Pagina 1 din 2

Arta conversatiei

Scris: Vin Apr 08, 2011 7:34 am
de yo5amf
Cum sa discutam pe acest forum, ca HAM spiritul sa nu se altereze? Cum sa discutam, ca sa ramanem prieteni si in continuare? Cum sa discutam sa ne simtzim bine? Sunt intrebari, la care caut raspunsuri. Comentariile de pe acest site in ultima perioada ne a aratat, ca datorita "carcotelilor" la orice, (subiect deschis pe forum, sau articole), relatziile interumane de multe ori sufera o alterare.
Astfel de "rezultate " sunt : unii autori de articole, ca sa evite jignirile, solicita blocarea comentariilor. Este bine, este rau? Evident ca este rau!
Presupunem, intuim, atacam persoane (fara probe de multe ori) in numele libertatzii de exprimare, in dauna bunului simt.
Intentziile bune sunt percepute ca si conspiratzii, "puciuri ", iar constatarile consemnate raman la nivel de constatari, fara o propunere concreta, astfel devin generatoare de "circ", iar comentatorii de acest fel, devin "circari".
Da, suntem egali intre noi, dar faptul ca semnatarii unui Apel s-au semnat cu titluri profesionale, pe care le a obtzinut prin anii grei de munca, asigurand o veridicitate mai mare Apelului, n-ar trebui sa -l supere pe nimeni.
Sa incercam sa purtam un dialog, care presupune un respect reciproc. Sunt cateva ganduri....
cu bine! 73/72 Alex

Re: Arta conversatiei

Scris: Vin Apr 08, 2011 9:01 am
de yo2dno
Cum sa facem ? Simplu. Se poate declara franc ca pe site-ul asta parerile divergente nu sint bineveninte, ca intrebarile si observatiile sint condamnabile, ca iesirea din linia plictisitoare a acordului general e deranjanta. Se pare ca urmele fostului partid unic in care nici o voce distonanta nu era acceptata si in loc de a se dezbate problema, era atacata vocea, nu s-au sters pe de-a-ntregul. Nu imi explic altfel de ce orice intrebare e taxata drept circ.
Despre titluri: nu sint un adept al egalitarismului, doar ca mi se pare nepotrivit sa te simti obligat sa iti etalezi titlurile intr-un loc in care e vorba de ham-spirit, nu de ierarhii universitare. Sau controlul de 59 nu e acelasi daca vine de la un dr.ing sau de la un palmas ? La Adunarea de miine votul unui coleg de hobby cu 4 titluri atirna mai greu decit al unui pensionar cu 12 clase, sa zicem ? Sigur, in domeniul lui, cuvintul unui profesor doctor are alta greutate decit al unui muncitor sau tehnician din acelasi domeniu de activitate. Dar aici ? Nu e o suparare, doar o observatie. Ca si celelalte, care nu exclud nici ele respectul...

73 de yo2dno...

Re: Arta conversatiei

Scris: Vin Apr 08, 2011 9:41 am
de yo5amf
@yo2dno. Am deschis topicul "Arta conversatiei" , tocmai pentru a trezi interesul pentru un dialog bazat pe respect. O conversatie civilizata in domeniul nostru n-are nimica cu partidul unic, cu comunismul, cu egalitarismul, etc.din trecut. Nu m-am referit la utilizarea titlurilor profesionale in timpul unui QSO, acolo bineintzeles n-are rost si nici nu se practica. In cazul de fatza este vorba de semnarea unui Apel, la care este chiar benefica prezentarea titlurilor profesionale pentru a spori credibilitatea faptelor din contzinutul Apelului, de persoane cu "greutate".
Eu personal consider chiar jenant, comentariile la unele articole valoroase, de catre unii HAM, care n-au scris in viatza lor nici un articol, facand "misto" de autori, ca WB2AQC, YO3CCC, YO4AUP si care l-au determinat pe autori, sa ceara suspendarea posibilitatii de a comenta.
Respecta si vei fi respectat! Poate unii vor sari "sensibili ce santetzi", dar asistam nu numai la degradarea radioamatorismului romanesc, ci si la degradarea nivelului de relatzii interumane, ceea ce nu e de loc bine.
73/72 Alex

Re: Arta conversatiei

Scris: Vin Apr 08, 2011 3:49 pm
de yo2dno
to yo5amf
Vezi, pina la urma am ajuns la un numitor comun. Bunul simt, civilizatia. Ce ramine de "negociat" e permisiunea sau blocarea comentariilor la articole. Eu le-as lasa si nu m-as ofusca de la comentariile imbecile, care ar trebui sa-i deranjeze mai mult pe autori decit pe "beneficiari".
73 si abia astept sa comentam rezultatele adunarii de miine, hi...

P.S. Ce e cu 72-ul asta ? L-am mai intilnit, dar abia recent, de citeva zile. Nu e un "cod" folosit pe scara larga, dar vad ca de la o vreme a inceput sa fie utilizat.

Re: Arta conversatiei

Scris: Vin Apr 08, 2011 4:43 pm
de yo5amf
@yo2dno; 72 este tot o urare, inseamna pace si prietenie si a aparut mai de mult, ca si 55, sau mai nou 44. un weekend placut !
73/72/Alex

Re: Arta conversatiei

Scris: Vin Apr 08, 2011 5:11 pm
de YO4BKM
@YO2DNO. Am citit parerile si, cel putin cu una din ele sunt de acord: comentariile trebuie sa existe, numai din confruntarea opiniilor se naste progresul. Legat de celelalte pareri discutate, in trafic nu folosesc nicio titulatura profesionala si ma supara rau cand unii mi se adreseaza altfel decat in maniera HAM-spiritului, de aceea angajez cu mare retinere QSO-uri cu operatori care ma cunosc personal. Dar cand este vorba de a sustine adevaruri stiintifice sau puncte de vedere bazate pe experienta, de exemplu in articole sau comentarii, deci in altceva decat traficul radio, aici cunosc un principiu: adevarul nu se stabileste prin majoritate de voturi ci prin experienta celui care il expune. Iata un exemplu. Am publicat cu ceva timp in urma pe radioamator.ro un articol privind adaptarea antenelor. Intr-unul din raspunsurile la comentarii am facut, printre altele, afirmatia ca antena nu genereaza camp electromagnetic, acest camp exista iar antena doar il perturba sub forma de unde. Mai bine stateam locului, pentru ca am declansat o serie de reactii din partea celor ce nu au integrat in viata lor o ecuatie a undelor a lui Maxwell si care, in loc sa invete ceva nou de la cineva mai avizat sau sa inteleaga ca nu tot ce stiu ei este corect, se simteau deranjati ca cineva le tulbura nestiinta. Ba am mai avut si comentarii gen "nuca in perete" facute pe baza unei analize superficiale a articolului, la care chiar autorul comentariilor a revenit cu precizarea superficialitatii sale. De atunci am luat hotararea ca in cazul expunerii de pareri personale de orice natura sa ma folosesc, unde consider ca este este cazul si fara abuz, de titulatura legal dobandita, o parere personala este in primul rand produsul experientei profesionale traita la nivelul la care se practica profesia respectiva si, mai mult, inseamna si angajarea constienta a individului cu calitatea ce o expune. Acest stil este si reversibil: de peste 35 de ani, in oricare CV pe linie de serviciu (si am scris peste 50) nu omit sa mentionez ca sunt radioamator si sa prezint cele mai reusite realizari in domeniu. Sunt abonat la CQDL si acolo autorii HAM isi expun toate titlurile profesionale, fie ca este vorba de articol tehnic, fie de alta natura, chiar cu un scurt CV profesional, pentru ca asa conving mai bine asupra a ce au de comunicat.
Iar 72 este un cod de trafic foarte vechi si inca valabil, de care multi au uitat, poate ca intelesul lui nu mai intereseaza astazi in lumea plina de conflicte. Inseamna "pace si prietenie". Alte coduri uitate azi, desi valabile inca: 51=salutari familiei, 55=mult succes, 33=salutari cordiale (numai intre radioamatoare!). Folosim in schimb comicarii gen "88 de maini". 72 de YO4BKM!

Re: Arta conversatiei

Scris: Vin Apr 08, 2011 6:10 pm
de yo2dno
to yo4bkm

Multumesc pentru replica si lamuriri.
Nu stiam de 72 decit de citeva saptamini, tot datorita disctutiilor de aici. "88 de miini" e din cauza ca nu s-a gasit un cod si pentru "miini", altfel ar suna frumos, de ex. "88 de 29", hi.
Sper ca nu s-a inteles ca as avea ceva contra titlurilor. Ele isi au rostul lor acolo unde is au rostul, hi-hi. Sigur ca un articol (o lucrare, comunicare, etc) are alta greutate cind semnatura e incarcata de recunoasterea anilor de studiu. Mi s-a parut ciudata etalarea "prefixelor" in lista initiatorilor, mai ales ca cei mai multi nu au facut-o.
Despre unde, antene, stiu si eu...? si eu asa cred, ca piatra aruncata in apa genereaza apa proprie care se deplaseaza (propaga) peste luciul apei initiale, cea din lac.
...eu tot 73 iti urez, sint mai conservator (nu din ala, doamne-pazeste)...

Re: Arta conversatiei

Scris: Vin Apr 08, 2011 7:43 pm
de YO4BKM
to YO2DNO

OK, QSL!
Exemplul cu valurile pe apa este foarte bun, numai ca vezi, piatra nu genereaza apa proprie in plus fata de ce exista, ma rog, parerea mea! Cred totusi ca in cazul pietrei mai important este cine o arunca si cine cauta sa o scoata, HI!
73 si weekend placut!

Re: Arta conversatiei

Scris: Sâm Apr 09, 2011 9:33 am
de YO3FEW
Partial off topic
Ca unul care inca nu prea am facut trafic adevarat, pt ca trancaneala in 2m nu cred ca se pune, sunt extrem de interesat de expresiile mai putin folosite, ca sa stiu sa le recunosc atunci cand voi avea antenele functionale pe bloc..
Asa ca multumind celor care au inceput acesta discutie, ii rog sa mai (de)scrie si altele mai rare, daca mai exista.
Sunt convins ca si altii le vor culege.
Eu unul va multumesc antipat pt bunavointa aratata...
On topic
Am remarcat si eu ca exista persoane care pt ca au lipit 2 fire si 3 piese dupa schema cuiva cred ca pot invata profesionistii. Asta pana cand le ceri teorema adaptarii, sau formula ecuatiei telegrafistilor, ca sa fiu on topic.
Ca de facut practic un cablaj, sau cutie, mai bine sarim peste...
Si atunci, pt ca s-ar simti in inferioritate, ataca in forta, urmarind distrugerea si umilirea oponentului prin agresivitate sau/si mistouri..
Va suna cunoscut: "Ce iti trebuie, merge si asa, las ca stiu eu mai bine, te dai rotund cu P=UI-ul ala de formula, traficul nu teoria conteaza, tu esti incepator, nu ca mine, care il fac de +20 de ani*.."? Ce sa mai zic de injuriosul "crocodil" ..
De fapt totul tine, dupa parerea mea, de cei 7 ani de acasa ai fiecaruia. Adica de educatia primita atunci si de modul in care fiecare s-a adaptat la viata reala, care numai civilizata nu e.
Si cum azi sfertodoctii +agresivii+proaspat imbogatitii reusesc sa faca legea, sa creeze modele admirate doar de cei care sunt ca ei..
Iar oameni de caracter la un moment dat se satura sa se certe si cum educatia adecvata te face sa doresti sa eviti scandalul, abandonezi din eleganta. Iar cercopitecul isi asuma si clameaza "victoria"..
PS. Ma rog, eu unul am implinit mai de mult 20 de ani de cand am inceput electronica
ca hoby, apoi am studiat-o atat mdiu cat si superior, hi, hi, traiesc de pe urma ei, ca profesionist, dar asta deja nu mai conteaza pt anumite generatii, mai ales la cei parveniti finaciar..

Re: Arta conversatiei

Scris: Sâm Apr 09, 2011 11:24 am
de YO4BKM
@YO3FEW. Mai jos prezint si alte prescurtari care poate vor starni interesul. Importanta lor se manifesta mai ales in telegrafie dar si astazi sunt de actualitate deoarece nu obliga la cunoasterea unei limbi straine cand vrem sa exprimam ceva mai deosebit sau in argou si se pot arhiva usor in calculator, eventual sub forma de dictionar mai ales in tehnici de comunicatii digitale. Desi nu fac parte din codul Q, unele din acestea incep cu caracterul Q si sunt prezentate in ordinea descrescanda a frecventei de aparitie in traficul la care am asistat sau am participat eu.
QRPP = copii, pustani (a nu se confunda cu QRP)
QSLU = trimit QSL dupa ce-l primesc pe al tau
QSLN = nu-mi trimite QSL
QLF = incearca de transmite cu piciorul stang poate reusesti mai bine (ironie, vine de la left food).
Este cunoscuta revista QST editata de ARRL. Expresia apartine tot codului de prescurtari, nu apartine codului Q si inseamna comunicari de interes general.
Sunt cateva sute, poate peste o mie de astfel de prescurtari, incep cu orice caracter alfanumeric, unele din ele se bazeaza pe asemanari fonetice precum
2 = la, catre (two-to)
2DA = astazi (today)
2NITE = la noapte (tonite, tonight)
4 = pentru (four-for)
4GET = a uita (forget)
8 = a manca (eight-eat)

Se poate compune astfel o expresie care suna PSE SRI I BEC QRT XYL 4 8 unde BEC este prescurtarea de la because.

In 1972 Editura Stadion a publicat o carte a lui YO3NN Ion Mihail Iosif intitulata TRAFICUL RADIOATORULUI, care foarte utila si azi deoarece este concisa si completa in materie de trafic clasic. Mai exista, din fericire, cartea VADEMECUM PENTRU RADIOAMATORI, de acelasi autor, aparuta in Editura Sport Turism 1988, mai dezvoltata, care se poate descarca de pe internet
http://www.asrr.org/index.php?option=co ... &Itemid=63
Pentru multi radioamatori, mai ales cu putina experienta, este foarte utila.

GL, 73!