Comunicatiile la distanta pe alte planete

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 891
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO4BKM » Vin Apr 09, 2021 10:44 am

Buna ziua,
Sunt evidente preocuparile tot mai avansate care intereseaza din ce in ce mai multe state pentru a instala baze locuite permanent sau pe termen lung pe suprafata celor mai apropiati vecini ai nostri, Luna si Marte, unde una din probleme este comunicarea rapida, stabila si permanenta intre exploratori, fie cand bazele sunt amplasate la distanta intre ele, fie cand trebuie sa se faca deplasari la pe sute de km cu diferite misiuni de cerectare. Mijloacele de comunicare prin unde radio cu care ne-am obisnuit atat de mult pe Pamant se vor confrunta cu niste particularitati cu totul speciale si enumar cateva din ele.
Pentru Luna:
- Lipsa ionosferei va face imposibil traficul la distante mari pe unde scurte prin reflexii repetate;
- Conductivitatea electrica a solului este foarte redusa iar radiatia antenelor in plan vertical va diferi mult de ce se intampla pe Pamant.
- Raza mica a Lunii (putin mai mult de un sfert din raza Pamantului) face ca orizontul vizibilitatii directe in cazul undelor ultrasurte sa fie foarte apropiat;
- Satelitii de pe orbitele stationare ar trebui sa se afle la cca 88000 km de centrul Lunii, deci cu mult "dincolo" de punctul unde atractia Pamantului egaleaza atractia Lunii (cca 38000 km de centrul Lunii), asadar Pamantul va perturba puternic pozitia lor.
Imi imaginez ca mai raman ca posibilitati fie o retea de mai multi sateliti pe orbita joase care sa fie mereu accesibili de oriunde (precum satelitii GPS), fie o retea de antene gen GSM, fie folosirea undelor radio de frecventa foarte joasa care pot urmari usor suprafata si relieful Lunii, asa cum se proceda cu peste 100 de ani in urma pe Pamant cand nu se cunostea ionosfera, dar conductivitatea electrica redusa a solului lunar va ingreuna si acest lucru.
Pe Marte lucrurile stau putin diferit deoarece raza planetei este cam jumatate din cea a Pamantului iar solul se pare ca are o conductivitate mai ridicata, Pamantul nu mai perturba satelitii stationari dar lipseste si aici ionosfera.
In tot acest evantai de dezavantaje apare si un avantaj, anume absorbtia mult mai redusa a undelor.

Stiu ca printre noi exista specialisti in comunicatii spatiale care au fost implicati in misiuni de explorare in spatiul cosmic si cred ca ar putea fi interesante discutii pe aceasta tema, in primul rand pentru a ne informa daca viitorii colonisti vor folosi ce folosim noi sau li se pregateste cu totul altceva.

73 de tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3hjv
Mesaje: 753
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo3hjv » Sâm Apr 10, 2021 1:15 am

"Viitorii colonisti" nu vor fi; sunt piedici insurmontabile si vor ramane asa pentru multa vreme. Din nefericire, in procesul de tampire al Planetei se gasesc o suma de escroci care profita de naivitatea maselor. Bunaoara, am vazut niste tineri de la MIT entuziasmati acum niste ani de prostia cu Hyperloop. NASA se straduieste sa recupereze know-how-ul necesar pentru a reveni pe Luna cu oameni, in vizita scurta in timp ce Musk e in plin delir cu colonizarea planetei Marte si o multime de nauci isi pregatesc bagajele.
Nu contest observatiile, sunt interesante doar ca am indoieli ca vor trece vreodata de la planuri la practica.
Pe de alta parte pot fi pusi o suma de microsateliti pe o orbita joasa a Lunii si asta poate rezolva problema comunicatiilor, nu? Modului orbital al misiunilor Apollo a dat niste ture pe deasupra si a stat bine mersi, orbita a fost joasa, de ce nu?
Doar de dragul teoretizarii. Am convingerea ca problema colonizarii nu se pune in mod practic, ramane in sfera scrierilor lui Ray Bradbury si Asimov.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 891
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO4BKM » Sâm Apr 10, 2021 10:02 am

yo3hjv scrie:"Viitorii colonisti" nu vor fi; sunt piedici insurmontabile
O sentinta fara echivoc bazata doar pe propriile impresii.
yo3hjv scrie:Din nefericire, in procesul de tampire al Planetei se gasesc o suma de escroci care profita de naivitatea maselor.
Aici ai adus-o bine din condei si imi dai speranta ca in marea masa de naivi se gaseste si cine sa ne lumineze, ma simt deja mult mai usurat si nutresc nadejdea ca de acum incolo nu voi mai fi atat de tampit, dar numai daca nu cumva procesul, in ce ma priveste, a devenit ireversibil. Cat priveste
yo3hjv scrie:o suma de escroci care profita de naivitatea maselor.
nu prea inteleg. Pana acum stiam ca escrocul este o persoană care înșală pe alții și își însușește, prin mijloace frauduloase bunuri străine (cum zice si DEX-ul), dar nu am observat nici cine sunt escrocii, nici ce bunuri si-au insusit, cel putin mie nu mi-a disparut nimic din ce am avut. Poate mi-a disparut ceva din ce as fi putut avea, dar asta este cu totul altceva.
Programele spatiale au constituit de la bun inceput terenul disputelor ideologice din cauza uriasului lor potential militar, iar cele mai fanatice inzestrari militare din toate timpurile au avut ca motor ideologiile care nu au pregetat niciun moment sa mobilizeze la maxim toate resursele economice, chiar cu riscul saracirii populatiei. Sa faca cumva parte din escrocherie "parfumarea" misiunilor spatiale cu "avantaje" pentru intreaga omenire in planul cunosaterii, dar si posibile avantaje economice din exploatarea vreunor resurse? Posibil, ba chiar credibil, dar asta nu exclude faptul ca oameni vor fi amplasati destul de curand pe suprafata vecinilor nostri cosmici. Si ca vor trebui sa comunice la distanta, de fapt problema pe care am pus-o in discutie. Cu toata naivitatea de care sunt suspectat, continui sa ma incred in analiza de mai sus, stadiul economic al multor state permite implicarea lor in mentinerea avantajelor militare folosind tehnicile spatiale. Cu atat mai mult cu cat aceste state au pretentii tot mai mari la a fi in topul multor clasamente mondiale. Cine isi inchipuia acum cativa ani ca Emiratele Arabe Unite vor trimite o sonda (Al-Amal) care sa survoleze planeta rosie, unde a si ajuns in februarie a.c? Ca sa nu mai vorbesc de China care, in afara de sonda Tianwen-1 spre Marte (ajunsa tot in februarie a.c.) a demarat anul trecut un amplu program privind Luna, aducand deja in decembrie 2020 (misiunea Chang’e 5) mostre de pe Luna, pentru prima oara in cei 40 de ani scursi de la misiunile Apollo?
Si mai sunt destule intrebari "naive" de adaugat:
-Care este scopul misiunilor de lunga durata (de ordinul lunilor) pe SSI care au ca scop studierea si antrenarea corpului uman la misiuni de lunga durata in conditii extraterestre? Pentru ca sunt fosrte scumpe si inca nu aduc foloase economice care sa intreaca costurile.
-Care este scopul centrelor de antrenament precum proiectul, denumit „Mars Base 1” din deșertul Gobi, Jinchang, provincia Gansu, cu o investiție totală de peste 2,5 miliarde de yuani (373 milioane de dolari)? Sursa https://universul.net/china-dezvaluie-i ... -pe-marte/ Si care inca nu aduce niciun castig economic. Mai sunt si alte centre de acest gen, finantate cu bani grei, precum simulatorul planetei Marte din deşertul Dhofar din Oman (sursa https://www.descopera.ro/stiinta/169771 ... tul-dhofar).
-In https://science.hotnews.ro/stiri-spatiu ... eroizi.htm (preluat de pe ABC News, AP, CNN) se recunoaste ca o colonizare nu este prea curand posibila, dar nici nu va intarzia foarte mult, citez "Cât despre o bază de cercetare pe Lună, probabil că cel devreme ne putem gândi la anul 2035." Adica nu azi sau maine, dar sigur poimaine.

Asa ca revin la intrebarea lansata de mine. Am arat si eu ce posibilitati ar putea exista, reteaua de sateliti de joasa altitudine sau o retea de repetoare. Dar aceste sunt lucruri pe care le folosim in mod obisnuit si pe Pamant. Si ma gandesc ca, tributari zestrei cu care suntem obisnuiti, sa ne imaginam tot astfel de solutii si in alte conditii. Dar nu ar putea fi si ceva diferit? Pentru ca sigur sunt cuprinse ca probleme in cadrul proiectelor de amplasare de colonii temporare sau permenente pe Luna sau pe Marte. Si sa nu fim in situatia celor din secolele trecute care, ca sa comunice la distanta, isi imaginau tobe sau clopote cat casa, semanlizatoare optice, deoarece nu cunosteau inca undele radio.

72 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO8RAA
Mesaje: 384
Membru din: Mie Sep 21, 2011 8:30 am
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO8RAA » Sâm Apr 10, 2021 11:44 am

YO4BKM scrie:
yo3hjv scrie:"Viitorii colonisti" nu vor fi; sunt piedici insurmontabile
O sentinta fara echivoc bazata doar pe propriile impresii.
yo3hjv scrie:Din nefericire, in procesul de tampire al Planetei se gasesc o suma de escroci care profita de naivitatea maselor.
Aici ai adus-o bine din condei si imi dai speranta ca in marea masa de naivi se gaseste si cine sa ne lumineze, ma simt deja mult mai usurat si nutresc nadejdea ca de acum incolo nu voi mai fi atat de tampit, dar numai daca nu cumva ....
72 de Tavi YO4BKM!


Speranta moare intodeauna ultima ...

yo3luo
Mesaje: 66
Membru din: Lun Ian 23, 2012 10:11 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo3luo » Sâm Apr 10, 2021 11:58 am

''Si mai sunt destule intrebari "naive" de adaugat:
-Care este scopul misiunilor de lunga durata (de ordinul lunilor) pe SSI care au ca scop studierea si antrenarea corpului uman la misiuni de lunga durata in conditii extraterestre? Pentru ca sunt fosrte scumpe si inca nu aduc foloase economice care sa intreaca costurile.
-Care este scopul centrelor de antrenament precum proiectul, denumit „Mars Base 1” din deșertul Gobi, Jinchang, provincia Gansu, cu o investiție totală de peste 2,5 miliarde de yuani (373 milioane de dolari)? Sursa https://universul.net/china-dezvaluie-i ... -pe-marte/ Si care inca nu aduce niciun castig economic. Mai sunt si alte centre de acest gen, finantate cu bani grei, precum simulatorul planetei Marte din deşertul Dhofar din Oman (sursa https://www.descopera.ro/stiinta/169771 ... tul-dhofar).
-In https://science.hotnews.ro/stiri-spatiu ... eroizi.htm (preluat de pe ABC News, AP, CNN) se recunoaste ca o colonizare nu este prea curand posibila, dar nici nu va intarzia foarte mult, citez "Cât despre o bază de cercetare pe Lună, probabil că cel devreme ne putem gândi la anul 2035." Adica nu azi sau maine, dar sigur poimaine.''

Scopul este limpede si usor de dedus: este un domeniu unde se poate minca o piine foarte alba, fara a oferi ceva real in schimb!


Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 891
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO4BKM » Sâm Apr 10, 2021 4:04 pm

TNX Miron, YO3ITI, indeosebi pentru cea de a treia sursa indicata. Este exact ce cautam cand am lansat subiectul de discutii si iata un prim raspuns la obiect. Am "frunzarit-o" in mare graba dar va trebui sa o iau "cu acul". Din fericire aparatul matematic din lucrare nu-mi este strain, lucrarea este din 1964 si foloseste matematica "clasica", ecuatii, nomograme etc.
Desi am remarcat precizarea "FYI" te rog sa ma scuzi pentru ca "divulg" cate ceva spre lamurirea unora care se hranesc doar din scepticism sau din ironii ieftine. Am retinut ca studiul a fost realizat la cererea JPL si, ce m-a surprins cel mai tare, a fost ca cuprinde frecvente de la 1 kHz la 10 MHz folosind antene joase. Mai amintesc doar ca studiul precizeaza ca la frecvente joase pot apare efecte si concentrari produse de relief, exact cum imi imaginasem si eu cand am prezentat subiectul, numai ca astfel de probleme le vor rezolva numai pentru zone locale.
Sunt convins ca studiul facut in 1964 (tocmai terminam liceul iar explorarea spatiului cosmic cu echipaje abia incepuse cu doi ani in urma si nu trecea de cateva sute de km de la suprafata Terrei) a continuat sa fie dezvoltat si ca azi exista aplicatii de calculator pentru rezolvarea de situatii concrete privind dimensionarea unei retele radio la suprafata, dimensionare antene, frecvente, puteri. Dar, ce este cel mai important, este ca din moment ce problema a fost pusa si se cauta rezolvari ale ei, inseamna ca s-a avut in vedere ca vor exista baze locuite pe Luna. Nu azi sau maine, ci poimaine. Si nu in literatura de SF.
Dar imi este greu sa inteleg ca sunt multi sceptici
yo7luo scrie:Scopul este limpede si usor de dedus: este un domeniu unde se poate minca o piine foarte alba, fara a oferi ceva real in schimb!
Care nu inteleg ca acea paine foarte alba este incarcata cu raspunderea pentru vietile unora din cei mai bine pregatiti cercetatori din spatiul extraterestru (sunt inca o rara avis) si pentru valoarea de sute de milioane de dolari a echipamentelor. Probabil ca ii compara cu ce vad la noi unde painea alba se castiga cu alte merite decat cele care ofera ceva real in schimb. Dar nu ma surprinde lipsa de imaginatie a altora care in replicile lor nu gasesc altceva de scris decat plagiindu-ma. Cu copy-paste este cel mai simplu, nu mi se intampla prima data si nu pentru cateva randuri ci pentru zeci de pagini de lucrare publicata.

TNX si 73 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3luo
Mesaje: 66
Membru din: Lun Ian 23, 2012 10:11 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo3luo » Sâm Apr 10, 2021 9:51 pm

Chiar credeti sincer ca in urmatoarele secole se va calatori curent spre Marte sau alte planete, alfel decit in echipaje reduse la citeva persoane si extrem de rar?

ramin la parerea mea, ca este doar o mega afacere de unde se pot scoate bani cu vagonul si cu finalitate zero. Desigur, printre picaturi se pot obtine rezultate bune in domenii conexe, aparate, dispozitive, etc! dar acestea se putea obtine si direct, nu cheltuind sume imense! la fel fac si alti smecheri, cei cu bosonii de la cern, tot la fel, isi dau ei cu presupunerea ca ar exista o particula oarecare, particula care chiar si daca ar exista nu inseamna de fapt nimic si belferesc decenii pina la iesirea la pensie tocind aiurea zeci de miliarde.

situ ca voi primi multe castane si eventual jigniri de gradul unu, dar asta nu imi va schimba opinia!

si inca o chestie: daca la mine este referirea cu plagiatul! am pus citatul intre ghilimele, nu combat prea des pe forum si nu m-am prins cum se evidentiaza un citat! cu putina atentie se putea observa. In rest, recunosc cu umilinta ca nu v-am citit opera si deci nu ma pot numara printre plagiatori!

yo3hjv
Mesaje: 753
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde yo3hjv » Sâm Apr 10, 2021 10:30 pm

Tavi (ma adresez asa pentru ca ne cunoastem; respectul este real)
Te simti vizat de o constatare care nu te avea in ecuatie. Lumea se afla pe "Muntele prostiei" asa cum este el definit in "Efectul Dunning Kruger", sunt semne peste tot! De la platformele de crowd-funding care strang milioane de dolari pentru niste aberatii tehnologice usor de depistat cu un minim de cunostinte ori milioanele de aprecieri pentru diverse masinarii bazate pe "free energy" pana la scheme mai elaborate care atrag in joc media mondiala.
Doua exemple: Fontus https://www.indiegogo.com/projects/fontus-the-self-filling-water-bottles#/
si Theranos https://www.businessinsider.com/theranos-founder-ceo-elizabeth-holmes-life-story-bio-2018-4.

Au fost incercari de ecosisteme inchise lansate cu fast si esuate discret. Se vantura o multime de bani in lumea asta a ideilor "revolutionare" dar multe, foarte multe au un fir rosu care le uneste: prostia credulilor care le finanteaza.
"Prostie" este definita astfel: Starea celui lipsit de inteligență sau de învățătură, starea omului prost; (concr.) faptă, comportare, vorbă care denotă o astfel de stare. 2. Vorbă, faptă sau lucru lipsite de seriozitate, de importanță; fleac; absurditate, inepție.
Nu pot sa nu observ ca fanionul isteriei cu colonizarea altor planete este Musk. Acelasi care lansa niste alte ineptii tehnologice, cum ar fi Hyperloop in care s-au cheltuit enorm de multi bani, din bugete publice. Si care acum 10 ani era prezentat ca iminent si o solutie care va umple Pamantul. Si inca e in faza de randari 3D in schimb a blocat niste initiative de transport prin metode deja verificate si care sunt dovedite ca functioneaza. https://www.bbc.com/news/technology-48991251#:~:text=Elon%20Musk%20says%20he%20wants,speed%20pods%20in%20underground%20tubes.&text=Ultimately%2C%20Hyperloop%20trains%20will%20aim,km%2Fh%20(700mph).
Tot de la cetateanul respectiv vin niste alte nastrusnicii care intra in zona de politici disruptive si care angajeaza cheltuieli inutile dar care au influenta geopolitica. Cum ar fi, rapid, lansarea de obiecte in orbita cu, se lauda, de zece ori mai putine cheltuieli decat cele practicate de rusnaci. In realitate, costurile sunt mai mici cu sub 10 procente. Si tot asa...
Pur si simplu, sunt proiecte care plaseaza niste fente de cele mai multe ori, fente care sunt parte dintr-o noua forma de "razboi rece".
Viata in Spatiu si viata in alt mediu decat cel al Pamantului sunt utopii din extrem de multe motive. Sigur, poti sa iti asumi un risc de 90% ca vei muri in primele doua saptamani si 10% in urmatoarele doua luni. Sigur ca sunt si pusti tembeli care nu realizeaza asta, doar sunt pline armatele lumilor de ei.

Uite un element simplu de avut in calcul:
Drumul spre Marte dureaza intre 6 si 8 luni. Cam ce cantitate de provizii trebuie sa care nava respectiva pentru un singur om? Cati oameni poate cara o astfel de nava? Mai e loc si pentru altceva? Ce caracteristici ar trebui sa aiba nava respectiva?
Realizezi ca, pentru constructie trebuie sa fie TOT la bord, ca acolo nu ai un Hornbach sa te duci sa cumperi un surub daca se rupe ala pe care il ai la tine!
Apoi, echipajul, colonizatorii, trebuie sa aiba cunostinte temeinice intr-o multime de domenii. Imi aduc aminte de problema cu una din misiunile Apollo, cea cu filtrul de CO2.
2035? Cred ca pe vremea aia o sa fim preocupati de China care intra peste Taiwan...
73
Adrian
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 891
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Comunicatiile la distanta pe alte planete

Mesajde YO4BKM » Dum Apr 11, 2021 11:12 am

@YO7LUO, am vazut ghilimelele si le-am interpretat corect, deci nu ai fost cel vizat. Ma refeream la altcineva care se crede spiritual luand fragmente greau de inteles pentru el si combinadu-le cu cate o vorba nepotrivita in loc sa iasa deschis la discutii. Dar nu inteleg sensul intrebarii privind ce cred eu. Este treaba mea! Si asta nu inseamna jignire de gradul unu decat in eventualitatatea aratata de proverbul "chelu-si pune mana-n cap".
@YO3HJV, cunosc destule despre "Efectul Dunning Kruger", dar stiu totodata ca este o mare gafa sa fie extrapolat la populatia planetei pentru ca oricand poti gasi criterii dupa care sa apreciezi ca ignorante colectivitati mari, ceea ce este total gresit. Redau dintr-un studiu recent: "Efectul Dunning-Kruger este extrem de vizibil în viaţa politică in care multe persoane incompetente îşi supraapreciază competentele, fiind incapabile, în acelaşi timp, să recunoască nivelul de competentă al altora". Nu si in viata stiintifica unde hotararile nu se stabilesc cu majoritate de voturi care se dau sentimental. Daca ar fi vorba se aduc in discutie falsa apreciere despre ignoranta oamenilor eu as pune pe primul plan fenomenul "The black swan" destul de aproape de ce scria Marin Preda despre taran si girafa. Care arata destul de clar ca, ignorant sau nu, esti tributar propriei inzestrari atat cat ai avut grija sa o completezi.
Ai incheiat cu un exemplu simplu teoretic, mult prea simplu ca sa convinga si vin eu cu altul concret, de acum un secol. Expeditia la Polul Sud a lui Robert Scott impreuna cu alti 5 tovarasi a inceput in 25 ianuarie 1911 cand a parasit vasul care i-a transportat si s-a terminat pe 29 martie 1912 cu moartea tuturor pe drumul de intoarcere. Din cauze destul de asemanatoare cu "un surub daca se rupe". Si, chiar daca nu a existat un Hornbach in apropiere, asta nu a dus la incetarea explorarilor urmate azi de baze permanente pe continentul alb ... aducatoare de ce? De bani cu vagonul cum se exprima unii? Greu de explicat celor dispusi sa nu inteleaga. Am aratat acest lucru pentru ca seamana mult cu ce discutam: expeditiile lui Scott, dar si ale altora (precum Amundsen) erau atunci ce au fost acum o jumatate de secol expeditiile Apollo care s-au confruntat si cu filtrul de CO2 de pe Apollo 13 din aprilie 1970. Cat priveste "un surub daca se rupe" putini stiu ca printre experimentele de pe SSI se numara si folosirea tehnologiei informatiei la confectionarea de piese care lipsesc la bord. Suna cumva a SF dar este ceva mult mai simplu, pentru unii este azi o jucarie.
In loc de "Efectul Dunning Kruger" eu vad ca se manifesta un sindrom mult mai vechi si destul de prezent la noi: sindromul drobului de sare, descris in detaliu cu peste un secol de Ion Creanga. Mâța care ar fi dat jos drobul de sare devine azi „Unde vor incapea proviziile pentru echipaj pentru o calatorie de aproape doi ani? Ce vor trebui sa stie sa faca membrii echipajului?” Expeditia lui Scott a carat provizii pentru supraviatuire pentru mai mult de un an, inclusiv surse de energie in mediul inghetat, pe cand in spatiul cosmic "energia cea de toate zilele" nu trebuie luata de acasa. Pe SSI se practica de multa vreme tehnologia numita glumet de echipaje "azi bem cafeaua pe care maine dimineata o vom bea din nou". Expeditia lui Scott a plecat la drum cu cel mult 2-3 tone de provizii, pe cand la Apollo 13 modulul de comanda cantarea aproape 29 de tone iar modulul lunar putin peste 15 tone, deci acum o jumatate de secol se putea trimite in misiune cosmica o masa de cca 45 de tone care pleca direct de pe Pamant, nu de pe o baza spatiala unde se pot aduna din timp toate resursele care apoi sa fie propulsate cu destul de putina energie, in prima faza spre Luna. Cat priveste nazbatiile lui Elon Musk si ale altora care deocamdata nu fac altceva decat sa stimuleze o concurenta in domeniu, ma intereseaza prea putin, chiar daca personajul este destul de dotat la mansarda.
73!
Tavi
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori