Pagina 1 din 3

Vesti proaste pentru inamicii telegrafiei.

Scris: Mie Apr 27, 2016 8:48 am
de YO6EX
Celor care au tot profetit disparitia telegrafiei, le dau o veste proasta :( (buna pentru ceilalti)... :D

In anul 1999 a fost desfiintat traficul radio-telegrafic cam pe tot mapamondul, trecandu-se la sistemul GMDSS. Sistem care si-a aratat si el limitele...
Dar, din motive pe care nu le desvolt aici, anumite tari au pastrat traficul radio-telegrafic in marina comerciala si militara.

Astfel ca dupa cati-va ani (2015), Statele Unite au hotarat reintroducerea invatarii telegrafiei pentru US Navy si US Air Force. Anual sunt formati 10 operatori radio-telegrafisti, care ulterior sunt folositi ca instructori.
Deasemenea FCC acorda din nou, pe baza unui examen, certificatul de operator radio-telegrafist, pentru traficul radio comercial civil.

In Rusia, de prin 2010, au reaparut statiile radio pentru trafic radio-telegrafic militar dar si civil.
Astfel:
RAA, RIW, RMR Moscova Fleet HQ
RCV- Sevastopol (poate fi auzit seara spre capatul benzii de 3,7 MHz (3797.5 KHz) , dar si pe frecventele destinate marinei, printre care 8345 si 12464 KHz.
RIT Murmansk
RMP Kaliningrad
RKN flota din marea Caspica
RJS Vladivostok

dar si altele ca: RJE56, RAB99, RJH99

In banda de 80m au re-aparut si pot fi auzite transmisiile unor statii radio-telegrafice militare rusesti.

China nu a renuntat de loc la traficul radio-telegrafic maritim.
Pot fi auzite statiile XSH, XSI etc (2182 KHz, 4411 KHz etc).

In foto: placheta acordata de marina greaca in 1999 operatorilor radio-telegrafisti cu ocazia incetarii traficului CW. Se afla la loc de cinste pe peretele din spatele statiei mele...

Re: Vesti proaste pentru inamicii telegrafiei.

Scris: Mie Apr 27, 2016 10:33 am
de yo5ajr
"INAMICII CW"? E trist ca in perceptiile noastre a aparut acest cuvant - dar e realitate. Poate ca chiar exista "vulpi suparate." (vb.lui Sandy) CW candva a fost un factor de selectie. Acum - chiar, nu toata lumea care vor sa fie radioamator are calitati pentru insusire CW - chestie din nastere sau lipsa de vointa. Nu toata lumea poate fi Caruso si a fost salutar scoaterea acestui proba pentru autorizare dar de aici pana sa ne hulim intre noi pe aceasta tema mi se pare de nesimtire. In ori ce domeniu exista factori de selectie care la radioamatorism e unicul examen ANCOM...in rest Dumnezeu cu mila. Se pare ca ar fi salutar introducerea unui examen psihologic :))) sau daca nu, forta si atitudinea sanatoasa a colectivului de radioamatori capabili sa sanctioneze macar moral "ratacirile imorale" ale unora, dar suntem dezbinati iar democratia noastra prost interpretata este facil si permisiv pentru formarea caracterelor si mentalitatilor cu grave "dizabilitati". 73 de Miki

Re: Vesti proaste pentru inamicii telegrafiei.

Scris: Mie Apr 27, 2016 11:35 am
de yo2loj
Nu cred ca exista "inamici" ai telegrafiei. Exista doar sustinatori frenetici si persoane indiferente. Iar primii aplica vestita atitudine "cine nu e cu noi e impotriva noastra", fapt complet gresit.
Felicitari celor care si-au insusit telegrafia clasica, insa fiecare lucreaza cum poate si cum doreste. Asta este o abordare "democratica".
Singura problema ramane doar dorinta de elitism ai unor telegrafisti care cred in continuare ca telegrafia este tortul, nu o cireasa de pe el, si militeaza in acest sens.
Telegrafia este doar un mod de lucru oarecare, si ar trebui tratat ca toate celalalte, fara privilegii.

73 de Marius

Re: Vesti proaste pentru inamicii telegrafiei.

Scris: Mie Apr 27, 2016 1:27 pm
de YO4BKM
"Τα Πάντα ῥεῖ ta panta rhei" (Totul curge, nimic nu rămâne neschimbat) sau pe scurt "Πάντα ῥεῖ" (panta rhei), un concept din filosofia lui Heraclit, care nu poate fi negat.
De la "comunicatiile" la distanta cu ajutorul focurilor pe dealuri, cu ajutorul fumului, au urmat telegraful optic (1792, sistem Chappe, se foloseau 196 de coduri, QRB sute de km), telegraful electric (1838 Samuel Morse), telescriptoarele pe fir telegrafic (Pollak si Birag 1870, 100000 cuvinte pe ora), telescriptoarele prin radio (1922, US Navy), RTTY (in exploatare comerciala din 1932) si, in zilele noastre, modurile asistate de un calculator digital. Acest sir de inovatii au aparut din necesitatea de a realiza comunicatii cat mai rapide, mai bogate in informatii si mai sigure fata de alterarile produse pe traseu. Si este sigur ca sirul nu se termina la nivelul tehnicii din zilele noastre.
Ce este usor observabil este ca ce numim azi CW ocupa doar o mica parte din ce s-a folosit sau se foloseste. Asa ca telegrafia nu are inamici ci sufera un proces suferit de orice in lumea asta trecatoare: aparitie, dezvoltare, apogeu, declin, dispatitie. A vorbi despre inamici ai telegrafiei da o conotatie dusmanoasa, se poate afirma ca lampa cu gaz a avut ca inamic becul electric, tuburile electronice au avut ca inamici semiconductorii, abacul are ca inamic calculatorul electronic? Adica suntem beneficiarii inamicilor pentru ca folosim electricitatea, calculatorul etc? Suntem un fel de tradatori?
Daca CW continua sa acopere o nisa in domeniul telecomunicatiilor nu inseamna ca este si exclusiva, ca acopera totul.
Cat priveste telegrafia si radiaoamtorismul, radioamator cu adevarat este radioamatorul care practica efectiv radioamatorismul sub orice forma ii este permis prin licenta acordata de o autoritate a statului. Si, mai ales, daca in loc sa caute namici respecta codul radioamatorilor, se afla la
http://yo4px.blogspot.ro/2016/02/repere ... .html#more. 73!

Re: Vesti proaste pentru inamicii telegrafiei.

Scris: Mie Apr 27, 2016 11:20 pm
de n2yo
Apropo de acest subiect: astazi este Ziua codului morse (27 aprilie). Nu stiam sa existe asa ceva :)

https://www.daysoftheyear.com/days/morse-code-day/

73s de Ciprian N2YO

Re: Vesti proaste pentru inamicii telegrafiei.

Scris: Mie Noi 15, 2017 12:36 pm
de YO6HEM
Iata o transpunere muzicala a telegrafiei...https://www.youtube.com/watch?v=7HTl3JZXSys !

Re: Vesti proaste pentru inamicii telegrafiei.

Scris: Mie Noi 15, 2017 12:56 pm
de YO4PX
Talentatul baterist italian Andrea Vadrucci, cunoscut şi sub numele de Vadrum, ne oferă un recital de virtuozitate instrumentală branşată pe un alfabet Morse cum n-am mai auzit vreodată, urându-ne vizionare, audiţie şi distracţie plăcută!
Notă: în video litera Q este scrisă greşit dar este interpretată corect. Q este --.- şi nu ---.
Ca supliment putem asculta şi cunoscuta uvertură la opera «Bărbierul din Sevilla» de Gioachino Rossini (1792-1868) avându-l pe Vadrum pe post de inedit suport ritmic.
Articolul cu cele două videouri, publicat în 2012, se găseşte la
http://yo4px.blogspot.ro/2012/12/ritmurile-telegrafiei-seniorii-dintre.html
Spre deosebire de versiunea codului Morse propusă mai sus, cu transliterare în limba rusă, articolul conţine versiunea originală.
--... ...--
YO4PX
http://yo4px.blogspot.ro

Re: Vesti proaste pentru inamicii telegrafiei.

Scris: Mie Noi 15, 2017 12:59 pm
de yo9dl

Re: Vesti proaste pentru inamicii telegrafiei.

Scris: Mie Noi 15, 2017 10:44 pm
de YO8CDQ
Sa traiasca codorul si decodorul pentru telegrafie. Odata cu introducerea acestui program, unii radioamatori au devenit " deplini ". Am citit mai sus parerile pro si cotra, unii se scuza ca nu au ureche pentru frecvente mai sus de 800 de Hz, altii se bucura ca nu mai au aceasta proba la examen. Am vazut ce au facut alte tari cu telegrafia, care nu au pus-o pe chituci, dar la noi nimic. Ce sa fie toata aceasta pledoarie, nu cumva un preludiu pentru ANCOM?.

Re: Vesti proaste pentru inamicii telegrafiei.

Scris: Joi Noi 16, 2017 9:01 am
de YO6EX
Pentru cei care stiu telegrafie,
o melodie compusa si interpretata de NY6Q... :)

GL
YO6EX