Profit sau pe de-a moaca ?

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
yo8rxp
Mesaje: 78
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde yo8rxp » Lun Mai 17, 2021 9:32 pm

Citez din Matrix
“Your life is the sum of a remainder of an unbalanced equation inherent to the programming of the Matrix. You are the eventuality of an anomaly, which despite my sincerest efforts, I have been unable to eliminate from what is otherwise a harmony of mathematical precision. While it remains a burden assiduously avoided, it is not unexpected, and thus not beyond a measure of control. Which has led you, inexorably, here.

Stiu ca deseori ma exprim intr-un mod ciudat insa care e scopul discutiei? Da, banii sunt elementul cheie in orice domeniu caci nu poti pretinde 0 lei investitie si 100% profit. De ce trebuie sa primim acceptul sau oprobiul public pentru a face ceva in viata? Ne este frica de gura lumii? Durea-m-ar capu' de asta! Radioamatorismul fara portofel gras este degeaba pentru ca o rola de sarma 100 metri cupru izolat costa decat doar 50 lei. Lemne, suruburi, teava, statie, transformatoare, ldmos, gu43b, variabili cu vid, pilon, beam, coaxial, ... Sa mai continui?
M.! Daca poti castiga bani din radioamatorism iti doresc succes insa fa-o fara sa gasesti acceptul moral de pe forum caci tabere vor fi si pro si contra.
G.
Fişiere ataşate
LVr9w.jpg

YO3ITI
Mesaje: 305
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO3ITI » Mar Mai 18, 2021 9:56 am

yo8rxp scrie:De ce trebuie sa primim acceptul sau oprobiul public pentru a face ceva in viata? Ne este frica de gura lumii? Durea-m-ar capu' de asta! Radioamatorismul fara portofel gras este degeaba pentru ca o rola de sarma 100 metri cupru izolat costa decat doar 50 lei. Lemne, suruburi, teava, statie, transformatoare, ldmos, gu43b, variabili cu vid, pilon, beam, coaxial, ... Sa mai continui?
M.! Daca poti castiga bani din radioamatorism iti doresc succes insa fa-o fara sa gasesti acceptul moral de pe forum caci tabere vor fi si pro si contra.
G.


Bună ziua.
Vă mulțumesc pentru răspuns. Am tot explicat (inclusiv în QTC-ul de duminică) că SCOPUL acestui fir de discuții nu îl reprezintă vreun beneficiu al meu. :?

Această discuție are rolul de 1/ a pune într-o lumină favorabilă orice activitate comercială legală care poate aduce finanțări suplimentare radioamatorismului (și, în consecință, a-i asigura o supraviețuire pentru anii care urmează) și 2/ a combate argumentat curentul de opinie relativ împământenit printre radioamatori conform căruia radioamatorismul trebuie să fie un hobby neatins de ORICE aspect pecuniar. Un puritanism dus la extremă, altfel spus.

Nu urmăresc să câștig bani din radioamatorism.

Mă interesează să aflu cât mai multe opinii legate de cele două aspecte de mai sus, mai ales punctul 1.

Cu mulțumiri,
Miron

yo3luo
Mesaje: 68
Membru din: Lun Ian 23, 2012 10:11 pm
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde yo3luo » Mar Mai 18, 2021 10:37 am

YO8BDW scrie:1. E bun businessul in radioamatorism ?
................
Nu am avut niciodata (exceptie LIXCO) un grup organizat de oameni competenti care sa scoata un produs cu uz radioamatoricesc de serie.
.................

Aflu lucruri noi. eram prea tinar atunci, asa ca am aflat mult mai tirziu de A412 si celelalte realizari are grupului LIXCO.
Sa inteleg ca au lucrat oficial, cu acte, factura si chitanta printr-o coopersativa mestesugareasca sau ceva asemanator?

yo3hjv
Mesaje: 757
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde yo3hjv » Mie Mai 19, 2021 7:08 pm

Pacat ca discutii ce pot fi rodnice cad incet in derizoriu...
Personal, cred ca ar trebuie explicate un pic mai simplu ideile continute in prima, eventual defalcate.
In primul rand, paradigma "profitului" necesita intelegerea notiunii. Este diferenta care iti ramane dupa ce vinzi si scazi ce ai cheltuit cu ce ai vandut.
Apoi:
1. Business-ul in radioamatorism. Poti vinde radioamatorilor sau poti vinde radioamatorii unor comercianti. Si una si alta sunt afectate de caracteristica "pietii". Este extrem de mica si dispersata ca trasaturi demografice si linii de interes. Volume mici, cheltuieli mari, profit mic pe durata mare de timp. Merge daca esti usor masochist sau daca esti detinut de o entitate mai mare care accepta situatia doar pentru a fi prezent intr-o piata mica pentru promisiunea unei expansiuni viitoare.
2. E necesar sa faci bani din si pentru radioamatorism? "Necesar" si "din" poate pentru cei care se dedica in mod profesionist activitatii. Probabil sefii de radiocluburi, antrenorii si alte pozitii derivate din organigramele structurilor membre ale Federatiei. Federatia este o institutie care ar trebui sa aiba o structura birocratica incadrata cu profesionisti care, la randul lor, ar trebui sa fie platiti pentru a furniza calitate.
"Necesar" si "pentru", absolut. Nu se poate radioamatorism fara sa cheltui. Da, poti bricola diverse dar materialele brute trebuie cumparate. Deja devine dificil sa gasesti pe jos, in colbul drumului, aliaj Sn60Pb35Ag5. Ori flux. Ori bare de Aluminiu. Ori orice altceva cu exceptia unui capat de sarma bun de inlocuit o siguranta. Aici discutia se poate dezvolta cand ajungem la dotarile necesare unui club. Metode sunt, slava Domnului, bani sunt. Chestiunea este, cum sa ii faci sa vina spre club si, mai ales, de la cine? Aici comunitatea sufera de un handicap enorm pornit tocmai din interpretarea prea stricta a literei Regulamentului in defavoarea spiritului. Nu cred ca sunt singur in interpretarea pe care o dau acelei interdictii, anume ca vizeaza utilizarea spectrului radio pus la dispozitie in alt scop decat cel al experimentelor si al autoinstruirii! Dincolo de asta, lumea radioamatorilor din Vest abunda de initiative care au ca scop strangerea de bani din care respectivul radioamator isi finanteaza frumoasa calatorie prin aceasta pasiune.
Poate ca nu ar strica adancirea analizei spre felul in care este perceput radioamatorismul in comunitatea YO. In continuare este vazut ca un sport iar paradigma aceasta, cred eu, este nefasta intrucat blocheaza orice initiativa intr-o cusca mentala.
Rationamentul cel mai intalnit in mediul public este: "Radioamatorismul este sport, FRR este sub "egida" Ministerului, deci banii trebuie sa pice de la Buget, cumva". Dezamagire, banii nu cresc in copaci, banii exista dar trebuie sa faci ceva in schimbul lor. Ca e util unei firme, unei persoane, societatii, astea sunt linii ce trebuie explorate, identificate potentialele proiecte si pus osul la treaba! Nimeni nu creste radioamatori pe langa casa bagand fise in statiile lor doar pentru ca sunt frumosi, stiu sa vorbeasca la distanta si stiu Morse!
Ca ne place sau nu, suntem tolerati pentru ca la ITU inca exista un lobby extrem de puternic din partea IARU, pentru ca la ITU sunt, inca, radioamatori in sferele inalte ale organizatiei iar ITU are un cuvant de spus in fata administratiilor de spectru radio. Presiunea pe benzile de frecvente este mare, sunt necesare in alte scopuri in special comerciale si noi le cam stam in gat comerciantilor. Tot in opinia mea, singura solutie ce se poate opune banilor, in ceea ce ne priveste, este dovedirea valorii sociale. Reusim, supravietuim si crestem. Nu reusim, in niste carti sau pe internet vor ramane urmele si atat. Epoca in care din laboratorul statiei experimentale de radioamator au iesit inventii si inovatii a cam apus, tehnologia avanseaza acum pe baza de CAD iar verificarea se poate face in camera anecoica, ceea ce arunca in derizoriu multe din pretentiile radioamatorilor.
My two cents...
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

YO3ITI
Mesaje: 305
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO3ITI » Mie Mai 19, 2021 10:35 pm

yo3hjv scrie:Pacat ca discutii ce pot fi rodnice cad incet in derizoriu...


Mulțumesc, Adrian. Frumoasă postare.
Aprecierea e legată de întreaga postare nu doar de fragmentul citat.

73
M

YO9FZS
Mesaje: 76
Membru din: Joi Iul 01, 2010 5:41 pm
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO9FZS » Vin Mai 21, 2021 10:26 am

yo3hjv scrie:Ca ne place sau nu, suntem tolerati pentru ca la ITU inca exista un lobby extrem de puternic din partea IARU, pentru ca la ITU sunt, inca, radioamatori in sferele inalte ale organizatiei iar ITU are un cuvant de spus in fata administratiilor de spectru radio.


Ai tot respectul meu, atat pentru faptul ca ai observat aceasta realitate, cat mai ales pentru curajul de a o fi scris aici acestui public direct implicat. In atatia ani de cand "activez" p'aici, aceasta este prima data cand pot constata ca mai exista cineva care a observat realitatea "tabu" pe care si eu am observat-o de cu multi ani in urma dar de care multora ne este chiar si frica sa o exprimam pentru ca nu cumva sa daramam niste mituri placute adanc infipte in mintile noastre...

GL & 73!

Traian

YO8RAA
Mesaje: 387
Membru din: Mie Sep 21, 2011 8:30 am
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO8RAA » Vin Mai 21, 2021 11:37 am

Mda... se pare ca unii au inceput sa serbeze de la prima ora! :lol:
La multi ani!

YO3ITI
Mesaje: 305
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO3ITI » Vin Mai 21, 2021 2:50 pm

YO8RAA scrie:Mda... se pare ca unii au inceput sa serbeze de la prima ora! :lol:
La multi ani!


Vă salut.
Aș fi tare curios să citesc un comentariu constructiv și obiectiv din partea dv. Păreți o persoană cu multă experiență în domeniu, de care majoritatea celor mai tineri ar putea beneficia. Nu credeți ?

73 M

YO8RAA
Mesaje: 387
Membru din: Mie Sep 21, 2011 8:30 am
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO8RAA » Sâm Mai 22, 2021 3:44 pm

Va contrasalut dle. M
Pentru a va putea satisface curiozitatea nu e suficient sa cititi. Cel mai importanr in primul rand este sa intelegeti ce inseamna un comentariu constructiv si obiectiv. Fara aceasta calitate va clasati doar la categoria ... "aprecieri dupa ureche".
Cei care ma cunosc stiu foarte bine ca si in viata de zi cu zi comentarele mele sunt intodeauna ultraconstructive si ultra obiective. E drept insa ca in comentariile mele mai trebuie sa stii sa citesti si printre randuri si nu dau totul ..."mura-n gura" cum se spune popular.
Da, sunt o persoana cu multa experienta,calitati, pregatire si competenta in varii domenii.
Recunosc ca nu stiu la ce domeniu ati facut referire dar va pot asigura ca de aceste calitati au beneficiat gratis sute de persoane si nu am tinut cont daca erau tineri sau batrani.
Dar am vorbit destul despre mine...sa trecem la ce va doare..,
Raspunsul meu la subiectul formulat gresit de d-voastra a fost foarte clar, concis si la obiect.
Din pacate nu ati inteles nimic sau ati inteles ce ati dorit si nu ce am transmis eu.
Acum sa incerc sa explic ca la copii de clasa I-a (unii mai confunda clasa cu categoria dar aste e alta poveste cu un alt topic...hi).
Afisez ce am spus eu si ce ati inteles d-voastra:
YO3ITI scrie:
YO8RAA scrie:
YO3ITI scrie:Buna ziua tuturor.
... Deci eu nu în?eleg de ce este nociv sa faci bani cu, din ?i pentru radioamatorism.
Cu stima
Miron


Pentru ca legea (buna/rea) atat timp cat este in vigoare trebuie respectata si nu este...facultativa.
Si asta...peste tot in lume.

https://www.ancom.ro/uploads/links_file ... OR_002.pdf

https://dexonline.net/definitie-profit

Cred ca se poate inchide dezbaterea. :D
73 Mircea YO8RAA


Nu cred. Articolul citat se refera EXPRES la realizarea de venituri directe din utilizarea serviciului.
Citi?i cu aten?ie. Daca a?i avea dreptate, atunci toate activita?ile comerciale conexe comunica?iilor de radioamatori, inclusiv "talciocul" de aici, sau comercializarea echipamentelor de radiocomunica?ii pentru radioamatori ar fi ilegale.
Ce parere ave?i ?
Înca ceva... articolul (litera) citata se refera la o defini?ie. Nu reprezinta o interdic?ie. Din nou, citi?i cu aten?ie. ;)
M

Postarea mea are 6 parti foare clare, concise si obiective:
1- raspuns la intrebare si precizarea ca acest raspuns este valabil pe intregul mapamond (randul 1 si 2);
2- trimiterea la definitia de radioamator si definitia serviciului de radioamator (randul 3);
3- trimiterea la definitia profitului dupa dex (randul 4);
4- o concluzie (randul 5);
5- formula de politete (randul 6);
6- un atasament foto a deciziei ancom care arata definitia SERVICIULUI.

O sa va explic scolareste doar punctul 1 din mesaj adica trimiterea la lege si nu la definitii ajutatoare.
"- Pentru ca legea (buna/rea) atat timp cat este in vigoare trebuie respectata si nu este...facultativa."

La ce fac eu referire:
Prin lege eu inteleg ansamblu de reguli din diferite acte normative care reglementeaza o anumita activitate. In cazul de fata este vorba de radioamatorism care nu poate avea un scop pecuniar. Aceasta activitate se poate desfasura individual dar si ca statie colectiva care este infiintata de o persoana juridica. In al doilea caz...persoana juridica poate fi non-profit (ong) dar si lucrativ (comerciala-srl,sc).
Persoana juridica nu este radioclubul cum cred unii ci asociatia, ong-ul, institutia sau firma care infiinteaza un radioclub.
Se pare ca unii nu cunosc faptul ca atunci cand persoana juridica cere aprobare sa infiinteze o statie colectiva isi ia obligata "sa asigure toate conditiile tehnice si administrative". Pai daca nu esti in stare sa-i asiguri conditiile de ce pacalesti lumea ca ai conditii?
Ca si orisice alta activitate si radioamatorismul are nevoie de fonduri. De unde pot proveni aceste fonduri? Gasim asta in lege: contributii proprii, donatii, sponsorizari, mecenat.
In toate tarile din lume acestea sunt resursele pentru activitatea de radioamatorism. NU exista exceptii.
Difera doar procentele cu care poate fi ajutata activitatea radioamatorilor. Din Alaska si pana in New zeeland si din Vladivostok si pana in Tara de Foc aceasta este si a fost situatia.
In YO persoanele fizice pot dirija prin formularul 230 (2%) catre un radioclub ce apartine de o persoana juridica in scop non-profit dar ce ma fac daca radioclubul apartine unei persoane juridice comerciale? Microfirmele au posibilitate sa deduca pana la 20% din impozitul trimestrial. Legi asemanatoare sunt in multe tari.
Definitia activitatii de radioamatorism si a serviciului de radioamator nu este o inventie romaneasca, Aceste definitii sunt preluate din reglementarile UIT de catre toate tarile unde este acceptata activitatea de radioamatorism.
Acesta a fost mesajul transmis de mine clar si concis. Cu precizare ca orisiunde in lume legea se respecta. Sau se lupta sa fie schimbata daca nu este buna. Ati omis sa analizati cele doua randuri care va trimeteau la lege si sa aflati de unde provin fondurile legale pentru activitatea de radioamator.
Continuati sa va erijati in mare salvator al radioamatorismului. Atunci va intreb: ati incercat sa deveniti membru a unei statii colective? ati platit taxa de membru? ati platit taxa iaru? ati dirijat formularul 230 catre persoana juridica care are statie colectiva sau frr? ati donat ceva pentru club, altui radioamator, frr, sau casa muzeu? ati depus efort pe langa rude, prieteni, cunoscuti sa doneze ceva, macar acel formular cu 2% ? ati donat ceva pentru cei care intretin qrz.com, qsl.net echolink, lotw, eqsl, clublog, aris, amsat,etc.? ati infiintat o persoana juridica care sa aiba un club radio si sa va framantati de unde si cum sa faceti rost de bani? ati scos o revista sau ati sprijinit editarea ei ?
Confundati activitatea comerciala sau vanzari ocazionale prin talciocuri cu activitatea de radioamatorism. Acele activitati sunt reglementate de alte legi nu de calitatea de radioamator.
Daca stiti alte metode legale de a "face" profit din, cu si pentru radioamatorism de ce nu ne spuneti si noua? Macar una nu toate.
Nu vi se pare ca au aparut cam multi salvatori in ultima vreme? Ba ca ne inputinam, ba ca nu mai folosim nu stiu ce mod de lucru sau banda, etc., etc..
Sa va spun un secret. Radioamatorismul nu va disparea niciodata. Si nu ne imputinam deloc. Cand am inceput eu radioamatorismul nu eram nici 900 autorizati si cam 100 activi. Acum suntem peste 4000 si peste 1000 activi.
E un lucru bun ca doriti sa ajutati. Nu va opreste nimeni sa faceti asta prin formele legale care va permit sa faceti asta. Nu prin idei nebunesti. Banul circula legal.Folositi posibilitatile oferite de lege, nu va opreste nimeni. Asa e si in lumea larga. Si da... banii se castiga nu se fac. Dar nu cred ca noi radioamatori am dori sa facem parte din micul procent care stie "sa faca bani" . Sunt convins ca nici fraza asta nu o sa fie inteleasa de unii dar...cine vrea sa afle mai mult ii pot explica telefonic daca chiar vrea sa stie diferenta intre a face si a castiga bani.
Ati pornit o discutie inutila fara sa cunoasteti despre ce discutati.
Si fara suparare...in afara de Cornel-YO8SKY aproape toti ati cam scuturat praful de pe toba pe aici.
Drept urmare va dedic linkul de mai jos. Meditati la fiecare cuvant. O sa va prinda bine ...
https://ro.wikisource.org/wiki/Criticilor_mei_(Eminescu)
Pentru mine subiectul este epuizat. Nu agreez palavrageala. Am stima insa pentru cei care tac si fac. De exemplu YO8CLN, YO5OHO, YO3GWM, YO9RIJ, Silver Fox, YO8AZQ si multi altii care stiu sa taca si sa faca ceva pentru radioamatorism.
73 YO8RAA presedinte LRB-YO8KZA

YO8RAA
Mesaje: 387
Membru din: Mie Sep 21, 2011 8:30 am
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO8RAA » Sâm Mai 22, 2021 4:14 pm

Se pare ca linkul de mai sus nu merge
Incercati acesta:
https://www.versuri.ro/versuri/mihai-em ... aly1.html#


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 10 vizitatori