Zgomot de banda larga pe 160, 80 si 40m

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
yo5ptd

Zgomot de banda larga pe 160, 80 si 40m

Mesajde yo5ptd » Mar Mai 31, 2016 9:40 am

QTH-ul meu este la Vistea, jud. Cluj, unde sunt multe ateliere de prelucrarea pietrei.

In timpul zilei, cam pana la ora 22:00 am zgomot enorm (s7-s9) pe toate benzile, inclusiv pe radio comercial pe banda MW. Dupa ora 22:00 scade zgomotul pana la s2-s3. Zgomotul dispare (cel putin sub s0) cand se ia curentul si lucrez de pe acumulatori.

M-ar interesa cum as putea aborda aceste ateliere intai pe cale amiabila, sa gasim si sa eliminam sursa de QRM?

Deasemenea ce optiuni exista la ANCOM legat de aceste interferente in caz ca nu merge pe cale amiabila?

Mentionez ca si CB-ul din masina devine foarte zgomotos cum ma apropriu de sat.
Ultima oară modificat Lun Iun 06, 2016 9:12 am de către yo5ptd, modificat 1 dată în total.

YO8CDQ
Mesaje: 20
Membru din: Lun Iun 21, 2010 2:00 am
Contact:

Re: Zgomot de banda larga pe 160, 80 si 40mhz

Mesajde YO8CDQ » Mar Mai 31, 2016 10:57 am

Pai uite cum faci, te duci cu lectia invatata la conducerea carierei de piatra. Dupa ce semnalezi problemele tale, intrebi daca acele utilaje sunt conectate la retea conform normelor europene. Apoi vezi in raport de raspuns, le spui ca te vei adresa mai departe pentru rezolvarea acestei probleme. Oricum problema ta este cu durata multa. Pana atunci foloseste surse de alimentare din acumulatori. 73' Petrica

YO2EA
Mesaje: 366
Membru din: Dum Mai 13, 2012 5:50 pm
Contact:

Re: Zgomot de banda larga pe 160, 80 si 40mhz

Mesajde YO2EA » Mar Mai 31, 2016 11:48 am

Daca "CB-ul din masina devine zgomotos" folosirea acumulatorilor ca sursa de alimentare nu te va ajuta cu nimic. Pentru depistarea surselor de QRM incearca sa folosesti o statie portabila setata pe AM (in banda de 118-136MHz) si o antena cu 3-4el pentru VHF.

Succes,

Zoli YO2LZA

PS Daca se uita vreun bastinas ciudat la tine ii explici ca ai plecat la vanatoare de zgomot :D
Antena te face OM!
ex YO2LZA

yo2dno
Mesaje: 333
Membru din: Lun Iun 21, 2010 11:59 pm
Contact:

Re: Zgomot de banda larga pe 160, 80 si 40mhz

Mesajde yo2dno » Mar Mai 31, 2016 12:38 pm

@5pdt: Inaine de a te duce la oamenii aia, verifica daca nu cumva ai prin casa vreun tv cu sursa in comutatie, un incarcator de telefon, un router, calculator, alte chestii alimentate cu surse moderne. Vezi si la vecini. Ca poate zgomotul nu vine de la distanta atit de mare...

YO7CEG
Mesaje: 79
Membru din: Joi Oct 21, 2010 8:14 am
Contact:

Re: Zgomot de banda larga pe 160, 80 si 40 m -hz

Mesajde YO7CEG » Mar Mai 31, 2016 1:57 pm

Salut voios de radioamator !

Desigur, este foarte bine ca exista activitate economica in zona,
insa aproape mai mult ca sigur, perturbatia RF cred nu este acolo.
Recomand sa nu abordezi deocamdata locatiile respective, sa nu se descopere ca esti radioamator...hi...poate-n alta situatie vom perturba noi, nu-i asa ;) Da, asa cum a sugerat anterior colegul nostru, prima data poti incepe cautarea in " ograda ta ", eu am gasit vinovat alimentatorul de curent continuu aferent switch-ului de la furnizorul de internet la sunt racordat, ce parazita de la o distanta de circa 100 m, acesta era plasat in exteriorul propietatii mele, l-am inlocuit eu si perurbatia majora a disparut, a mai insa fost nevoie sa schimb si alimentatorul ruterului meu ( din casa ) si totul, impecabil s-a linistit , acum pot face receptii AM a unor posturi indepartate, chiar langa cablul de internet fost perturbator, anterior fiind imposibil aceasta. Aceste perturbatii pot sa apara de la orice sursa de alimentare C.C. electronica realizata in sistem comutatie, ce poate alimenta orice fel de dispozitiv: televizor, alte echipamente electronice la vecini sau chiar stradale precum televiziunea in cablu dar si televiziunea cu circuit inchis - supraveghere. Depistarea, incepand din propia casa se face prin eliminare. Daca sursa perturbatoare persista, vom folosi un orice Aparat de Radio pe Unde Medii adica UM - MW ( echipat doar cu antena interna de ferita ) cu usurinta si noroc, adaugand si flerul din dotare ne va conducea sigur catre sursa perturbatoare. Succes si Bafta ! - Astept raspuns, cu prietenie, Marian - YO7MR - Targu Jiu.

yo5ptd

Re: Zgomot de banda larga pe 160, 80 si 40m

Mesajde yo5ptd » Mie Iun 01, 2016 9:35 am

Multumesc pentru raspunsuri!

Am citit din alte surse ca zgomotul poate proveni de la cabluri de retea, rutere, cctv, asa ca binenteles primul test a fost oprirea curentului din casa din disjunctorul principal, utilizand statia doar de pe acumulatori. Zgomotul nu-i de la mine, si cu testul de mai sus am eliminat dintre suspecti si sursa de comutatie al statiei (qje ps30swiv - la care inca mai caut utilitatea potentiometrului "noise offset").

CB-ul din masina are zgomot mai mare in zona unui atelier anume, in rest numai de-a lungul retelei Electrica.

Acuma nu zic ca sigur acel atelier deranjeaza, ca poate fi si un vecin cu vreun TV vechi pe care-l opreste pe la ora 22:00, insa greu de crezut ca duminica nu se uita la tv (am uitat sa mentionez ca duminica zgomotul e mult mai redus).

Tocmai mi-o venit ideea sa fac o inregistrare audio cu un radioreceptor AM pe parcursul a mai multor zile, macar sa vad cum e distributia in timp a zgomotului.
Ultima oară modificat Lun Iun 06, 2016 9:12 am de către yo5ptd, modificat 1 dată în total.

4x1ad
Mesaje: 425
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Zgomot de banda larga pe 160, 80 si 40mhz

Mesajde 4x1ad » Mie Iun 01, 2016 6:23 pm

@YO5PTD: Zgomotul de acest fel seamana cu armonicile lui 50Hz de la reteaua de joasa/medie tensiune. Daca zgomotul maxim este obtinut de-a lungul retelei aeriene de electricitate si dispare la intreruperile de electricitate si scade dupa o anumita ora, atunci o cauza destul de probabila ar fi efectul Corona intr-o serie de izolatori fisurati sau foarte murdari de pe stalpi.

Zgomotul scade probabil dupa incetarea activitatii consumatorilor mari, respectiv scaderea masiva a curentilor care trec prin izolatori (zgomot de contact). Pot fi si izolatorii de la transformatoarele de pe linie.
Mergi pe intuneric de-a lungul liniei (pana se intrerupe activitatea la ora 22.00) si incearca sa distingi scantei de descarcare si zgomot specific (bazait) de contact imperfect. Asta macar ca sa poti identifica mai precis sursele. Foloseste un radio AM pe baterii, va fi mai sensibil la zgomot decat radioul CB.

De obicei, zgomotul de aceasta natura se propaga de-a lungul liniei electrice (care joaca rolul unei minunate antene de emisie a perturbatiilor) si scade pe masura ce te departezi de locul sursei/surselor cu 3-400m.

Daca aceasta se dovedeste cauza, solutia este doar inlocuirea izolatorilor fisurati sau spalarea periodica a celor murdari cu jeturi de apa distilata. Asta doar daca gasesti cineva la soc. de electricitate sa-si plece urechea la problema ta.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 599
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Zgomot de banda larga pe 160, 80 si 40mhz

Mesajde yo3gh » Mie Iun 01, 2016 10:46 pm

Buna. Trebuie sa ii dau dreptate lui Morel . Acum ceva timp in zona Predeal ( Paraul Rece ) se putea vedea seara efectul Corona la unii stalpi de electricitate ( zgomot mare la receptie in zona) . Izolatorii au fost spalati cu apa . Erau murdari de rasina de la brazii din jur ;) Probabil e nevoie de o "toaleta" periodica :))) . Nu mai stiu cum arata si cum e receptia in jur , stau acum in alta parte la 8 Km de acea zona.
Numai bine,
Dan yo3gh

YO8STB
Mesaje: 82
Membru din: Lun Dec 27, 2010 11:48 pm
Contact:

Re: Zgomot de banda larga pe 160, 80 si 40mhz

Mesajde YO8STB » Mie Iun 01, 2016 11:35 pm

Pot fi identificati izolatorii cu probleme si cu ajutorul unei camere de termoviziune. Pe langa efectul Corona (vizibil cu ochiul liber) exista si o componenta termica (mai usor de depistat) in conditiile de mai sus.

yo5ajr
Mesaje: 703
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Zgomot de banda larga pe 160, 80 si 40mhz

Mesajde yo5ajr » Joi Iun 02, 2016 8:37 am

In cele peste 45 de ani m-am ocupat de linii de transport energie la IT, de la 20 pana la 400 Kv. Stiu din propria experienta ca in special la linii de 20 Kv pentru distributia energiei in mediu rural si urban preocuparile de spalare a izolatorilor sunt inexistente - merge pana crapa. Valorile curentilor homopolari datorat scaderii nivelelor de izolatie mai ales in mediu cu poluare nu ajunge sa functioneze protectiile, astfel liniile precum spune Morel se transforma in surse "minunate" de zgomot, antena - pana crapa ceva, uneori ani de zile. La nivelele de linii magistrale 110 Kv si mai sus acest fenomen tolerat conduce la pierderi uriase in sistem, finalizand cu pagube uriase cu finalitatea de avarii extinse, pentru care izolatorii la aceste nivele de tensiune periodic spalam, schimbam sau ungeam cu vaselina siliconica (import) Azi nu am cunostinta de astfel de preocupari. La echipele de revizie impuneam folosirea cheilor dinamometrice ca contactele sa nu fie realizate pe o ureche. In locurile de jonctiune Al - Cu imperios foloseam tabla Cup/Al pentru evitarea coroziunilor electrochimice. Tehnologia transportului energiei exista dar lucrarile de multe ori se executa lasand cate un "Dorel" peste tot care se finalizeaza cu surse de zgomot. Aplicarea periodice al termoviziunii in toate cazurile au dat peste cap programele de mentenanta dar ridica nivelul de siguranta al sistemului energetic si reduceau pierderile care tot pe buzunarul consumatorilor se resfrang. In mediu rural si nu numai, dezechilibrele incarcarii fazelor la consumatori iar pot fi surse de zgomot prin deplasarea vectoriala a nullului. Cunosc cazuri cand dupa depistarea izolatorilor "rebelI", cauzatoare de QRM furnizorul nu a luat masura de eliminare pana cand cei care au sesizat au spart izolatorul in pricina cu prastia si bile de otel, fortand astfel pe furnizor la schimbarea izolatorului.... :))) Astfel de fenomene radicale nu sant bine venite dar apar daca nu se respecta prescriptiile tehnologice, nu se respecta "drepturile radioamatorului". :mrgreen: Vanatoare cu folos al QRM - ului, 73 de Miki


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori