Ce este mai bun?

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 758
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Ce este mai bun?

Mesajde YO4BKM » Dum Oct 24, 2010 9:49 pm

Propun o intrebare: Ce este mai bun pentru radioamatorismul romanesc? Sa fie in continuare considerat ca un sport, subordonat in primul rand performantelor sportive, sau sa fie considerat creatie tehnica, subordonata in primul rand performantelor tehnice? Iata si o scara de evaluare prin raspunsuri: radioamatorismul sport; radioamatorism mai intai creatie tehnica apoi sport; radioamatorismul sport sa se desfasoare numai ca sectii in cluburi sportive; radioamatorismul numai creatie tehnica. Cu consideratie, YO4BKM.
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO3FTI
Mesaje: 10
Membru din: Mie Aug 18, 2010 11:52 am
Contact:

Re: Ce este mai bun?

Mesajde YO3FTI » Lun Oct 25, 2010 11:39 am

Cred ca ar trebui sa nu uitam in primul rand faptul ca inainte de toate radioamatorismul este un hobby - o pasiune si mai apoi pentru unii este si creatie tehnica sau sport.
Argumente:
- nu este neaparat creatie tehnica pentru ca poti face radioamatorism si fara a construi vreun echipament (instalarea unei antene nu se pune ca si creatie tehnica).
- nu este neaparat sport - pentru ca poti face radioamatorism si fara a participa la vreun concurs.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 758
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Ce este mai bun?

Mesajde YO4BKM » Mar Oct 26, 2010 7:58 am

YO4BKM, revin cu detalii. Eu ma refeream la ce este mai bun din punct de vedere institutional-organizatoric-administrativ, adica de ce fel de structura sa fie atasat radioamatorismul, de una sportiva (care apreciaza si promoveaza doar meritele sportive) sau de una tehnico-aplicativa (care lasa liber oricaraei forme de activitate). De acest lucru va depinde in primul rand finantarea de la buget sau din surse atrase. Radioamatorismul a dobandit statut de utilitate publica, este accest lucru compatibil cu activitatea sportiva? 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3hjv
Mesaje: 651
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Ce este mai bun?

Mesajde yo3hjv » Mar Oct 26, 2010 5:48 pm

Radioamatorismul este o activitate. ;) Sper sa ramana asa si sa nu ajungem dilematici ca magarul lui Buridan, intre sport si creatie tehnica, facand piruete sa demonstram ca lipitul unei sarme poate fi ba sport (o lipesc mai repede si mai bine ca altul) sau creatie tehnica (o lipesc numai in mod estetic si in stil baroc, adica cu mult fludor!).
De fapt, care e scopul intrebarii si al reflectiei?
Si ca o observatie, problema este pusa gresit. Nu radioamatorismul se ataseaza ci persoanele se asociaza. "Radioamatorismul" este abstract si reprezinta o manifestare a unor oameni. Ei trebuie avuti in vedere in primul rand cand se trateaza acest subiect. Nu se rezolva mai bine in acest fel problema?
Odata stabilite cele de mai sus, nu este mai usor sa actionezi pentru sustinerea radioamatorismului care, se manifesta prin fiecare radioamator altfel decat prin cel de langa?
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 758
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Ce este mai bun?

Mesajde YO4BKM » Mar Oct 26, 2010 6:05 pm

Bun comentariul cu magarul lui Buridan si cu scopul intrebarii! Pai, ma intereseaza si pe mine ca unul care se gandeste ca unirea face puterea, in caz ca simtim nevoia sa ne asociem, pe ce linie sa mergem ca radioamatori? Pe cea jalonata de performante sportive unde orice activitate este subordonata obtinerii de titluri si genereaza mult sange rau (contestatii etc), sau pe cea jalonata de activitatea tehnica pentru cine mai inalta un pilon, mai acordeaza o antena, daca nu chiar construieste un QRO sau un echipament complet? Si, din cele doua optiuni, trebuie sa cadem asupra uneia ca sa nu patim ca magarul din legenda. :roll:
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 986
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Ce este mai bun?

Mesajde YO6EX » Mar Oct 26, 2010 8:57 pm

Nu văd nici-o contradicţie ca într-o asociere să participe cei cu lipitul sîrmelor şi cei cu pasiunea pentru concursuri. Una nu exclude pe cealaltă. Toţi utilizează undele radio şi toţi au nevoie de o autorizaţie şi un indicativ.
Singura conditie este ca asociaţia să nu fie axată numai pe competiţii (aşa cum este FRR :mrgreen: ) sau numai pentru lipit sîrme... (creaţie tehnică)...

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 758
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Ce este mai bun?

Mesajde YO4BKM » Mar Oct 26, 2010 9:24 pm

QSL YO6EX, TNX! Dar cum se face ca DARC (si nu numai!), un club complet privat, nu are absolut nicio legatura cu sportul, dar are sedii, fonduri si activitati de invidiat, plus o revista gratuita membrilor sai? Va pot expedia statutul DARC, tradus. Cum se face ca de la inceput cluburile radioamatorilor din lume (inclusiv AARUS de la noi) erau de drept privat si nu aveau legatura cu sportul iar radioamatorismul a cucerit totusi lumea? Numai asa radioamatorismul isi poate mentine calitatea de utilitate publica, fiind sustinut si sprijinit prin lege de autoritati sau alte asociatii. Iar cine vrea sa se dedice cu prioritate competitiilor sa infiinteze sectii de radio in cadrul cluburilor sportive (ca in multe alte tari), care au alta scara de evaluare, afirmare, antrenamente, finantare. Convingerea mea este ca mixtura sportiv+tehnic erodeaza atat componenta sportiva cat si pe cea tehnica. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3hjv
Mesaje: 651
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Ce este mai bun?

Mesajde yo3hjv » Mar Oct 26, 2010 9:37 pm

YO6EX, excelenta remarca! Pur si simplu, oamenii isi doresc sa faca ceva impreuna, in primul rand este acel "have fun".
Par egzamplu, in SRR (Nomina odiosa, vade retro Satana!), avem si pasionati de concursuri si dintre cei care vor doar sa testeze echipamente sau sa realizeze cate un montaj.
Poti participa la un concurs si de dragul de a participa sau pentru a realiza o legatura cu o statie mai exotica (si care apare numai in astfel de concursuri) pentru intregirea colectiei de QSL-uri.
Important este ca cei ce se reunesc in echipa sa inteleaga ca fiecare trebuie sa il sprijine pe celalalt atunci cand e nevoie. Intr-o forma sau alta.
DARC nu este ceea ce este din cauza ca are un statut poleit cu aur sau dus la Ierusalim ci pentru ca oamenii de acolo nu isi sparg capul unul altuia din mici orgolii marunte, provinciale, prafuite samd ci trateaza cu maxima seriozitate respectiva organizatie.
Iar organizatia, se foloseste de numarul de membri, de coeziunea lor si de coerenta pe care o afiseaza pentru a face niste presiuni sau, dimpotriva sa mangaie (sponsorii), astfel ca au ajuns acolo unde sunt.
Numai ca, daca priviti la DARC, priviti si la membrii acesteia!
Calitatea de utilitate publica trebuie dobandita si nu arogata! Faptul ca sub denumirea unei organizatii exista aceasta sintagma nu este un fapt generator de serviciu social intrinsec. Poate, cel mult, sa fie o provocare si nu un obiectiv! Obiectivul este recunoasterea de catre oricine merge pe strada a unei antene de radioamator! Atunci cand un om din 5 va sti ce reprezinta radioamatorismul, abia atunci s-a atins obiectivul de "utilitate publica" al radioamatorismului. Pana atunci, nu este altceva decat un playground, un kindergarten al unor oameni mici cu orgolii mari! Iar o sa fi acuzat ca sunt rau si dur!
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 986
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Ce este mai bun?

Mesajde YO6EX » Mar Oct 26, 2010 10:20 pm

@ YO4BKM:
Exemplul cu DARC nu este bun, dintr-un motiv foarte simlu. Noi nu suntem nemţi...
Referitor la succesul DARC remarc doar faptul că această asociaţie este socotită şi de alţii ca cea mai bună organizaţie de radioamatori din lume!

Vreau sa spun celor care nu ştiu, că pe vremea existenţei saşilor în Ardeal, peste tot erau asociaţii numite "comunităţi" , la sate pe zone sau toată localitatea, la oraş pe străzi sau zone de 2-3 străzi. Erau un fel de asociaţii de într-ajutorare. Construiau/reparau case, amenajau străzi, grădini etc.
Ce este drept şi românii au (mai bine zis aveau) ceva asemănător, numit "clacă"! unde se ajutau între ei indiferent de condiţie sau problemă...

Dar saşii au plecat iar comunismul a distrus aceste bune obiceiruri, a introdus cel mai abject individualism şi a distrus spiritul de echipă.
Cine vrea sa facă ceva este imediat criticat, înjurat şi sabotat în tot felul.
Vedeti şi unele comentarii la articole scrise pe acest sait...
Impostorii au gura cea mai mare şi unde este ceva de stricat, o fac cu abnegaţie şi plăcere.

La noi, aderarea la un statut sportiv a fost facută în ani '60 cînd s-a trecut la fostul UCFS, din ordin politic.
După '90 s-a perpetuat aceast tip de asociere, din voinţa unui mic număr de interesaţi, în detrimentul majorităţii radioamatorilor.

@ YO3HJV:
statutul "de utilitate publică" (al FRR) este =WAX ALBINA= atît timp cît această organizaţie nu este de utilitate radioamatoricească.
De fapt care a fost utilitatea publică? ZERO!
La cîte evenimente reale au participat "actorii" zişi de urgenţă?

Pe la inundaţii nu i-am văzut. Cu excepţia unor initiative particulare prin YO2...

Dacă un român dintr-o sută (nu din 5) ar şti măcar aproximativ ce este şi cu ce se "mănîncă" radioamataorismul ar fi bine...

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 758
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Ce este mai bun?

Mesajde YO4BKM » Mar Oct 26, 2010 11:39 pm

@YO3HJV:
Dr Adrian, YO3HJV, te rog trimite-mi la oproescu.gheorghe@ugal.ro o adresa de e-mail unde sa-ti trimit un material mai amplu, cea de pe radioamator.ro imi returneaza mesajele. 73 de YO4BKM!

@YO6EX:
Nu am reusit sa inteleg prin ce sunt nemtii (sasii si altii ca ei) mai buni ca romanii? Ca doar au facut destule rele, condamnate de intreaga lume. 73 de YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori