Profit sau pe de-a moaca ?

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
YO3ITI
Mesaje: 308
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO3ITI » Dum Mai 16, 2021 2:11 pm

Bună ziua tuturor.

Vă propun o dezbatere.

De când știu eu acest forum am întâlnit foarte frecvent discuții legate de aspectele pecuniare asociate radioamatorismului. Este evident că mulți dintre dumneavoastră strâmbă din nas când vine vorba - s-o spun pe șleau - de făcut bani din radioamatorism sau din activități asociate (construcțiile și comercializarea echipamentelor e bun exemplu). Recent am citit o opinie a lui YO5AJR (un radioamator tare drag mie) care dădea o conotație negativă noțiunii de profit: "...de cand Dumnezeu s-a transformat in PROFIT cu mici exceptii unde o mana de oameni inimosi mai incearca sa faca ceva comunitatii cu toate deziluzii de rigoare. (de ex. cei care inca sustin "RoLinc", "vanatoare de vulpi", CW, Flora Fauna si altele, dar radiocluburile se vestejesc ca trandafirii in Siberia....". Și nu înțeleg de ce ar fi profitul ceva diabolic și nociv.

Acum... o notă personală: nu cred că poți face o avere din radioamatorism. Sunt alte modalități legale mult mai eficiente și comode când e vorba de scos bani din piatră seacă. Personal consider că economia de piață este singurul motor economic (istoric cunoscut) care poate oferi confort financiar și prosperitate economică sustenabile, de durată. Deci eu nu înțeleg de ce este nociv să faci bani cu, din și pentru radioamatorism.

Am, deci, o nedumerire legată de acest curent de opinie care atribuie aprioric o conotație negativă noțiunilor de "profit", "afacere", "business". Să nu uităm că toate echipamentele după care majoritatea noastră bălește sunt roadele economiei de piață, motivației concurențiale, modelului economic profit-oriented. Să nu uităm la cealaltă extremă, de pildă, lamentările interminabile și penibile ale FRR care de ani de zile se plânge că este subfinanțată, nu are bani (dar nu face nimic pentru a-i... face) invocând finanțarea deficitară ca motiv pentru eșecul deplorabil al strategiilor domniilor lor din ultimele trei decenii. În această linie de idei, pare că un aflux de capital ar rezolva toate probleme radioamatorismului din România, nu-i așa ? (eu am dubii că asta e realmente problema, dar asta e altă discuție). Atunci... ce e rău în a face profit ? Ce e rău în a atrage finanțări ?

Discutând strict din acest punct de vedere al acestui raport prosperitate - rezultate - dezvoltare, vă propun un subiect de discuție legat de radioamatorism, finanțare, business, profit și modul în care acest hobby poate beneficia de un impuls prin capitalizarea inteligenței celor care pot face bani și-i pot redirecționa (chiar și în parte și poate doar pentru a mai reduce din impozitul pe profit) în radioamatorism, educația asociată, promovarea acestui hobby drept ceea ce este, adică nu doar o activitate de timp liber "de rezervă" (atunci când nu-ți omori vremea din plictiseală, exilat de nevastă în beci, făcându-te pulbere cu vreo poșircă distilată în curtea proprie și punând purtătoare în timpul QTC-ului sau manele la 23:30 pe 145,225).

Deci...

1. E bun business-ul în radioamatorism ?
2. E necesar să faci bani din și pentru radioamatorsim ?
3. Ce ne deranjează la "Dumnezeu care s-a transformat în profit" cum afirmă onor domnul Miki ? :)
4. etc

E o propunere de discuții pe care mi le doresc fără patimă, dar argumentate. Fiecare are idei valoroase. De ce mă interesează ? Fiindcă doar inițiativele pragmatice și judecățile argumentate POT FI factorii determinați care pot susține activitățile care vor asigura viitorul acestui hobby. Money included. Aștept opiniile voastre. @YO5AJR, ai întâietate. 8-)


Cu stimă
Miron

YO8RAA
Mesaje: 388
Membru din: Mie Sep 21, 2011 8:30 am
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO8RAA » Dum Mai 16, 2021 3:25 pm

YO3ITI scrie:Bună ziua tuturor.

... Deci eu nu înțeleg de ce este nociv să faci bani cu, din și pentru radioamatorism.
Cu stimă
Miron


Pentru ca legea (buna/rea) atat timp cat este in vigoare trebuie respectata si nu este...facultativa.
Si asta...peste tot in lume.
https://www.ancom.ro/uploads/links_file ... OR_002.pdf

https://dexonline.net/definitie-profit

Cred ca se poate inchide dezbaterea. :D
73 Mircea YO8RAA
Fişiere ataşate
captured.jpg
captured.jpg (162.83 KiB) Vizualizat de 1507 ori

YO3ITI
Mesaje: 308
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO3ITI » Dum Mai 16, 2021 4:12 pm

YO8RAA scrie:
YO3ITI scrie:Bună ziua tuturor.

... Deci eu nu înțeleg de ce este nociv să faci bani cu, din și pentru radioamatorism.
Cu stimă
Miron


Pentru ca legea (buna/rea) atat timp cat este in vigoare trebuie respectata si nu este...facultativa.
Si asta...peste tot in lume.
https://www.ancom.ro/uploads/links_file ... OR_002.pdf

https://dexonline.net/definitie-profit

Cred ca se poate inchide dezbaterea. :D
73 Mircea YO8RAA


Nu cred. Articolul citat se referă EXPRES la realizarea de venituri directe din utilizarea serviciului. Citiți cu atenție. Dacă ați avea dreptate, atunci toate activitățile comerciale conexe comunicațiilor de radioamatori, inclusiv "talciocul" de aici, sau comercializarea echipamentelor de radiocomunicații pentru radioamatori ar fi ilegale.
Ce părere aveți ?

Încă ceva... articolul (litera) citată se referă la o definiție. Nu reprezintă o interdicție. Din nou, citiți cu atenție. ;)

M

YO5BFJ
Mesaje: 108
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 1:39 pm
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO5BFJ » Dum Mai 16, 2021 4:41 pm

S-ar putea scrie o lucrare de doctorat ( adevarata ) pe aceasta tema. Eu imi voi exprima opinia mai putin academic .
Mai intai trebuie sa intelegem ce inseamna profit din radioamatorism. Zicea YO8RAA ca regulamentul interzice, da interzice sa utilizezi direct activitatea de radioamator pentru a face profit – exemple: sa transmiti muzica pentru bani, sa prestezi servicii de telecomunucatii pentru bani sau altele care acum nu-mi vin in minte.
` Dar daca ai resursele necesare, adica inteligenta , creativitate, timp, materii prime si materiale, nu cred ca se poate pune problema sa nu poti face profit pentru si de pe urma radioamatorismului.
1. Nu stiu cat de bun poate fi un business in domeniu, dar daca ai o idée “crazy” poti da lovitura ;
2. Daca poti, atunci DA.
3. Dumnezeu nu s-a transformat si nu se va transforma niciodata in profit, dar daca esti cuminte, destept (de-adevaratelea) si corect eu zic ca te poate ajuta !
4. In sfarsit , nu uitati amplificatoarele din HA, LZ si OM, de HRD si de altele pe care nu le stiu.

YO8SKY
Mesaje: 70
Membru din: Vin Sep 10, 2010 11:12 pm
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO8SKY » Dum Mai 16, 2021 5:04 pm

1. Dati un exemplu de business in radioamatorism.
2. Din radioamatorism? Mai degraba pe langa radioamatorism. Depinde. Daca produci ceva util radioamatorilor, desfasori aceasta activitate constant ca o munca fie ea si part time si iti acoperi astfel costurile cu materialele, utilitatile si timpul de munca, ai activitatea autorizata si veniturile sunt declarate nu vad nimic rau in asta. Pe de alta parte sunt colegi radioamatori care mai mesteresc sau reapara cate ceva pentru unii sau altii si nu au facut din asta o afacere dar au fost recompensati cumva. Nu vad acest lucru ca pe o afacere.
Pentru radioamatorism? Da. Fie ca o faci pentru tine, pentru radioclubul/asociatia din care faci parte, fie ca ajuti pe cineva la inceput de drum in acest hobby.
3. Cu tot respectul pentru YO5AJR dar din citatul pe care l-ati pus eu nu am inteles mare lucru...

YO8BDW
Mesaje: 31
Membru din: Lun Feb 10, 2014 1:59 pm
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO8BDW » Dum Mai 16, 2021 5:11 pm

1. E bun businessul in radioamatorism ?
Da , este foarte bun cu conditia sa fie facut de oameni cu calitati necesare pentru real business nu “monkey business”.
Argumente : cateva la intamplare dar sunt foarte multe.
Firma YAESU a fost pornita de SAKO JA1MP si adusa la nivelul de acum.
Daca nu era business nu aveam pe masa amplificatoare ACOM , produse MFJ, etc.
Toti pasionatii de sport sau hobby , amatori sau profesionisti cumpara aparatura ,echipamente , dispozitive de la firme specializate. Nici un atlet nu alearga in chiloti cusuti acasa, nici un pilot amator nu foloseste produse facute cu pila si ciocanul in garaj. Eu as pune altfel intrebarea : E OBLIGATORIU in radioamatorism sa folosesti produse numai cumparate ?? Eu zic ca NU. Pana la un anumit nivel de performanta poti face fata cu HM. Ataci Competitii majore, topuri, Hall of Fame ? E necesar know how, materiale etc pe care nu poti sa le stapanesti singur. Marile statii de concurs folosesc munca voluntara a membrilor clubului, amici etc..dar cumpara de la firme specializate sau apeleza la firme specializate.

2.E necesar sa faci bani din si pentru radioamatorism ?
2a. E necesar sa faci bani din radioamatorism ? Nu , cu conditia sa nu fie jobul tau principal. Daca esti profesionist si ai de tinut o familie dintr-un business legat de radioamatorism atunci tine-te de el sau cauta altceva de lucru.
2b.E necesar sa faci bani pentru radioamatorism ? DA, fiecare la nivelul lui trebuie sa-si asigure banii necesari pentru sportul (hobby) ales. E de preferat la nivel de familie sa nu afectezi bugetul casnic, poti face lucruri pentru care primesti un ban pe care il pui deoparte pentru un TRX etc . La nivel de Club , nu astepti salariul si subventia MTS si mai sus tot asa.
Ce nu imi place din ideea de business in radioamatorism ??: Reclama mincinoasa, chiar falsa, specula (marja de profit nejustificata pentru client), neseriozitate (spunem una si vindem alta , expediem cand avem chef ).
La noi exista extrem de putine firme CU ACTE care sa faca productie cel mult activitate de comert (de ex. ANICO ). Cei care mai fac productie sunt majoritatea pensionari care isi umplu timpul si rotunjesc pensia. Nu am avut niciodata (exceptie LIXCO) un grup organizat de oameni competenti care sa scoata un produs cu uz radioamatoricesc de serie. Am fost printre putinele tari foste socialiste care nu am avut microproductie de TRX, aparatura pentru radioamatori in cluburi puternice sau afiliate ( Vezi TRX Teltow, puzderia de TRX sovietice, chiar OK si HA). Aici este problema ! Ne preocupa mai mult capra vecinului si cat castiga Nea Caisa la o antena dipol.

YO3ITI
Mesaje: 308
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO3ITI » Dum Mai 16, 2021 7:31 pm

Mulțumesc tuturor celor care au comentat și și-au oferit opiniile pe acest subiect atât aici cât și în QTC.
Reamintesc că intenția a fost de a discuta posibilități de finanțare a radioamatorismului, de finanțare a activităților sportive, radiocluburilor, de atragare a tinerilor - activități care nu se pot desfășura cu succes fără capital. Toate în cadrul legal.

Cu prietenie,
Miron

yo4hgx
Mesaje: 272
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde yo4hgx » Lun Mai 17, 2021 11:18 am

Romanii nu folosesc expresia “a face bani”, care e o traducere mecanica din engleza ci “a castiga bani”, in urma prestarii unui serviciu, etc. Unii ar spune ca este doar o chestiune de semantica... dar de fapt este vorba de mentalitati diferite, usor de observat. Daca vrei sa vezi, bineinteles!

YO3ITI
Mesaje: 308
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde YO3ITI » Lun Mai 17, 2021 4:08 pm

yo4hgx scrie:Romanii nu folosesc expresia “a face bani”, care e o traducere mecanica din engleza ci “a castiga bani”, in urma prestarii unui serviciu, etc. Unii ar spune ca este doar o chestiune de semantica... dar de fapt este vorba de mentalitati diferite, usor de observat. Daca vrei sa vezi, bineinteles!


Vă mulțumesc pentru vigilența semantică.
Aș fi preferat un comentariu legat de temă dar... fiecare cu prioritățile sale. :D

"A face" este un verb tranzitiv (dacă-mi aduc aminte bine) adică acceptă complemente directe. În acest caz, complementul direct este substantivul "ban/ bani". În cazul de față expresia "a face bani" joacă rolul de figură de stil determinată gramatical printr-o locuțiune verbală, adică o construcție gramaticală care este sinonimă cu un verb (aici "a câștiga") şi se comportă în propoziţie ca verbul, fiind determinată de complementele pe care le acceptă. Am folosit-o ca atare și nu este vorba de o traducere mecanică din "make money". De reamintit că limba engleză oferă și "earn money" sau "get money".

Nu este este nimic greșit gramatical să utilizezi figuri de stil cu rol determinant pentru a colora o expresie. În plus, ca să facem un pas în plus, în cazul de față, exprimarea poate fi asociată unui eufemism. Nu știu dacă are sens să insistăm, dar ar fi elegant și corect să vă exersați vigilența și asupra acelora care uită de virgulă, pun aiurea cratima, fac dezacorduri care te zgârâie pe timpane și, în general, kilăresc limba română în asemenea hal încât este aproape imposibil să înțelegi ce au vrut să spună. Faptul că v-ați legat de un amănunt lipsit de esență e cel puțin lipsit de fair play.

Și, da, am folosit special "kilăresc", sper că ați înțeles de ce.

În rest, super subiect pentru un forum de radioamatorism. Felicitări !

Cu stimă,
M

yo4hgx
Mesaje: 272
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: Profit sau pe de-a moaca ?

Mesajde yo4hgx » Lun Mai 17, 2021 7:40 pm

Eu m-am referit la faptul ca diferentele semantice ale celor doua variante exprima exact raspunsul la intrebarea initiala a topicului.

Cei care au trait pe vremea comunismului si-au format spiritul comercial "la comun", "organizat central", etc., initiativele personale sau de grup restrans fiind nu numai neincurajate ci chiar interzise si pedepsite prin lege. Romanii sunti si o specie mai speciala, au fost "mai comunisti" decat altii, in sensul ca ne-am cam facut-o cu mana noastra, ca pe rusi poti sa dai vina doar pentru inceput... dar ma rog, sa nu deviem... deci ce asteptari ai de la aceasta categorie? Ei se vor opune oricarei "bisnite" in cadrul hobyy-ului dar si aiurea, in orice zona a societatii. Singurele afaceri pe care si le-au permis fiind vanzarea ciurucurilor de la casarile armatei, de unde ori au iesit la pensie ori au pe cineva in familie. Astia sunt cei care "castiga bani".

Cei care "fac bani" sunt generatiile mai tinere, mai de dupa revolutie, care nu mai au limitari de acest gen, carora nu li se pare o ineptie capitalismul, unde desteptii fac bani pe seama prostilor. Legal! Las la latitudinea personala definitiile "prosti" si "destepti". Stiti voi!...

Am raspuns scurt prima data pentru ca nu am considerat ca dezbaterea propusa merita mai multe comentarii. Cel putin din partea mea!


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori