Stabilizator fero-rezonant

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
YO3AOE
Mesaje: 992
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Stabilizator fero-rezonant

Mesajde YO3AOE » Sâm Noi 07, 2015 6:08 pm

Pentru utilizarea in amplasamentul meu secundar de la tara,am procurat de la cineva un stabilizator fero-rezonant de tip vechi,dar in stare normala de functionare.A fost fabricat de fosta Cooperativa Radiotehnica Constanta,si se folosea pe vremuri la stabilizarea tensiunii de retea (220Vc.a.) pentru anticele deja-hi! televizoare alb-negru.Aparatul are pe panoul din spate o decupare dreptunghiulara in tabla,prin care se poate face accesul la o placa izolanta din pertinax pe care exista un suport de siguranta fuzibila normala (5 x20mm),si doua lamele elastice din alama care-impreuna cu niste capse mai maricele-se constituie in doua comutatoare separate,cum privesc din spate,unul-cel din dreapta-cu doua pozitii,si altul-cel din stinga-cu trei pozitii.Rog mult pe cineva care stie sau mai tine minte,sa-mi scrie si mie la ce servesc aceste doua comutatoare,fiindca in dreptul lor nu scrie absolut nimic.Nu stiu,dar presupun ca primul-cel cu doua pozitii-ar putea fi selectorul de tensiuni de retea (110 sau 220Vc.a.),iar cel de-al doilea-cel cu trei pozitii-ar putea fi un reglaj fin-ceva de genul din 5 in 5V-al tensiunii stabilizate de iesire.Cu multumiri! anticipate,Nelu

YO3AOE
Mesaje: 992
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Stabilizator fero-rezonant

Mesajde YO3AOE » Sâm Noi 07, 2015 6:17 pm

Cu scuzele de rigoare,o mica rectificare: neavind lumina suficienta,n-am observat ca primul comutator are intr-adevar doua pozitii,dar una dintre ele-cea pe care era si este pus/fixat-nu are capsa,deci nu este legata nicaieri,asa ca presupunerea mea cu cele doua tensiuni de retea la alegere (110 si 220Vc.a.) cade,fiind nula si neavenita-hi!

YO3AOE
Mesaje: 992
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Stabilizator fero-rezonant

Mesajde YO3AOE » Mar Noi 10, 2015 8:23 pm

???!

YO3AOE
Mesaje: 992
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Stabilizator fero-rezonant

Mesajde YO3AOE » Mie Noi 11, 2015 8:54 am

Cu oarecare intirziere,am stabilit rolul comutatorului cu trei pozitii,cu el se selecteaza tensiunea medie a retelei respective,in jurul careia se face stabilizarea optima a tensiunii de iesire,respectiv 200,220 si 240Vc.a.,in functie de specificul zonei.Ce a ramas inca ne-lamurit este rolul comutatorului cu doar doua pozitii,dintre care una neutra,in sensul ca nu face nici un contact,iar contactul activ este legat de o dioda redresoare de putere cu germaniu de tipul EFR 135 si un rezistor bobinat de putere...

yo5fmt
Mesaje: 91
Membru din: Mie Iul 07, 2010 11:18 pm
Contact:

Re: Stabilizator fero-rezonant

Mesajde yo5fmt » Mie Noi 11, 2015 1:19 pm

Mai mai ce blasfemie! Sa nu-ti raspunda nimeni pana la aceasta ora!
Dar poate ceri de la nepot/scolar vecin un manual de fizica de clasa opta....La multe de in intrebarile tale de aici puse in stilul radio ierevan ai sa gasesti si acolo raspuns, sau poate mai bine te imprietenesti cu nea Gogu (www.google.com) si vor fi mai mult decat satisacatoare raspunsurile primite.
Nu stiu eu oare si Ciprian a lansat un concurs de cine are cele mai multe postari??? :lol:
Cu prietenie, Vasile, yo5fmt

YO3AOE
Mesaje: 992
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Stabilizator fero-rezonant

Mesajde YO3AOE » Joi Noi 12, 2015 8:31 am

La misto-uri ieftine vad ca esti bun,nu stiu cit de bun esti la gasirea unor informatii,ia incearca tu pe Goagal-vorba lui Vanghelie-sa vezi cam ce gasesti...

YO3GHM

Re: Stabilizator fero-rezonant

Mesajde YO3GHM » Joi Noi 12, 2015 6:43 pm

Mai este buna de ceva colectia "Tehnium" ??..eu zic ca "da"...exemplu :
blog.copcea.ro/files/tehnium/revista/7204.pdf
Asta este teoria, atunci este posibil ca aparatul sa aiba o schema asemanatoare.
73!

YO3AOE
Mesaje: 992
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Stabilizator fero-rezonant

Mesajde YO3AOE » Joi Noi 12, 2015 10:16 pm

Multumesc! pentru idee,uitasem de colectia respectiva,am sa caut sa vedem ce gasesc acolo,fiindca de Internet m-am lamurit,n-am gasit mai nimic.E totusi de mirare sa nu existe astfel de date,fiindca e o firma-parca olandeza-care face si vinde chiar in prezent cu mare succes asa ceva,bine,dar si la niste preturi de ustura la buzunar-hi!.E-adevarat ca sint de calitate extra,dar totusi...

YO8STB
Mesaje: 79
Membru din: Lun Dec 27, 2010 11:48 pm
Contact:

Re: Stabilizator fero-rezonant

Mesajde YO8STB » Vin Noi 13, 2015 12:44 am

Pentru YO3AOE:
Pentru a elucida răspunsul lui YO5AMT, va transmit ca ați primit ceea ce ați semănat prin modul de folosire a acelor semne de punctuație care reprezintă indignarea si obligativitatea ca cineva sa va răspundă.
Din punct de vedere al politeții pe internet, același tip de răspuns il obtineți prin folosirea exclusiva a majusculelor de ex.
Nimeni nu este obligat sa va răspundă intr-un anumit timp. Ceilalți interlocutori va răspund in măsura timpului disponibil, a dorinței de a va ajuta ( dacă exista aceasta dorința ) si in măsura priceperii fiecăruia.
Sper ca ați înțeles conținutul acestui mesaj si mai ales ca ați înțeles ca este doar o explicație si o prezentare a " cum trebuie sa discutam pe un forum ".

YO3AOE
Mesaje: 992
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Stabilizator fero-rezonant

Mesajde YO3AOE » Vin Noi 13, 2015 8:56 am

Conform gramaticii limbii romine (dupa cum se poate observa nu sint de acord cu-si deci nici nu utilizez-"i" din "a") moderne si contemporane semnul "?" reprezinta simbolul interogativ,in sensul de intrebare,nelamurire, nedumerire,si nu impunerea a ceva cuiva,asa ca asertiunea dvs. este neavenita,cel putin in cazul meu.Nu am pretins nimanui sa-mi raspunda,ci doar imi exprimam prescurtat (sec,concis) nedumerirea ca nu stie nimeni nimic despre un obiect/aparat extrem de cunoscut si raspindit pe vremuri,de care aveau aproape toti posesorii de televizoare alb-negru cu tuburi electronice, care nu erau dotate-pe atunci-cu stabilizatoare de tensiune interne.De asemenea,cred ca am dreptul-ca orice membru de drept al oricarui site-sa pun orice intrebare sau problema gasesc eu de cuviinta,bineinteles respectind "ad litteram" normele stabilite de administratorul site-ul-ui respectiv,deci implicit si ale acestuia. Acesta nu este un site de facut "misto" sau de concurs de ironii,asa cum-din pacate!-se cam obisnuieste,deci reactia mea a fost una normala,conforma cu "stilul" preopinentului.


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator