Alegere statie pentru legaturi pe munte

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
YO8SDE
Mesaje: 74
Membru din: Mie Aug 04, 2010 2:59 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde YO8SDE » Mar Ian 30, 2018 7:26 pm

Am sa scriu cu albastru sper sa nu deranjeze prea tare
Bucegi
Inteleg ca se poate apela repetorul UHF de pe Cocora chiar daca sunt pe Abruptul Estic; eventual cu un oarece sprijin conferit de Muntii Baiului.
Pe partea estica daca treci dincolo de valea Costilei, cred ca e mai dificil spre imposibil, sanse mari spre Lacauti cu 5W in VHF
De pe Valea Ialomitei si partea vestica : Doamnele, Gutanu, Strungile, etc , inteleg ca repetorul de pe Cocora este in vizibilitate directa.
Da, este vizibilitate radio pe acele vai
Totodata inteleg ca din Abruptul Prahovean s-a putut apela repetorul de pe Lacauti din Vrancei. Cu ce putere si ce antena ?
5W in VHF cu antena Nagoya 771, dintr-un Kenwood THD72, cred ca am testat cu succes si cu 0.5W . Repetoarele de pe vf Lacauti sunt sensibile
Piatra Craiului
Asadar din Abruptul NordVestic ar cam trebui sa comunic facil cu Plaiu Foii - vizibilitate directa.
O solutie de comunicare transversal, peste creasta principala ? (Ref Grindul de Jos la Plaiu Foii sau Curmatura la Plaiu Foii)
Sanse cred ca sunt mici spre imposibile sa treci creasta din Grindul de Jos in Plaiul Foii, la fel si din Curmatura in Plaiul Foii

Ciucas
Ideea e ca din zona Zaganu, datorita configuratiei terenului, nu e vizibilitate directa cu repetorul de pe Gropsoare (care, de fapt, nu e chiar pe Vf Gropsoarele, ci la 4 varfuri distanta); ma gandesc ca ar putea sa nu se poata face legatura.
Nu sunt muchii sudice care sa nu permita undelor sa treaca din zona Vf Zaganu in zona Repetorului de pe Gropsoare. E o zona linistita din punct de vedere radio, iar repetorul era destul de sensibil.
Da, din exterior arata bine repetoarul Gropsoare! Am trecut duminica asta pe langa el.

De pe creasta Gropsorele-Zaganu pot accesa repetoarele Cocora si Lacauti cu o statie obisnuita (3-4 W) ?
Acele repetoare acopera zona cabanei Ciucas ? Cel de pe Lacauti ar avea oarece sanse?, desi nu exista vizibilitate directa.
Lacautiul sigur merge de pe creasta Gropsorele-Zaganu, Muntii Siriul sunt mici, la fel si restul Carpatilor de Curbura.
Traseul din Saua Tigailor pana aproape de cabana Ciucas era acoperit bine de repetorul de pe vf Cocora.
Tot din creasta Gropsorele-Zaganu si chiar pe coborare pana pe la varful Muntele Rosu accesam repetorul UHF de pe vf Toaca din Ceahlau

Rugaminte:

- se poate extinde discutia si la alte zone montane: Fagaras-zona Negoiu-Piscu Negru ;
Fagaras-zona Moldoveanu-spre Brasov si spre Arges;
Din Fagarasul inalt deja e mai greu cu accesul spre cele din Bucegi, Lacuti fiind oarecum pe linia crestei si trebuie orientat spre repetoarele/nodurile de la N (Targu Mures) si S . Usor de realizat/accesat cand esti in creasta/muchi, mai dificil cand esti pe vai.
Ce am testat eu: pe creasta principala de pe Vistea Mare/Moldoveanu pana pe vf Suru si partea superioara a muchiilor nordice(>1800m in general) accesam repetorul UHF de pe Vf Toaca din Ceahlau


Retezat zona lac Bucura - cu cab Pietrele si cab Buta .
Din pacate nu am ajuns prin zona.


Pentru a putea a da alarma cand merg pe munte, m-am apucat de radioamatorism. Peste 90% din QSO-uri eu le fac pe munte.
Acoperirea GSM a crescut, dar de multe ori ai semnal fals, neutilizabil. Semnal maxim afisat pe telefon, 5 incercari sa trimiti un SMS, de convorbiri nici vorba, pe toate cele 3 retele mari, patit in refugiul Bratila si nu doar.
Daca ai indicativ e pacat sa nu folosesti statia pe munte.
Repetoarele de varfuri de munte e bine sa fie intretinute, felicitari celor care le-au instalat si le intretin. E bine sa lasat si o pauza acolo, cand se preia microfonul pentru un break si bineinteles de raspuns la apel.

Avatar utilizator
yo8rku
Site Admin
Mesaje: 300
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde yo8rku » Mar Ian 30, 2018 7:37 pm

Mihai, de pe varf (creasta) cu 5W cat scoate o portabila, impreuna cu antena ei... poti accesa cam orice repetor. De aici din Bv, eu accesez repetorul de pe Lacauti, din casa (fara antena exterioara si cu 5W); de fapt, acest repetor e foarte bine pozitionat, am lucrat prin el chiar si cand eram in Cindrel (la Canaia si in coborare spre Paltinis).

In definitiv, tot ce iti trebuie este o statie cat mai robusta. 99% au cei 5W out, iar antena se poate schimba cu una mai performanta.
E bine sa-ti achizitionezi o statie dual (VHF/UHF), daca in zona nu sunt repetoare in VHF accesibile, poate gasesti unul UHF; in plus, (daca statia e compatibila cu un PMR - sa aiba si pasul de 6,25KHz) poti tine legatura cu partenerul de catarat/tura/drumetie, chiar daca el are o "jucarie".

Inca un aspect legat de UHF (in principal, pentru ca se poate si in VHF) este reteaua RoLink (dupa cum zicea si Florin in postarea lui), unde in caz de urgenta, indiferent unde te afli poti sa fii auzit pana acasa in yo3.

Legat de preturi, acum statiile portabile sunt destul de accesibile, mai trebuie eventual sa investesti intr-o antena ma buna (evident tot flexibila, dar este ceva mai lunga decat cea obisnuita/normala). Acum... la cati bani mananca si hobby-ul asta numit munte (fie drumetie/alpinism/catarare/etc...) cred ca achizitia unui echipament radio, e un nimic.

OFFTOPIC, Pentru colegii radioamatori care nu prea cunosc partea cu muntele, sa zicem ca in functie de necesitati (medii) poti da pe o pereche de bocanci si cate 1000 lei, sau diferite parti din imbracaminte, unde preturile tot pe acolo ajung (mai mult sau mai putin).

Revenind la topic, ca tot cereai info despre accesarea repetoarelor din diferite zone montane, de la Bucura (Retezat), nu prea ai posibilitatea de a accesa ceva repetoare, poate mai la sud de noi; oricum colegii din zona pot oferi mai multe detalii, eu nu am reusit decat o legatura in 145.225 cu Craiova. De la Pietrele sau din alte caldari, nu ma pot pronunta pe baza de presupuneri.

No, sper ca informatiile oferite de noi toti sa te ajute sa-ti achizitionezi statia de care ai nevoie.
Voiam sa te mai trimit catre un alt articol legat de subiect, dar am vazut ca deja l-ai citit (pe mecanturist.ro); el este si pe carpati.org.

Toate bune, 73!
73's de Marius - yo8rku

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 596
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde yo3gh » Mar Ian 30, 2018 10:32 pm

yo8rku scrie:..... in plus, (daca statia e compatibila cu un PMR - sa aiba si pasul de 6,25KHz) poti tine legatura cu partenerul de catarat/tura/drumetie, chiar daca el are o "jucarie”...


8-) parca nu as recomanda PRM , puterea max legala este 500mW , doar daca in YO legile nu se respecta :lol: :lol:
73...

Avatar utilizator
yo8rku
Site Admin
Mesaje: 300
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde yo8rku » Mar Ian 30, 2018 10:45 pm

Dan, unele statii stiu reducerea puterii si pana la 0,5W, asa ca poti intra in legalitate si in acest segment. Adevarat zici, legile din yo nu se respecta... 99,99% nu reduc puterea.
73's de Marius - yo8rku


yo2llq
Mesaje: 3
Membru din: Vin Oct 28, 2016 8:43 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde yo2llq » Mar Ian 30, 2018 11:37 pm

YO3IFZ scrie:Salutari !
- se poate extinde discutia si la alte zone montane: Fagaras-zona Negoiu-Piscu Negru ; Fagaras-zona Moldoveanu-spre Brasov si spre Arges;
Retezat zona lac Bucura - cu cab Pietrele si cab Buta .
Mihai


In Fagaras, din creasta deschizi o multime de repetoare - de la Varna/Bulgaria pana la m-tii Rodnei trecind prin sudul tarii si podisul transilvaniei si muntii care il inconjoara, problema este sa le separi cumva, tipic eu cobor putin sub creasta, reduc puterea samd. Intr-o vreme am plimbat pe rucsac o antena ZL Special. Buna, dar o bataie de cap in plus. Pe masura ce cobori incepi sa deschizi tot mai putine repetoare, cand ajungi in fundul vaii nu prea mai deschizi nimic - valabil la modul general in orice munti.

In Retezat, de la Bucura nu deschizi nimic, nu poti sa iesi din groapa. De pe Peleaga sau Papusa am vorbit pe simplex cu 2W cu o alta statie portabila din Timisoara si am putut deschide zeci de repetoare. De la Buta sau din apropiere vei deschide repetorul din Parang chiar daca nu esti prea sus - are vizibilitate radio spre Jiul de Vest destul de buna.

Pe scurt, nu poti avea garantia ca vei putea lua legatura cu cineva cu nici o statie VHF/UHF, decat daca iesi putin din groapa.

In mod paradoxal ROLinkul nu e neaparat cea mai buna varianta de comunicatie din varful muntelui, cel mai probabil vei receptiona mai multe noduri pe aceeasi frecventa, ceea ce nu te ajuta prea tare.

Nu te orienta spre statii cu putere mai mare de 4/5 W. Pentru a simti semnificativ marirea de putere aceasta trebuie sa fie de ordinul 5-10x. O putere de 10 W cum dau unii producatori iti va consuma doar acumulatorul mai repede si nu te va duce semnificativ mai departe.

Eu am folosit o statie FT60 cu succes. Daca ii pui acumulator LiIon va fi si usoara. Pentru autonomie cea mai buna varianta este un panou solar impaturibil sau flexibil de macar 10-15 W care sa incarce acumulatorul. Suplimentar eu mi-am facut o baterie de acumulatori din elemente 18650 4S/3P, capacitate buna, greutate mica, tensiune putin cam mare cand e incarcata. Intr-o vreme am carat in spate acumulator cu Pb 12V/7Ah, nu e o placere.

Ia in orice caz o statie dual band VHF/UHF, sunt multe repetoare in ambele benzi. VHF e util si pentru strigat dupa Salvamont, daca e cazul.

VX5, 6 etc. nu mi s-au parut atat de rezistente ca FT60. Am mai avut Kenwood TH-G71, statie buna. Acum folosesc FT60 sau/si o statie digitala DMR care are dezavantajul ca are autonomie mica la baterie.

Undele scurte in genul asta de portabil nu prea se preteaza din pacate, la frecventele la care ai avantajele undelor scurte (iesirea din groapa) antena e tipic lunga, dureaza pana o intinzi - practic poti sa vorbesti doar cand te-ai oprit undeva, nu prea poti din mers. Si statiile de scurte sunt mai voluminoase si consuma mai mult samd.

Iti recomand o antena buna. Cat mai lunga, in limite rezonabile. Am folosit antene de la 5-150 cm lungime. Cele mai practice au avut ca. 50 cm lungime. Aduc castig semnificativ fata de cele scurte si inca sunt manevrabile.

Daca vrei sa vorbesti din perete cred ca cele mai bune sunt PMR-urile, mici, usoare, nu iti pare rau de ele cand le scapi. Nu cred ca vrei sa faci DX-uri stand in prize de aderenta, poate vrei sa vorbesti cel mult cu coechipierii de jos samd. VOX pare in principiu o idee buna, dar la munte bate vantul si te trezesti ca emiti mai mult cand nu vrei. Un handsfree e si el bun, cu conditia sa ramana cablul pe unde il tragi pe sub tricou, sa nu se agate in ham/bucle/etc si PTT sa nu alunece de pe deget - trebuie sa scoti un deget din calcul la prize. Poate e mai bine daca ai statia legata undeva prin zona pieptului si te impaci cu ideea ca trebuie sa pui mana pe ea ca sa apesi PTT cand vrei sa vorbesti.

Dan
YO2LLQ

YO9IRF
Mesaje: 330
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde YO9IRF » Mie Ian 31, 2018 6:35 pm

YO8SDE scrie:...
Acoperirea GSM a crescut, dar de multe ori ai semnal fals, neutilizabil. Semnal maxim afisat pe telefon, 5 incercari sa trimiti un SMS, de convorbiri nici vorba, pe toate cele 3 retele mari, patit in refugiul Bratila si nu doar.
...


Semnalul "fals" apare de obicei pe varfuri/creste pentru ca telefonul se conecteaza la o celula prea indepartata ce are insa un semnal puternic datorita vizibilitatii directe. Din pacate erorile de timing datorate distantei fac legatura inutilizabila. Eu cobor pe unul din versanti (cativa metri sub creasta e suficient de obicei) astfel incat semnalul celulei respective sa dispara; telefonul se va conecta la una mai apropiata.

Razvan.

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 596
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde yo3gh » Mie Ian 31, 2018 8:13 pm

Back-up prin satelit e f util daca alpinismul se practica in afara tarii pe varfuri periculoase .
Pentru cei interesati:
http://www.telefonsatelit.ro/Services/Thuraya
Sau
http://www.rartel.ro/iridium_rom.html

Numai bine,
Dan

yo8rzz
Mesaje: 71
Membru din: Joi Iul 31, 2014 3:31 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde yo8rzz » Mie Ian 31, 2018 8:40 pm

YO9IRF scrie:
YO8SDE scrie:...
Acoperirea GSM a crescut, dar de multe ori ai semnal fals, neutilizabil. Semnal maxim afisat pe telefon, 5 incercari sa trimiti un SMS, de convorbiri nici vorba, pe toate cele 3 retele mari, patit in refugiul Bratila si nu doar.
...


Semnalul "fals" apare de obicei pe varfuri/creste pentru ca telefonul se conecteaza la o celula prea indepartata ce are insa un semnal puternic datorita vizibilitatii directe. Din pacate erorile de timing datorate distantei fac legatura inutilizabila. Eu cobor pe unul din versanti (cativa metri sub creasta e suficient de obicei) astfel incat semnalul celulei respective sa dispara; telefonul se va conecta la una mai apropiata.

Razvan.


Intr-adevar, GSM desi opereaza cu puteri comparativ mai mari, are o limita de 35 km dupa care nu mai functioneaza. Portabila poate sa decodeze perfect semnalul statiei de baza dar daca incerci sa faci un apel legatura nu functioneaza. Motivul este ca burst-ul RACH de pe slotul de acces random nu se incadreaza in limita de timp (distanta / viteza luminii) si face spill-over in slotul urmator. La LTE e si mai complex, chiar daca statia de baza ar fi configurata pentru distanta maxima (70 - 100 km), puterile folosite de portabila sunt mult mai mici (< 200 mW) iar antenele in general au acoperirea optimizata pe zonele populate, nu pe crestele muntilor.
Insa singurii munti de la noi in care am avut eu probleme cu telefonul au fost Fagarasi si Retezat.

Avatar utilizator
yo8rku
Site Admin
Mesaje: 300
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde yo8rku » Mie Ian 31, 2018 9:48 pm

OnTopic va rog... Nu ca nu ar fi interesant, ba din contra, informatiile sunt foarte utile pentru "nebunii" umblatori pe munti, dar pastrand discutia la subiect, e util pe viitor si pentru altii ce cauta pe forum.

Multam fain!
73's de Marius - yo8rku


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori