transceivere home made

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
YO3FYI
Mesaje: 16
Membru din: Mar Iun 22, 2010 12:44 pm
Contact:

transceivere home made

Mesajde YO3FYI » Joi Iul 08, 2010 6:50 am

Echipa LIX-Co.cei care au facut A 412,au facut o treaba minunata.Acest trscv.a fost la un moment dat "Transceiverul national YO",vremurile au trecut,au aparut alte posibilitati si de ce nu,alta moda,trscv "de fabrica",care sint intr-adevar performante.Dar si preturile de achizitie "sint performante",multi nu si-le pot permite.Acum cu posibilitatile actuale(DDS,mixere dublu echilibrate performante etc.)s-ar putea face un "home-made",performant,la un pret accesibil care ar aduce multa bucurie si satisfactie multor radioamatori.Din pacate problema ma depaseste,nu sint electronist,dar cine stie,poate cineva va lua "taurul de coarne".Ce ziceti? Sa auzim de bine !

yo8rqp
Mesaje: 233
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:57 am
Contact:

Re: transceivere home made

Mesajde yo8rqp » Joi Iul 08, 2010 5:31 pm

E un lucru fantastic sa faci QSO-uri cu echipament construit in regim homemade.Pe langa satisfactia data de lucru implinit,economisesti o gramada de bani cu care sa incerci sa iesi din aceasta criza interminabila...Preturile echipamentelor industriale second-hand sunt exorbitante pt buzunarul radioamatorului, impartit intre aceasta existenta zbuciumata pe plaiuri mioritice si pasiunea sa pt radio.Tocmai de aceea,letconul si ceva componente gasite in debara sunt o solutie pt a fi QRV in benzile de frecventa.Traficul radio inseamna schimb de imformatie,si nimeni nu-ti va reprosa daca semnalul emis de tine nu suna ca dintr-un transceiver industrial consacrat,mai ales daca stie ca lucrezi cu homemade.Dimpotriva...Personal,lucrez la un proiect si invit pe toti cei ce vor sa-si construiasca ceva la un schimb de idei,pareri,solutii.Email yo8rqp@yahoo.com. Cu mult respect,Daniel.

YO6OMD
Mesaje: 88
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 8:24 am
Contact:

Re: transceivere home made

Mesajde YO6OMD » Vin Iul 09, 2010 6:57 pm

Echipa LIX-Co.cei care au facut A 412,au facut o treaba minunata.Acest trscv.a fost la un moment dat "Transceiverul national YO",vremurile au trecut,au aparut alte posibilitati si de ce nu,alta moda,trscv "de fabrica",care sint intr-adevar performante.Dar si preturile de achizitie "sint performante",multi nu si-le pot permite.


Transceiverul A412 la vremea cand a fost realizat era un echipament excelent, tinand cont si de posibilitatea obtinerii componentelor necesare realizarii sale.

" Moda " se schimba, se numeste progres tehnologic. :lol:

Un transceiver second-hand, de ex. Kenwood TS-830 are un pret de vanzare in jur de 400Euro.
Pentru a ajunge la aceeasi dotare, un A412( varianta standard) are nevoie de cateva modificari.
In primul rand etajul final de 100w, unul pe tranzistoare care sa fie de banda larga sa acopere toate benzile de radioamatori de HF ( unul second se gaseste pe e-bay in jur de 100-150$, cam 100Euro)
Modernizarea afisarii, de la condensator variabil la scala digitala si DDS, asta mai adauga in jur de 50-70Euro la proiect.
Filtrele de frecventa intermediara de 9Mhz si 455khz sau 500khz mai adauga 50-100Euro.
Toate componente pentru realizarea unui A412 ( ma refer la cumpararea lor si nu la obtinerea si folosirea de componente recuperate) in jur de 100Euro.
Munca necesara pentru construirea si reglarea transceiverului, cam 100Euro poate si mai mult.
Aici ca observatie, se calculeaza si se echivaleaza cu un salariu minim pe economie de 700lei, adica cate ore sunt necesare si fiecare ora este platita cu valoarea obtinuta la un salariu minim pe economie.
Daca tragem linie, atat un A412 cat si unul second se apropie ca valoare, insa unii care nu dispun de componente sau electronica nu este punctul forte prefera un transceiver second-hand.

Nu inteleg ce vrei sa explici cu transceivere de fabrica performante si preturile lor de achizitie performante.
Este firesc sa fie platita performanta, asta inseamna ca sunt folosite cele mai bune componente pentru a realiza un aparat precum si proiectarea unei scheme care sa ajunga la acest deziderat.

Fabricantii de transceivere realizeaza aparate pentru toate buzunarele, de aceea sunt aparate ieftine, medii si scumpe.
In functie de pret sunt si performantele obtinute de aceste aparate.

Cod: Selectaţi tot

Acum cu posibilitatile actuale(DDS,mixere dublu echilibrate performante etc.)s-ar putea face un "home-made",performant,la un pret accesibil care ar aduce multa bucurie si satisfactie multor radioamatori


Aici ai uitat sa mentionezi 2 lucruri importante:
1. ce parametrii trebuie sa indeplineasca echipamentul
2. care este pretul de vanzare " accesibil" in suma concreta.

Ca sa dau un exemplu de home-made performant si ieftin ( desii termenii sunt relativi, fiecare are o anumita idee despre ce inseamna asta), exista kit-ul realizat de Elecraft pentru transceiverul K2.

Daca doresti realizarea unui transceiver studiaza aceste 2 variante:

http://sp7ewl.com/cdg_yo6ogj.html

http://www.tracey.org/wjt/temp/picastar-all.pdf

Scheme de transceivere performante exista, nu trebuie reinventata roata. :D
Este suficient o cautare atenta pe Google !

PS. Pentru constructia si reglarea unui A412 ai nevoie de aparatura de masura, care bineinteles si asta costa, dar pretul nu se adauga la valoarea transceiverului, este un cost colateral.
" Dar si preturile de achizitie "sint performante",multi nu si-le pot permite " - asta este un cliseu de gandire negativista si o generalizare care nu are ce cauta aici.
Daca doresti un lucru faci tot posibilul sa-l realizezi, faci sacrificii , nimic nu este gratis.
Si ca sa parafrazez o vorba cunoscuta, " numai eu cunosc cat salam cu soia am mancat ca sa pot sa-mi achizitionez transceiverul acela nou de fabrica scump si performant" .HI!

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: transceivere home made

Mesajde YO9CHO » Vin Iul 09, 2010 11:23 pm

Fara a impieta eforturile echipei LIXCO, eu cred ca "Transceiverul national YO" nu era altceva decat adaptarea la componentele de bastina YO a transceiver-ului ATLAS din SUA.
Are cineva alta parere?
Cu stima si 73!

YO6DBL
Mesaje: 1
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:07 am
Contact:

Re: transceivere home made

Mesajde YO6DBL » Sâm Iul 10, 2010 11:29 am

LIx, un trx foarte bun, sunt încă zeci de exemplare care funcţionează, cu diferite îmbunătăţiri ( filtru preselector, dds, afişaj digital , PA, etc...
Al meu, şi acum după 27 de ani merge şi merge bine , fără alte îmbunătăţiri şi cu filtru home made, şi doar qrp.
Da ştie toată lumea este varianta YO de la ATLAS 210, şi 215 180, dar powerul este mult mai mic, faţă de orginal, şi modificate câteva plăci.
Se pot aduce numeroase îmbunătăţiri, şi asta se ştie! Dar nimeni nu mai spune nimic de DEVA-111, de transceiverele lui YO5AT, etc ..........
Personal cred că s-ar putea face ceva , un LIX competitiv cu n îmbunîtăţiri sau o combinaţie între aceste tipuri, dar din nou trebuie să fie oameni de specialitate electronişti, cu aparatură adecvată, şi mai ales cu timp şi ochi pentru lucru.
Mulţi din cei care şi-au construit aceste staţii sunt oameni în vârstă, nu mai au timp şi ochii sau cam "dus", " bicicleta" este povara timpului trecut, mâinile nu mai au fineţea şi nici precizia de acum 25-30 de ani,
Îmi cer scuze,poate nu am " viziune" asupra acestui lucru, oricum , idei diferite trebuie să existe, şi "cârcotaşii"- Gicăcontra la toate, dar viaţa merge înainte şi sper că aceste câteva rânduri nu au deranjat pe nimeni.
Personal, cred că se poate face din nou un TRX-naţional, competitiv, şi la cerinţele actuale ale "modei - progresului tehnologic", cu preţul moderat (tip YO )-complet, în kit sau semikit(reglajele unor etaje-plăci făcute).
Cu stimă şi 73!

yo8rqp
Mesaje: 233
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:57 am
Contact:

Re: transceivere home made

Mesajde yo8rqp » Sâm Iul 10, 2010 1:28 pm

Stai linistit,Ionel...Randurile tale nu au deranjat,ci,dimpotriva.Frumos topic...

YO6OMD
Mesaje: 88
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 8:24 am
Contact:

Re: transceivere home made

Mesajde YO6OMD » Sâm Iul 10, 2010 3:12 pm

Personal cred că s-ar putea face ceva , un LIX competitiv cu n îmbunîtăţiri sau o combinaţie între aceste tipuri, dar din nou trebuie să fie oameni de specialitate electronişti, cu aparatură adecvată, şi mai ales cu timp şi ochi pentru lucru.[/code]

Ce inseamna competitiv si in comparatie cu ce transceivere?
Se doreste realizarea unui kit sau a unui transceiver gata asamblat?

Un transceiver se utilizeaza in principal in 3 directii:
-trafic general - nu are nevoie de multe functii si nici de performante
-trafic Dx - are nevoie de sensibilitate sa scoata din zgomot semnalele slabe, selectivitate pentru a putea lucra in pile-up si putere de iesire de minim 100w precum si al2lea VFO pentru lucrul in split.
-trafic in concursuri - pe langa cerintele de la Dx are nevoie de o buna rezistenta la intermodulatii (IMD)si o gramada de automatizari precum si o interfata cu PC-ul, pentru utilizarea programelor de concurs si a logului electronic.
De remarcat fiabilitatea, trebuie sa reziste la o utilizare de 24-48ore incontinuu la incarcare maxima iar butoanele la milioane de actionari.(De cate ori se utilizeaza butonul VFO-ului si RIT-ul intr-un concurs?)

Daca vreti sa discutam, trebuie sa discutam la concret despre cum ar trebui sa fie un transceiver si ce functii sa includa.

Ca sa luam un exemplu practic, A412 are etaul final QRP.Acum toate transceiverele de fabrica folosesc etaje de 100w si majoritatea au si antena tunner.Un up-grade ar fi necesar.
Cati sunt dispusi sa plateasca 300Euro pentru asta?Credeti ca se pot aduna 100 de cereri?
Nu uitati ca piesele se cumpara la bucata si cu reducere la cantitati mari.
Pentru a achizitiona piesele pentru 100kit-uri este nevoie de 30000Euro.
Cine este dispus sa investeasca suma asta pentru a cumpara componentele?
Si cine este dispus sa faca asta pe gratis, doar ca sa ramana pretul mic?
Timpul pierdut cu asamblarea kit-urilor, verificarea si expedierea lor cum se contabilizeaza?
Dupa care sa astepte sa vanda kit-uri sa recupereze banii si asta sa dureze 2-3 ani?
In conditiile in care exista posibilitatea de a ramane cu o gramade de kit-uri nevandute, chiar daca se face o lista cu cei care doresc sa faca o comanda ferma( dar renunta pe parcurs).

Personal, cred că se poate face din nou un TRX-naţional, competitiv, şi la cerinţele actuale ale "modei - progresului tehnologic", cu preţul moderat (tip YO )-complet, în kit sau semikit(reglajele unor etaje-plăci făcute).


Constructia unui transceiver inseamna un serviciu cu norma intreaga, cine are timpul si resursele financiare pentru a realiza asta gratuit?
Iar daca se realizeaza ca o afacere asta implica mai multe lucruri de luat in consideratie.

Fabricile de componente din Romania sunt doar o amintire, totul trebuie cumparat din afara,
iar constructia in serie inseamna aplicarea principiilor economiei de piata, mai ales in conditiile de acum cand toata lumea are din ce in ce mai putin timp liber.

Trebuie sa reamintesc fapul ca in prezent constructia unui transceiver este in primul rand motivata financiar, dupa care urmeaza electronica.
Electronica este evoluata mult fata de ce era acum 20-30ani, sunt alte cerinte si acum se folosesc multe componente dedicate intr-un transceiver care trebuie cumparate de la producator.
Iar reciclarea componentelor din aparatura casnica(ce se obtin la un pret infim sau gratis)are doar un rol minor in constructia unui transceiver.

YO3FYI
Mesaje: 16
Membru din: Mar Iun 22, 2010 12:44 pm
Contact:

Re: transceivere home made

Mesajde YO3FYI » Sâm Iul 10, 2010 8:33 pm

Sigur,o discutie n-a omorit pe nimeni.Departe de mine gindul de a stirni o polemica in ceea ce priveste constructiile de trscv. homemade,dar vazind pe ce panta au alunecat discutiile,prefer sa nu mai comentez acest subiect.E usor sa "dai cu piatra',in loc sa dai solutii viabile.In ce priveste chestia cu sutele de euro mie personal mi se pare "o chestie deplasata",ca sa nu-i spun altfel.(BITX nu costa sute de euro,e drept nu este o constructie performanta,dar are o conceptie modena si cred ca se poate imbunatati fara prea mari cheltuieli)Dar in toata povestea asta nu era vorba in principal de bani sau cel putin nu asta a fost intentia mea.Cum multi cunosc satisfactia unor QSO-uri(printre care si eu)cu aparatura construita "pe genunchi",aici este frumusetea si satisfactia,pe care credeam ca HAM-ii o cunosc si o apreciaza.Din pacate nu toti.Dar fiecare cu parerea lui.Eu o sa continui "sa lipesc fire",cum spun eu,indiferent de parerea altora si sper ca nu peste foarte mult timp sa ne auzim in trafic cu "troaca" conceputa si facuta de mine.Mentionez pt. cei care nu stiu ca nu sint de profesie electronist si nici nu am avut tangenta cu electronica decit atunci cind am hotarit sa devin radioamator si voi ramine radioamator.Nu mai revin pe acest subiect atita timp cit in loc de sfaturi utile unii se grabesc "sa dea cu parul" Sa aveti o zi buna YO3FYI Mircea.

yo3cen
Mesaje: 167
Membru din: Lun Oct 27, 2014 4:29 pm
Contact:

Re: transceivere home made

Mesajde yo3cen » Dum Iul 11, 2010 12:07 am

"Mesaj nou de YO9CHO » Vin Iul 09, 2010 11:23 pm
Fara a impieta eforturile echipei LIXCO, eu cred ca "Transceiverul national YO" nu era altceva decat adaptarea la componentele de bastina YO a transceiver-ului ATLAS din SUA.
Are cineva alta parere?"

Probabil ca te referi la 201x/215x de aici: http://www.qsl.net/on6ab/Atlas.html

Este corect ca echipa LIXCO a preluat o schema si adaptat-o prin modificari si prototipuri succesive -A410, A411, A412 la piesele din tara. De fapt si Lix recunostea sursa de inspiratie.

Primul xcxr Lixco construit de mine a fost un A411, cu fitru EMF - 500N, cu oscilator de purtatoare facut cu o bobina de medie frecventa montata intr-o capsula din polistiren expandat - nu aveam cuart de 500khz - care lucra in 80m si 40m.
Neavand tranzistorul din final am pus un BD-137 si asa am facut primele legaturi in ssb cu antena longwire de 40m.
Am mers la Serghei Svedcenco in Regie sa imi regleze filtrele de intrare pe receptie facute pe toruri de mine si astfel m-am pricopsit gratis si cu un KT-904 in locul BD-ului.

In continuare am m-ai constriut inca 3 xcvr A412 cu cu EMF, dubla schimdare de frecventa. Ultimul avea afisaj digital, filtru af pe cw, preselector cu mosfet...etc.

Trebuie sa recunosc ca daca nu era echipa LIXco nu stiu cum ma descurcam cu emitatorul home made cu modulatie AM in grila ecran la 807 cand aproape toti lucrau in SSB - eram o ciudatenie cand apaream in benzi cu modulatie AM si receptor USP.
De asemenea primele contacte in "digitale" le-am facut cu un LB 811 in RTTY si apoi cu o clona home made de ZX_Spectrum.

Cine vrea sa construiasca "home made " poate...cu rabdare...de exemplu numai la placa F din A412 trebuiau date vreo 500 de gauri cu bormasina + facut bobine + masurat fiecare componeta ca sa nu fie defecta + lipit......multa rabdare si reglaje.

Ar fi multe de zis despre home made...

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: transceivere home made

Mesajde YO9CHO » Dum Iul 11, 2010 1:10 am

A412 propus in YO, a dat posibilitatea unei intregi generatii sa apara in "eter", dovada fiind numarul mare de multiplicari si modificari.O generatie care a acumulat cunostinte tehnice din experiment.Acesta a fost un mare castig!
Este adevarat ca in momentul de fata, de multe ori, este mai simplu un "sacrificiu" financiar in achizitionarea unui transceiver industrial.Se castiga timp.Din pacate, pentru multi, ramane o "cutie neagra" , disparand astfel imaginea "surubarului" , radioamatorul curios sa inteleaga fenomenele fizice specifice functionarii.Se creeaza astfel o noua generatie de "constructori de antene", ceea ce nu este rau dar, complexitatea notiunii de radioamator se dilueaza.
Admir pe toti cei ce au reusit "cu propriile posibilitati" sa isi construiasca sa regleze si sa exploateze rezultatele muncii lor.


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 21 vizitatori