YR-BNP

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
4x1ad
Mesaje: 444
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

YR-BNP

Mesajde 4x1ad » Mar Ian 21, 2014 6:57 pm

YR-BNP

Urmaresc de aseara emisiunile diverselor posturi TV romanesti si site-urile principalelor ziare si surse din media electronica din YO. Nu vreau sa intru in comentarii despre competenta/incompetenta diverselor autoritati, cooperarea defectuoasa sau nu, confuzia mediatica si propagarea de diverse stiri amestecate cu bazaconii respectiv informatii/comentarii de la factori lipsiti de competenta sau discernamantul necesar s-o faca. Va dura mult pana vom vedea un raport (expertiza) coerent asupra evenimentelor, urmat (poate) de o analiza integrala si "corrective actions" la nivel de sistem national, zonal si local.

Oare vor putea trage ceva concluzii operative si radioamatorii YO implicati intr-un fel sau altul in pregatirea pentru situatii de urgenta atat dpdv pur tehnic si logistic cat si a coordonarii efective a eventualilor participanti organizati in echipe de suport in caz de urgenta ?

73
Morel
4X1AD
ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO5PQQ
Mesaje: 301
Membru din: Sâm Mai 30, 2020 2:07 pm
Contact:

Re: YR-BNP

Mesajde YO5PQQ » Mar Ian 21, 2014 8:01 pm

eu unul am fost extrem de uimit să constat că pe un avion în funcţiune nu există un dispozitiv tip baliză radio pentru transmiterea coordonatelor în regim de urgenţă. sunt şi mai uimit cu cât mama UE cere dotarea maşinilor cu aşa ceva - sau apelator automat la numărul serviciului unic de urgenţă.
de asemenea, aud că au avut trei persoane supravieţuitoare smartphone la ei - cel puţin unul sunând la 112 de pe el, iar niciunul nu s-a gândit să aibă o aplicaţie de exploatare a semnalului GPS. asta spune mult despre cum sunt folosite telefoanele astea azi...
73 de YO5PQQ Sorin

yo2loj
Mesaje: 334
Membru din: Dum Iul 30, 2017 7:06 pm
Contact:

Re: YR-BNP

Mesajde yo2loj » Mar Ian 21, 2014 9:55 pm

Sorin, asta nu este exact, insa nu vreau sa speculez opiniile unora si altora (media oricum intoarce ca la braila povestea asta). Fapte certe:
- Din cate s-a anuntat oficial, avionul avea un asemenea sistem, insa cei de la Moscova, unde este centrul de coordonare al acelui sistem, au declarat ca nu au receptionat nici un semnal de urgenta. Posibil ca acel sistem sa nu fi functionat din variate motive (avariere, pozitie defavorabila a antenei etc.).
- Privind aplicatia GPS, s-au transmis coordonate de pe telefon, care am inteles ca erau gresite (interesant ca nimeni nu spune CARE au fost coordonatele - asta se va clarifica dupa analiza inregistrarilor de la 112, care inregistreaza toate apelurile).

73, Marius

4x1ad
Mesaje: 444
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: YR-BNP

Mesajde 4x1ad » Mie Ian 22, 2014 1:40 am

Iata un foarte interesant material eminamente tehnic despre sistemele si metodele radio folosite in domeniul localizarii balizelor pentru situatii de urgenta (cuvinte cheie: ELT, EPIRB, PLB, SPOT, SpiderTracks, inReach, TracMe, APRS):

http://en.wikipedia.org/wiki/Distress_radiobeacon

Aici se poate intelege si de ce a fost nevoie sa se apeleze la "pretenii" de la Moscova, fapt despre care se scriu si se spun nenumarate bazaconii in media electronica din ultimile 24 de ore.

73
Morel
4X1AD
ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO5PQQ
Mesaje: 301
Membru din: Sâm Mai 30, 2020 2:07 pm
Contact:

Re: YR-BNP

Mesajde YO5PQQ » Mie Ian 22, 2014 8:20 am

când am zis "aplicaţie GPS pe telefon" m-am referit la orice aplicaţie care îţi poate citi coordonatele GPS absolute la care te afli, folosind doar modulul din telefon, fără internet. de exemplu: GPS Test. Google Maps are nevoie de o brumă de internet ca să pornească şi să vezi ceva pe el; practic degeaba ai modul gps pefrormant la smartphone dacă google maps nu e capabil să-ţi dea coordonatele tale fără internet.
nu m-am referit la triangularea pe care o poate face STS pe baza informaţiilor de la turnurile GSM şi nici n-am auzit în presă să se fi dat de către victime coordonate prin telefon.
73, YO5PQQ Sorin.

yo8cln
Mesaje: 847
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: YR-BNP

Mesajde yo8cln » Mie Ian 22, 2014 9:07 am

Dotarea si functionalitatea "sculelor" de localizare de pe acest avion pun multe semne de intrebare !
Daca avea ELS de ce nu se receptiona ? Avea "trasponderul" in functiune in timpul zborului ? Eu stiu ca este obligatoriu ! Asta stie ROMATSA ! Un test de localizare prin GSM facut in muntii Calimani a scos la iveala urmatoarele rezultate: in 3 ore, am accesat 5 celule GSM, (semnal foarte slab in zona, fara 3G, fara Google map ...) suprafata teoretica acoperita de acestea fiind de peste 34000 kmp !!! majoritatea zona de munte impadurita ! Despre incompetenta celora care reprezinta autoritatile, nu are rost sa mai pomenim! De cind lumea acesti "mincatori de costita din fasolea soldatilor" ne-au dominat prin aroganta, nu prin competenta. Cit despre implicarea radioamatorilor in situatii de urgenta.... o fi functionind poate pe la... sectorul ... 2, in rest ca si celelalte care (nu) functioneaza la frr. 73! de yo8cln

YO9IRF
Mesaje: 330
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: YR-BNP

Mesajde YO9IRF » Mie Ian 22, 2014 10:14 am

Raportul ROMATSA:

http://static.sursazilei.ro/wp-content/ ... OMATSA.pdf

La 20 minute dupa disparitia de pe radar ISU din Oradea si Alba au anuntat ROMATSA ca e un avion prabusit, cu zona aproximativa si coordonate de localizare. 25 minute mai tarziu ISU confirma ca au coordonate exacte si repere din teren de la supravietuitori.

A trebuit ca informatia sa circule prin 7 maini pana a devenit stire la TV, a ajuns la urechile unui padurar care s-a dus pe jos acolo. Pe de alta parte, alti telespectatori se urca in masinile lor mai "de teren" si ajung si ei in zona ca sa dea o mana de ajutor. In timpul asta, ISU se ocupa cu declaratii la TV, STS dintr-o data are nevoie de mandate, ministerul de interne da vina pe rusi iar armata noastra membra NATO e de nevazut. O turma de oameni care sunt tare ocupati sa dea vina unii pe altii la TV si un padurar face ce trebuia facut.

Oricat de intelegator sunt - pentru ca stiu cum e pe munte si imi inchipui ca era greu sa caute un avion cazut pe sub brazi pe un versant de munte, noaptea si prin ceata, nu exista nici o explicatie pentru faptul ca din momentul in care s-a primit vestea ca avionul e prabusit nu a decolat un elicopter care sa inceapa cautarile in zona. Se stia directia de zbor si ultima pozitie, macar puteau cauta dupa semnalul balizei de urgenta si tot scurtau mult timpul. De asemenea, nu exista nici o explicatie pentru faptul ca ISU avea coordonatele exacte la 16:30 si au ajuns acolo la 22:00, cat sa preia dintr-o localitate supravietuitorii transportati voluntari.

Concluzia e una singura: ne trebuiesc mai multi padurari !

Completare: e pacat ca in ISU, SMURD, Salvamont si Jandarmeria Montana sunt foarte multi oameni foarte sufletisti, care isi pun de multe ori meseria in fata vietii personale, isi pun viata in pericol pentru altii si se hranesc mai mult cu pasiunea decat cu retributia. E pacat ca acesti oameni au ajuns sa fie condusi de incompetenti corupti, marionete politice care la primul obstacol cauta scuze nu solutii.

Avatar utilizator
yo2msb
Mesaje: 173
Membru din: Mar Mar 08, 2011 12:08 am
Contact:

Re: YR-BNP

Mesajde yo2msb » Mie Ian 22, 2014 10:16 am

YO5PQQ scrie:când am zis "aplicaţie GPS pe telefon" m-am referit la orice aplicaţie care îţi poate citi coordonatele GPS absolute la care te afli, folosind doar modulul din telefon, fără internet.

O aplicatie de acest tip, utila radioamatorilor care au smartphone, este si urmatoarea:
http://www.appbrain.com/app/com.smerty.ham
Pe langa faptul ca imi afiseaza pe telefon datele de propagare binecunoscute radioamatorilor, preluate din internet, are un modul care acceseaza GPS-ul din telefon, care nu are nevoie de internet si care imi afiseaza pe telefon coordonatele exacte, chiar si Grid Square-ul necesar radioamatorilor aflati in QSO-uri din portabil (a se vedea pozele din link). Totul cu o precizie de... cativa metri, evident...
crocodil de munte

yo5ajr
Mesaje: 724
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: YR-BNP

Mesajde yo5ajr » Mie Ian 22, 2014 4:52 pm

Imi plac comentariile - se pare ca gandim cam la fel. In ultimii ani in ciuda varstei mele (75) am fost de multe ori solicitat pe post de navigator cu avioane ULM. Am constatat ca cu mici exceptii majoritatea noilor licentiati in ULM cunosc doar GPS - ul. Nu pierd nici-o ocazie sa incerc sa lamuresc acesti piloti de agrement ca pa langa GPS este imperios necesar pregatirea temeinica a rutei, informatii meteo, crochiu plan cu teritoriul survolat unde notezi locurile posibile de aterizari fortate la nevoie, starea busolei magnetice, cronometreul, etc. Cei care se bazeaza doar pe GPS gresesc fundamental. Acea frecventa "Emergency" cu Moscowa din 2009 nu mai functioneaza iar daca pana in 89 o musca nu putea strecura neobservat in spatiul aerian al Romaniei, azi sub 2000m te poti zbengui "neprihanit" pana te baga in seama cineva ca nu ai zbor autorizat. "Marele mut" de altadata, azi STS de si au oameni de meserie, parca a devenit si surd. Nu te poti baza doar pe operatorii de celulare care au in vedere in primul rand doar profitul, pai cum se poate sprijini pe asa structura comerciala siguranta Nationala? In general pe functiile de decizii in mare parte ajung incompetentii, doar pe baza politica care apoi trag dupa ei rubedeniile tot incompetenti, doar pentru salarii "motivante".Forta noastra latenta si uriasa, a radioamatorilor este ignorata de si..... In 77 am vazut in direct "impotenta" serviciilor profesioniste" de si erau mai bine ca azi. Protocolu incheiat intre FRR si IGSU de altfel laudabil azi risca sa innece in derizoriu si spun asta ca in "teritoriu" au ajuns sa organizeze doar ca fatada, fara temeinicie, cu orgolii si bisericute, ori aceasta problema ar trebui sa fie o problema Nationala unde sa nu tina cont de bisericute orgolii si superficialitate, in aceasta chestiune toti radioamatorii voluntari ar trebui sa reprezinta insasi radioamatorismul Roman fara apartenenta al ori carui club. In Baia Mare eu si multi altii nici nu au fost intrebati de catre seful interimar al YOKAD. La Sighetul Marmatiei de asemenea. Am convingerea ca cel raspunzator cu aceasta organizare, Secretarul General YO3FU cu tot respectul pe care il port este total depasit ca si in altele. In rest 73 si voie buna de yo5ajr Miki
PS. Bine ca mai avem padurari, Ioni si Gheorghe in muntii nostri.

YO3ITI
Mesaje: 301
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: YR-BNP

Mesajde YO3ITI » Mie Ian 22, 2014 5:18 pm

...
Ultima oară modificat Mie Iul 23, 2014 7:02 pm de către Anonymous, modificat de 2 ori în total.


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori