Transceiver QRP home made

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
yo3fff
Mesaje: 271
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: Transceiver QRP home made

Mesajde yo3fff » Joi Mai 13, 2021 9:02 am

Salut Gabriel,

Multumesc pentru raspuns si detalii despre aparatul tau. "Suna" interesant "compozitia" si cred ca functioneaza bine.
Cateva comentarii.
Consider ca AGC-ul este o piesa importanta in lantul de receptie, in special pentru maximizarea inteligibilitatii. Intr-un concurs recent de QRP (AGCW) am vrut sa particip cu FT817 pentru simplul fapt ca cele doua TRX-uri HM functioneaza doar pe 7MHz iar concursul avea si componenta de 3.5MHz. Dupa cateva minute de receptie am renuntat la FT817 in favoarea 1watter. Desi 1watter are un AGC mai mult limitator, inteligibilitatea era mult peste FT817. Am incercat sa scot AGC-ul din FT817 dar incepea sa distorsioneze la semnale puternice asa ca nu a fost chip sa ma "inteleg" cu el.
Daca ne uitam la cele doua scheme (1watter si FT817) am spune ca 1watter este o gluma...si chiar asa si este doar ca...oldies but goldies. Sau realitatea bate "schema".

QCX-ul neavand AGC si dinamica mare, ofera o inteligibilitate buna insa ii trebuie cel putin un limitator. Asta incerc sa "concep acum".

Nu ma aventurez in a comenta componenta de front-end si medie a receptorului tau insa m-ar interesa cum ai proiectat blocurile functionale. Ai gandit-o de la zero sau ai refolosit scheme clasice asamblate intr-una noua? Ai calculat adaptari de impedanta, nivele de semnal, etc?

Vad ca mare pasiune ai pus in "brizbrizuri" cum le spun eu...adica partea de comanda si afisaj (Raspbery Pi, software, etc). Nu minimizez munca asta (stiu cat de greu este!) insa pe mine ma intereseaza mai mult radioul. Restul este "nice to have". E ca la masina...sa aiba motor puternic. Vopseaua poate chiar sa lipseasca :)
Oricum 12 secunde la pornire...cred ca este un pic cam mult pentru un asemenea aparat.
SoC-urile cu Linux embedded de prin autoturisme booteaza in cateva secunde (5-6 parca). Dar nu este deranjant...cred.

Referitor la masuratori...totusi, chiar si cu aparatele de masura de care dispui se pot face unele evaluari.
Poti sa masori consumul de curent. Asta ma "pasioneaza" pe mine, mai ales cand vine vorba de aparate posibil de alimentat la baterie.
Osciloscopul are un FFT (asta doar daca nu ai vreo vechitura analogica) care se poate folosi...cat de cat.
Daca tot ai lucrat cu Si5351, poti sa-l folosesti ca generator de semnal pentru masuratori de IMD. Are trei iesiri independente. Iei doua, iti bricolezi un combinor 1-30MHz (doua toruri si 3 conectori) si un atenuator in trepte de sa zicem 60dB cu pas de 1dB. Cu asa ceva poti sa observi IMD3 chiar fara un analizor de spectru (iesirea audio conectata la soundblaster-ul PC-ului).
Si exemplele pot continua.

In electronica profesionala exista notiunea de proof of concept. Adica cineva proiecteaza (calculeaza si deseneaza schema si PCB) dupa care o incearca fabricand un exemplar. Insa asta nu e totul...debia dupa ce ai acel exemplar "in mana" incepe greul...procesul urmator se numeste bring up si pe urma detailed verification. Bring-up ul te ajuta sa nu scoti fum din placa...dupa care verificarea detaliata iti confirma sau nu ca ceea ce ai gandit si pus pe hartie se si intampla.

Nu vad nimic rau in a aplica aceste principii simple si in practica noastra, evident cu mijloacele noastre de masura. Mai ales cand vine vorba de o schema/combinatie noua!

Din pacate acest lucru nu se intampla decat foarte rar...scuza fiind, de cele mai multe ori, ca este un hobby si ne distram. Adevarat! Insa invatarea se face tot greu, chiar si intr-un hobby.

Daca te pot ajuta cu masuratori (desi suntem cam departe ca si QTH), cu placere.

Spor la distractie!

73 de YO3FFF
Cristi

yo8rxp
Mesaje: 159
Membru din: Joi Aug 08, 2019 9:38 am
Contact:

Re: Transceiver QRP home made

Mesajde yo8rxp » Joi Mai 13, 2021 11:33 am

Salut Cristi
In cazul meu AGC a fost util doar ca sa nu imi sparga urechile un semnal puternic.
Am testat pe aceeasi antena paralel cu ic7000 ambele cu AGC off si icom era praf tare la semnale puternice, al meu nu in afara de faptul ca bubuia difuzorul.
Curent RX cam 2 amp avand in vedere raspberry pi + display 7 inch, in TX mai lua cam 2 amp deci 4 amperi mazim ceea ce nu se preteaza pentru portabil + baterie.
Eu fiind amator doar de contest si tcvr in regim stationar nu m-a deranjat sau nu am acordat atentie consumului. Proiectarea a fost clasic superhet combinat din fisa tehnica AD603 cu 2 bucati, la mixer si dbm iar fisa tehnica, impedante la filtre masurate cu analizorul si adaptate la 50 ohms , preamplificatoarele sunt cele clasice cu 60 mA deci nimic deosebit pe lantul de receptie in afara de DSP audio laser vari de la sotabeams uk si atenuator de 3 dB la intrare / iesire mixer.
Boot time 12 secunde nu e chiar mult avand in vedere ca si un SD card class 10 si display server raspberry pi booteaza cam in 1 minut. Am facut strip la multe in raspbian inclusiv X server si am fost super multumit de cele 12 secunde.
Cablajele le-am facut cu fierul de calcat si folie transparenta retroproiector , poate ce inovatie am adus e ca dupa terminarea procesului sa scufund rapid cablajul in apa cat mai rece pentru polimerizarea rapida a tonerului dar nu prea mult timp ca sa pot dezlipi folia de pe cablaj. ( in prezent doar la JLCPCB mai fac cablaje caci nu mai am rabdare cu fierul de calcat).
Fiecare modul a fost testat in aer , experimentat pana la valori optime si pe urma facut design la PCB, insa nu recomand si5351 VFO + BFO pentru ca face crosstalk in interior si genereaza numai mizerii. Am preferat 2 buc si5351 una ptr vfo si alta ptr bfo.
In prezent TCVR home made este demontat si facut bucati deci nu mai exista. Dupa ce termin cu pilonul de la tara si sa vad beamul ridicat + alte maruntishuri , ma reapuc de experimente caci tot vreau sa fac un tcvr IQ cu teensy 2.6 insa "briz briz"-uri tot va avea macar asa de estetica , eventual poate de dragul tineretii fac un mic rx cu TAA661 sincrodina daca mai gasesc asa ceva hihi
Pe site ul meu este un clip video cu tcvr unde se observa cat de prost mergea AGC (facea clipping).
73 si succese la QRP !


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori