Operare TRCV remote - setup hardware, software, etc

Trafic prin satelit, Echolink, repetoare, EME, meteor scatter, CW, SSB, AM, FM...
Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 363
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Operare TRCV remote - setup hardware, software, etc

Mesajde yo6rk » Lun Ian 28, 2019 4:01 pm

Salutare.

De ceva timp, activitatea personala in radioamatorism e afectata de lipsa unei antene in noul QTH. Pana la gasirea unei solutii, personal nu-mi ramane decat sa incerc a lucra remote. Cred ca mai sunt radioamatori in astfel de situatii.

In acest sens, propun sa discutam aici despre solutiile gasite de cei ce au abordat deja aceasta cale.
Stiu ca internetul e mare iar sf. google e ajutator, l-am accesat si eu, am gasit si solutii.
In acest sens vad doua solutii:
a:) apelarea la hardware gata facut, de ex. interfata RRC-1258MkII de la remoterig.com
b:) diferite "artificii" ce contin interfete CAT intre TRCV si un PC pe care sa ruleze un software tip "server".

Solutia din primul punct are avantaje si dezavantaje: e compacta, (aparent - pt. ca nu am incercat) sigura, nu necesita un PC in permanenta langa statie, dar si pretul ei este destul de mare.

Optiunea a doua pare mai accesibila dpdv financiar, dar ai nevoie de un PC care sa ruleze partea software de server, pe langa acesta mai e nevoie si de interfata cat intre pc si statie. In acest punct am incercat si am testat solutia oferita de http://www.remotehams.com
Din primele teste, se pare ca este ok. Am testat atat local, cat si din exterior, direct cat si prin VPN.

Citind unele postari pe radioamator.ro, am sesizat ca mai sunt si alti colegi ce au adoptat aceasta solutie, de a lucra remote.
Invit pe cei ce au apelat la lucrul remote (dar si pe ceilalti), sa-si expuna parerile, rezultatele si solutiile gasite sau care le folosesc in acest moment. Orice informatie e binevenita si utila tuturor, atat celor "vitregiti" cat si celor ce doresc lucrul din locatii mai linistite.

Toate cele bune,
73's to all!
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1043
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Operare TRCV remote - setup hardware, software, etc

Mesajde YO6EX » Mar Ian 29, 2019 9:10 am

Esti constient ca trebuie sa inregistrezi audio toate QSO-urile efectuate prin remote? Cfm noului regulament de radiocomnicatii.

YO2VG
Mesaje: 44
Membru din: Vin Iul 28, 2017 11:53 pm
Contact:

Re: Operare TRCV remote - setup hardware, software, etc

Mesajde YO2VG » Mar Ian 29, 2019 10:31 am

Salutare tuturor,

Am tot așteptat să fie băieți care să ne împărtășească din experiențele lor cu operarea remote. Știu că sunt destui în YO care lucrează remote cu bune rezultate. Asta luând în considerare indicativele băieților noștri consacrați în lupta cu DX-urile în al căror log apar. Pentru că știu că nu au avut niciodată vreo antenă de recepție sau vreun sistem competitiv de recepție. Asta presupune o bună aprofundare a lucrului în remote.....cu precădere a receptoarelor de web SDR de la sdr.hu dar și de la remotehams, care pe deasupra îți dă voie (cu anumite limitări, ce-i drept) și la emisie. Deci e o bagatelă acum să lucrezi în topband stații din Pacific în condițiile în care e foarte ușor în YO să ai un emițător decent cu putere mai mare de 1Kw out în antene domestice, gen inv-vee sau inv-L. Ba mai nou sunt și băieți care au lăsat deoparte onoarea de a lucra corect în concursurile internaționale și folosesc cu nonșalanță receptoarele de web pentru a accede la locuri superioare în clasamente internaționale. Locuri care nu apăreau nici în visele lor frumoase.

Folosirea acestor receptoare de web are însă câteva limitări serioase.....e vorba de delayul introdus în recepție, care automat se răsfrânge și în decalarea emisiei proprii. Astfel, dacă DX-ul face cumva imprudența de a lucra simplex, puteți asista la adevărate spectacole sumbre date de cei care folosesc websdr-urile pe post de recepție. Și credeți-mă suntem în fruntea topului mondial la astfel de experiențe.

De aproximativ 1,5 ani am început să văd cum aș putea să îmi iau eu cu mine pe unde umblu și TX-ul, pentru că receptorul SDR propriu îl plimb cu lejeritate peste tot prin lume. Iar soluția oferită de cei de la Elekraft cu remotehams este cea mai fiabilă. Cu evidentele limitări de nedepășit momentan. Aceste limitări se resfrâng serios în operarea remote în concursuri. Pentru traficul curent acestea nu sunt de luat în seamă.

Anul acesta am încercat să pregătesc stația YR2V pentru lucrul în remote în concursul cel mai reprezentativ în banda de 160m: CQ 160m CW. Dar zăpada căzută chiar în preziua concursului care ne-a covârșit aici în Banat (peste 30cm, ceea ce e un record pentru ultimii ani) și proasta calitate a internetului a făcut operarea imposibilă. Dar mi-a dat destule trageri de concluzii asupra lucrului în remote cu produsul celor de la remotehams.com

Momentan în lume pentru a depăși limitările de delay, cel puțin cei care folosesc cu succes în concursuri internaționale, s-au delimitat de remotehams.com. Dar îl folosesc parțial pentru sincronizarea emițătorului cu receptoarele de sdr, mai ales dacă sunt folosite din locații diferite. Din acest punct de vedere produsul celor de la remotehams.com este de neegalat. Nelimitate sunt posibilitățile oferite. Ce este de apreciat este că sistemul este pregătit pentru operarea multioperator, ceea ce e un lucru extrem de convenabil pentru echipele de vânători care secondează cu mult succes stațiile pretendente la titluri. Petru că nu e un secret pt. nimeni că există stații secundare care ,,ajută” scorul stației principale. Cum?....vă las pe voi să fabulați, hi!

Cei care chiar doresc să afle exact cum funcționează sistemul celor de la remotehams.com le recomand familiarizarea cu lucrul în remote, instalând clientul de RBForb (aveți grijă că ultima versiune nu este chiar stabilă în sincronizarea cu N1MM și consola de SDR ver 3). Iar abia apoi să intre pe serverul meu de RCforb de la 89.39.253.36 O să găsiți acolo acum doar consola de recepție SDR CloudIQ de la RfSpace (nu puteți emite având în vedere condițiile noi de înregistrare a traficului).....plus cele 6 antene de recepție beverage care vă vor minuna ce pot. Nu căutați prin listă, pentru că nu am putut lăsa la îndemâna tuturor din lume un astfel de receptor. Adăugați voi un receptor la adresa pe care vi-am oferit-o. Iar dacă chiar există oarecare dorințe de aprofundare a lucrului cu remotehams precum și cu setările echipamentelor (care sunt uneori foarte grele), le stau la dispoziție cu deosebită plăcere. Le mulțumesc celor care m-au ajutat mult cu setările, deloc ușoare, ale echipamentelor radio folosite. Celor care au stat cu mine în teamviewer nopți întregi și m-au ajutat la setarea echipamentelor. E nevoie de mult ajutor, mai ales cînd nu ai știut nimic de RCForb....

Pot să vă spun că de ceva timp pot să-mi iau voios cu mine și TX-ul oriunde m-aș afla în lume.....și asta datorită băieților de remotehams.com. Lucrul corect la DX în topband este chiar plăcut, credeți-mă...

Sănătate și DX-uri
Vali YO2LC

yo5ym
Mesaje: 7
Membru din: Lun Apr 23, 2018 4:15 pm
Contact:

Re: Operare TRCV remote - setup hardware, software, etc

Mesajde yo5ym » Mar Ian 29, 2019 12:33 pm

Salutari
Tocmai efectuez experiente de acest gen.
Sructura este:
Partea de comenzi
FTdx1200<-->SCU17<--->Remote server (un ASSUS I5 pe care este instalat HRD cu licenta)<---->ETHERNET<----->Remote control (alt PC cu HRD instalat).
Partea audio SKYPE instalat pe sever si control dar cu conturi diferite.

Merge in RX bine iar TX numai prin MOX-l de la HRD, deocamdata.

Cele bune
Marcel YO5CHJ

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 363
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Operare TRCV remote - setup hardware, software, etc

Mesajde yo6rk » Mar Ian 29, 2019 4:14 pm

Salutare,

In primul rand, multumesc pentru implicare; sper sa mai intervina si altii. Numai impreuna putem avea succese, indiferent ca unii sunt interesati de concursuri, altii de dx, sau altii numai de trafic. Retinerea in a impartasi informatiile cu cei asemenea noua, nu ne ajuta, ba din contra, ne autoexcludem.

Vasile, am stat si am recitit topicul cu noua lege. Daca se impune ca traficul remote facut de owner (titularul autorizatiei si a echipamentului remote) sa fie inregistrat, asta e, voi (vom) apela la solutiile pe care orice post de radiodifuziune (FM) le practica, adica inregistrarea in fisiere audio la tot ceea ce zboara spre emisie. Din fericire, calitatea inregistrarilor nu trebuie sa fie la nivel de radiodifuziune, iar fisierele rezultate sunt destul de mici. Spatiile de stocare existente in prezent sunt destul de incapatoare.
Pentru cine este interesat, cred ca mai gasesc kitul pentru un astfel de programel, asa ca il pot oferi cu placere. Deocamdata se pare (sau poate gresesc?) ca regula cu inregistrarea traficului se aplica atunci cand owner-ul permite emisia pe echipamentul (remote) a altor radioamatori. Cum ziceam, daca se schimba ceva intre timp, ne vom conforma asemenea.

Vali, corect cele spuse de tine, din toate punctele de vedere. Nu comentez scopul si interesele unora pentru a folosi echipamente remote, chiar daca nu sunt fair play! Pana la urma vreau sa cred ca in acest topic se vor discuta solutii practice pentru a putea opera remote propria statie, indiferent ca operatorul vrea sa lucreze in concursuri, dx sau pentru simpla palavrageala.
Clar ca pentru interesul fiecaruia (concurs, sau altceva) fiecare va cauta solutia optima cu delay-ul cel mai redus. Si partea financiara are un cuvant de spus aici HI.

Am accesat serverul RCForb, respectele mele! Antenele sunt exceptionale. In concluzie, acum folosesti RCForb sau l-ai folosit de la inceput?
Lista cu servere vizibile, e destul de mica, in general am observat ca sunt numai statii "de club", unde un anumit numar de useri au acces. Statiile private... e si normal sa nu fie publice, ei apeleaza la aceasta solutie pentru ei.

Marcel, succes in experimentari. Merita sa incerci si varianta cu RCForb, in felul acesta ai voce si cat in acelasi pachet :)
Pe mine HRD m-a cam dezamagit; cere destul de multe resurse. E adevarat ca eu m-am oprit la ultima varianta full free, inainte sa fie cumparat de actualul "proprietar". RCForb server stie sa emuleze si server pentru HRD, dar nu l-am testat.

Evident ca in afara de a controla statia, mai sunt si alte parti de controlat: pornirea/oprirea statiei, controlul si comutarea antenelor (cine are mai multe), controlul rotorului.
Ce solutii ati abordat pentru acestea?

LE: Marcel, te-am auzit azi in QSO-ul de pe la 16:30, pe receptia lui Vali! Felicitari!
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

yo7fws
Mesaje: 135
Membru din: Lun Mai 14, 2012 9:49 am
Contact:

Re: Operare TRCV remote - setup hardware, software, etc

Mesajde yo7fws » Mar Ian 29, 2019 7:26 pm

Salut

Nu vin concret cu o solutie, nu am inca una, dar pot spune cite ceva despre experimentele mele in domeniul remote. Remote presupune doua aspecte: transmisia comenzilor CAT si transmisia semnalului audio. Transmisia CAT este probabil cea mai usora problema. Cel mai simplu se poate face cu un modul NodeMCU cu ESP8266, la preturi deosebit de mici. L-am programat astfel incit datele receptionate din internet sa fie redirectionate catre portul serial si invers. Portul lui serial l-am conectat direct la statie, fara niciun alt circuit. Pentru comanda am folosit cu succes aplicatia Android a lui YO3GGX si ulterior am scris si o aplicatie mica in Delphi. Functioneaza ireprosabil. Pentru partea de audio am facut ceva teste cu un modem VoIP, HT502 de la Grandstream, care are doua porturi de telefon. Merge foarte bine, se poate folosi prin intermediul unui provider VoIP gratuit sau conexiune directa. Ulterior am pregatit un mic modul care trebuia sa transfere semnalul din telefon in statie si invers, dar a ramas in stadiu de proiect, HI! Nu am mai studiat de atunci problema, dar poate am sa revin. Imi place subiectul, felicitari initiatorului.

Ptr YO6EX, hi! Cind te referi la inregistrare, te referi la inregistrarea ambilor corespondenti sau doar a celui care utilizeaza statia? HI!

Salutari!
Costi YO7FWS

yo3irm
Mesaje: 54
Membru din: Mar Apr 14, 2015 9:50 am
Contact:

Re: Operare TRCV remote - setup hardware, software, etc

Mesajde yo3irm » Mar Ian 29, 2019 8:06 pm

Din experienta mea, este important sa ai o legatura internet buna spre foarte buna, cel putin pentru telegrafie. Ideal este sa optezi pentru acelasi provider de internet in ambele locatii pentru a avea un minim de latenta.
Initial am folosit solutia de la RemoteRig impreuna cu un TS-480 de la Kenwood, Head-ul il aveam la bucuresti iar transceiverul in locatia remote.
Switchul de antene folosit, actionat prin internet, tot de la RemoteRig. De asemeni este nevoie de prize comandate (on/off) prin internet. Exista destule solutii, unele care inregistreaza chiar si consumul. Avantajul celor de la RemoteRig este ca nu ai nevoie de PC in momentul operarii, doar initial cand setezi configuratia.
Setup-ul RemoteRig se poate folosi si pentru alte transceivere, avantajul TS-480 in cazul asta este ca unitatea de control este separata de corpul transceiverului si o poti avea cu tine in locatia de operare. Elecraft are un head asemanator pentru KX3.
Oricum solutia cu un head separat este foarte eleganta, in locatia de operare ai doar un PC si acest head, nu simti nici un moment ca ai opera remote. Cand foloseam TS-480, asa arata setup-ul meu de la locatia de operare (bucuresti), un PC, Kenwood TS-480 head, CW key (Imagine).

Trecand la SDR (SunSDR2 PRO) lucrurile s-au mai simplificat iar RemoteRig si Antenna switch au fost eliminat din ecuatie.
Amplificatorul l-am ales astfel incat sa faciliteze lucrul remote si sa integreze cat mai multe operatii care ar fi necesitat echipamente suplimentare. Este vorba de un SPE 1.3fa ce suporta conectarea a patru antene TX/RX si o a cincea doar pentru RX precum si posibilitatea de a conecta doua transceivere. Switchul antenelor se face automat in functie de banda in care se afla transceiverul. Se pot face o multitudine de combinatii de antene RX/TX pentru fiecare banda si de asemeni ATU din amplificator se adapteaza instant schimbarii de freq pentru fiecare antena in parte conform unor setari prestabilite. Da, este o solutie scumpa dar care ma scuteste de un Antenna switch suplimentar si de un ATU suplimentar care sa raspunda instant schimbarii de freq. Rotorul este un Yaesu G-1000dxc comandat via internet printr-un echipament de la ERC (https://www.schmidt-alba.de/eshop/shop_ ... hp?coID=11).
Este recomandat sa ai si o camera web sa poti vedea ce se intampla la locatia remote. Acum, la locatia de operare am doar un laptop, CW key, E-coderul si un microfon, restul echipamentelor se afla intr-un rack la locatia remote. O captura de pe ecranul laptopului din timpul CQWW SSB 2016:
https://www.youtube.com/watch?v=v0v9kchATsc

@yo6ex, doar daca lasi pe altcineva sa opereze remote esti obligat sa inregistrezi, altfel nu esti obligat sa faci lucrul asta.

73, Dan

yo8rzz
Mesaje: 83
Membru din: Joi Iul 31, 2014 3:31 pm
Contact:

Re: Operare TRCV remote - setup hardware, software, etc

Mesajde yo8rzz » Mar Ian 29, 2019 8:21 pm

Salut Marius,
Vin si eu cu o solutie, doar ca e mai complicata decat cele date de colegii nostri mai sus, necesita investitie mare in timp.

O placuta RaspberryPi 3B, cu Debian instalat pe ea, un hub USB cu alimentare externa, un receptor (RTL-SDR) si doua transceivere SDR (LimeSDR si PlutoSDR), doua relee controlate prin USB (Ebay) de 12 volti pentru comutare alimentare amplificatoare si comutare switch-uri de antena (astea sunt cel mai greu de gasit, dar un Ebay "RF switches" ajuta).
Soft-ul care controleaza toate astea e partial productie proprie, partial al altora dar e totul open-source.
Transmisia audio se face peste TCP/IP in doua moduri: shoutcast pentru receptoare (Gqrx modificat de mine in acest scop) si respectiv protocolul Mumble pentru transmisie si receptie analog/digital.
Pentru controlul transceiverelor lucrez acum la un protocol diferit, tot peste TCP/IP, dar scopul final ar fi sa folosesc o interfata web de pe telefonul mobil.
Pe viitor vreau sa trec la switch-uri RF solid-state si sa imi maresc gama de amplificatoare si filtre (145-430-1200 doar in acest moment).
Toate chestiile astea sunt foarte experimentale, adica mai tot timpul se buseste cate ceva. Avantajul e flexibilitatea, adica pot sa folosesc toate benzile de la 70 MHz la 6 GHz. Dezavantajul e ca nu e gandit sistemul pentru chestii serioase, cum sunt concursurile de exemplu, e mai mult de amuzament.

Sper ca ajuta la ceva.

73,
Adi

yo9dl
Mesaje: 31
Membru din: Dum Noi 07, 2010 8:18 pm
Contact:

Re: Operare TRCV remote - setup hardware, software, etc

Mesajde yo9dl » Mar Ian 29, 2019 11:13 pm

Prima legatura remote am realizat-o in primavara anului 2012 cu IC746PRO si HRD. PC ul distant era un desktop (XP) controlat cu TeamViewer, iar sunetul prin Skype. Nu s-au schimbat prea multe de atunci.
La PC am pus in paralel cu butoanele pornit si reset mufe audio. Comenzile sunt asigurate prin SMS de un GSM Controller manufacturat la un pret rezonabil de cineva din YO. O placa cu 14 relee comandata prin USB, dar si relee intermediare de cate 25 A unde este cazul, asigura pornirea sursei transceiverului, actioneaza doua comutatoare de antena, un rotor de antena si comenzile acestuia, o aeroterma si o veioza. O camera web imi permite sa supraveghez spatiul.
Intre timp am adaugat o camera de supraveghere cu IP care se poate roti si un LAN controller prin intermediul caruia citesc doua temperaturi si actionez cateva relee. Nu e foarte stabil, dar il pot reseta cu un SMS.
Am schimbat transceiverul cu un TS590S care are avantajul unui soft dedicat pentru lucrul remote.
O consola DJ Hercules mi-a permis un trafic comod, avand un control fizic al transceiverului. Softul pentru aceasta aplicatie se gaseste aici https://www.egloff.eu/index.php/en/la-t ... a-distance
Din pacate acum am ceva probleme de conectare asa ca cer sprijinul celor priceputi.
O placa cu 16 relee de la Denkovi cu posibilitati multiple de configurare si o stabilitate mai buna va completa in curand arhitectura existenta.
Pentru CW folosesc aplicatia lui IW7DMH, exista o descriere pe forum. E stabila si usor de implementat
Operarea remote pune inainte de toate probleme de fiabilitate si securitate in functionare a echipamentelor folosite de aceea, pe cat posibil, dublarea controlului nu este un moft ci o necesitate.
O impamantare buna, care pentru noi inseamna o suprafata de dispersie cat mai mare, este esentiala. Este aproape lipsita de relevanta rezistenta in curent continuu pentru ca nu este o priza pentru electricieni desi se aseamana.
O placa din cupru sau aluminiu (SPGP – single point ground panel) va asigura un potential egal pentru toate echipamentele din shack.
Am aflat acest lucru de la Morel, 4X4AD care mult timp mi-a fost un sfetnic bun in toate demersurile mele. Ii multumesc si pe acesta cale.
Antenele vor fi conectate la impamantare atunci cand nu se lucreaza.
O atentie deosebita trebuie acordata decuplarilor de RF cu perle/inele de ferita si balunuri de curent mai ales daca antena nu este una acordata. Se poate bloca PC ul, se strica modulatia.

Am avut/am internet de la Telekom si UPC. In general vitezele de download si upload sunt suficiente in cele mai defavorabile situatii (am avut si 0,8 MBps upload de la Telekom si a fost ok). In schimb intarzierea de transfer a pachetelor de date mai mare de 40 – 50 ms poate crea probleme, mai ales in cw. Nu stiu de ce, dar problemele apar de regula in timpul iernii si pana acum nu s-au gasit solutii.

Lucrul remote are avantaje evidente, dar nu este o solutie ieftina si nici nu este foarte usor de configurat. Verificarea stabilitatii sistemului este consumatoare de timp si nervi. Dar se poate, o spune un novice in materie de IT.
73, Nelu

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 363
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Operare TRCV remote - setup hardware, software, etc

Mesajde yo6rk » Joi Ian 31, 2019 3:30 pm

Ma bucur ca au mai aparut si alte opinii, va multumesc!
Topicul nu se doreste a fie interpretat ca un help pentru mine, ci pentru toata lumea care este interesata de subiect! Schimbam intre noi informatii, asa ajungem sa performam; e mai rapid pe cale directa, intre noi, decat pierzand multe ore in cautare pe internet!

Sintentizand pana in prezent, daca e sa alegem variante mai "low cost", constat ca e de preferat ca in locatia remote sa existe un PC desktop, e mai robust si mai "maleabil" in al configura hardware dupa cum dorim. Ca si configuratie minima, cred ca exista pe piata (chiar si SH), sisteme care sa acopere necesarul de resurse pentru orice configuratie aleasa dpdv software. In definitiv, acest pc va fi folosit numai pentru a lucra remote, nu mai "facem si altceva pe el" :)
Auxiliarele (switch antene, amplificator, rotor) tot din acest pc vor fi controlate.
Intradevar pentru toate e nevoie de back-up control, iar optiunea cu gsm controler (care nu mai are nici o legatura cu internetul) pare a fi cea mai buna solutie (daca si zona e acoperita de un operator).

Partea de client, de unde se opereaza, inteleg ca majoritatea (cei care folosesc combinatii PC-interfata-TRCV), tot printr-un laptop/desktop vor face trafic.

In situatia cand cineva opteaza pentru solutii fara pc (gen remoterig), mai stie cineva si alte optiuni in afara celor de la remoterig.com ? Dan (yo3irm), cat timp ai folosit setup-ul remoterig, ai avut ceva probleme (blocaje, anomalii, etc). Excluzand latenta internetului, cum era pe viu in trafic? Banuiesc ca intai ai facut local (lan intern) ceva probe.
Stiu ca daca as opta pentru o astfel de solutie, in cazul meu cu un trcv ce nu are panou detasabil, mi-ar fi suficient numai partea remote (server), iar de unde operez, numai pc/laptop. Nu am apucat sa citesc pe site-ul lor, dar... exista si o interfata de control din pc? Poti oferi mai multe detalii daca ai?

Cu multumiri tuturor pentru dezvoltarea acestui subiect, mai astaptam si pe altii in "hora".
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku


Înapoi la “Moduri si modalitati de lucru”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori