Problema de etalonare

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
YO3AOE
Mesaje: 1117
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde YO3AOE » Sâm Ian 30, 2016 1:40 pm

Revenire: ca sa fiu sincer,avind in vedere faptul ca mai demult si la noi s-a facut trecerea de la tensiunea de retea de 220Vc.a. la cea de 230Vc.a.,mi-am zis sa trec si compensatorul pe aceasta tensiune.Montajul in sine si in speta potentiometrul semi-reglabil pentru reglarea tensiunii de iesire permit acest lucru,doar voltmetrul electronic numeric este indaratnic-hi! si refuza sa afiseze noua tensiune.Pe linga faptul ciudat ca tensiunea de intrare-deci de la priza-o afiseaza foarte exact,cind am re-venit cu reglajul la 220Vc.a. pe iesire,afiseaza bine/exact vechea tensiune,nu mai apare decalajul de minus 10-11Vc.a. care aparea la 230Vc.a.,este absolut de neinteles!,pare ca pur si simplu refuza sa recunoasca tensiunea de 230Vc.a. cind ea provine de la iesire,dar o recunoaste perfect! atunci cind vine de la intrare-hi!.Mare e gradina electronicii-hi!...

YO8CDQ
Mesaje: 23
Membru din: Lun Iun 21, 2010 2:00 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde YO8CDQ » Sâm Ian 30, 2016 7:47 pm

Da am avut si eu doua bucati Well, unul cu motor si altul fara. Dupa mai multe reparatii la ele, in perioada de garantie, nu a mai vrut sa mearga bine, adica arata eronat. Mai precis cand tensiunea la retea era mica, el i-si facea treaba. Cand tensiunea la retea era buna, o lua razna, adica arata mai mult dacat trebuia. Intre timp s-au facut reparatiile la retea si acum am cam 230 de volti c.a. Le-am dat deoparte in vederea demontarii si recuperarii unor piesa, cum ar fi cele doua instrumente de bord, relee si ale componente. 73 ' Petrica YO8CDQ

YO3AOE
Mesaje: 1117
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde YO3AOE » Sâm Ian 30, 2016 8:47 pm

Da,am inteles,acuma daca din intimplare sau din ghinion am dat peste niste exemplare mai ne-reusite,nu trebuie neaparat sa tragem concluzia ca sint in totalitate proaste,cred ca mai degraba este vorba despre folosirea unor piese componente mai slabe,in sensul de mai putin fiabile,si eventual a unor reglaje superficiale sau chiar neglijente,care evident ca compromit rezultatele.Ca un exemplu semnificativ,pe toate toate piesele componente importante,ca si chiar pe spatele aparatului sint puse niste mici etichete/abtibilduri cu QCP (Quality Controll Passed)(trecut la controlul de calitate),cum era si vechiul nostru C.T.C.. Acest compensator-cel cu eroarea de masura-l-am comandat,l-am primit si l-am pornit imediat dupa achitare,constatind ca nu se aprinde prima cifra-cea din stinga-a afisajului numeric de panou.Fiindu-mi scirba sa mai returnez aparatul cu toate complicatiile de rigoare,l-am desfacut,l-am verificat si am gasit pe placuta afisajului un mic scurtcircuit din cositor de citiva milimetri lungime si gros cam cit un fir de par uman intre doi pini ai blocului de afisare,l-am indepartat si s-a rezolvat,de unde se vede clar ca nici macar nu s-au obosit sa-l porneasca dupa ansamblare.In schimb,un alt compensator asemanator tot de la Well dar ceva mai vechi,din cele cu instrumente de panou analogice,merge foarte bine,mentinind tensiunea de iesire constanta la 230Vc.a. cu precizia de 1-2%,ceea ce este remarcabil!.In schimb,acesta mai nou cu eroarea de afisare numerica,desi are o schema electrica mai complexa,cu trei circuite integrate in loc de unul,incluzind chiar si un micro-controller!,are o precizie ceva mai mica,mentinind tensiunea de iesire la numai 2-3%,ceea ce totusi inca este suficient de bine!.Asta este,din pacate! nu numai pietele noastre,ci ale intregii lumi sint invadate de produse chinezesti indoielnice,dar cred ca si comerciantii nostrii au o vina in treaba asta,preferind sa aduca ce gasesc mai ieftin,ca sa-si mareasca marja de profit.

yo3hjv
Mesaje: 785
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde yo3hjv » Lun Feb 01, 2016 9:46 am

Voltmetrul citeste tensiunile prin doua divizoare rezistive. Unul pe tensiunea de intrare altul pe cea de iesire. Daca pe input e OK inseamna ca la cel de output una din rezistente a cam imbatranit si trebuie inlocuita. Solutia e simpla. Una din cele doua se inlocuieste cu un semireglabil de valoare dubla, preferabil multitura, apoi se regleaza cu un voltmetru extern pentru indicatii identice. Faptul ca indicatorul de panou arata 220V nu inseamna obligatoriu ca circuitul sau masoara exact acea tensiune. Poate sa masoare in domeniul 15-25V sau mai putin. Pe de alta parte, 10V abatere pe gama de 200V inseamna 5% abatere... nu este mult. Succes!
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 715
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde yo3gh » Lun Feb 01, 2016 11:02 am

Buna , sa facem si putina teorie de standarde, utila ptr oricine, cred eu. Tensiunea main in Europa este 230 V +/- approx. 10% . Initial au fost utilizate tensiunile 240 in UK ( cu limite 228...252 ) si 230 V in Germany si France ( cu limite 218 ... 242 ), iar in alte tari 220 ( cu limite 208 ... 232 ) . S-a adoptat standardul official de 230 V ( dar cu limite 208 .... 252 ) desi UK continua sa aibe si 240 , iar unele tari au mai ramas cu 220 V , dar se incadreaza intre limite. Standardul 230V este legat de standardul trifazic de 400 V ( cel vechi la trifazic era 380 V ) .
In alte tari , US de ex. exista 110 V ca main , in Brasil desi ei spun 110 " popular " , au de fapt 127 V . Nu discutam de frecventa , in EU 50 Hz, in US 60 Hz , parca si prin Asia este 60 Hz in unele tari. Am avut o experienta cu un laptop care avea incarcator la 230 V , dar nu avea plaja 100 – 240 la intrare cum sunt sursele noi in comutatie si nu se putea utiliza . La standardul de 127 V trebuie sa nu se faca confuzia cu 220 V ( valoare ca istorie de main ). Ei au trifazic la 220 V , au 3 faze si NULL , dar 127 V intre o faza si Null ( parca era o formula 127* 3/ radical ( 3 ) = 220 daca nu gresesc ).
Acum se pune problema ce se doreste ca stabilizare in casa , ptr ca asa cum zicea si Adi 5% variatie nu este o problema, electrocasnicele functioneaza ( e adevarat ca la o tensiune mai mica se consuma alt current astfel incat puterea absorbita ptr consum sa fie acceeasi si apar alte probleme ).
Daca afisarea se doreste sa fie accurate atunci problema este legata de imbatranirea unor componente cum se zicea mai sus in post.
Numai bine, Dan

YO6OMD
Mesaje: 88
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 8:24 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde YO6OMD » Lun Feb 01, 2016 11:32 am

Schema o gasesti aici:
http://www.holtek.com.tw/pdf/8bit_OTP_M ... xbv110.pdf


Voltmetrul citeste tensiunile prin doua divizoare rezistive. Unul pe tensiunea de intrare altul pe cea de iesire. Daca pe input e OK inseamna ca la cel de output una din rezistente a cam imbatranit si trebuie inlocuita. Solutia e simpla.


Divizoarele rezistive ajung la pinii microcontrolerului care are intrari dedicate A/D.
Verificarea se poate realiza prin schimbarea intrarilor in microcontroler intre ele, daca nu se muta defectul atunci are probleme integratul.
Daca se muta defectul atunci divizoarele rezistive au o componenta defecta sau din cauza unui soc de tensiune valoarea este mult marita.
Este suficient sa se scoata schema si se poate rezolva usor problema.
Trebuie doar sa se masoare fiecare componenta din lantul de iesire comparativ cu lantul de intrare retea.

Eventual se deconecteaza voltmetrul si se monteaza unul dual (cum mai apar la vanzari cu afisaj pe led-uri) extern care ori se amplaseaza in locul afisajului ori se realizeaza o cutie externa.
Variante exista daca se doreste, daca nu, lasa-l ca merge si asa.

YO3AOE
Mesaje: 1117
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde YO3AOE » Lun Feb 01, 2016 12:56 pm

Multumesc! mult pentru date si sfaturi,sint foarte bune si am sa tin cont de ele. Intr-adevar,o diferenta de plus/minus 4-5% nu cred ca deranjeaza vreun aparat, mai ales din cele electronice actuale care au in majoritatea lor surse in comutatie cu plaja larga de lucru,unele chiar si de 100-240Vc.a.,asa ca n-ar fi o problema.In ceea ce priveste masurarea si afisarea valorii tensiunii-mai ales! la afisajele numerice-cred ca totusi ar trebui sa avem niste pretentii, chiar daca ultima cifra este voltul si nu fractiuni din el,fiindca altfel afisajul numeric isi pierde justificarea de a fi,in sensul ca nu si-ar avea rostul aici. Generatia mai veche de compensatoare de tensiune de retea de la Well,mai simpla si totusi mai buna,in sensul de mai precisa decit cea actuala,acea cu instrumente de panou analogice,suferea de alta "buba"-hi!,microampermetrele folosite pentru treaba asta au in interior-puse chiar de Well-o dioda redresoare cu siliciu de gen 1N4007 in serie cu un rezistor chimic pelicular comun de circa 100KOhmi/0,25W,care din varii motive isi schimba substantial valoarea prin crestere,micsorind astfel indicatia instrumentului.Din pacate! sintem la mina lor,fiindca vad ca nu mai face nimeni concurenta Chinei,toata lumea-cred ca mai putin japonezii-hi!-cumpara cam totul de la ei,nu mai exista variante de oferte,decit poate in domeniul militar-hi!...


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori