Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati si FRR

Talciocuri, targuri, simpozioane, alte evenimente...
YO4PX
Mesaje: 514
Membru din: Vin Feb 25, 2011 11:26 am
Contact:

Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati si FRR

Mesajde YO4PX » Sâm Noi 24, 2012 6:51 pm

3 decembrie 2012 este Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi. Programul internaţional al Regiunii a I-a IARU pentru radioamatorii handicapaţi (International Programme for Handicapped Amateurs, IPHA) recomandă societăţilor-membre ale organizaţiei ca radioamatorii să marcheze această zi în scopul de a promova radioamatorismul în rândul persoanelor cu dizabilităţi, pentru a le ajuta să se integreze în viaţa socială.
http://yo4px.blogspot.ro/2012/11/ziua-internationala-persoanelor-cu.html

Menţiune pe saitul Regiunii a I-a IARU (http://www.iaru-r1.org/)
"Francisc Grünberg YO4PX published an article about the International Day for persons with disabilities. http://yo4px.blogspot.ro/2012/11/ziua-internationala-persoanelor-cu.html"


Având în vedere că recomandarea vine din partea IARU R1 şi se adresează inclusiv FRR-ului, am oferit materialul spre publicare şi lui YO3GW, administratorul paginii de internet a FRR, care mi-a respins oferta. Nici măcar plasarea un scurt anunţ în fereastra rulantă din partea superioară a paginii sau a unui anunţ la QTC nu au fost considerate oportune. Ceea ce mi se pare absolut legitim, dumnealui şi superiorii săi ierarhici fiind proprietarii şi stăpânii exclusivi ai paginii hamradio şi în general ai mediei FRR, atât de săracă în conţinut şi administrată cu atâta diletantism. Dar în care "intruşii" nu sunt bineveniţi, nici măcar atunci când vor să dea o mână de ajutor ...
73
Fery, YO4PX
http://yo4px.blogspot.ro
Fişiere ataşate
enable.png
enable.png (20.26 KiB) Vizualizat de 3247 ori

YO3JW
Mesaje: 533
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati si FRR

Mesajde YO3JW » Lun Noi 26, 2012 12:27 pm

Buna
Salut pe YO4PX care a preluat informatia cu privire la ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati.
Oare exista la nivel YO, undeva, o statistica cu ce radioamatori se integreaza in aceasta zona?
Probabil ca nu!
Avand in vedere ca YO4PX a adus in discutie aceasta tema ar fi bine ca sa se si ocupe cumva de implementarea acestei nobile prevederi si a face ceva mai mult, nu numai la nivel declarativ!
Referitor la : "Organizare: forumuri, discuţii şi campanii de informare în sprijinul temei anului, pentru găsirea unor căi şi mijloace inovatoare prin care persoanele cu dizabilităţi pot deveni radioamatori, inclusiv lansarea de programe şi proceduri speciale de autorizare." propun sa ceara la ANCOM instituirea unei clase de autorizare speciale "F" care sa permita accesul numai in banda de 430-440 MHz, FM, persoanelor cu dizabilitati sau cu varsta de peste 60 de ani fara a mai fi nevoie de un examen complex. In cazul in care "microbul" ar prinde, pe baza examenelor standard, ar putea avea acces si in celelalte benzi.
Prin posibilitatea de a comunica intre ei ar fi o posibilitate de socializare intre cei care ar avea acces in acest sistem, ceea ce ar permite o imbunatatire a vieti acestora.
YO3APG zicea la un moment data: FRR se poate lauda cu suma activitatilor realizate de radioamatori romani! YO4PX este si el radioamator roman si daca va face ceva in acest sens FRR va putea sa prezinte si ea realizari!
Succes!

YO4PX
Mesaje: 514
Membru din: Vin Feb 25, 2011 11:26 am
Contact:

Re: Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati si FRR

Mesajde YO4PX » Lun Noi 26, 2012 12:49 pm

Pentru început ar fi necesar ca FRR să răspundă recomandărilor IARU, ceea ce nu face. La fel cum a refuzat să facă popularizarea "Procedurilor internaţionale de urgenţă IARU HF" adoptate de cele trei Regiuni IARU, care acum figurează pe saitul acesteia şi în versiunea tradusă de mine în limba română, acum refuză să ia cunoştinţă şi să popularizeze această nouă recomandare. Nici "Procedurile de urgenţă" nu ar fi fost publicate cu circa un an întârziere în nr. 3 al revistei dacă nu aş fi insistat de nenumărate ori. Numai datorită colaborării cu YO8OW şi YO8TVV s-a reuşit publicarea lor. Preşedintele Comisiei pentru situaţii de urgenţă le-a ignorat, la fel cum a ignorat şi invitaţia IARU de a se participa la un exerciţiu internaţional pentru situaţii de urgenţă simulate. FRR parcă se erija în coordonatorul întregii activităţi de radioamator din România şi în reprezentantul nostru în faţa autorităţilor interne şi a organizaţiilor internaţionale ...
Aşadar este ridicol să-mi ceri mai mult decât ceea ce încerc să fac, dragă Pit ("Ştefan", "Fane"), câtă vreme orice intenţii şi propuneri de colaborare au fost sistematic respinse de conducerea FRR atunci când acestea au provenit de la mine. Nici măcar un scurt anunţ pe saitul oficial al FRR nu a fost posibil, în schimb articolul în limba română despre Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi este menţionat pe saitul IARU. Nu e cine ştie ce mare realizare, dar se poate vedea că acolo nu funcţionează cenzura ... Aminteşte-ţi şi de oferta de colaborare cu 24 de articole educaţionale timp de un an în revista acum "cooordonată" de YO3IRC, care a fost total ignorată de preşedintele C. Neacşu.
http://yo4px.blogspot.ro/2012/05/o-oferta-de-colaborare-ignorata-se-pare.html
Te invit pe tine să faci "ceva mai mult", dacă ai trecere mai mare pe lângă şefi ... Şi să-mi spui apoi şi mie cum le-ai obţinut bunăvoinţa şi cum ai intrat în graţiile lor ... Poate îmi pui şi mie o vorbă bună... :lol:
Fery, YO4PX
http://yo4px.blogspot.ro


P.S. La 30 iunie 2012 numărul persoanelor cu handicap din România se cifra la 611.067, conform saitul ANPH.
http://www.anph.ro/
Este limpede pentru oricine de bună credinţă şi care citeşte cu atenţie că recomandarea IARU nu se referă la cei care au devenit deja radioamatori, ci la cei care devenind radioamatori ca rezultat al implicării şi eforturilor asociaţiei noastre naţionale, membră a IARU, ar putea să se integreze mai bine în viaţa socială.
Ultima oară modificat Lun Noi 26, 2012 3:39 pm de către YO4PX, modificat 1 dată în total.

yo8cln
Mesaje: 829
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati si FRR

Mesajde yo8cln » Lun Noi 26, 2012 3:20 pm

Nu stiu daca ai pus corect problema, Pit !? Daca yo4px se apuca si aduce 1000 de oameni cu dizabilitati, pe urma ii zici sa se ocupe si de instruirea si autorizarea lor ? De ce avem o structura cu reprezentanti alesi, daca tot noi suma ....(ce zicea regretatul yo3apg) trebuie sa dregem busuiocul ? Daca, eu , miine cad in cap (am mai patit asta, se vede,nu ?) si ramin paralizat de la briu in jos, i-mi luati autorizatia de clasa I si ma lasati cu 432 Mhz ? Acolo era vorba de o recomandare venita din partea IARU, iar yo3px a incercat sa sensibilizeze pe cineva din FRR ! Dar daca cei din FRR nu corespondeaza cu noi, ce asteptari pot avea cei de la IARU ? Totusi 611000...enorm ! 73! de yo8cln

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 600
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati si FRR

Mesajde yo3gh » Lun Noi 26, 2012 7:14 pm

Atentie ! ... Feri a incercat sa atraga atentia FRR ref o recomandare IARU , nu sa organizeze ceva ... nici nu se poate face ceva de unul singur la nivel national fara FRR , care sa reprezinte radioamatorii YO .... Numai bine ...

yo3hjv
Mesaje: 679
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati si FRR

Mesajde yo3hjv » Lun Noi 26, 2012 7:58 pm

"Buna ziua ai dat, belea ai capatat!"
In contextul actual ar trebui sa avem o zi a persoanelor normale. :roll:
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

Avatar utilizator
yo9fmp
Mesaje: 343
Membru din: Mar Aug 24, 2010 10:43 pm
Contact:

Re: Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati si FRR

Mesajde yo9fmp » Lun Noi 26, 2012 8:41 pm

Daca ''propunerea'' lui 3jw ar prinde viata, o sa avem in FRR si o Comisie pentru ''sportivi'' cu disabilitati,Concursuri sportive cu noi Regulamente si Sectiuni speciale pentru cei afectati.
I-auzi...categorii noi de autorizare pe 70 cm pt cei cu disabilitati :lol: ...ca si cand acolo ar fi un fel de 145225 :lol:
Alte propuneri?

YO4PX
Mesaje: 514
Membru din: Vin Feb 25, 2011 11:26 am
Contact:

Re: Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati si FRR

Mesajde YO4PX » Lun Noi 26, 2012 9:21 pm

Nu este vorba despre o comisie pentru persoanele cu dizabilităţi, nici de concursuri destinate în mod special acestora. Nimeni nu a propus şi nu a pretins aşa ceva. Preocupări pe această temă există în numeroase asociaţii naţionale, regionale sau locale din lume. Însă după cum se vede din lipsa de reacţie a "şefilor" FRR faţă de recomandările IARU şi faţă de orice alte sugestii de acţiuni sau activităţi în care ar trebui să se implice nu se poate conta pe nicio preocupare a lor faţă de problemele reale ale radioamatorilor YO. Izolarea internă şi externă a conducerii FRR a atins cote niciodată întâlnite până acum, iar acţiunile sale bat noi şi noi recorduri ale absurdităţii.
YO4PX
http://yo4px.blogspot.ro

yo3jx
Mesaje: 144
Membru din: Vin Sep 23, 2011 7:41 pm
Contact:

Re: Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati si FRR

Mesajde yo3jx » Lun Noi 26, 2012 9:35 pm

Buna seara domnilor, am avut ocazia sa vizitez in compania unui prieten italian neradioamator, cu handicap locomotor ce s-a oferit sa ajute sectia de specialitate a spitalului Arseni. Am avut ocazia sa cunosc numeroase cazuri de persoane cu handicap, chiar tetraplegici, persoane tinere, intelectual perfect pregatiti pentru a sustine orice examen dar desigur in imposibilitate de a instala o statie de emisie-receptie cu anexele necesare, in special antena. Aici ar fi necesar ajutorul nostru organizat, am da un modest exemplu de solidaritate cu cei ce au mare nevoie de noi ceilalti, chiar si numai in comunicare interumana.
Totusi am o retinere, cu ceva timp in urma, tot pe acest site am cerut parerea confratilor radioamatori despre oportunitatea organizarii in cadru civilizat a unei intalniri intitulate provizoriu "Craciunul radioamatorilor YO3" la restaurantul cunoscut sub numele "Portile de fier" in data de 18 decembrie (marti) orele 17, in Bucuresti. Ori anuntul nu a fost citit ori nu a fost apreciat, spun asta pentru ca nu am avut un feed-back, adica exprimari de pareri despre subiect. Timpul nu e trecut dar imi pare ca o initiativa poate fi tratata cu indiferenta de ai nostri si ar fi pacat, ma refer si la ideea atragerii in randurile noastre a persoanelor cu dizabilitati.
In ce priveste viitorul FRR, marturisesc ca am incredere neclintita ca vom reusi sa reintram in normalitate. Dan-Liviu, YO3JX. P.S. daca prezinta interes puteti parcurge randurile de mai jos:

Dizabilitatea este definita ca o stare fizica, psihica sau mentala care limiteaza activitatea, sub diverse forme, unei persoane. Termenul "dizabilitate" este menit sa il inlocuiasca pe cel de "handicap", in pofida faptului ca legislatia romana continua sa il includa pe cel din urma.

Dizabilitate versus handicap

Termenul "dizabilitate" este preferat celui de "handicap" printre altele deoarece relatia dintre cei doi nu este de sinonimie, ci de cauza-efect. Cu alte cuvinte, o persoana care prezinta o dizabilitate de orice tip se confrunta cu un handicap in momentul in care intervine perceptia sociala asupra situatiei sale.

Handicapul se refera, asadar, la lipsa mijloacelor oferite unei persoane cu dizabilitati de a functiona in societate intocmai ca un om obisnuit, de a merge la scoala (beneficiind de o rampa de acces, daca se deplaseaza intr-un fotoliu rulant), de a se plimba pe strada (avand semafoare cu semanalizari sonore, daca prezinta probleme de vedere) etc.

Modele de dizabilitate

Dizabilitatea este perceputa si abordata prin prisma a doua modele: medical si social.

Modelul medical defineste persoanele cu dizabilitati din perspectiva bolii sau a conditiei lor medicale. In acest model, dizabilitatea este perceputa ca problema a individului, acesta din urma fiind dependent de ceilalti si avand nevoie de tratament adecvat problemei sale. Modelul medical determina excluderea sistematica a persoanelor cu dizabilitati din societate.

Modelul social este promovat de Uniunea Europeana si pune accentul pe mediul social neadaptat nevoilor persoanelor cu deficiente, de unde rezulta si dificultatile cu care acestea se confrunta. Astfel, modelul social nu mai percepe dizabilitatea ca o problema individuala, ci ca un fapt social, generat de politica, practica, atitudini si mediul inconjurator.

Dizabilitatea in legislatia din Romania

Legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap nr.448/2006 a fost reactualizata in anul 2011. Conform acestei legi, persoanele cu dizabilitati sunt acele persoane carora mediul social, neadaptat deficientelor lor fizice, senzoriale, psihice, mentale si/sau asociate, le impiedica total sau le limiteaza accesul cu sanse egale la viata societatii, necesitand masuri de protectie in sprijinul integrarii si incluziunii sociale.

Sursa foto: orgs.usd.edu

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1034
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Ziua internationala a persoanelor cu dizabilitati si FRR

Mesajde YO6EX » Lun Noi 26, 2012 11:26 pm

În lume există multe asociaţii de radioamatori care sprijină persoanele cu dizabilităţi.
Cele mai cunoscute fiind în USA, dar există şi în Anglia, Germania, Franţa, Argentina, etc.
Aceste asociaţii sunt cunoscute sub sigla: HANDIHAM.
Asociaţiile HANDIHAM sunt iniţiative private, făcute cu scopul de a ajuta persoanele în cauză să devină radioamatori autorizaţi, dar şi cu echipamente pentru înfiinţarea unor radiocluburi în sediile asociaţiilor de persoane cu dizabilităţi.
Asociaţiile naţionale de radioamatori, doar sprijină aceste activităţi, fără a le controla în vre-un fel. (*)

pentru exemplificare:

http://www.handiham.org
http://handiham.blogspot.com
http://www.handiham.info
http://www.handiham.net
http://www.qsl.net/va3rj/handi-ham.html

Oare ce ar fi ca 2-3 radioamatori cu voinţa de a ajuta şi pe alţii să aibă iniţiativa de a face o asemenea asociaţie şi în România?

Fără să vă puneţi speranţe în FRR să facă ceva.
Aşteptare care va dura pe tot timpul existenţei FRR...

(*) FRR nu este o asociaţie a radioamatorilor, ci doar o entitate de stat plătită de la buget.
Fişiere ataşate
handiham-1.jpg
handiham-1.jpg (3.11 KiB) Vizualizat de 2918 ori


Înapoi la “Evenimente”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator