Orientarea antenei satelit

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 841
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Orientarea antenei satelit

Mesajde YO4BKM » Lun Iul 29, 2019 10:08 am

Buna ziua,
Ma intereseaza sa stiu care este - estimativ - toleranta abaterilor de la valorile cu care se orienteaza o antena satelit. Daca exista, ma intereseaza cam cu cat se reduce calitatea sau taria semnalului functie de abaerile unghiulare de la directia corecta, pentru o antena de 0.8m.
Am pus aceasta intrebare cu foarte mult timp in urma pe https://www.antenesatelit.info/satfind dar nu sunt seriosi, nu am primit raspuns si vad ca nici la alte intrebari de pe pagina lor nu se prea raspunde.
Iata ce am gasit cercetand cativa sateliti TV:
Cu antena orientata spre Thor 5/6 KU 0.8W (dupa alte surse 1W), azimut magnetic 210.2, elevatie 31.2, LNB 24.5 antiorar, receptionez cu aceleasi valori ale caliatii si tariei semnalul de pe Eutelsat 9A 9E (fost Eurobird 9A 9E, azimut magnetic 198.1 elevatie 34.9 LNB 16.7 antiorar), dar nu receptionez nimic de pe satelitul Thor 5/6 C 1W, foarte apropiat de pozitia Thor 5/6 KU. Sa fie toleranta de ordinul a 10 grade la azimut si 4 grade la elevatie iar antena sa nu fie orientata corect, desi am cautat maximul de semnal pe Thor 5/6 KU? Sa se fi dezactivat Thor 5/6 C?
Pentru azimut folosesc o busola de la un topometru sovietic vechi, dar cu o vizare precisa, stiu ca este si o posibilitate sa orintezi dupa Soare (se poate calcula la ce ora este Soarele pe directia satelitului in ziua respectiva) dar am incredere in busola si pentru ca o pot folosi la orice moment. Pentru elevatie folosesc raportorul de pe articulatia respectiva a suportului de antena, iar pentru LNB "directia orei 5" la satelitul Thor apoi reglaj manual pe maxim de semnal.
TNX & 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo9hzn
Mesaje: 99
Membru din: Mie Noi 16, 2011 2:41 pm
Contact:

Re: Orientarea antenei satelit

Mesajde yo9hzn » Lun Iul 29, 2019 11:39 am

Buna ziua

Ca unelte puteti folosi http://eguruchela.com/physics/calculato ... ulator.php si http://www.lyngsat.com
Primul link este un calculator al lobului de radiatie la -3dB functie de diametrul parabolei si frecventei folosite. In cazul de fata 0.8m si 10.7GHz returneaza un unghi de doar 3.5 grade (plus/minus 1,75 grade). Din proprie experienta, peste aceasta valoare a azimutului nivelul semnalului scade drastic, fiind necesara utilizarea unui suport aditional pentru un al doi-lea LNB, cu switch-ul aferent.
Link-ul nr doi contine informatii actualizate referitoare la satelitii in uz/transpondere active/amprenta la sol a lobului de radiatie.

73! Adrian, YO9HZN

yo2dno
Mesaje: 336
Membru din: Lun Iun 21, 2010 11:59 pm
Contact:

Re: Orientarea antenei satelit

Mesajde yo2dno » Lun Iul 29, 2019 2:16 pm

Trebuia sa intrebi ceva despre banda izolatoare, nu despre subiecte neinteresante, cum ar fi satelitii. Sa vezi ce numar de raspunsuri ai fi primit si cum ar fi tinut subiectul cel putin o saptamina.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 841
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Orientarea antenei satelit

Mesajde YO4BKM » Lun Iul 29, 2019 2:43 pm

TNX YO9HZN! Sunt convins ca ai dreptate si asta ma determina sa fac niste dispozitive de reglaj fin al antenelor, gen cu suruburi micrometrice (am mai multe antene cu care lucrez) din mai multe motive: raportorul de pe scala unghiului de elevatie este destul de mic, cam cat un raportor scolar, cu diviziunile din 10 in 10 grade la distanta de cca 6 mm intre ele, in zona 30-40 grade mai apar niste repere la 5 grade distanta unghiulara; reglajul nu se face lin ci prin socuri datorita frecarii de aderenta; terenul din curte este instabil in timp, verticalitatea stalpului (tevii) pe care sunt montate se modifica cu cateva grade la intervale de cateva luni ori ani dupa cum apar framantari in subteran (fac masuratori periodice, din curiozitate!), din fericire toate locuintele din zona sunt construite de cand este lume aici sa fie insensibile la astfel de miscari lente. Casa este de prin 1947 (cu un an mai tanara ca mine) dar se tine mult mai bine.
In ce priveste banda izolatoare, folosesc banda long-life, din stocurile de acum peste o suta de ani ale bunicului meu, imi pare rau pentru dezamagirile produse, dar nu am motive sa solicit ajutor in acest domeniu.
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori