Problema de etalonare

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
YO3AOE
Mesaje: 1117
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Problema de etalonare

Mesajde YO3AOE » Joi Ian 28, 2016 5:52 pm

Datorita fluctuatiilor tensiunii de retea din zona in care locuiesc-in apropiere de Piata Dorobanti-pentru alimentarea aparaturii mele electronice de masura si control am si folosesc curent un asa-zis stabilizator de tensiune de retea cu servo-motor de tipul AVR-SRV-500VA-WL de la firma WELL,care de fapt nu este decit un compensator de tensiune de retea,data fiind inertia destul de mare de actiune.Zilele trecute,dintr-un motiv oarecare ne-important i s-a ars siguranta de retea de 5A,dupa inlocuirea careia mi-a dat prin gind sa-i masor tensiunea de iesire.Surpriza!,desi aparatul este dat ca ar furniza 220Vc.a.,la iesire dadea 231Vc.a.,desi voltmetrul numeric de panou cu trei cifre indica doar 220Vc.a..Mi s-a parut o chestie oarecum anormala si in consecinta am purces-hi! la niste verificari sumare,care nu mi-au relevat nimic deosebit,in sensul ca aparatul merge normal,doar voltmetrul mai sus mentionat indica cu circa 10-11Vc.a. mai putin decit realitatea.Desigur ca prima concluzie ar fi ca s-ar fi dereglat/decalibrat ceva in circuitul lui,dar nu,fiindca tensiunea de intrare o masoara/indica-la comanda-perfect!,la volt.Voltmetrul numeric de panou este facut pe o placuta separata cu circuite imprimate,bazindu-se pe un circuit integrat de tipul M74HC164B1,si trei tranzistoare de gen BC-uri in plastic care comanda un afisaj numeric de tip BCD cu trei cifre unificate. Problema este ca nu am schema lui electrica de principiu,ca sa-mi dau seama cam de unde ar putea proveni eroarea.Rog mult pe cine are schema sau stie exact despre ce este vorba sa-mi comunice si mie.Cu multumiri! anticipate,Nelu

yo3luo
Mesaje: 82
Membru din: Lun Ian 23, 2012 10:11 pm
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde yo3luo » Joi Ian 28, 2016 6:55 pm

Sigur M74HC164B1 nu constituie voltmetrul, probabil fac parte din partea de afisare. Daca la intrare masoara corect posibil ca forma tensiunii la iesire sa fie diferita de cea sinusoidala si sa deruteze aparatul.

YO3AOE
Mesaje: 1117
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde YO3AOE » Joi Ian 28, 2016 7:26 pm

Da,intr-adevar,circuitul integrat respectiv nu este voltmetrul propriu-zis,este doar decodorul si multiplexorul afisajului numeric,l-am specificat doar ca fiind un bloc separat.Aparatul in sine nu este altceva decit un simplu auto-transformator toroidal reglabil rotativ actionat temporar cu un motoras electric cu demultiplicare mecanica,care la rindul lui este controlat/actionat de un circuit electronic care include si un comparator inclus intr-o bucla de reactie,astfel ca la scaderea tensiunii de retea cursorul se roteste spre tensiuni mai mari si invers,ca sa se compenseze aceste variatii.Fiind vorba despre un auto-transformator,forma undei tensiunii de iesire nu sufera nici o modificare, deci aceasta cauza este sigur exclusa,dar chiar pe placa afisorului exista un contactor gen push-button cu revenire prin apasarea caruia se poate comuta voltmetrul de pe tensiunea de iesire pe cea de intrare,care este afisata cu o intrerupere de circa o secunda,deci pilpiitor,undeva pe-aici ar putea fi ceva,dar ne-avind schema...Montajul este destul de complex,in sensul ca are destul de multe piese componente,inclusiv un mini-releu care cupleaza reteaua la consumator in mod intirziat,abia dupa stabilirea si fixarea valorii tensiunii de iesire,ca acesta-consumatorul-sa nu primeasca tensiune pe perioada reglajului,asta doar la pornire,apoi cursorul se misca brusc doar in cazul unei variatii a tensiunii de retea.Desigur ca restul schemei voltmetrului este pe placa mare/principala,dar repet,ne-avind schema este cam greu de dibuit-hi!

yo5fmt
Mesaje: 138
Membru din: Mie Iul 07, 2010 11:18 pm
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde yo5fmt » Joi Ian 28, 2016 11:35 pm

O fi inducerea in eroare a onor consumatorului, ca la volkswagngate! Indiferent ce se intampla la intrare (si iesire) tu sa vezi permanent 220, ca atata stii ca trebuie se fie :mrgreen:

YO3AOE
Mesaje: 1117
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde YO3AOE » Vin Ian 29, 2016 8:00 am

Hi!.Din fericire nu este ca acolo,fiindca aparatul are-din fabrica-un potentiometru semi-reglabil intern din care se poate regla-pe o plaja redusa-tensiunea de iesire,cam intre 210 si 240 Vc.a. si voltmetrul numeric raspunde promt la acest reglaj,doar ca pastrind permanent acest decalaj de circa 10-11 Vc.a. in minus fata de realitate. Partea ciudata este ca tensiunea de intrare-de la priza-o reda/indica perfect!,la volt,am probat cu doua instrumente sigure,de mare incredere...

YO6OMD
Mesaje: 88
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 8:24 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde YO6OMD » Vin Ian 29, 2016 8:07 am

pentru alimentarea aparaturii mele electronice de masura si control

O detaliere a aparatelor utilizate?
Aparatele de masura si control sunt impartite in cele pe baterii, cele mixte retea/baterii si cele la retea.
Pentru cele doar la retea se poate utiliza cu succes un UPS.
Mai ales modelele de puteri mai mari.(care sa duca toata aparatura)
UPS-urile sunt in 2 variante.
Cele simple, care folosesc tensiunea de retea direct la iesire si comuta un releu pe acumulator+inverter pentru lipsa retea.
Cele de putere mai mare si mai sofisticate, utilizeaza o sursa in comutatie care transforma 220v in 12/24/48v dupa care foloseste un inverter pentru 220v la iesire.Bateriile sunt cuplate in paralel pe tensiunea 12/24/48v si asigura functionarea in lipsa retelei.
Avantajul este dat de utilizarea unei surse in comutatie care are o plaja mare de functionare din tensiune de retea, ceva 170-260v unele si mai jos.

Poti achizitiona un asemenea model de UPS(poti gasi unul ieftin care are bateriile terminate, pe la ceva servere de calculatoare) si sa-l utilizezi in locul sistemului arhaic cu autotransformator si actionare mecanica.

O varianta mai simpla este sa folosesti sursa de la transceiver ( in comutatie) care sa debiteze pe o baterie SLA de 100A (baterie de stocare) si sa alimenteze un inverter sinusoidal care sa aiba puterea acoperitoare pentru alimentarea aparatelor de masura pe care le utilizezi.Si poti utiliza toate in acelasi timp sau bateria incarcata+inverter, bateria descarcata+sursa pentru incarcare.

Revenind la voltmetrul din aparat, exista posibilitatea ca sistemul de reverinta (o dioda zenner sau circuit specializat gen TL431 sa fie defect) sau o rezistenta din divizorul de tensiune sa fie marita ca valoare sau intrerupta.
Nu este greu de gasit voltmetrul, de obicei este un circuit specializat.
Ce ai de facut este sa cauti indicativele circuitelor utilizate in aparat si apoi pe net datasheet-urile lor.
Sau sa ridici schema pornind de la conexiunile partii de afisare.

Daca se utilizeaza un microprocesor poti sa ai ghinion, se mai poate altera memoria si atunci singura solutie este sa montezi alt voltmetru.
Spor!

YO3AOE
Mesaje: 1117
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde YO3AOE » Vin Ian 29, 2016 11:22 am

Salut! si multam! pentru raspuns.Aparatura mea electronica de masura si control este putina,veche si modesta,dar la venitul meu redus de pensionar nici nu-mi pot permite altceva.Asfel,este vorba despre un multimetru electronic numeric polonez de tipul V-562 de la Meratronic,un frecventmetru numeric (10Hz-1,1 GHz) unguresc de tipul TR-5282 de la FMV Budapest,un generator de joasa si medie frecventa de tipul Versatester-E-0502 de la I.A.E.M.I.-Bucuresti,un ociloscop dublu spot (0-50 MHz) tot unguresc de tipul TR-4655/2A,toate alimentate numai de la retea,plus un mili-voltmetru/ voltmetru c.c./c.a. de tipul URV-216.3612.02 cu sonda de r.f. de la Rohde-Schwarz,un capacit-metru de tipul DVM-6013,un L/C-metru de tipul DVM-6243,un multi-metru universal automat de tipul DVM-340DI toate de la Velleman si un multi-tester-inclusiv e.s.r.-metru-home made dar cumparat,nu facut de mine,toate alimentate de la baterii.Evident ca nu toate aceste aparate-ma refer doar la cele alimentate strict de la retea-merg toate odata,ci dupa necesitati.Am si un U.P.S. mai vechi dar de calitate de vreo 7-800W,dar-din pacate!-cu bateriile de acumulatoare (6 x 12Vc.c./7A) uzate,care ar putea fi-si ar trebui-hi!-re-conditionat,dar asta depinde de rezerva de bani disponibili. Folosirea unui U.P.S. ar fi utila dar nu neaparat necesara,fiindca nu am intreruperi-prea dese-hi!-ci mai mult fluctuatii relativ lente ale tensiunii de retea,asa ca acest compensator m-a servit destul de bine pina acum si cred ca ma va servi la fel si in continuare, doar ca sint nelamurit de aceasta eroare de masura de circa 10-11Vc.a. pe care nu mi-o explic.Aparatul are doar trei circuite integrate,unul de tipul M74HC164B1 care dupa foaia de catalog este decodor si multiplexor pentru b.c.d.-l.e.d. cu 7 segmente,un circuit integrat amplificator operational cvadruplu de gen 324 care este folosit ca comparator si un micro-controller de tipul HT46R064B care gestioneaza tot montajul prin intermediul unor tranzistoare.Cred ca la acesta-ultimul-ar fi problema,mai ales fiindca tensiune de intrare o masoara exact,eroarea in minus apare doar la tensiunea de iesire.Cam asta ar fi,ar trebui schema,dar slaba speranta-hi!...

YO3AOE
Mesaje: 1117
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde YO3AOE » Vin Ian 29, 2016 1:11 pm

Revenire: ne-fiind specializat pe/in aceasta nisa a electronicii digitale-ma refer strict la programare-nu-mi dau seama cum s-ar putea ca o programare gresita sau alterata sa poata determina eronarea masuratoarea valorii tensiunii de iesire,atita vreme cit voltmetrul in sine-cum o fi facut el-indica bine valoarea tensiunii de intrare,asta-logic!-ar insemna ca ar exista doua intrari separate de masura,una pentru tensiunea de intrare,care este afisata intermitent cu perioada de o secunda,si una pentru tensiunea de iesire care este afisata continuu,de ce ar fi asa?,adica de ce ar fi necesare doua intrari separate de masura,cind ar fi fost necesara si suficienta una singura comutabila-la alegere-cu un bistabil?.Oricum,daca nu reusesc sa gasesc schema, ceea ce este foarte probabil,ne-avind ce-i face am sa-l las asa,stiind ca indicatia este mai mica cu 10-11 Vc.a. decit valoarea reala.

YO6OMD
Mesaje: 88
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 8:24 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde YO6OMD » Sâm Ian 30, 2016 7:57 am

Schema o gasesti aici:
http://www.holtek.com.tw/pdf/8bit_OTP_M ... xbv110.pdf

De ce 2 intrari? Pentru ca sunt disponibile.
Pentru ca este mai ieftin si nu se folosesc componente suplimentare.
Daca la fiecare aparat adaugi doar 10bani, atunci la cantitatea produsa se obtine o suma.
Toti producatorii procedeaza asa: se proiecteaza aparatul si se realizeaza prototipul dupa care se cauta sa se elimine cat mai multe componente si sa se utilizeze echivalentele mai ieftine.
In final se obtine un aparat care este realizat cu cele mai ieftine materiale pentru zona de pret in care se vinde.

Este posibil sa ai si ceva componente defecte, de aceea poti schimba la pinii integratului cele 2 intrari de masura.
Se foloseste de intrarile A/D ceva similar cu 7107, multimetrul utilizat general.

In momentul in care se intampla un soc de curent/tensiune (la cuplarea tensiunii in retea cand se fac manevre apar varfuri) partea de alimentare nu este suficient decuplata si stabilizata si duce integratul intr-o plaja (stare de functionare) in care poate sa interpreteze eronat unele instructiuni.
Mai simplu, intr-o adresa din memorie se schimba starea din 1 in 0 sau invers.
Sau ai o biblioteca plina de carti si vine un cutremur care misca camera iar dintr-un raft cade o carte.Restul este ok, dar nu mai gasesti informatia in locul in care stiai ca este.

Cat despre aparatele de masura, poti gasi un UPS de 500-1000w cu bateriile duse la pret ieftin si sa montezi chiar pe bateria de masina pentru a obtine o tensiune constanta de alimentare.Dupa care bateria se incarca separat.
De preferat una de stocare in locul uneia auto.
Sau poti construi schema dintr-un almanah tehnium de invertor la 50hz cu transformator clasic.
Ideea este ca o sursa in comutatie suporta o plaja larga de tensiune la intrare si nu este deranjata de variatia lenta sau rapida, iar la iesire este o tensiune constanta.De aceea este mult mai practica.Si o sursa de pc poate sa faca asta.

Dupa cum spuneam in alte posturi, dai cu banul si ai totul pe tava.
Altfel investesti timp, cunostinte si bani mai putini pentru acelasi rezultat.
Avantaj ca poti proiecta, personaliza si repara sistemul construit.
In ziua de azi cand majoritatea aparatelor sunt construite doar de a functiona pana trece perioada de garantie este ceva de luat in considerare.

YO3AOE
Mesaje: 1117
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Problema de etalonare

Mesajde YO3AOE » Sâm Ian 30, 2016 11:05 am

Da,multumesc! foarte mult pentru ajutor.In ceea ce priveste U.S.B.-ul,asi prefera sa-l repar pe asta pe care-l am,fiindca costul a 6 bucati de baterii de acumulatoare de 12Vc.c./7A este relativ apropiat de cel al unei baterii de acumulatoare auto onorabile,cele cu ciclu adinc fiindu-mi inaccesibile ca pret,plus ca din punct de vedere electric si al duratei de viata activa o baterie de 6 baterii de acumulatoare de 12Vc.c./7A inseriate este mai avantajoasa decit una singura de curent mare.Din pacate! este foarte adevarat ceea ce scrii,lumea a cazut in "patima" consumerismului,nu-si da seama ca in acest mod este "supta" de bani periodic,cu o perioada din ce in ce mai scurta.Depinde numai de noi sa nu acceptam acest sistem,recuperind si re-conditionind aparate vechi,care erau facute cu simt de raspundere si cu piese componente cu mult mai bune,in sensul de fiabile.Bine,atunci 73! si toate cele bune de la Nelu-YO3AOE


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 10 vizitatori