n2yo scrie:Eu sunt de alta parere. Este adevarat ca sunt interesat in a lucra numai ce se aude in locatia proprie, dar sunt cazuri in care mai multa informatie este necesara. Cateva exemple:
- antena de receptie pentru clusterul local nu este directiva, presupun. Antena operativa pe diverse benzi este in general mai performanta si ar putea sa auda mai multe statii decat aude skimmerul local
- de multe ori inainte de a lansa CQ pe o frecventa se intampla sa descoperim ca frecventa este ocupata, dar statia care era deja acolo nu se aude, datorita diverselor particularitati de propagare. Este bine de a sti daca o frecventa este cu adevarat libera si clusterele internet pot da aceasta informatie
- pentru operator este foarte important cat de tare se aude semnalul in locatiile de unde se asteapta la legaturi in urma apelului CQ. Un skimmer distant poate da aceasta informatie (in dB), ceea ce poate contribui la o decizie de a ramane pe acea banda sau a parasi banda, ori evenual a roti antena in alta directie
- etc.
Pentru mine, in general, cu cat am mai multe informatii legate la traficul pe benzi, cu atat sunt mai bine informat, de aceea nu vreau sa fiu limitat la doar ce se aude local.
73 de Ciprian N2YO
Salve Ciprian,
O sa raspund punctual la ceea ce ai spus mai sus... cred ca este o mica confuzie sau o neintelegere despre modul in care este construita statia mea, insa este destul de vizibil pe diagrama. Nu am antene separate de receptie

iar antenele puse in diagrama sun exact cele pe care le am spre folosinta, diagrama fiin fix a statiei care este acum "in place"
- antena de receptie pentru clusterul local are feed din pan-adapterul care este pus in transceiver (vezi diagrama) avand in vedere acest lucru ceea ce aud in SDR si mai departe in skimmer aud si in transceiver - nu am antene directive deoarece aceasta este limitarea locatiei (asa cum este aratat pe diagrama) - nu spun ca este o regula generala, spun ca este o regula care se aplica in cazul meu, daca fac RUN intr-o banda atunci acea banda nu ma intereseaza la momentul RUN sa vad cine este pe langa mine. Transceiverul numarul 2 folosit de HUNT este pe receptie si ia tot ce aude in benzile adiacente. Daca vreau sa schimb RUN cu HUNT in aceiasi banda, este nevoie sa stau cateva secunde si tot fluxul IQ este decodat de skimmer si bandmapul populat cu ce se aude in momentul acela - mai mult decat atat, odata la 10 min, bandmapul prin niste scripturi este curatat pentru a fi reimprospatat

- daca eu nu aud acea statie pe freceventa respectiva, exista 99.9% sanse ca acea statie sa nu ma auda nici ea pe mine, pana la urma antena este un element care functioneaza la fel in ambele directii ... si RX si TX asa ca patternul de radiatie se aplica si la receptie si al emisie - daca nu aud acea statie cel mai probabil este in zona de skip. Este adevarat ca se schimba propagarea si in 10 min exista posibilitatea sa venim unul peste altul, dar acest lucru se intampla frecvent intr-un concurs si stim amandoi cum se termina treaba asta - in cazul meu eu ma dau deoparte din motive evidente, se mai intampla uneori sa se dea el mai repede ca mine cativa Hz mai la dreapta sau mai la stanga
- pentru acest lucru am raportul RBN tot timpul in fata in toate benzile de concurs

si vad in timp real unde ma aud si cum ma aud - sa introduc un cluster extern in bandmap nu stiu ce beneficiu mai mare decat RBN are. Mai sunt competitori care de ex se asculta pe diverse SDRuri - eu consider ca RBN este de ajuns

Sper ca acum este ceva mai clar vis a vis de motivul pentru care nu imi incarc bandmapul cu informatii din clustere externe - iar pentru RBN fie tin pagina deschisa, fie am niste scripturi in python cu care imi iau datele din RBN prin apeluri API catre endpointul lor. HamRadio Clock de asemenea poate lua spoturile RNB si sa le arate pe harta in timp real, dar tot trebuie sa tin o pagina deschisa, asa ca prefer sa tin RBNul deschis cu harta.
73 DE YO3HEX / DeX