate concursul e organizat de WWROF si Slovenia Contest Club. Un alt element care amplifica intentionat confuzia este aspectul identic al site-ului WW-Digi cu cel al concursurilor CQ World Wide. WW-Digi este o conversie a concursului RTTY organizat de Slovenia Contest Club in acelasi weekend. Pentru cine nu cunoaste, Slovenia Contest Club este acelasi oganizator care a inventat concursul European HF Championship si l-a programat sa se desfasoare in primul weekend al lunii august, peste YO DX HF Contest. Acesta este motivul pentru care concursul romanesc s-a mutat la sfarsitul lunii.

73 de Ciprian N2YO


Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 941
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: YO DX HF Contest 2022

Mesajde n2yo » Mie Aug 17, 2022 9:57 pm

Este vorba de Slovenia, nu Solvenia. Am corectat, sper ca nu am creat prea multa confuzie referindu-ma din greseala la radioamatorii din Solvenia.

73 de Ciprian N2YO

YO5AVN
Mesaje: 137
Membru din: Lun Mar 21, 2011 12:18 pm
Contact:

Re: YO DX HF Contest 2022

Mesajde YO5AVN » Joi Aug 18, 2022 11:45 am

... curios - eu unul intotdeauna prefer concursurilein cw - in cele digitale doar in VHF/UHF cateodata. Pe de alta parte seriozitatea in organizarea (difuzarea/popularizarea, transmiterea rezultatelor/diplomelor etc.) de catre FRR este o reala problema - lasa mult de dorit. La acest capitol - in ciuda tehnicilor moderne de comunicare - actualul FRR este MULT, MULT sub nivelul celui din anii '70 - 80 !!!! (continuu regres - in mod deosebit in ultimul deceniu).

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 670
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: YO DX HF Contest 2022

Mesajde yo3gh » Joi Aug 18, 2022 3:31 pm

n2yo scrie:Este vorba de Slovenia, nu Solvenia. Am corectat, sper ca nu am creat prea multa confuzie referindu-ma din greseala la radioamatorii din Solvenia.

73 de Ciprian N2YO

Nu Ciprian , credeam ca e numele vreunui club privat din alte parti … ;) merci

Avatar utilizator
yo9rij
Mesaje: 388
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: YO DX HF Contest 2022

Mesajde yo9rij » Vin Aug 19, 2022 10:51 am

Desi am recomandat tuturor sa participe la concurs totusi incerc o nemultumire legata de faptul ca frr NU gaseste formula prin care sa atraga majoritatea radioamatorilor YO si sa faca concursul atractiv astfel incat competitia cu alte concursuri sa dispara de la sine. Problema se afla la organizatori ce vine la pachet cu lipsa de reactie si solutii lucru caracteristic, definitoriu si binecunoscut la frr si, ce este mai trist, este ca nici nu se intrevad schimbari majore in sensul ameliorarii situatiei! Poate ca este bine de spus aici ca organizatia care are pretentii de a reprezenta radioamatorii YO si care nu gaseste formula prin care sa atraga si sa reuneasca majoritatea ar fi fair play si sa se ceara afara din teren!
Succes participantilor!
73! de YO9RIJ

yo9bcm
Mesaje: 9
Membru din: Dum Iun 20, 2010 7:55 pm
Contact:

Re: YO DX HF Contest 2022

Mesajde yo9bcm » Vin Aug 19, 2022 10:59 am

Iata cum se face invitatie la un concurs international !!

World Wide Digi DX Contest <wwdigi@hamradio.si>
lun., 8 aug., 15:32 (acum 11 zile)
către eu


Tradu mesajul
Dezactivează pentru: engleză
YO9BCM

please consider participating in WW Digi DX Contest.

FT4 and FT8 are used, with separate contest subbands as described in
https://ww-digi.com/ .

Normal FT8 QSOs are valid in the WW Digi contest, so you can
give points and multipliers on standard FT8 frequencies:
please allow stations already worked to call you again and
answer CQ with TX1 (giving your locator).

We kindly ask you for your LOG even if you made just few normal QSOs in
contest 24 hour period.

Adif format can easily be converted to cabrillo format on
https://ww-digi.com/adif/ page.

Thanks a lot, 73 and CU contest

Don, AA5AU
Ed, W0YK
Iztok, S52D

You were invited by E-mail because of your FT8 activity in 2022.


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori