ZIUA RADIOULUI NATIONAL

Talciocuri, targuri, simpozioane, alte evenimente...
Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

ZIUA RADIOULUI NATIONAL

Mesajde YO4BKM » Sâm Oct 31, 2020 4:46 pm

Începând cu anul 2019, data de 1 noiembrie a fost instituită prin lege ca fiind Ziua Naţională a Radioului. A început așa:
Intre 1925 - 1928, un grup de radioamatori al cărui inițiator a fost Dragomir Hurmuzescu (1865 - 1954) au militat pentru înființarea postului național de radiodifuziune. Profesorul Hurmuzescu a creat, la sfârșitul anului 1924, Asociația Prietenii Radiofoniei, în cadrul Institutului Electrotehnic, înființat tot de el.
Din inițiativa acestui grup s-a deschis în 1920 un curs de radiocomunicații la Universitatea București. În anul 1925 s-au înregistrat progrese importante în domeniul telefoniei, telegrafiei fără fir și radiofoniei.
La 19 noiembrie 1925, ora 15, în cadrul expoziției Luna Bucureștilor, a fost efectuată prima emisiune în limba română cu un post de tip Levy de 50 de wați, efectuată de inginerul C. Cottescu, cu un program de divertisment.
În ziua de joi, 1 noiembrie 1928, la ora 17, se difuzează oficial prima emisiune a postului național de Radio.
"Alo, alo, aici Radio Bucureşti!" - au fost primele cuvinte rostite la microfon, de preşedintele instituţiei de atunci, Dragomir Hurmuzescu, părintele radiofoniei româneşti.
La început, la Radio București lucrau 17 persoane. Printre ele: inginerul Emil Petrașcu - Director Tehnic, Domnica Păun Ghițescu - Șefa Secretariatului General, Margareta Marinescu - prima crainică, Radu Vasilescu - crainic sportiv.
Radioul nostru a debutat cu un program foarte variat: Pe 12 ianuarie 1929 se difuzează prima emisiune pentru cei mici, „Ora copiilor”, apoi pe 23 ianuarie se transmite prima piesă de teatru - poemul liric „O toamnă”, de Alfred Moșoiu. La 14 aprilie se difuzează în direct, de la Opera Română, „Aida” de Giuseppe Verdi. În februarie 1929 se difuzează primele cursuri radiofonice de limba germană și franceză. În 1930 apare „Universitatea Radio”, emisiune ce transmite conferințe ținute de personalități ale intelectualitații românești, din perioada interbelică. Tot în acest an apar emisiunile „Ora sătenilor” și „Ora școlarilor”. Este transmis pentru prima oară un miting aviatic.
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Înapoi la “Evenimente”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator