ANCOM

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
yo9gly
Mesaje: 83
Membru din: Joi Feb 10, 2011 9:17 pm
Contact:

ANCOM

Mesajde yo9gly » Dum Feb 27, 2011 7:55 pm

Personal cred ca ar fi oportun ca ANCOM-ul sa emita o recomandare operatorilor de cablu pentru a nu mai folosi canalele care se suprapun cu zona noastra de lucru , si in special 144-146MHz.

Ce parere aveti?
Cum am putea face asta?

73!
Alin

yo9ibc
Mesaje: 90
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 8:00 am
Contact:

Re: ANCOM

Mesajde yo9ibc » Dum Feb 27, 2011 8:16 pm

Total de acord!

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 984
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: ANCOM

Mesajde YO6EX » Dum Feb 27, 2011 10:09 pm

În regulamentul pentru radiocomunicaţii scrie cam aşa:
utilizarea spectrului de frecvenţe este primar pentru radiocomunicaţii şi [b]secundar [b]pentru CATv şi obligaţia să nu producă perturbaţii serviciilor de radiocomunicaţii.

Dar nu cred aveţi vre-o şansă, pentru-că, cabliştii au bani şi noi nu.

Singura soluţie, un semnal transmis permanent pe frecvenţa în cauză.
Eventual un repetor de vre-o 25w.
Vor fi reclamaţii din partea abonaţilor la CATv şi poate se va schimba canalul.
Din experienţa mea, în foarte puţine cazuri s-a putut discuta cu cabliştii cu rezultate pozitive.

Totuşi se poate încerca o reclamaţie colectivă, adresată ANCOM.

Dar cum la cererea expresă a unei mulţimi de radioamatori fomişti,
noi nu mai plătim taxe la ANCOM, nu văd o rezolvare favorabilă.

.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 758
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: ANCOM

Mesajde YO4BKM » Lun Feb 28, 2011 8:39 am

Cat timp cablistii au o portita de a accede la frecventele noastre, chiar la modul secundar, nu vor ezita sa abuzeze si sa nu tina cont de nicio recomandare. In urma cca 10 cu ani am patit si eu la fel, un cablu al unei retele TV la care nu eram abonat trecea chiar pe langa fereastra mea. Am fost sesizat de vecini ca imi aud statia portabila (5W) pe canalul Antena1. Astfel am aflat si eu ce anume imi perturba traficul pe 2m. Ei bine, am indesit aparitiile mele in banda de 2m, mai ales la orele de audienta maxima, portabila era noua si industriala deci rezista la orice inspectie tehnica, rezultatul fiind ca in cca 2 ani firma a desfiintat cablul si probabil a schimbat si frecventele, nu ne-am mai deranjat. Si inca ceva: cand emiteam pe US cu 80W intr-o antena LW ce trecea la cca 2m de cablul lor nu produceam niciun deranj. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo5fmt
Mesaje: 91
Membru din: Mie Iul 07, 2010 11:18 pm
Contact:

Re: ANCOM

Mesajde yo5fmt » Lun Feb 28, 2011 7:25 pm

YO6EX....am consultat (ca nu cumva sa vorbesc aiurea, ca urmare a unor eventuale schimbari) TNABF si oricat m-am uitat nu am gasit decat "only amator use". Nu stiu de unde a venit ideea cu secundar CCTV??? Prin definitie sistemele de cabluri sunt sisteme nonradiante si orice abatere se transeaza destul de rapid de catre cei de la ANCOM care, din contra, fiindca astia sunt "grei" la buzunar nu stau prea mult la discutii in a da amenzi consistente. Problema este in alta parte: ANCOM ii obliga sa reduca semnalul sub nivelul admis de radiatie (care este atat de mic incat ar putea sa ne deranjeze doar daca am cupla cablul lor in loc de antena :D ). Cablistii se conformeaza...bineinteles din cauza materialelor proaste utilizate in retea semnalul la utilizatori scade drastic...incep reclamatiile la care cablistii arata cu degetul catre antenele noastre si dau vina pe noi...rezultatul antene taiate, scandal etc iar nemernicii ridica inapoi semnalul pana peste poate. Ei au liniste un timp...noi suportam scandalurile+conturbarea in continuare a comunicatiilor noastre. Este o spirala cam fara sfarsit, dar care cu un pic de intelepciune si capabilitate de negociere se poate transa in favoarea noastra. Acum cativa ani am reusit sa negociem cu cei de la UPC...mai precis cu directorul tehnic, ca nu este in avantajul nici unei parti sa ne batem si sa ne deranjam reciproc...si minunea s-a intamplat, e liniste in banda noastra. Cu RDS nu am avut probleme (acolo avem noroc ca unul din sefi sa fie radioamator ;) )
Dar inca odata atrag atentia ca segmentul 144-146MHz este in folosirea noastra EXCLUSIVA!

yo9gly
Mesaje: 83
Membru din: Joi Feb 10, 2011 9:17 pm
Contact:

Re: ANCOM

Mesajde yo9gly » Lun Feb 28, 2011 8:59 pm

Ideea cu negocierea am incercat-o si eu si a functionat pe vremea UPC-ului ca singur operator de cablu in zona mea. Insa acum , cind sunt mai multi operatori nu prea mai merge.
Cum bine stiti, este suficenta o "purtatoare" ca sa strice un QSO.

Asadar, ma gindeam ca poate o petitie organizata chiar pe acest site , ar "sensibiliza" onor ANCOM-ul pentru a lua niste masuri.

Cei de la cablu au voie sa transmita unde vor , inclusiv in benzile noastre, insa nu au voie sa radieze. Noi ii auzim , deci radiaza.

Asa ca ori isi fac datoria (ca d-aia sunt platiti, nu? - aviz amatorilor si radioamatorilor ;) si-i amendeaza pe cei vinovati , ori gasim aceasta cale amiabila -zic eu- in care ar emite o recomandare de a nu mai folosi pt transmiterea de informatii frecvente din zona benzilor de radioamatori.

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 984
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: ANCOM

Mesajde YO6EX » Lun Feb 28, 2011 9:04 pm

yo5fmt: la RDS este un radioamator, la UPC "s-a întîmplat minunea"... etc...
deci pile şi minuni...

Chestia cu prioritatea serviciilor nu o găseşti în TNABF.

Iar despre ANCOM, (IGR, IGRCTI, IGC, etc)... pot eu să-ţi povestec multe...

73

yo9gly
Mesaje: 83
Membru din: Joi Feb 10, 2011 9:17 pm
Contact:

Re: ANCOM

Mesajde yo9gly » Lun Feb 28, 2011 10:42 pm

Nu prea cred ca o sa gasim cite un radioamator influent la fiecare operator de cablu /fiecare oras unde ne doare......

Un radioamator la ANCOM poate ca ar fi o solutie mai eficenta....:)

yo9how
Mesaje: 41
Membru din: Sâm Noi 27, 2010 9:04 pm
Contact:

Re: ANCOM

Mesajde yo9how » Lun Feb 28, 2011 10:44 pm

In Alexandria si in reteaua RDS, ascult lejer toate meciurile de fotbal (canalul digisport) pe statie :lol: ,(145.750) si chiar un canal cu muzica populara; nu am verificat dar mai mult ca sigur este Etno.
Acest fenomen nu se manifesta doar la mine ci in tot orasul si la toti radioamatorii care au in bloc reteaua RDS.

YO9GOO
Mesaje: 2
Membru din: Dum Iul 04, 2010 9:16 pm
Contact:

Re: ANCOM

Mesajde YO9GOO » Mar Mar 01, 2011 12:13 am

E putin cam greu sa se poata schimba acest lucru. Am avut retea de catv si stiu ce inseamna. Alocarea canalelor in retea incepe de la 105,25 Mhz si creste cu pas de 7 Mhz iar purtatoarea de sunet este cu 5,5 Mhz mai sus decat cea de imagine (asta in cazul normei B parca) asa ca purtatoarea de sunet a canalului video 140,25 Mhz este la 145,75 Mhz adica in banda noastra de 2 metrii. A doua problema cu care se confrunta cablistii este cea a receptoarelor tv mai vechi a caror largime de banda este limitata si nu "prind" suficiente programe asa ca se cauta folosirea la maxim a portiunii 130-250 Mhz prin ocuparea a cat mai multe canale fara a tine cont de interferentele produse "minoritatilor" in cazul nostru radioamatorilor. Exista si o alta reglementare prin care nu era permisa suprapunerea totala sau partiala a canalelor catv peste emitatoarele care transmit in eter programe tv in zona respectiva dar nici de asta nu se tine cont. Cel putin asta am vazut si eu in deplasarile in diferite zone ale tarii.
Morala este ca e putin probabil ca noi sa schimbam ceva dat fiind faptul ca fiecare dintre noi contribuim cu 1 dolar pe an la bugetul ANCOM pe cand societatile de cablu varsa sume mult mai mari la buget.
Personal locuiesc acum in Viena si am fost la Autoritatea de Telecomunicatii pentru a solicita indicativ si trebuie sa achit 74 de euro pe an. Pe de alta parte aici cablistii (adica UPC, ca nu am auzit de altii) transmit semnalul digital intr-o gama de frecvente superioara benzii noastre.
Succes in initiativa de a schimba ceva in tara asta de 2 lei!!


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori