Pagina 4 din 5

Re: APRS in YO

Scris: Joi Oct 15, 2020 11:29 am
de yo2loj
Ca o mică observație:

Balizele locale pe portul radio pot folosi 'NOGATE' și/sau 'RFONLY' ca unul din hopuri, iar atunci nu vor fi transmise prin igate. Așa că daca publicați informații de interes local care nu trebuie să apară în rețeaua aprs-is, timiteți către una din aceste destinații.

Marius, YO2LOJ

Re: APRS in YO

Scris: Joi Oct 15, 2020 12:23 pm
de yo8ssh
yo2loj scrie:Ca o mică observație:

Balizele locale pe portul radio pot folosi 'NOGATE' și/sau 'RFONLY' ca unul din hopuri, iar atunci nu vor fi transmise prin igate. Așa că daca publicați informații de interes local care nu trebuie să apară în rețeaua aprs-is, timiteți către una din aceste destinații.

Marius, YO2LOJ


Nu este vorba de traficul prin I-GATE-ul ci de cel din RF.

YO8SSH

Re: APRS in YO

Scris: Joi Oct 15, 2020 1:50 pm
de YO8SDE
Un material bun pentru citit eu am gasit: aici
@Bogdan (YO3IXW) felicitari pentru digipeater, este nivel 1 raspunde la WIDE1-1 sau 2 raspunde la WIDE2-N?

@Sebi (YO8SSH) ce am scris acum 2 zile functioneaza:
[code][
2020-10-14 13:51:03 EEST: YO8ROY-13>APOTW1,YO8A-2*,YO8M-2*,qAR,YO8SDE-10:!4712.73N/02622.58E_225/000g000t062P001h48b10382V104OTW1

2020-10-14 13:38:13 EEST: YO8A-2>APDS01,YO6KNE-2,WIDE1,YO6OSC-2,WIDE2*,qAR,YO6ZO-10:=/6e#MU%jn#Q&6test - DigiPeater Toaca Peak
Ai scris:
WIDE1-1, WIDE2-1 - trama este repetata de un DIGI de nivel LEVEL1 dupa care de un DIGI de nivel LEVEL2

Nu e obligatoriu ca sa il ia intai un digipeater de nivel 1 cu wide1-1 si apoi cel de nivel de 2 Wide2-1. Poate fi auzit de ambele si atunci fiecare din cele 2 digipeatere repeta pachetul.
Solutia ce o vad eu e I-Gateuri la inaltime si bineinteles limitarea numarului de balize si scaderea lor, nu doar a frecventei lor. Inclusiv cele cu parametri/coeficientii pentru telemetrie, se pot trimite o singura data la mai multe (zeci/sute) de pachete cu valorile datelor de telemetrie sau doar la pornire. Acolo unde se poate configura.

Daca punem pe varfuri de munte cele de nivel 2 cu WIDE2-1 parerea mea e ca pachetele o sa mai calatoreasca inca un HOP minim, din WIDE1-1,WIDE2-1 devin WIDE1-1, WIDE2-0 cu decrementare si apoi o sa le ia digipeaterele de level 1 partea de WIDE1-1.

Re: APRS in YO

Scris: Joi Oct 15, 2020 2:09 pm
de yo8ssh
E foarte bine ca se aduna mai multe pareri. Poate reusim sa-i dam de capat.

YO8SSH

Re: APRS in YO

Scris: Joi Oct 15, 2020 2:21 pm
de yo5puv
@YO8SDE: subscriu la cele spuse de tine.
Asta e si explicatia la situatia data de mine ca exemplu (cea cu 3 hop-uri YO-IT). Statiile din Caras Severin trimit cu WIDE1-1, WIDE2-2 si atunci exista posibilitatea de 3 hop-uri: doua de la WIDE2 si unul de la WIDE1.
Ar fi frumos sa existe mai multe iGate-uri, dar eu nu vad sa se intample asta prea curand.
Pe zona Cluj - Alba principala problema este acoperirea proasta (Turda, Aiud, Teius, Alba, Blaj). Se poate rezolva cu un iGate in fiecare din aceste orase. Sau cu un digipeater in Mt. Trascau...

Re: APRS in YO

Scris: Vin Oct 16, 2020 1:40 pm
de yo2loj
yo8ssh scrie:Nu este vorba de traficul prin I-GATE-ul ci de cel din RF.
YO8SSH


Corect. Ideea e să nu se folosească paradigma wide pentru informații care sunt utile exclusiv local. Iar de ex. RFONLY e o destinație potrivită.

YO2LOJ

Re: APRS in YO

Scris: Vin Oct 16, 2020 2:10 pm
de yo8ssh
yo2loj scrie:
yo8ssh scrie:Nu este vorba de traficul prin I-GATE-ul ci de cel din RF.
YO8SSH


Corect. Ideea e să nu se folosească paradigma wide pentru informații care sunt utile exclusiv local. Iar de ex. RFONLY e o destinație potrivită.

YO2LOJ


RFONLY si NOGATE e acelasi lucru si se foloseste de un utilizator atunci cand nu vrea ca pachetele lui sa ajunga pe serverul APRS-IS. Problema traficului mare intre repetoare este generata de faptul ca balize si date telemetrice sunt transmise de aceste repetoare, aflate la cote dominante, cu WIDE1-1 / WIDE1-1,WIDE2-1 / WIDE2-2 si sunt repetate de alte digipeatere de NIVEL1 aflate si ele la cote dominante.
Ca si utilizator, daca reteaua este facuta (in cazul YO) pe doua nivele; WIDE1 si WIDE2, (WIDE1 in orase si WIDE2 pe varfuri de munte), prin path poti controla aria de raspandire a pachetului tau. Adica, sa treaca peste munti si sa acopere zone mari - WIDE1-1,WIDE2-1 sau sa ramana local in aria de acoperire a digipeaterelor de nivel 1 cu doar WIDE1-1.

Sunt putine cazuri cand un utilizator de APRS doreste sa ramana anonim si sa nu-i apara pozitia si pe internet si asta tine de el sa-si puna in PATH RFONLY. In schimb, traficul din renea priveste pe toti utilizatorii.

YO8SSH

Re: APRS in YO

Scris: Vin Oct 16, 2020 8:29 pm
de yo5puv
Exercitiu de imaginatie:
Sa presupunem ca toate digipeaterele ar fi de nivel 1, inclusiv cele de la altitudini mari.
Ar mai fi trafic intre digipeatere?

Eu zic ca nu, fiecare pachet ar fi repetat cel mult o data (un hop).

Re: APRS in YO

Scris: Sâm Oct 17, 2020 3:44 am
de yo2loj
Legat de rfonly/nogate, știu exact ce fac, și mai ales știu și faptul că nu toate implementările de igate onorează acest lucru, dar mai e un aspect pe care unii îl ignoră. Faptul ca unele igateuri re-emit trafic inutil venit din internet, dacă sursa se află în limita lor stabilită de filtrele de intrare dinspre aprs-is. Concret, apar duplicate tot felul de telemetrii și balize, re-emise de terțe noduri aflate în aceeași zonă, care se vor mai perinda o tură prin wide2-x, iar asta duce la încărcarea inutilă a părții radio.
De aceea insist cu folosirea acestora dacă nu e neapărat necesar ca acele informații să facă buline pe hartă.
De ex. un igate poate linistit să-și trimită poziția o dată la 30 de minute pe net (pentru hartă), însă baliza pe radio e util să fie către rfonly, sau dacă e nevoie, direcționată via un digi dar cu rfonly in cale.

Re: APRS in YO

Scris: Sâm Oct 17, 2020 4:07 am
de yo2loj
Ca să dau un exemplu concret cu o captura reala din trafic:

Cod: Selectaţi tot

<R0 YO2LOJ-11>APD225 v WIDE2-1 NOGATE UI^>
;YO2KQT   *111111z4545.70N/02115.03EyRadio Club QSO Banat Timisoara

<R0 YO2LOJ-11>APD225 v YO2LGP-2 WIDE2* NOGATE UI^>
;YO2KQT   *111111z4545.70N/02115.03EyRadio Club QSO Banat Timisoara

<R0 YO2KJG-3>APRS v YU0XFG-1 WIDE1 YO2BT-1* WIDE2-1 UI >
!4450.66N102158.86E# ?|/W1 Digi Valea Almajului

<R0 YO2KJG-3>APRS v YU0XFG-1 WIDE1 YO2KCB-1* WIDE2-1 UI >
!4450.66N102158.86E# ?|/W1 Digi Valea Almajului

<R0 YO2KJG-3>APRS v YU0XFG-1 WIDE1 YO2BT-1 YO2LGP-2 WIDE2* UI >
!4450.66N102158.86E# ?|/W1 Digi Valea Almajului

<R0 YO2KCB-1>APMI04 v WIDE2-2 UI >
}YO2KJG-3>APRS,TCPIP,YO2KCB-1*:!4450.66N102158.86E# ? | /W1 Digi Valea Almajului
 
<R0 YO2KCB-1>APMI04 v YO2BT-1* WIDE2-1 UI >
}YO2KJG-3>APRS,TCPIP,YO2KCB-1*:!4450.66N102158.86E# ? | /W1 Digi Valea Almajului
 
<R0 YO2KCB-1>APMI04 v YO2LGP-2* WIDE2-1 UI >
}YO2KJG-3>APRS,TCPIP,YO2KCB-1*:!4450.66N102158.86E# ? | /W1 Digi Valea Almajului


După cum se vede, primele 2 pachete nu ajung în net (NOGATE). Celălalte 3 însă, cu Valea Almajului, sunt preluate de igate-ul meu și reapar emise de igate-ul YO2KCB-1, și reciclate o tură de către YO2BT-1 și YO2LGP-2.

Marius, YO2LOJ