Comunicatiile la distanta pe alte planete

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 891
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO4BKM » Sâm Apr 17, 2021 7:58 pm

Buna, Gabriel,
In primul rand vin cu o precizare necesara: modelarea undelor in medii neliniare nu am facut-o in gaze, teava este plina, am precizat ca este o bara si prin ea se transmit unde cu frecvente din spectrul audio, deci unde acustice. Modelul pune in evidenta "distrugerea" undelor cu amplitudine redusa in mediile neliniare in care se produc si unde cu intensitate mare.
Un om de stiinta, Jacques Vallee, informtaician si astronom, doctor in stiinte, stabilit in SUA, se exprima in una din cartile sale (Alte dimensiuni) ca Universul este atat de complicat incat nu mai poate fi explicat dialectic ci, eventual, religios. Nu in sens bigot, ci din motivul ca tot ce transcede simturilor noastre nu se poate cunoaste decat prin revelatie.
Vorbeai de dogma diviziunii prin 0. Nu este o dogma - desi ar putea fi considerata si asa - deoarece ilustreaza faptul ca inca nu cunoastem totul si punem in locul lipsei de cunosatere niste principii care se schimba de-a lungul timpului (un fel de a desface pe moment nodul gordian), as considera acest lucru mai degraba ca un paradox. In antichitate nu se cunosteau sirurile convergente si de aceea atunci exista paradoxul ca Ahile nu poate intrece in fuga o broasca testoasa, a trebuit sa traca milenii ca sa apara analiza matematica si sa rezolve paradoxul, intr-un fel asemanator este si impartirea la 0. Sunt multe paradoxuri neexplicate nici azi, precum paradoxul lui Olbers, anume de ce noaptea nu este la fel de luminoasa ca ziua. Desi pentru multi pare a fi hilar, enuntul sau sta chiar in fizica moderna: se stie ca intensitatea luminoasa scade cu puterea a doua a departarii, dar volumul in care se afla astrii creste cu puterea a treia a departarii fata de un observator terestru, deci la scara macrouniversului (unde nu s-au descoperit inca directii privilegiate) intensitatea luminoasa ajunsa la noi este favorizata de cresterea numarului de surse mai mult decat de cresterea distantei.
Nu ma hazardez sa jonglez cu ce nu inteleg si nu ma angrenez in discutii doar de dragul lor, chiar daca le inteleg, am alte probleme mult mai concrete care ma preocupa. Am inteles “minunea” radioului cu imperfectiuni atomice, mai mult de atat nu-mi bat capul cu el, este treaba altora sa-l foloseasca, dar nu vad cum niste dispozitive “nano” pot avea si niste difuzoare ori generatoare acustice tot “nano”. Desi am acces la multe teorii mai mult sau mai putin fantastice, nu incerc sa "inghit" orice. Ma ajuta si ce am studiat o viata dar si experienta in programarea calculatoarelor cu care pot modela orice, daca vreau sa ma conving sau sa verific ceva, pot chiar trece peste simturile noastre si peste cele trei dimensiuni cu care suntem obisnuiti, matematica permite usor asa ceva. In joaca am "construit" pe calculator corpuri in mai mult de 3 dimensiuni (de exemplu o sfera in 4 dimensiuni este o banala ecuatie de gradul 2 cu patru variabile, dar am realizat structuri mai “colturoase”), evident ca nu le pot "vedea", dar tot pe calculator le-am proiectat ortogonal din diferite directii in spatiul nostru 3D si am construit practic aceste proiectii, unele le am ca decoratiuni pa masa de lucru. Arata un univers fantastic care explica multe.
Chiar si undele electromagnetice exista in mai mult de cele trei dimensiuni pe care le sesizam, un lucru de care s-a folosit prima data Einstein cand a extrapolat fizica clasica la spatiul cu patru dimensiuni ca sa explice anomaliile miscarii planetelor, dar si curbarea razelor de lumina, greu de inteles de multa lume.
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo8rxp
Mesaje: 72
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo8rxp » Sâm Apr 17, 2021 8:44 pm

Salut Tavi
Oul sau gaina, lumina face ca intunericul sa dispara sau de fapt absenta intunericului face lumina sa fie prezenta. Stiinta nu poate sa rezolve imediat toate probleme existentiale dar nici religia.Pana la urma faptul ca iubim pe cineva nu trebuie demonstrat stiintific de catre specialistii britanici ci o simtim pur si simplu. Vine Matrix si spune ca ce este real sau simtim poate fi o doza exacta de serotonina sau x y molecula si visam frumos intr-o forma neurovegetativa avansata. Discutii despre vorbe, de aici si ce am spus despre despicarea sarmei in 16 stringuri. Sunt om de IT, progamez in cateva limbaje insa ce stiu eu personal ca orice model software construiesti, rezultatul va fi eronat in funtie de greselile de programare. Am un copil de 13 ani , stiu ce gandeste din pct de vedere adolescentist dar nu pot sa afirm ca deschid o carte la pagina 44 si gasesc raspuns la ceea ce simte propriul copil. Tine de ascultare, tine de intuitie care este o medie geometrica senzoriala de multe ori gresita, tine de multi alti factori, nu pot cuantifica viata si sentimentele celor apropiati decat prin proria experienta care stim foarte bine , uneori si de cele mai multe ori este grevata de greseli.
Acel model de cloud de care vorbeam nu implica spectru audio ci un mesh network la nivel de cativa ghz , arunca in aer cateva sute cum face nenea Ilion Musca si rezultatul va fi unul sigur... plamani , creier, pituliar, orice este plauzibil va fi conectat online, poate ai auzit de modificari ARN prin informatie.
Multi au impresia ca creierul nu merge decat la 5 -10 %, eu vad in natura ca ce nu este folosit se cangreneaza sau se astupa . Am avut la 17 ani o forma grava de intoxicatie cu atropina din neglijenta unora si de atunci recunosc ca sunt dificil de inteles ca si exprimare . Insa ceea ce stiu este ca lucrurile marete din istoria noastra au fost evidentiate numai de oameni ciudati, probabil de aia nu imi plac QSO uri despre prognoza meteo si 99.9 (9) prefer CW mode.
Tavi, noi doi si de buna seama multi altii avem mult de discutat, din pacate viata, timpul necesar redus si multe altele fac ca vorba simpla dintre 2 oameni sa fie din ce in ce mai putin prezenta.
Facebook, whatsup Telegram nu fac nimic altceva decat sa prolifereze masti, raspunsuri preprogamate si nicidecum sinceritate si cel mai important din punctul meu de vedere, privirea de la ochi la ochi.
Cu sinceritate si respect , Gabriel

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 891
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO4BKM » Dum Apr 18, 2021 9:24 am

Buna, Gabriel,
Fenomenul "Discutii despre vorbe" nu exclude totusi comunicarea. Din care oricine poate prelua orice, depinde de filtrele proprii.
Da, greselile de programare duc la rezultate proaste, dar nu iau drept bun ce spune Murphy in mod fatalist ca "masurile proaste duc la rezultate proaste, masurile bune duc tot la rezultate proaste". Cum, pe buna dreptate se spune ca matematica nu greseste in cuprinsul domeniului pe care este definita (considerata ca cel mai perfect instrument deoarece are la baza principii indelung verificate peste care se demonstreaza teoremele, nu doar se afirma), asta inseamna ca gresesc cei care o aplica eronat. De aici am invatat sa realizez aplicatii gen software care, in prima faza, sunt redundante, adica dupa ce inchei o aplicatie o reiau sub alt nume si, daca obtin aceleasi rezultate, inseamna ca nu am comis greseli de scriere a instructiunilor bazate pe algoritmii modelelor matematice. Iar modelele matematice le verific pana la a reface deducerea lor deoarece cartile pot avea greseli de redactare. De exemplu intre formulele care servesc la calcularea radiatiei antenelor din cele doua editii din 2004 si 2008 ale "Electromagnetic Waves and Antennas" autor Sophocles J. Orfanidis sunt deosebiri evidente si niciuna nu este foaarte corecta, fapt ce m-a facut sa reiau deducerea lor si astfel am obtinut rezultatele date de el ca exemple, altfel era imposibil. Si am reusit sa modelez destul de bine antene filare sau arii de antene cu rezultate identice cu ale altor aplicatii serioase. In ce priveste mediile (limbajele) de programare nu le folosesc pe cele din categoria MATLAB sau LabVIEW deoarece au biblioteci matematice simplificate. Degeaba calculezi spectrul unui semnal cu oricare din ele pentru ca nu vei obtine toate componentele pe care le gasesti programand in detaliu transformata Fourier completa. Folosesc doar mediile dedicate calculelor stiintifice, am inceput cu FORTRAN IV acum peste 4 decenii in urma, am trecut prin FORTRAN 77 pe minicalculatoarele I-102, apoi toata seria din familia BORLAND pana la Lazarus folosit acum, desi am incercat si COBOL sau versiunile de C care nu se preteaza la ce urmaresc eu.
Sunt si eu de acord ca Facebook, Whatsapp si altele creaza masti (mi-a placut expresia!) si sunt convins ca multi prefera carnavalul deoarece este mai comod de inteles. Altfel nu ar fi atat de multa abundenta de scheme si chiar simulari virtuale cu antene gen multiband (de ex. Windom) care au aceeasi impedanta de alimentare pe toate benzile, fara adaptoare, stiut fiind ca impedanta unei antene depinde mult de inaltimea sa de la sol exprimata in lungimi de unda care, pentru aceeasi antena, difera de la o banda la alta. Am intalnit alicatii de simulare "trase de par" cand incearca sa rezolve functii cu singularitati, ceea ce arata cam cat poate sa faca autorul lor sau ce mediu simplificat a folosit.

Propun ca discutiile dintre noi sa le mutam pe e-Mail, adresa mea o gasesti in CallBook de pe forum.

73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3hjv
Mesaje: 753
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo3hjv » Dum Apr 18, 2021 11:09 pm

Sa mergem, deci, sa colonizam planete!


Intrebarea de baza e, pe Marte sunt valabile autorizatiile noastre sau trebuie sa dam acolo o echivalare?

La multi ani de Ziua Radioamatorilor, o sa beau o bere din cauza asta!
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

YO8RAA
Mesaje: 384
Membru din: Mie Sep 21, 2011 8:30 am
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO8RAA » Lun Apr 19, 2021 1:22 am

Eu m-am asigurat sa fie. :D ;)
Dar e posibil sa ma saboteze " colonii " si sa distruga cipul din rover. :lol:
73 Mircea YO8RAA
Fişiere ataşate
dnasa.jpg

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 891
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO4BKM » Lun Apr 19, 2021 9:44 am

Ceva obisnuit firii omenesti: ce nu intelegi sau, posibil sa fi inteles dar nu-ti place asa, ca moft, are aceeasi valoare: ori nu exista, ori este luat in bascalie.
In 1 aprilie 2014 aparea pe radioamator.ro pacaleala "CAVITĂŢI DE REZONANŢĂ PENTRU UNDE SCURTE" pe care am propus-o eu si s-a publicat, se gaseste la https://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=945
Ca la orice pacaleala care trebuie sa "prinda", am impletit adevaruri cu "gulguta" otravita si, printre adevaruri, aratam si faptul ca Hertz a facut experimente cu emitaoare pe frecvente ce treceau de 400 de MHz. La care ... veti vedea daca veti citi comentariile care au urmat pacalelii, dar si in imaginea atasata, ca cine nu stia de acest lucru se arata ferm convins ca nu a existat pe vremea lui Hertz. Asa cred unii ca este mai bine.
72!
Fişiere ataşate
Pentru YO3HJV.png
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3hjv
Mesaje: 753
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo3hjv » Mar Apr 20, 2021 12:37 am

Asta e Tavi, ce sa ii faci, uite ca nu le stiu pe toate dar asta nu ma impiedica sa fac glume. Pur si simplu nu pot fi serios toata ziua ca un distins membru DARC! Daca nu gusti umorul, imi pare rau, "can't teach old dog new tricks" cum zice neamtul! Daca te si simti cumva atacat, iarasi imi pare rau dar neintelegerea e la tine.
In alta ordine de idei, este interesant insa ca tine cineva evidenta, trebuie in ziua de azi sa avem un log "pa persoana fizica".
A'propos, le tii pe cartoteci in ordine alfabetica? :lol: Caut niste chestii scrise acum vreo doi ani, vad ca mergi cu arhiva pana in 2014!
71!
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 891
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO4BKM » Mar Apr 20, 2021 2:41 pm

@YO3HJV, daca nu m-au dresat altii mai fortosi pe cand eram "young dog", iti risipesti in zadar fortele luand-o din start cu ironiile ... sfatoase. Pastreaza-le pentru alte nevoi. Daca te roade ca am fost membru DARC cauta momentele cand poti fi serios si scrie atunci, ca doar nu poti fi glumet toata ziua. Am renuntat la DARC, nu din prea multa rigiditate germana, ci pentru ca marisera prea mult cotizatia.
Nu numai de la nemti am invatat de foarte multa vreme altceva: nu se accepta o expresie in genul "nu ai inteles" pentru ca oricine, daca nu este declarat oficial idiot, intelege orice, cu conditia ca cine ii face comunicarea sa vrea sa se faca inteles. Si te asigur ca te-am inteles perfect, mai ales ca pe vremea "young dog" am vazut multe, multe le-am sintit pe pielea mea ca sa observ ca nu folosesti nimic nou, de fapt pentru multi tot metodele verificate sunt bune. In acele vremuri, cine nu se lasa "dresat" dar nici nu putea fi exterminat, era acoperit cu toate ironiile lumii, cea mai simpla forma de luat in bascalie pentru preocuparile "neortodoxe", de genul "ce-i trebuie "creierul electronic" - cum se numeau calculatoarele - "nu mai este bun cel pe care-l are?" Ultima data m-am confruntat cu ceva asemanator prin 1990 intr-o vajnica luare de atitudine contra PC-ului pe care mi-l construisem singur si-l foloseam din plin. Nu pentru tinut fisiere, ci ca sa rezolv ecuatii transcendente si alte chestii asemanatoare care m-au ajutat mult.
Iti mai aduc la cunostinta ca nu tin nici fisiere, nici cartoteci. Daca nu ai exercitiul memoriei si nu poti conta pe ea, sigur ca nu poti crede altceva. Oricat de ironic te exprimi, memoria ma ajuta si m-a ajutat in viata si in cariera, dar nu poti intelege acest lucru din moment ce "a nu avea" este totuna cu "nu exista". Sau il intelegi, dar este un bun prilej de bascalie simuland naivitatea.
Am vazut cum procedezi si ma voi abtine de la orice alte provocari, iti dau de la inceput dreptate la orice vei mai spune. Cum o faceam si cu decenii in urma si nu mi-a fost (prea) rau.
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 893
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde n2yo » Mar Apr 20, 2021 7:00 pm

Propun revenirea la topicul comunicatiilor la distanta pe alte planete. Daca nu mai exista contributii pe aceasta tema, topicul poate fi inchis.

73 de Ciprian N2YO

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 893
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde n2yo » Mar Apr 20, 2021 8:00 pm

Topicul a fost inchis la solicitarea intiatorului.


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori