Norvegia renunță la radiourile FM

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Norvegia renunță la radiourile FM

Mesajde yo3hjv » Lun Ian 09, 2017 10:48 am

Bine, in 89 telefonia celulara comerciala era pe piata de vreo 4-5 anisori iar de "prevestit", o prevestise cu mult, mult inainte, Asimov.
Presiunea pe digital exista nu numai in FM ci si in BC HF unde s-a dezbatut intens trecerea la DRM, presedinte al consortiului fiind la un moment dat chiar o romanca. Cam de atunci dateaza si modernizarea statiilor Galbeni, Saftica si Tancabesti care presteaza transmisiuni DRM HF pentru varii companii de broadcast, inclusiv pentru RRI. Sunt avantaje si dezavantaje deopotriva pentru ascultatori si pentru furnizorii de continut ori de echipamente.
Pana una alta, in FMul Bucurestean exista un post de radio care transmite si in standard digital mizericind spectrul, chiar daca acest standard este destinat pietei SUA. :D

YO3DIU
Mesaje: 9
Membru din: Lun Ian 02, 2012 9:01 pm
Contact:

Re: Norvegia renunță la radiourile FM

Mesajde YO3DIU » Lun Ian 09, 2017 12:10 pm

Stiu, asa e
Am incercat si eu un emitator digital pe 97,9 dar in 2 saptamini l-am decuplat si am revenit la
analogic.
Sa speram ca reusim sa ne pastram benzile actuale ca radioamatori, ca aceste adaosuri prin scurte din ce vad eu sunt niste frectii, mai nou e valul ala cu 470 si ceva de KHz...unde mi se pare o chestie stranie, dar stii cum e...
In fine, e mult de vorbit
Numai bine

YO8RFS
Mesaje: 125
Membru din: Lun Iun 21, 2010 9:06 am
Contact:

Re: Norvegia renunță la radiourile FM

Mesajde YO8RFS » Lun Ian 09, 2017 12:40 pm

Era digitala are un mare avantaj.....Ca sa vezi sau sa auzi ceva, undeva, cumva, trebuie sa bagi ceva banuti !!!
Cred ca asta este motorul principal de promovare a acestei tehnologii.......restul e cancan. :lol:

YO3DIU
Mesaje: 9
Membru din: Lun Ian 02, 2012 9:01 pm
Contact:

Re: Norvegia renunță la radiourile FM

Mesajde YO3DIU » Lun Ian 09, 2017 1:51 pm

Sunt de acord ca digital se pot transmite mai multe informatii intr-un spectru mai mic, dar ca T2 din Romania care are vreo citeva mii de receptoare, asa va avea un mic succes orice forma de emisie a programelor de radio in format digital.
Parerea mea este ca netul mobil va bate, o sa ai un suport unde iti atasezi telefonul mobil(smart) si vei avea tot ce vrei...muzica...gps...harti...samd...iar posturi pe net, slava domnului, o sa ai o oferta teribila.

Avatar utilizator
yo4lhr
Mesaje: 89
Membru din: Lun Mar 14, 2011 8:05 pm
Contact:

Re: Norvegia renunță la radiourile FM

Mesajde yo4lhr » Lun Ian 09, 2017 1:53 pm

YO8RFS scrie:Era digitala are un mare avantaj.....Ca sa vezi sau sa auzi ceva, undeva, cumva, trebuie sa bagi ceva banuti !!!
Cred ca asta este motorul principal de promovare a acestei tehnologii.......restul e cancan. :lol:


Oricât, oricum si oricând .... numai sa iasă bani
Părerea mea, dom'le
orice sarma este o antena, dar sa nu exageram

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 712
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Norvegia renunță la radiourile FM

Mesajde yo3gh » Lun Ian 09, 2017 2:05 pm

Da , cam asa e . Adrian ( YO3HJV ) are dreptate , din august 2012 , a fost anuntata transmisia digitala de catre compania SBS Broadcasting ( Compania SBS Broadcasting Media este parte a grupului paneuropean ProSiebenSat.1) si atunci Kiss FM, Magic FM, Rock FM şi One FM ( posturile acestei companii ) au început să transmită programe prin sistemul de emisie digitală terestră HD Radio, în Bucureşti, pe frecvenţa 100,6 Mhz, frecventa unde Rock FM transmite analogic. Atunci am facut receptii si eu , acum nu mai stiu status-ul.
Pentru Marian ( YO3DIU ) : asa e , GSM se " uita " la 400 - 470 MHz, mai ales ca in unele tari este alocata frecventa 400 si 450 MHz ptr GSM ptr ca anterior a fost folosita de generatia veche de telefonie mobila. :roll:
Viitorul sigur ne rezerva " mutatii " .... ideea este ca noi sa nu ne pierdem frecventele , sau statutul de " primar" in unele benzi .... vedem ....
Numai bine,
Dan

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Norvegia renunță la radiourile FM

Mesajde YO4BKM » Lun Ian 09, 2017 4:25 pm

Nu cred că radioamatorii își vor pierde frecvențele, benzile noastre nu sunt o ofertă prea „sățioasă” care să astupe „foamea” de frecvențe. Continui să cred că este vorba de reducerea consumului energetic sub influența unor factori din ce în ce mai demni de luat în considerare (poluarea la producătorul de energie) și conform planificărilor de reducere a consumului de energie primară. Am făcut câteva calcule și rezultatele sunt impresionante.
De exemplu, dacă 20 milioane de consumatori consumă timp de o oră cu 50 W mai puțină energie prin utilizarea de consumatori economici (becuri, TV, radio, frigider etc) rezultă o reducere de 3.600.000 MJ, echivalent cu 240 tone lignit. Dacă se face acest lucru zilnic timp de un an rezultă că nu se mai ard 87.600 tone lignit care ar fi produs 320.616 tone bioxid de carbon, posibil de înlăturat numai în vegetație, echivalentul unei producții de 90.000 tone de fag anual. Și asta pentru o oră zilnic timp de un an la nivelul unei țări ca România. Iar cei 50 W timp de o oră zilnic ar reduce consumul cu 1,5 kWh pe lună, aproape inobservabil, de aici tentația de a nu-i da atenție.
În același program de reducere a consumului intră orice consumator pe arie largă, inclusiv radio-TV, prin reducerea consumului cu oricât de puțin la miliarde de utilizatori. Nu am nicio informație privind puterea instalată a tuturor emițătoarelor comerciale de orice fel la nivel mondial, dar dacă ar fi de numai 100 MW (ceea ce cred că este destul de puțin), acestea consumă 3.153.600.000 MJ anual. Reducerea cu 10% a acestui consum ar duce la reducerea consumului a 21.000 tone lignit (eliberează cca 77.000 tone bioxid de carbon), dar efectul mare se vede prin reducerea la miliardele de utilizatori.
În YO sunt 9260 de radioamatori YO care, dacă ar emite continuu cu 100 W și 10 ore zilnic timp de un an, ar consuma 810 tone lignit pe an, de 100 de ori mai puțin decât am arătat în primul exemplu cu reducerea a 50 W la nivelul populației. Din acest motiv eu sunt liniștit, traficul nostru ar putea apare pe ultimul loc în programele de reducere a consumului energetic. Dar noi avem deja exercițiul comunicațiilor digitale și nu ne-ar lua prin surprindere. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3luo
Mesaje: 82
Membru din: Lun Ian 23, 2012 10:11 pm
Contact:

Re: Norvegia renunță la radiourile FM

Mesajde yo3luo » Lun Ian 09, 2017 5:03 pm

"reducerea consumului a 21.000 tone lignit (eliberează cca 77.000 tone bioxid de carbon)"

Adica o tona de lignit elibereaza peste trei tone de CO2?

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Norvegia renunță la radiourile FM

Mesajde YO4BKM » Mar Ian 10, 2017 9:04 am

yo7luo scrie:Adica o tona de lignit elibereaza peste trei tone de CO2?

Masa molară a carbonului este de 12 (kg/kmol). Masa molară a oxigenului este 16 (kg/kmol). Masa molară a bioxidului de carbon este 12+2x16=44 (kg/kmol), de peste trei ori mai mare ca masa molară a carbonului ars. De aici apare această aparentul paradox, de fapt se arde o cantitate de carbon care „răpește” de două ori mai mult oxigen din atmosferă producând un gaz care însumează cantitățile celor două componente. Nu crește masa carbonului din nimic pentru a produce bioxid de carbon ci se asociază cu o mult mai mare cantitate de oxigen. Este evident un dublu pericol: se sărăcește atmosfera de oxigen și se pune în locul lui un gaz periculos pentru viață.
Mai este un paradox puțin înțeles: se afirmă că arderea combustibililor vegetali (lemn, păioase, frunze uscate etc) nu poluează cu bioxid de carbon și este adevărat. Este adevărat că arderea acestora produce bioxid de carbon, dar el intră din nou în circuitul care va produce aceeași masă care se va arde mai târziu ș.așm.d, atmosfera nu se supraîncarcă cu acest gaz otrăvitor. Combustibilii fosili au acumulat carbonul din atmosferă produs timp de sute de milioane de ani și acum acest carbon va produce bioxid de carbon în numai câteva sute de ani, timp insuficient pentru a-l preface din nou în carbon.
Dar, așa cum am arătat, radioamatorii participă la acest proces distrigător într-o proporție care este nesesizabilă și face parte din perturbațiile pentru care sistemul are suficiente resurse de a le compensa, de exemplu energia consumată de radioamatorii din YO în trafic normal, nu așa cum am arătat în postarea anterioară, se reglează prin câteva hectare de spații verzi. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 712
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Norvegia renunță la radiourile FM

Mesajde yo3gh » Mar Ian 10, 2017 10:28 am

YO4BKM scrie:........ Combustibilii fosili au acumulat carbonul din atmosferă produs timp de sute de milioane de ani și acum acest carbon va produce bioxid de carbon în numai câteva sute de ani, timp insuficient pentru a-l preface din nou în carbon.....!


Da , adevarat ..... planeta noastra Terra este cam " chinuita", daca adaug si problema cu deseurile spatiale ( prezentat de YO4PX in ultimul sau articol ) viitorul nostru apropiat este sumbru ...
Numai bine.


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori