Lipituri delicate si riscante

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
YO3AOE
Mesaje: 974
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Lipituri delicate si riscante

Mesajde YO3AOE » Vin Noi 11, 2016 4:46 pm

Am de schimbat bateria cu litiu de 3Vc.c. de back-up de la statia japoneza mica-mobila de tipul TS-50S de la Kenwood.De prin literatura rezulta ca,la fel ca si la lipirea unor dispozitive f.e.t. sau c-m.o.s. ne-protejate intern cu diode Zenner, este obligatorie folosirea unui letcon pamintat,pentru eliminarea posibilelor sarcini electro-statice acumulate,care ar putea distruge instantaneu dispozitivul, aici in cazul meu micro-controller-ul statiei.Intrebarea mea ar fi daca la operatia asta asi putea folosi cu succes un letcon cu gaz fara pamintare,nu de alta dar nu prea am asa ceva,tot ceea ce asi putea folosi ar fi un calorifer din apropiere,care din cauza vechimii nu stiu sigur ce pamintare ar putea asigura.

yo9gqq
Mesaje: 22
Membru din: Sâm Dec 07, 2013 8:37 pm
Contact:

Re: Lipituri delicate si riscante

Mesajde yo9gqq » Vin Noi 11, 2016 6:06 pm

Faceti lipiturile cu letconul scos din priza,dupa ce s-a incalzit,bineinteles ! HI ! Si sa folositi letcon ,nu pistol de lipit !

YO3AOE
Mesaje: 974
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Lipituri delicate si riscante

Mesajde YO3AOE » Vin Noi 11, 2016 6:45 pm

Nu sint prea sigur daca prin scoaterea din priza se elimina sarcinile electrostatice acumulate,poate se elimina doar eventualele scurgeri datorate izolatiei deficitare fata de retea.Eu nu ma refeream la un pistol de lipit,pe care nu-l mai folosesc din copilarie,ci la un letcon profesional cu gaz butan,care nu are cum sa aibe scurgeri de la izolatie si nu cred ca poate acumula prea multa electricitate statica,iar racordul la calorifer,desi vechi,partial ruginit exterior si partial pietrificat interior poate ar asigura totusi eliminarea sarcinii acumulate,cita ar fi ea...

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 749
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Lipituri delicate si riscante

Mesajde YO4BKM » Vin Noi 11, 2016 7:06 pm

Sarcinile electrostatice nu vin de la priză. De la priză pot apare curenți induși de ansă când se folosește pistolul (nu cel de 7,62 HI!). Sarcinile electrostatice vin din diferența de potențial a atmosferei pe verticală (cine este curios, să-mi scrie și îi voi arăta cum se măsoară, ajunge la valori mari!), din frecarea gazului butan cu duzele încălzitorului cu gaz, din agitarea mâinilor, încălzitorului sau pistolului prin aer și frecarea lor cu aerul, din frecarea îmbrăcăminții (mâneci pe corp), sunt mai multe surse.
Eu am cumpărat acum vreo 15 ani o brățară dintr-un fel de elastic bun conducător de electricitate pe care o fixez pe închietura mâinii cu care manevrez sculele (șurubelnișa, ciocanul de lipit etc), ea se continuă cu un fir lung și un crocodil care se leagă la o priză bună de pământ. În plus, vârful ciocanului de lipit (tot în formă de pistol, dar nu cu inducție, cu rezistență și cu reglarea puterii) este legat și el la priza de pământ, o priză cu țeavă din cupru înconjurată cu un amestec de sare și cărbune pisat, o ud mai des de cum udă xyl-ul florile din grădină. Așa am lipit niște fisuri pe traseele unor circuite la stația portabilă Icom-T22A. Succes!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo5oft
Mesaje: 109
Membru din: Mie Iul 21, 2010 12:25 am
Contact:

Re: Lipituri delicate si riscante

Mesajde yo5oft » Vin Noi 11, 2016 7:54 pm

lipiti linistit cu un letcon de 35-40 de wati. Nu-s asa de sensibile circuitele alea. Sa nu depasiti 4 secunde per terminal, bateriile de litiu nu tolereaza deloc bine caldura excesiva.

YO3AOE
Mesaje: 974
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Lipituri delicate si riscante

Mesajde YO3AOE » Vin Noi 11, 2016 7:55 pm

Multumesc!,cam asa stiam si eu,dar vroiam niste confirmari de la cei "patiti"-hi!,fiindca pina acum n-am avut nici motivul si nici ocazia sa fac asa ceva. 73!,Nelu


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator