cerere

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
yo5pgm
Mesaje: 4
Membru din: Vin Ian 20, 2012 10:53 pm
Contact:

cerere

Mesajde yo5pgm » Lun Feb 27, 2012 1:55 pm

Buna ziua la toata lumea.Am o mare rugaminte.Rog frumos pe cine are manualul (schema) de la
osciloscopul OT-01 construit de didactica sa mi - l trimita si mie . Detin un astfel de osciloscop,care are un defect si fara schema nu ma descurc. Adresa de email : groza_mrcel78@yahoo.com. Mii de
multumiri.

yo5pgm
Mesaje: 4
Membru din: Vin Ian 20, 2012 10:53 pm
Contact:

Re: cerere

Mesajde yo5pgm » Joi Noi 22, 2012 5:42 pm

Buna seara tuturor.Am o mare rugaminte,daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi si solutii.
Am un tv NEI model 2044r,care are probleme cu culoarea in sensul ca rastrul nu este alb negru ci are o tenta de mov,fapt ce influenteaza culorile per ansamblu.Nu stiu de unde se poate face reglajul pentru remediere.Daca cineva stie , rog foarte mult sa ma ajute cu indicatii in acest sens.
Va multumesc si va dortesc o seara placuta.
Adresa mea de email este: groza_marcel78@ahoo.com

yo9igs
Mesaje: 34
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:28 am
Contact:

Re: cerere

Mesajde yo9igs » Joi Noi 22, 2012 6:01 pm

In cazul in care n-are tubul mort mai puteti face reglaje din potentiometrii de pe placa TK, probabil va lipseste culoarea verde...

YO6OMD
Mesaje: 88
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 8:24 am
Contact:

Re: cerere

Mesajde YO6OMD » Dum Noi 25, 2012 7:32 pm

Prima data redu din telecomanda culorile la minim.
Opresti tv, scoti capacul spate si urmaresti firele care merg de la placa TK (cea de pe gatul tubului), trebuie sa fie 3 fire , rosu, verde, albastru care merg la matricea de culoare.
Schimba 2 fire intre ele, dupa care porneste tv si urmareste imaginea.
Daca se schimba culoarea este posibil sa ai defectul in alta parte, daca nu, ramane pe placa tk sau este tubul defect.
Pe placa tk, daca ai schema de conectare a pinilor a tubului, atunci poti taia cablajul si intrerupe conexiunile la soclu pentru catozii de culoare si sa pui strapuri incrucisate.Asa poate gasesti un final video defect (poate sa fie tranzistor sau circuit integrat, in functie de schema) pe care sa-l schimbi si ai un tub catodic bun.
Daca tubul este defect, ar mai fi o incercare, sa-l incerci sa-l regenerezi pe catodul slab, daca nu mai rentabil este sa gasesti alt tv defect de la care sa iei si sa-i schimbi tubul.
Urmareste sa nu ai lipituri reci , este posibil datorita caldurii si componentelor care se incalzesc.
Eventual schimba condensatorii electrolitici care se gasesc acolo si cel de pe alimentarea etajului video.De pe placa tk urmareste tensiunea de 180v sau mai mare, trebuie sa ajunga la o dioda de la trafo linii.Pe traseu gasesti condensatorul sau condensatorii electrolitici de schimbat.
Si daca tot ai tv desfacut schimba si condensatorii electrolitici din sursa de alimentare.
Pentru asta, scoate tv din priza si cu un bec de 40-60w la 220v descarca condensatorul electrolitic care vine pe alimentare dupa puntea de diode ( 100-220uF/400v) care nu este nevoie sa-l schimbi.
Doar condensatorii electrolitici din sursa de alimentare de la 1uF la 100uF care se gasesc pe acolo.

yo5pgm
Mesaje: 4
Membru din: Vin Ian 20, 2012 10:53 pm
Contact:

Re: cerere

Mesajde yo5pgm » Lun Noi 26, 2012 8:35 pm

Buna seara.Tv -ul este tipul NEI model 2044r anul 1992 sasiu P12309-IX ,mai vechi dar a fost folosit putin,deci ma indoiesc ca tubul sa aiba probleme.In ultimii 3 ani nu a fost folosit de loc.L-am adus din alta locatie si inainte de a-l conecta la priza , l-am suflat cu aspiratorul deoarece necesita o curatire fiindca in interior praful era de 1/2 cm,tv-ul nefiind deprafuit niciodata de la data achizitionarii.ultima data cand a fost pornit in urma cu 3 ani , a functionat perfect.

va3fgr
Mesaje: 16
Membru din: Joi Ian 05, 2012 6:44 am
Contact:

Re: cerere

Mesajde va3fgr » Mar Noi 27, 2012 7:37 am

Va salut,

Sugestia mea este sa nu bagati letconul in priza si sa nu umblati la niciun semireglabil pana nu clarificati care este problema.

Eu as incepe prin a masura tensiunile pe cei trei catozi ai tubului. Daca aveti tensiune scazuta pe catodul de verde, atunci e f probabil ca problema nu este tubul, ci in amplificatoarele finale sau matricea RGB. Chiar daca tensiunea este scazuta, nu trebuie umblat la reglaje ca sa "compensati". Trebuie identificata si schimbata componenta defecta.

O schema ar fi de mare folos. Daca nu aveti schema, va puteti orienta dupa foile de catalog ale integratelor din zona amplificatoarelor finale video.

Gabi
==========
Ex. YO3FGR

yo5pgm
Mesaje: 4
Membru din: Vin Ian 20, 2012 10:53 pm
Contact:

Re: cerere

Mesajde yo5pgm » Mar Noi 27, 2012 4:50 pm

Buna ziua. Va multumesc pentru sfaturi, am sa fac masuratorile indicate.Momentan defectul nu este foarte suparatorsi il las un pic in asteptare,deoarece am o alta problema cu un alt tv color tot nei care pana acum o saptamana a functionat corect, dar care nu mai porneste.Pana acum eu nu am intrat in tv color.Cu mai multi ani in urma mai depanam ocazional celebrele tv-uri AN cu tuburi , hibride , integrate , dar cu acelea era mai simplu.
Incerc sadescriu defectul acestui tv color si daca puteti sa-mi dati anumite sugestii pentru a-l porni mi-ati fi de mare ajutor.
Tv-ul afunctionat normal cateva ore dupa care l-am oprit.Dupa circa 2 ore l-am pornit din telecomanda di standby dar nu mai are rastru si sunet.Banuiesc caci problema este din BO si pana acum am constatat urmatoarele:
am verificat finalu BU 508 Df ,scos din circuit ,la rece pare ok.Am verificat condesatorii electrolitici de decuplare suspectati de curenti mari defuga ,de pierderea capacitatii,nu am gasit nimic anormal.
Am verificat sursa de 115 v cu un bec de 60 w , decupland R 800 de la trafoo de linii si ten siunea este de 115 v.la cuplarea din nou a rezitentei in circuit,tensiunea de 115 v scade la 58 v. BU
se incalzeste , e clar ca este un consum mare in etajul BO, care nu mai functioneaza corect, neavand nici tensiune la filamentul tubului cinescop.Am observat ca pe tranzistorul de atac din BO, q601 care este un bc 639 in baza sunt 0,5 v, in colector 7,8.LM 317 nu-mi da cei 12 V.
Suspect trafoo linii ?
Care ar fi parerea dvs. si unde sugerati sa mai caut.


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori