Emițătorul de la Bod

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
YO9GJX
Mesaje: 284
Membru din: Mie Iul 28, 2010 9:33 am
Contact:

Emițătorul de la Bod

Mesajde YO9GJX » Dum Aug 08, 2021 6:50 pm

Azi am ascultat la QTC-ul de la Bistrița o interesantă istorie a emițătorului de UL de la Bod, din Brașov. Am găsit câteva link-uri despre istoria lui, și ce m-ar interesa este veridicitatea informației despre vizita lui Marconi în România, amintire transmisă se pare doar oral. Ar fi frumos dacă ar avea cineva vreo dovadă istorică despre această vizită, bănuiesc că fiind vorba de o personalitate de tipul lui Marconi incursiunea ar fi trebuit consemnată în presa vremii.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Sta%C8%9B ... _de_la_Bod

Citez din link-ul de mai sus:

"În toamna anului 1936 a intrat în funcţiune un cablu radiofonic subteran Bod-Bucureşti cu o staţie de amplificare la Vrăjitori-Câmpina."

Clădirea respectivă, unde se amplifica semnalul audio, se află exact peste drum de mine pe cealaltă parte a râului Prahova cam la 400 m, sub dealul Vrăjitoarea. O văd perfect cu ochiul liber, iar pe vremuri era camuflată ca o anexă a Electrica apoi Hidro Prahova.

Alte link-uri:

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Sta ... _de_la_Bod

https://www.rador.ro/2018/10/15/radio-r ... misie-bod/

Si filmul pomenit "Emisia continuă"


Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Aș ruga pe cei care au luat parte la vizita făcută la emițător parcă prin 2002 și au făcut poze cu lămpile gigante să ne delecteze cu câteva imagini. Eu am văzut o fotografie cu un tub imens în cușca de sită dar nu-mi mai aduc aminte la cine.

73!

Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator