YAESU FTdx-101D

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
Avatar utilizator
YO7CKQ
Mesaje: 148
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:59 am
Contact:

YAESU FTdx-101D

Mesajde YO7CKQ » Lun Mar 23, 2020 9:34 am

Hello!

Pentru posesorii de FTdx-101D: pe site-ul oficial, www.yaesu.com , este disponibil începând cu 16.03.2020, un așteptat update al firmware-ului. Se găsește în secțiunea files de la FTdx-101D.

S-au făcut numeroase optimizări, adăugate funcționalități noi și, cel mai important, s-a rezovat problema funcționării codecului audio pentru intrarea USB din spate când este folosit în modul DATA-U sau -L. Atunci când transceiverul era oprit/pornit acest codec nu mai funcționa. Și era supărător în modurile digitale.

Am facut ceva trafic în 160/80/40 metri, în dimineața asta, înainte să plec la job și acum totul este OK :D

73 Sorin
-----------------------------------------------------------
YO7CKQ
Sorin-David NIMARA

Master of Sport, #6690
#206 member of YO DX Club

yo7ckq@gmail.com

yo8sxx
Mesaje: 34
Membru din: Dum Iul 18, 2010 1:03 am
Contact:

Re: YAESU FTdx-101D

Mesajde yo8sxx » Lun Mar 23, 2020 6:53 pm

Salut Sorin

Sa intelegem ca esti fericitul posesor.
Ceva impresii? De ce ai optat pentru FT si nu pentru IC?

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 494
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: YAESU FTdx-101D

Mesajde yo3fhm » Mie Mar 25, 2020 9:34 am

yo8sxx scrie:Ceva impresii? De ce ai optat pentru FT si nu pentru IC?

Desi intrebarea nu mi-a fost adresata mie, incerc sa presupun cateva motive ptr care Sorin a ales FTDX-101D in loc de (cred) ICOM IC-7610.

Eu folosesc IC-7300, dar asta nu inseamna ca sunt ancorat pe brandul ICOM. Am folosit de-a lungul timpului si modele ale celorlalte companii cunoscute , respectiv Kenwood si Yaesu.
Am avut curiozitatea de a viziona mai multe clipuri comparative pe Internet si 3 motive ptr care as cheltui 400USD in plus pe FTDX-101D ar fi :

- 200W out (Yaesu) in loc de 100W (ICOM) ;
- existenta sistemului de preselector activ (VC Tune) la Yaesu, al carui efect se vede foarte clar in clipul de aici / minutul 16:05 - in locul Digital Selector-ului de la ICOM, de a carui functionalitate nu am fost prea convins din cadrul aceluiasi clip.
(aici ma intreb daca lucrurile stau chiar asa, sau a fost doar o chestiune de marketing partinitor, hi!) ;
- faptul ca la Yaesu nu exista riscul de "prajire" a LCD-ului, asa cum la *unele* modele de la ICOM se mai intampla (LCD burn-out). In acelasi clip se mentioneaza ca in situatia asta, ICOM si-a asumat sa schimbe gratuit LCD-ul respectiv, chiar daca transceiverul nu se mai afla in garantie - un aspect pozitiv, o bila alba pentru ei, desigur. Totusi, n-as avea chef sa suport (dupa ce as fi cheltuit cel putin 3000 USD) tot deranjul/efortul de a trece prin aventurile schimbarii unui LCD. Chiar si doar ideea de a desface transceiverul pentru a ajunge sa schimb LCD-ul, imi displace total. Mai concret, nu as dori sa-mi asum un astfel de risc si nici munca pe care ar trebui s-o depun ptr a rezolva eventuala problema.

Probabil ca exista si alte motive pe care un utilizator care cunoaste bine transceiverul ar putea sa ni le descrie mult mai bine, asa ca astept si eu cu acelasi interes expunerea lui Sorin.
:D

Nota: Din acelasi clip, rezulta ca ICOM dispune de posibilitatea de control la distanta prin conectare directa la Internet prin intermediul unui conector RJ45 aflat in spate, pe cand la YAESU e necesar un echipament extern. Asta poate conta mult pentru cei care doresc sa opereze de la distanta, mai ales in situatia celor care datorita amplasamentului (cartier, vecini, conditii, imprejurimi, cladiri, etc.) nu pot instala si folosi antene decente.
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM
Imagine
Canal #YouTube
Status retea RoLink

yo2cr
Mesaje: 23
Membru din: Sâm Iul 03, 2010 11:08 am
Contact:

Re: YAESU FTdx-101D

Mesajde yo2cr » Mie Mar 25, 2020 10:42 am

FTdx 101 D , are 100 W, iar modelul FTdx101MP 200W , specificatile complete se gasesc aici: https://www.yaesu.com/indexVS.cfm?cmd=DisplayProducts&ProdCatID=102&encProdID=959169DE998192AB87295E90077D740D&DivisionID=65&isArchived=0 , de remarcat noua generatie de displey 3DDS, se pare ca Yaesu vine puternic din urma si castiga teren fata de altele...
--
ex. YO2LEO

yo4hgx
Mesaje: 260
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: YAESU FTdx-101D

Mesajde yo4hgx » Mie Mar 25, 2020 5:48 pm

Au implementat ceea ce ICOM numeste VBW (video band width) si "averaging" la display? Am butonat vreo jumatate de ora ftdx-ul 101d a unui prieten si imi cam jucau ochii in cap dupa aia, display-ul e cam... temperamental.

yo8sxx
Mesaje: 34
Membru din: Dum Iul 18, 2010 1:03 am
Contact:

Re: YAESU FTdx-101D

Mesajde yo8sxx » Mie Mar 25, 2020 8:12 pm

yo4hgx scrie:Au implementat ceea ce ICOM numeste VBW (video band width) si "averaging" la display? Am butonat vreo jumatate de ora ftdx-ul 101d a unui prieten si imi cam jucau ochii in cap dupa aia, display-ul e cam... temperamental.

Ai dreptate, e o bila neagra.

Avatar utilizator
YO7CKQ
Mesaje: 148
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:59 am
Contact:

Re: YAESU FTdx-101D

Mesajde YO7CKQ » Joi Mar 26, 2020 6:39 pm

Stimati colegi
Scuze pentru intirziere produsa din motive profesionale.

Anul trecut am hotarat sa inlocuiesc unul din transceivere dupa un serviciu de aproape 6 ani. Cand faci o alegere nu cred ca este importanta firma, conteaza mularea pe niste necesitati personale, in primul rand.

La momentul respectiv aveam experienta utilizarii din doua amplasamente a unui FTdx3000D + IC9100D si a unui KX3 pentru activitati outdoor care imi plac mult.

Amplasamentul meu are urmatoarele probleme:
- la 1300 metri am un post de radio AM de 400KW pe 558 KHz
- la 650 de metri am doi radioamatori activi
- pe un sector de cerc cu raza intre 950 si 1400 metri sunt alti 4 operatori (toti radioamatorii valorosi s-au grupat pe partea asta de oras :mrgreen: )
Desigur, vecinii mei au optiuni diferite legate de benzi, ore, moduri de lucru. Daaar, intilnirea cu ei in benzi (si cu amplificatoarele lor) inseamna nivele de 59 +45...60 dB

Este clar ca aveam nevoie de un receptor de calitate. Transceiverul potrivit pentru nevoile mele de trafic trebuia sa aibe urmatoarele calitati (ordinea nu este importanta):

- un singur RX
- TX cu putere de 200 wati RF
- RX cu arhitectura superheterodina + SDR care a dovedit pana acum cea mai buna gama dinamica si un IP3 remarcabil. Solutie incercata de mai multi producatori
- preselector analogic (macar DIGI SEL de la ICOM) avind in vedere vecinatarea cu prietenii de la SNR
- oscilator termostatat in pas cu migratia catre modurile digitale
- codec audio incorporat pentru conectarea simpla la un computer
- roofing filter

Pentru ultima optiune am experienta utilizarii unui ICOM 9100D echipat optional cu roofing-filter. Filtrul este diferenta clara intre a auzii si a nu auzii in vecinatatea unei emisiuni puternice.

Dupa 40 de ani de hamradio ei imi doresc sa operez un transceiver cu butoane nu o interfata PC, indiferent de prformante.

Dupa ceva documentare am ales noul model FTdx-101D. El a fost cumparat in iune 2019 pe promotia de la WIMO DL si a fost livrat la sfarsitul lui august. Are S/N 9H.... fiind prima serie livrata de fabrica dupa rezolvarea problemei cu spike-ul de putere la comutarea RX/TX. Si cu ultima varianta software de la momentul respectiv. Versiune care s-a dovedit apoi ca avea BUG-ul cu codec-ul audio despre care scriam in primul mesaj. In standard, transceiverul are prevazut un roofing filter de 3Khz si 600Hz; eu am echipat optional si unul de 300 Hz.

Experienta de trafic pana in prezent se rezuma la 30 de QSO-uri in SSB si circa 4800 in CW + digi. Citeva impresii:

- receptorul este realmente foarte bun si preselectorul analogic continuu este un mare plus care functioneaza foarte bine ( TNX YO3FHM ). Nu este o simpla frectie de marketing
- Ecranul de 7 inch permite mai multe configurari convenabile dupa interesul si stilului operatorului, pentru supravegherea parametrilor de interes
- analizorul de spectru este foarte rapid, are multe setari convenabile si permite observarea eficienta a spectrului
- ecranul "touch" permite schimbarea rapida a unor setari uzuale
- Tasta "Func" deschide ecranul catre 29 de parametri si submeniuri care permit setari eficiente a diversilor parametrii. Modul in care sunt organizate (grupate) si colorate icoanele este foarte sugestiv
- functiunile Shift/Width permit cotrolul selectivitatii in frecventa intermediara si combinat cu roofig filtrul de 600 Hz ( util pentru CW si DIGI ) permite separarea spectaculoasa a semnalelor. Ce sa mai vorbim cand cuplezi filtrul de 300 Hz :-)
- reducatorul de zgomot DNR este eficient si placut de utilizat pe treptele de jos (fara distorsiuni notabile)
- In perioada decembrie-ianuarie (cu niste pauze) am operat indicativul YR2019REV in ritmul QSO dupa QSO, uneori si doua-trei ore continuu. In DIGI, cu 75 wati RF la iesire, temperatura etajului final nu a depasit 45-48 grade celsius. Ventilatorul este de dimensiuni mari, are debit consistent si este totusi suprinzator de silentios

Exista numeroase alte optiuni prezente si in transceiverele de clasa medie. In CW se poate regla timpul de crestere/cadere al anvelopei, memoriile se pot edita foarte facil de pe touch-screen si este implementat un indicator optic de acord. Este disponibil si un analizor de spectru in domeniul audio in care se pot observa usor semnalele din banda decodata, inlesnind acordul exact pe emisiunea dorita.

Nu am facut inca un test comparativ de receptie, in conditii grele de semnal mare la intrare in receptorul principal (superhet + SDR) si sub-receptor (integral SDR). Mai raman de explorat si alte functionalitati care, pentru moment, nu au fost interesante pentru mine.

Materialele de pe fatada par de calitate si imi place butonul de mari dimensiuni al VFO-ului face acordul placut si exact.

Cam astea ar fi parte din impresii dupa 8 luni de utilizare.

73 Sorin
-----------------------------------------------------------
YO7CKQ
Sorin-David NIMARA

Master of Sport, #6690
#206 member of YO DX Club

yo7ckq@gmail.com

yo8sxx
Mesaje: 34
Membru din: Dum Iul 18, 2010 1:03 am
Contact:

Re: YAESU FTdx-101D

Mesajde yo8sxx » Joi Mar 26, 2020 9:23 pm

Multumim de review Sorin.
Dupa multi ani de hamradio (nu atat de multi ca ai tai) am aceeasi dorinta: sa operez echipamentul din butoane nu din mouse.
Dar un panadapter de calitate nu e un moft ci ofera o cu totul alta perspectiva asupra benzii. Meniurile din spate ...... pe planul trei. Functiile de baza le vreau la buton.

yo4hgx
Mesaje: 260
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: YAESU FTdx-101D

Mesajde yo4hgx » Lun Apr 13, 2020 6:15 pm

YO7CKQ scrie:

...

Cam astea ar fi parte din impresii dupa 8 luni de utilizare.

73 Sorin


De rele, lipsuri sau ceva ce ti-ar fi placut sa fi fost facut altfel nu ne zici?


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator