M-am gandit in aceasta mica postare, sa imi impartasesc experienta (nu foarte vasta) vis a vis de concursurile de radioamatori si o sa incerc sa o fac cat mai succint posibil ... cu liniuta de la capat in mod ingineresc.
Motivul pentru care am zis sa scriu acest mic post este urmatorul: aseara YO3CWT mi-a trimis un foarte interesant clip video, in care un operator cu o vasta experienta (undeva la 50 de ani de radioamatoris) impartasea din experienta lui si cumva m-am regasit foarte mult in 90% din lucurile pe care le spunea.
Elementele pe care o sa le scriu sunt cumva venite din experienta acumulata ca auto-didact in zona de concurs si cumva sunt ... de bun simt daca stai sa le analizezi putin mai mult. Ceea ce am aflat este ca ... nu exista o reteta universala si nici un pocal sfant care sa te faca sa ai performanta. Totul tine pur si simplu de tine.
Dar mai intai sa ma prezint (ca in cazul in care debitez prea multe prostii sa stiti de ce).
Sunt YO3HEX (asa cum se poate observa) un radioamator care a fost autorizat pe 06/06/2021 in Bucuresti, dupa sustinerea examenului de radioamator (pe care l-am si picat odata pe motiv de ... protectia muncii ...)
Primul transceiver a fost un Kenwood TS 570D care a stat mai mult degeaba dupa care am trecut la ICOM7300 si o antena verticala Hustler 4BTV - cam astea au fost echipamentele mele pentru aprox 1 an de zile timp in care am lucrat un numar destul de mare de QSOuri in SSB si cateva concursuri cu niste rezultate decente pentru vremea respectiva (am incurcat seriale ... am incurcat indicative si tot tacamul) - acela a fost momentul in care mi-am dat seama ca imi plac concursurile.
Din pacate, stand la bloc (ca orice bucurestean care se respecta) posibilitatea de a avea niste antene serioase era scazuta, faptul ca operam doar cu 100W ... iarasi nu era neaparat un avantaj, dar totusi imi placeau concursurile. Asa ca, la recomandarea lui YO3HJV si lui YO9WF (cu care ... am si fost de altfel sub aceiasi palarie la YO9KPP) m-am apucat de telegrafie - am lasat totul deoparte, tot ce insemna operare in SSB, am scos microfonul de la transceiver si m-am apucat sa invat telegrafie - proces care a durat vreo .. 6 luni. Am ajuns de la 0wpm al 35wpm in regim de antrenament. Dar cum socoteala din targ nu prea se potriveste cu aia de acasa, in primul concurs de telegraf in care am intrat ... sa spunem ca mai bine nu intram - m-am simtit atat de demoralizat, am facut varza din tot ce a insemnat acel concurs... aveam impresia (atentie mare cand ai impresia) ca puteam sa decodez la ureche in mare parte tot traficul de concurs ... ehhh nu a fost asa si in acel moment mi-am dat seama ca trebuie sa schimb ceva ...si am schimbat. Si acum cateva impresii personale despre cum sa inveti telegraf:
1. Nu exista o reteta magica
2. Vrei sa inveti telegraf? Citeste punctul 1 dupa care pune mana si foloseste unul dintre siturile care pun la dispozitie acest lucru (eu am folosit http://www.lcwo.net - o resursa excelenta pentru invatare)
3. Nu incepe la viteza mica, de fapt nu incepe la o viteza mai mica de 15WPM (de preferinta sa incepi pe la 18WPM) pentru ca o sa fi tentat sa numeri ceea ce iti va face un mare rau.
4. rezerva in fiecare zi, de preferinta macar 30min pentru a invata - in cazul meu aveam pe ambele telefoane un soft gratuit pentru invatare ...eram in RATB bagam 10 min, eram in avion bagam 10 min
5. Urechea muzicala ajuta dar NU o sa faca treaba in locul tau (stiti treaba cu talentul? poti sa ai talent cu carul, daca nu muncesti, unul care nu are talent dar are vointa o sa te bata la fundul gol)
6. Consistenta ... in fiecare zi, nu recomand sa faceti ca mine - 3h pe zi timp de vreo 6 luni - este putin suicid in afacerea asta, insa la mine a fost o motivatie personala.
Acum sa ne intoarcem la ...cheile noastre.
Intre timp, am participat foarte mult in concursuri de orice natura... concursuri mici, concursuri mari, concursuri de 1h sau de 2h ...orice pica si eram disponibil era bun.
Intre timp m-am documentat destul de mult despre ceea ce pot sa fac, avand in vedere ca sunt o statie low power cu posibilitati limitate de antene, pentru a imi imbunatatii modul de operare si de ce nu scorul.
Si uite asa am ajuns la concluzia ca SO2R este un mod de a face asta si de ce nu o noua aptitudine pe care o pot castiga.
Am inceput sa ma documentez si am ajuns la concluzia (avand in vedere cunostintele pe care le am) ca pot sa imi proiectez si sa imi construiesc singur ce am nevoie pentru a opera in acest mod.
Si am facut-o.
In acest moment, statia mea de concurs se compune din urmatoarele:
2 x Icom 7300 (nu este cea mai ascutita unealta din sopron in materie de concursuri dar m-am obisnuit cu el)
2 x FliterMax 3 de la Array solutions (filtre bandpass)
1 x Interfata SO2R proiectata si realizata de mine
2 x decodoare de banda proiectate si realizate de mine
2 x surse in comutatie 20A continuu si 30A la varf
2 x antene verticale multiband ( 80 40 20 15 10)
1 x inverted V pentru banda de 20m
3 x moxon pentru 20 15 10 (in asteptare sa le ridic)
1 x laptop pe care ruleaza DXLog si N1MM (DXLog il folosesc mult mai des in ultima perioada, deoarece imi ofera o mai mare libertate de configurare) // impreuna cu DXLog rulez doua SDRuri cate unul pentru fiecare transceiver care sunt conectate la doua CWSkimmer care mai departe imi populeaza BandMap-ul din DXLog cu statiile care se aud in acel moment in QTHul meu (totul este automatizat si totul este sincronizat)
Genul acest ade operare are cateva particularitati si nu este neparat usor de folosit ... dar, practica este totul, cu cat operezi mai mult cu atat o sa devii mai bun - si asta este foarte foarte clar.
Acum vis a vis de cateva idei despre strategia de concurs - cumva generale (poate la unele concursuri de 24h sau mai putin nu se aplica, insa sunt niste chestii de bun simt zic eu de care merita sa tinem cont)
1. Anunta-ti familia cu cel putin 2 saptamani inainte - avand in vedere ca sunt tatal a doi copii este bine sa se stie cu ceva timp inainte ca ai de gand sa operezi - pentru mine punctul acesta este foarte important
2. Verifica statia si functionarea corespunzatoare a programelor folosite, NU FACE NICI UN UPDATE de sistem de operare sau de program de logare inainte concursului - NU O FACE PUNCT pentru ca exista posibilitatea sa nu mai functioneze nimic - am facut schimbari de genul cu 40 de minute inainte de concurs si m-am trezit cu 30 de minute inainte de concurs ca nimic nu mai functiona, ca am reusit sa troznesc o siguranta de la un transceiver si a trebuit sa fac totul pe repede inainte ca sa rezolv problemele (nu e usor)
3. Verifica echipamentul de rezerva daca ai unul - e bine sa mai dai drumul la transceiverul ala pe care il ai pus in dulap macar sa vezi ca functioneaza corespunzator.
4. Ia cel putin o sursa de rezeva - mie mi-a pocnit sursa in weekend si a trebuit sa abandonez ... pentru ca nu am avut o sursa de rezeva - da, acum am doua de rezerva.
5. Verifica regulamentul concursului in care urmeaza sa participi - este benefic si sa iti reimprospatezi memoria si sa vezi daca ceva s-a schimbat - nu o sa faci asta? o sa faci ca mine, o sa intrii in concurs si o sa te intrebi de ce mama lui Dzeu iti trimit aia M dupa fiecare control... daca citeam regulamentul, nu ma mai miram
6. Cu cel putin o saptamana inainte incepe o sesiune de 30min de antrenament - sau macar stai in benzi 30 de min pe zi ca sa te obisnuiesti cu zgomotul de banda, schimbarea conditiilor de propagare - totusi nu renunta la antrenament (in cazul telegrafiei) macar 30 de min pe zi.
7. Sesiunea de antrenament fa-o macar cu 10-15% mai dificila (dpdv viteza) decat viteza la care doresti sa operezi in concurs - este important ca atunci cand vrei sa operezi in concurs la un 35WPM ... creierul tau sa considere acest lucru ca fiind foarte confortabil pentru ca, ai bagat la 40WPM cu o saptamana inainte
8. In perioada de concurs incerc sa opresc cam tot ce am prin casa care poate sa produca interferente - nu prea multe dar partea de iluminat cu led este total oprita.
9. Daca esti o statie LP cu posibilitati limitate dpdv antena pregateste-te moral sa fi dat de colo colo de statiile mai mari - nu este nici o problema, este loc pentru toata lumea sub soare si daca nu ai loc in primii 30KHz ... du-te mai sus este mai liber, mai putin QRM si o sa ai avantajul de a putea opera intr-o zona mult mai linistita - stai linistit, daca facu RUN lumea o sa te gaseasca.
10. Seteaza-ti un scop, nu cu 3 ore inainte ci de preferinta macar cu o saptamana inainte - vreau sa lucrez minim 200 de QSOuri ... sau vreau sa lucrez predominant o anumita zona geografica ... sau vreau sa fac scor mai mare decat YO3XX (o gluma interna) - in fine... ati prins ideea, un scop iti plaseaza psihicul intr-un mod foarte interesant.
11. NU PIERDE TIMP SA LUCREZI UN DX RAR - daca tot esti in concurs nu pierde timpul - intoarce-te peste 10-15 min s-ar putea sa il lucrezi usor din prima sau a doua strigare - ca regula generala ... daca nu iti raspunde din max a 3a strigare pleaca - un DX rar valoreaza la fel de mult dpdv scor ca orice alt multiplicator - merita sa pierzi statii si timp ca sa lucrezi un multiplicator in timpul in care poate lucrai 5 statii? Raspunsul este ... NU
12. Cheama (RUN) atunci cand benzile sunt deschise - adu-ti aminte esti o statie cu putere redusa si niste antene nu stralucite.
13. Daca raspunzi la apelul unei statii care face RUN, nu ii raspunde pe frecventa lui .. raspunde-i cu cativa zeci de HZ mai jos sau mai sus (vezi cum ii place) - unii asculta jos ... altii asculta sus
14. Daca conditiile sunt proaste pentru tine ... conditiile sunt proaste pentru toti - asa ca nu te descuraja, pune mana si opereaza - 10 QSOuri in traista sunt mai bune decat 0 QSOuri in traista
15. Spiritul si modul in care iti configurezi mintea conteaza foarte mult - americaonul zice: Think Big and have a hunter's attitude - daca o sa ai o gandire de statie mica o sa fi tratat ca atare - nu trebuie sa exagerezi... dar nici sa renunti.
16. Nu ai ce cauta langa o statie mare sa faci RUN ... daca a venit unul mare langa tine, muta-te , este sigurul lucru destept pe care poti sa il faci - nu pierde timpul cu tunul langa tine.
17. Taie cafeaua ... de preferinta cu cateva zile inainte
18. Odihneste-te cu cateva zile inainte si inainmte de concurs daca ai posibilitatea rezerva cel putin 3 ore de somn - lipsa de som este dusmanul si a celor mai buni - daca vezi ca nu mai poti mai bine bagi 3 ore de somn si te intorci sa operezi proaspat si cu mintea limpede, decat sa tragi de tine sai sa faci greseli care pot aduce si penalizari.
19. Fa putina miscare cu o saptamana inainte de concurs ... daca nu poti, macar ai grija si mergi 30min prin jurul blocului - ajuta foarte mult si la fizic si la psihic.
20. Daca poti, stai fara cafea la inceputul concursului, atata timp cat creierul iti permite acest lucru.
21. NU AVEA INCREDERE IN CLUSTERE - mereu decodeaza cu urechea si confirma ca este acea statie care a fost anuntata.
22. Daca nu ai posibilitatea sa lucrezi macar in 4 benzi din cele 6 de concurs, mai bine lucreaza single band acolo unde regulamentul permite asta - esti mai avantajat.
Ehhh... si cam atat din partea mea. Ca sa ne intelegem - nici pe departe nu este o lista exaustiva, dar sunt cateva puncte care pentru mine sunt importante si incerc sa le pun in practica in orice concurs.
Mai mult decat atat ... nu sunt nici pe departe asa de experimentat ca alti radioamatori din YO - asa ca daca considerati ca am spus vreo prostie, va rog nu ezitati sa ma corectati...pana la urma

In speranta ca nu am fost prea plictisitor - va doresc la cat mai multe rezultate frumoase in concursuri si la cat mai multe legaturi - si nu uitati nu poti castiga daca nu participi.
73 DE YO3HEX (DeX)