Pagina 1 din 1

Спутник

Scris: Joi Oct 04, 2018 6:41 pm
de YO9GJX
Pe 4 octombrie 1957 se lansa primul satelit artificial al planetei.

Surpriza :D

https://www.youtube.com/watch?v=4c_85YV8Ans

Cursa pentru sateliți:

https://mega.nz/#!bAdWRC6S!DN7riztpEWHc ... ANWEneGMUs

sau " Cursa spațială ", toate episoadele:

http://yo9gjx.blogspot.com/2014/01/cursa-spatiala.html

Imagine

Re: Спутник

Scris: Vin Oct 05, 2018 9:33 am
de YO4BKM
YO4GJX, multumesc pentru remember!
Eram elev la gimanziu (o, tempora!). De cativa ani radio România difuza emisiunea „Vorbește Moskova” în limba română, avea zilnic mai multe momente de emisie de câte o oră și, după 4 octombrie, era saturată cu comunicate despre acest eveniment. A urmat o lună mai târziu Sputnik 2 cu Laika (o cățelușă maidanez!), abia după 1990 s-a dezvăluit că misiunea nu a mers chiar cum a fost planificat.
Toate știrile preluau acel „beep-beep” emis de sataelit, primul semnal radio transmis de un corp cosmic creat de om. Semnalele din spațiu puteau fi recepționate și de amatorii de UUS, dimensiunile antenelor primilor sateliți arată că atunci nu se foloseau frecvențe foarte înalte.
Consemnări detaliate privind implicarea amatorilor în interceptarea misiunilor spațiale de la începuturile lor se găsesc la http://yo4px.blogspot.com/2011/01/hacke ... ncisc.html (care au și deconspirat eșecuri ale misiunilor sovietice și, ca urmare, au fost „tămâiați” de Moskova ca adevărați pirați ai spațilui cosmic) sau, 12 ani mai târziu, radioamatorii „trăgeau cu urechea” la misiunile APOLLO, detalii la http://yo4px.blogspot.com/2010/10/a-tra ... estea.html. 73!

Re: Спутник

Scris: Vin Oct 05, 2018 7:00 pm
de YO9GJX
Așa este, Sputnik a folosit un emițător pe 20,005 Mhz tocmai pentru a putea fi recepționat de către radioamatori, iar Explorer al americanilor un emițător pe 108 Mhz,

Schema emițătorului Sputnik:

ftp://ftp.radio.ru/pub/2013/04/55.pdf

Din păcate istoria fraților Judica e în mare parte inventată, se pare din dorința de celebritate. Multe din pretențiile lor au fost demontate în discuții publice televizate uneori chiar de către radioamatorii italieni. Nici n-au mai apărut. Hi

O analiză și o părere ceva mai moderată a lui Sven:

http://www.svengrahn.pp.se/trackind/Torre/TorreB.html

73!

Re: Спутник

Scris: Sâm Oct 06, 2018 3:11 am
de YO9CHO
Cred ca cea mai buna (si mai serioasa) prezentare a evolutiei cosmonauticii in Rusia (perioada "Space race"), a fost scrisa de Acad. Boris Certok si din fericire poate fi gasita si downloadata de aici:
https://www.nasa.gov/connect/ebooks/roc ... etail.html

Imagine

Volumul 1: http://www.nasa.gov/pdf/635675main_Rock ... -ebook.pdf

Volumul 2: https://www.nasa.gov/connect/ebooks/roc ... etail.html

Volumul 3: https://www.nasa.gov/connect/ebooks/roc ... etail.html

Volumul 4: https://www.nasa.gov/connect/ebooks/roc ... etail.html

Referitor la fratii italieni..., m-au distrat baietii astia. Au fost exact ce trebuia presei de conspiratie la un moment dat. 8-)