Problema la statia TS-50S

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
YO3AOE
Mesaje: 1008
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema la TS-50S

Mesajde YO3AOE » Vin Apr 28, 2017 7:15 pm

Am verificat acuratetea instrumentelor-atit a voltmetru-lui cit si a ampermetru-lui-sursei,atit cu alte instrumente de incredere cit si direct,cuplind pe/la iesirea sursei rezistoare bobinate de mare putere de/cu valori verificate si bine definite,indicatiile sint corecte.Curentii,respectiv puterile indicate sint-cel putin deocamdata-intr-adevar masurate pe o antena de tipul BB-6W montata vertical,dar numai prin intermediul adaptorului de antene,care-sigur si verificat!-isi face treaba,asa ca nu prea asi avea motive reale si intemeiate sa ma indoiesc de datele citite.De fapt am gresit-mea culpa!-am dat niste date extrapolate in mod gresit,bazindu-ma pe legile lui Ohm in curent continuu, care nu au aplicatie in acest caz,fiindca exista in statie niste blocuri constructive cu un consum relativ constant,independent de consumul variabil al blocului final de putere de r.f..Astfel,puterea maxima este intr-adevar de 140W,la un curent de 25-26A,puterea medie este de circa 100-110W la un curent de 20-21A,iar puterea mica-minima este de circa 50-60W!!! la un curent de 15-16A,de data asta masurate si corelate cu ambele instrumente simultan.Din cunostintele mele si din schema electrica de principiu a statiei,in momentul in care R.U.S. ajunge la-si depaseste raportul de 1/2, blocul de control si protectie al etajului final de putere incepe sa reduca in mod automat puterea de excitatie,astfel ca sa nu se poata depasi puterea maxima disipata pe perechea de tranzistoare finale de putere in contra-timp.In acelasi timp,in mod reciproc,chiar daca adaptarea este perfecta,adica 1/1 pe 50/50 de Ohmi pur rezistiv, puterea nu poate depasi in nici un caz valorile pre-stabilite de fabrica,adica 10,50 si 100W.Acum nu mai am timp,dar miine fac verificarea si pe sarcina artificiala industriala,si daca rezultatele vor fi la fel sau apropiate,desfac statia si ma uit la grupul VR-14,15 si 16 care regleaza puterile celor trei trepte,fiindca banuiesc ca acolo ar putea fi "buba"-hi!,in sensul de vreun contact-lipitura impefect(a).

YO3AOE
Mesaje: 1008
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema la TS-50S

Mesajde YO3AOE » Vin Apr 28, 2017 7:56 pm

Revenire: daca o antena care este extrem de reactiva-din motive constructive cred ca nu este cazul cu BB-6W-,si prin asta poate determina un asemenea surplus de curent prin etajul final de putere, atunci am-si nu numai eu!-O MARE! PROBLEMA,fiindca oricit ar fi de protejate si supra-dimensionate prin proiectare,tranzistoarele respective (2 x 2SC2879-Toshiba) pot "crapa" la asemenea supra-solicitari. Antena de mai sus iese din cauza,macar si din simplul motiv ca in interiorul cutiei de la baza,chiar in paralel cu elementul de adaptare,un auto-transformator toroidal cu raportul de 4,5/1, are dispusa-din constructie-un rezistor de putere ne-inductiv de 600 de Ohmi,format prin legarea in paralel a 6 rezistoare distincte speciale-chimice de volum-a cite 3,6 KOhmi fiecare,care reduce drastic plaja de impedante "oferite" adaptorului de antene,astfel ca valorile sa se incadreze cit de cit simetric in plaja de lucru a acestuia (6-1000 de Ohmi).

yo5oft
Mesaje: 115
Membru din: Mie Iul 21, 2010 12:25 am
Contact:

Re: Problema la TS-50S

Mesajde yo5oft » Vin Apr 28, 2017 9:58 pm

convertizorul de tensiune negativa (-6,2V) si piesele aferente (zenerul de stabilizare) au probleme. e defect tipic la TS-50.

YO3AOE
Mesaje: 1008
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema la TS-50S

Mesajde YO3AOE » Sâm Apr 29, 2017 8:35 am

@YO5OFT-Multam mult! pentru precizare,nu stiam de acest defect tipic,nu l-am intilnit nicaieri pina acum,daca se poate mai multe amanunte si eventual niste instructiuni detaliate pentru depanare, fiindca cu s.m.d.-uri-din pacate!-ma descurc mai greu din cauza problemelor specifice virstei,sculele,miinile si-mai ales!-ochii.Cu multumiri! anticipate,Nelu

YO3AOE
Mesaje: 1008
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema la TS-50S

Mesajde YO3AOE » Sâm Apr 29, 2017 11:55 am

@YO5OFT-Da,am gasit un audio-video clip mai lung-cam de o ora,chiar ceva peste-cu exact acelasi defect la exact acelasi tip de statie,se pare ca ar fi vorba despre defectarea-mai exact iesirea din parametrii-a unei diode Zenner de 6,2V.Am sa masor existenta acelei tensiuni negative de 6,2Vc.c., si daca acolo este problema,am s-o inlocuiesc cu o dioda Zenner de referinta de 6,25Vc.c. cu un drift foarte mic,aproape inexistent,din care am citeva,sau,pentru a obtine o fiabilitate mai mare, chiar a unei diode Zenner rominesti de tipul PL 6V2Z,care este de putere ceva mai mare ca cea de referinta din sticla.In functie de timp voi comunica rezultatele.Oricum,multam mult! pentru indicatii,au fost foarte utile fiindca mi-au scurtat cautarile si m-au dus exact la tinta.73! de la Nelu-YO3AOE

YO3AOE
Mesaje: 1008
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema la TS-50S

Mesajde YO3AOE » Sâm Apr 29, 2017 1:41 pm

Am desfacut partial statia-doar capacul superior-ca sa am acces facil la punctul de masura TP6 (probabil Test Point 6),unde in mod normal ar trebui sa existe permanent o tensiune negativa-fata de masa-de circa 6,2-6,3V.Nu am gasit acesta tensiune,exista cam un sfert de volt pozitiv,mai exact +0,27Vc.c.,deci trebuie verificata sursa de provenienta a acestei tensiuni,care este obtinuta prin redresarea rapida si filtrarea oscilatiei unui etaj multi-vibrator obisnuit.Pentru aceasta trebuie desfacuta si demontata intreaga placa superioara cu circute imprimate,operatie delicata si mai de durata,asa ca am sa revin cu amanunte...

YO3AOE
Mesaje: 1008
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema la TS-50S

Mesajde YO3AOE » Sâm Apr 29, 2017 3:04 pm

Am scos-destul de greu-atentie! la conectorul din spate-stinga cu banda,are niste clenciuri-cirlige laterale pe o micro-rama care iese odata cu banda si ramine pe ea-placa superioara cu componente si circuite imprimate,pe marginea dinspre spate-centru-dedesubt a ei fiind situat circuitul care asigura producerea tensiunii negative de 6,2V,care lipseste cu desavirsire.Ca si la un defect precedent de pe placa panoului frontal,aceeasi poveste,cel putin un capacitor electrolitic de tip s.m.d. cilindric-butoias de 47uF/16Vc.c. cu scurgeri de lichid si contacte semi-oxidate de jur-imprejur... Data fiind dotarea tehnica pentru s.m.d.-uri si mai ales vederea-ambele precare-hi!,ma vad nevoit sa apelez la cineva familiarizat cu acest tip de montaje,la care am mai apelat cu succes si in cazul anterior mai sus mentionat.In citeva zile-sper!-am sa revin cu rezultatele interventiei...

YO2LRB
Mesaje: 23
Membru din: Sâm Oct 08, 2011 2:18 pm
Contact:

Re: Problema la TS-50S

Mesajde YO2LRB » Sâm Apr 29, 2017 4:44 pm

Este clasicul circuit de tensiune negativă pentru ALC (Automatic Level Control al puterii de ieșire RF). Și la Kenwood TS 850 și la alte modele de transceivere acel circuit de minus 6,2 volți provoacă o instabilitate a transceiverului la emisie și o putere de la mică la foarte mare funcționând eratic. http://www.oz1bxm.dk/TS850/ts850-repair.html
Pentru că circuitul 7660 se găsește relativ mai greu vă recomand : http://www.ebay.com/itm/MVI-01-200mA-5V ... SwvzRX03zU Cu stimă succes! Asemenea probleme am rezolvat și eu la KENWOOD!

YO3AOE
Mesaje: 1008
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema la TS-50S

Mesajde YO3AOE » Sâm Apr 29, 2017 6:30 pm

Multam! pentru interventie,orice parere si/sau indicatie este bine-venita,mai ales ca abia acum ma "lovesc"-hi! de asa ceva,dar statia fiind veche cam era de asteptat.Oricum,problema asta cu capacitoarele electrolitice s.m.d. cilindrice-butoias de 47uF/16Vc.c. care dupa o vreme incep sa "curga"-hi! se pare ca este comuna multor statii facute la vremea aia,deci este o deficienta a liniei de fabricatie a lor de atunci,fiindca foarte multa lume se plinge de asa ceva.Cred ca la vremea aia japonezii nu importau piese componente de la chinezi,si nu cred ca o fac nici acum la ora asta,ar fi totusi o palma pe obrazul firmelor lor de profil-hi!.Nu stiu si nu inteleg ce poate sa fie circuitul 7660,nu am asa ceva in zona in cauza,dar m-ar interesa sa aflu pentru viitor fiindca nu se poate sti niciodata ce surprize ne rezerva-hi!

YO3AOE
Mesaje: 1008
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema la TS-50S

Mesajde YO3AOE » Sâm Apr 29, 2017 6:53 pm

Da,abia ulterior scrierii mesajului meu ultim am deschis adresele trimise,si astfel am aflat ce este acel circuit integrat 7660,un inversor de polaritate.Da,e valabil,dar-cel putin deocamdata-nu vreau sa ma complic suplimentar,am vorbit cu omul cu reparatiile si merg la el marti,am gasit si doua tipuri de diode Zenner de 6,2V,nu s.m.d.-uri dar tot destul de mici,au loc acolo.Este posibil ca cea originara sa fi lucrat la limita disipatiei,asa ca ma gindesc ca pe cea noua s-o pun putin "cis"-hi!, astfel ca sa intre in zona ventilata unde sa "rasufle"-hi! mai usor.Din masuratori simple dioda Zenner respectiva nu pare defecta,dar se pare ca-din motive necunoscute-asa a constatat si tipul din clip,nu mai merge si trebuie schimbata.Oricum,accesul acolo fiind dificil si mai ales laborios,cel mai indicat ar fi sa masor toate piesele componente din acel circuit si sa le inlocuiesc pe cele suspecte sau nesigure,fiindca cu placa montata si functionala nu este deloc acces acolo,sub nici o forma.


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori