Bentonită

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
YO2VG
Mesaje: 44
Membru din: Vin Iul 28, 2017 11:53 pm
Contact:

Bentonită

Mesajde YO2VG » Joi Sep 24, 2020 3:04 pm

Salutare tuturor

În locurile pietroase și nu numai, știu că pentru micșorarea rezistenței solului, la construcția prizelor de pământ, se folosește bentonită. Întrebarea mea este: e oare aceiași bentonită pe care o folosesc sondorii la construcția puțurilor de apă, sau e alta. Pentru că am de realizat o priză de pământ într-un loc unde e sol foarte pietros. Și am posibilitatea acum de a intra în posesia unor saci de bentonită de sondă și n-aș da banii pe ea degeaba. Aștept răspunsuri urgente că mâine îmi pleacă sondorii, hi!

Cu mulțumiri
Vali, YO2LC

yo5oft
Mesaje: 131
Membru din: Mie Iul 21, 2010 12:25 am
Contact:

Re: Bentonită

Mesajde yo5oft » Joi Sep 24, 2020 3:57 pm

asternutul pentru pisici, in saci de 10kg de la kaufland, de exemplu, este format din bentonita, si absoarbe foarte bine umezeala. 11 lei sacul de 10Kg. este granulat, dar in contact cu apa se face ca nisipul ud, si se solidifica dupa aia in timp.
nu stiu daca e bun scopului Dumneavoastra, dar pare potrivit.

yo8cln
Mesaje: 960
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: Bentonită

Mesajde yo8cln » Joi Sep 24, 2020 5:50 pm

Da , Vali ! Namolul de foraj se prepara din aceeasi bentonita de care se foloseste si la prizele de pamint.
Mult spor. 73 ! de yo8cln

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Bentonită

Mesajde YO4BKM » Joi Sep 24, 2020 5:54 pm

Bentonita de sonda este o bentonita calcica activata cu carbonat de sodiu si se utilizeaza ca fluid de foraj. Bentonita pentru pisici nu este indicata (chiar daca este parfumata) deoarece nu este activata si este facuta sa se aglomereze in bulgari in contact cu lichidele, pentru "primenirea" ei fara complicatii, cu o sita.
Bentonita calcica activata cu carbonat de sodiu are proprietati deosebite: "se umfla" in contactul cu apa, cand este agitata devine destul de fluida iar cand sta in repaus devine o pasta groasa. La anumite foraje se combina cu apa si ciment iar produsul rezultat face "priza" foarte incet, in timp foarte lung dar, in cele din urma, tot se intareste si nu este recomandat la ce il folosesti.
Este bine sa te informezi daca amestecul uscat de bentonita (pentru ca asa il vei primi) nu contine cumva si ciment,
Succes!
73 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Bentonită

Mesajde yo3hjv » Vin Sep 25, 2020 12:28 am

YO4BKM scrie:Bentonita calcica activata cu carbonat de sodiu are proprietati deosebite: "se umfla" in contactul cu apa, cand este agitata devine destul de fluida iar cand sta in repaus devine o pasta groasa. La anumite foraje se combina cu apa si ciment iar produsul rezultat face "priza" foarte incet, in timp foarte lung dar, in cele din urma, tot se intareste si nu este recomandat la ce il folosesti.


Adica, pentru a fi folositoare la realizarea prizei de pamant, trebuie sa ramana in stare umeda?
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

yo7lhe
Mesaje: 26
Membru din: Mie Feb 09, 2011 12:05 pm
Contact:

Re: Bentonită

Mesajde yo7lhe » Vin Sep 25, 2020 6:48 am

Bentonita merge in zonele de munte, unde umiditatea nu e problema.
Daca se usuca e mai rau.
Poti incerca cu praf de carbune(de calitate), care e mai tolerant.
Fa o masuratoare a rezistivitstii naturale si dimensionezi priza in functie de ce ai.
E mai sigur.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Bentonită

Mesajde YO4BKM » Vin Sep 25, 2020 10:52 am

@YO3HJV,
YO7LHE a precizat bine problema cu umiditatea. Pentru o mai buna intelegere vin cu cateva completari cu caracter general.
Bentonita este o varietate de argilă formată dintr-un amestec de silicaţi de aluminiu, care conțin cantități variabile de oxizi de Ca, Mg, Fe şi alcalii, în funcție de zona în care s-a format. Există 3 tipuri de bentonită, în funcție de conținutul de ioni metalici, şi anume:
- bentonita calcică naturală;
- bentonita sodică naturală;
- bentonita activata cu sodiu.
Bentonita calcica are capacitate redusa de umflare si permeabilitatate mai mare la lichide, respectiv pierde mai repede umiditatea. De aceea se activeaza adăugând carbonat de sodiu solubil în bentonita calcică. Capacitatea ridicata de “umflare” permite incorporarea unei cantitati de apa cu mult peste greutatea ei iar permeabilitatea redusa face sa o pastreze mai mult timp.
Rezistivitatea solului variaza in limte foarte largi functie de sol si de anotimp. In Europa cea mai redusa rezistivitate se constata in luna august, cea mai ridicata in luna februarie. Iata cateva valori, in Ohm x metru
Sol mlăştinos 2 ÷ 50
Argilă 2 ÷ 200
Piatră şi pământ pietros 100 ÷ 8000
In diagrama atasata se vede o crestere rapida a rezistivitatii la o umiditate sub 20%, dar rezistivitate mica se obtine pentru umiditati de peste 50%-60%. De aceea este necesara o umiditate crescuta, pe care bentonita activata o pastreaza mai mult timp.

Priza de pamant a antenelor necesita detalii in plus, nu este necesara doar o priza buna cu conductorul de legare la pamant ci si asigurarea unei zone intinse de pamant sub antena, functie de diemnsiunile si forma acesteia, pe care pamantul sa fie un conductor cat mai bun ca sa poata reflecta undele provenite de la antena iar aceste unde, interferandu-se cu cele directe, sa formeze lobii de radiatie favorabili. In lipsa undelor reflectate, sau cand acestea se produc departe de antena (in subsolul umed de la mare adancime), lobii de radiatie se produc sub foarte multe unghiuri fata de orizontala fara sa mai existe un lob principal. Din acest motiv conteaza nu numai calitatea bentonitei ci si aria de imprastiere a ei. Daca sub antena se afla o stanca cu intindere mare, degeaba foram o gaura ca de fantana deoarece, oricat de adanca ar fi, nu asigura suprafata de reflexie necesara. Cel mult, pentru o antena verticala legata la pamant asigura prelungirea acesteia in mod artificial, cum se intampla si la soluri cu rezistivitate redusa. In astfel de cazuri, in loc de artificiile cu bentonita mult mai eficienta este realizarea unui pamant artificial sub antena, respectiv o plasa metalica (cu ochiurile sudate sau cositorite) sau un mare numar de radiale.
Cand se recomanda prize de pamant cu praf de carbune, eventual amestecat cu sare de bucatarie, in care se baga firul de legare la pamant, aceste ingredient are rolul de a realiza un cuplaj cat mai bun intre un conductor de cativa mm diametru si un pamant bun conductor (nu o stanca) iar priza de pamant se pune intr-un loc umed (de exemplu sub un burlan de scurgere a apei pluviale) sau se uda periodic. In cartile de acum peste 60 de ani se gaseau des astfel de sfaturi, completate cu alte detalii, in amestecul carbune-sare conductorul se leaga la un obiect de cupru cu suprafata mare (tabla, tigaie sau un ghem rarefiat din sarma de cupru). Plus si anecdote, posibil sa fi fost si reale: nu folositi un ghiveci de flori ca priza de pamant. Dar, fara anecdota, bentonita este cel mai mult folosita la limpezirea vinurilor.
Si, in final, o constatare din practica mea de zi cu zi de la tara cu o antena Windom pentru benzile de la 80 m la 10 m, sub ea se afla gradina, teren cu iarba, livada. In zilele fierbinti de vara acordul cu antena pe SWR 1:1 realizat seara creste dimineata, pe roua, la 1,5:1---2:1. Efectul umiditatii diferite a terenului de sub antena.
73 de Tavi YO4BKM!
Fişiere ataşate
rezistivitatea.png
rezistivitatea.png (15.55 KiB) Vizualizat de 4883 ori
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 714
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Bentonită

Mesajde yo3gh » Vin Sep 25, 2020 3:21 pm

yo3hjv scrie:Adica, pentru a fi folositoare la realizarea prizei de pamant, trebuie sa ramana in stare umeda?


Cresterea umiditatii solului peste un prag de 30% nu modifica semnificativ valoarea rezistivitatii, pe cand valori scazute ale umiditatii au ca efect cresterea rapida a rezistivitatii cu efecte majore asupra modificarii rezistentei de dispersie a prizei de pamant.
Numai bine

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Bentonită

Mesajde 4x1ad » Vin Sep 25, 2020 4:13 pm

Bentonita este o cenusa argiloasa de provenienta vulcanica. Este un hidrosilicat de aluminiu care contine si parti de calciu. Nu toate bentonitele sunt adecvate prizelor de pamant pentru antenele inalte din regiunile foarte expuse la descarcari. Exista un singur tip adecvat de bentonita care poate asigura rezistente de dispersie sub 5Ω in sol relativ pietros, si anume mixul numit Montmorilonit, o bentonita cu continut argilos superior (>85%) in care se injecteaza magneziu, zinc, potassium si diversi feroxizi. Materialul este foarte fin, se aseamana cu zaharul pudra si se tine in pungi etanse pana in clipa turnarii deoarece absoarbe foarte rapid umezeala din aer si se poate solidifica partial. Inainte de folosire, Montmorilonit-ul se cerne cu o sita extrem de fina. In amestec cu apa filtrata (nu distilata) se formeaza rapid un fel de gel coloidal cu compozitia 25-30% Montmorilonit si 70-75% apa. Evident, pentru a obtine rezistente de dispersie de 1-5Ω, electrozii trebuie sa fie din cupru si cat mai lungi cu cat solul este mai pietros. Montmorilonit-ul are o durata de viata limitata si de aceea o data cu electrozii conectati se monteaza si un electrod suplimentar numit electrod martor. Starea de coroziune a acestui electrod se verifica la 1-2 ani si valorile inregistrate intr-un jurnal care se prezinta evaluatorului companiei de asigurare la fiecare cerere de despagubire prezentata dupa o lovitura directa de mare intensitate care a produs pagube site-ului telecom respectiv. In nomenclatorul acestui evaluator figureaza cerinta sine-qua-non ca rezistenta de dispersie sa nu depaseasca 5Ω in clipa evenimentului. Bentonitele ordinare nu sunt capabile sa asigure rezistente de dispersie sub 15-50Ω.
In afara nomenclatoarelor de la asigurari, cerintele de mai sus figureaza si in specificatiile tehnice ale diverselor site-uri de telecom/radiocom civile (ex. site-urile celulare din locatii expuse) si militare (ex. statii de telemetrie nedeservite).
Solutia utilizarii de retele artificiale de pamant in locuri dificile si foarte expuse a fost abandonata de circa 30 de ani din cauza costurilor uriase. O astfel de retea multistrat din cupru pentru o antena celulara pe un pilon de 30m inaltime, avea nevoie de o suprafata de minimum 800mp, cateva tone de cupru si un volum foarte mare de excavatii.
Cerintele profesionale sunt dificile si costisitoare pentru radioamatorul obisnuit. Insa principiile sunt aceleasi astfel ca ele sunt o directie de urmat. In materie de safety, lautaria nu are ce cauta. Una din problemele frecvente este faptul ca multi radioamatori traiesc cu credinta ca impamantarile lor (cvasi)improvizate si nemasurate sunt bune si suficiente si este nevoie de un eveniment foarte neplacut care sa demonstreze ca protectiile noastre sunt de fapt iluzorii.
La obiect: la o verticala de 27-30m inaltime pentru banda de 160m amplasata intr-o zona inalta de dealuri sau munti, fara obiecte metalice (cladiri, stalpi, piloni etc) mai inalte pe un radius de 500m, necesita o abordare serioasa cu mult peste vesnicul "merge si-asa" sau "noi suntem radioamatori, nu profesionisti".

73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo3hjv
Mesaje: 783
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Bentonită

Mesajde yo3hjv » Vin Sep 25, 2020 10:29 pm

Intrebarea mea continea si o mirare legata de cerinta de umiditate a materialului care inconjoara electrodul de impamantare. Ma gandesc, dupa mintea mea, ce se intampla cand pe acolo se descarca kA descarcarii, cum umezeala aia se transforma in abur si cum smulge aburul acela o bucata zdravana de sol cu ce o mai fi primprejur.
Dar poate ca am o imaginatie bogata si atat.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori