Frcvente repetoare

Trafic prin satelit, Echolink, repetoare, EME, meteor scatter, CW, SSB, AM, FM...
yo8cln
Mesaje: 829
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Frcvente repetoare

Mesajde yo8cln » Lun Sep 03, 2012 11:58 am

In urma cu vreo 15 ani am montat un repetor vocal pe canalul R 2 pe Vf. Retitis din muntii
Calimani YO8C qth-loc kn27od. Repetorul a functionat f. bine mai multi ani, avind o acoperire
deosebita. In urma cu ceva timp au aparut proble cu alimentarea cu energie, repetorul
functionind cu anumite pauze. In acest moment am montat si o eoliana de 400 W, pe linga
panoul solar de 120 W care era acolo.
Problema este ca, intre timp, repetorul de pe Heniu a fost mutat tot pe canalul R 2, iar in acest
moment cele doua repetoare se interfereaza pe mari arii de acoperire.Nu stiu care a fost rationamentul pentru care s-a scimbat Heniu pe R 2, mai ales ca YO8C nu a fost declarat
desfintat niciodata! Se pare ca este inca o dovada de "colaborare buna" intre radioamatorii
YO.
73! de yo8cln

yo8bge
Mesaje: 40
Membru din: Lun Noi 28, 2011 6:16 pm
Contact:

Re: Frcvente repetoare

Mesajde yo8bge » Joi Sep 19, 2013 7:17 pm

Inca un exemplu de colaborare !
In urma instalarii unui digipeater aprs in aceiasi locatie cu repetorul YO8N - RV48(RO), interferentele au dus la oprirea repetorului vocal.
Acum in Ceahlau sunt in schimb doua digipeatere aprs!
http://aprs.fi/info/YO8W-2
http://aprs.fi/info/YO8A-2

yo8ssh
Mesaje: 10
Membru din: Joi Mai 31, 2012 8:19 pm
Contact:

Re: Frcvente repetoare

Mesajde yo8ssh » Joi Sep 19, 2013 7:43 pm

Chiar ma intrebam care este logica celor doua digipeatere. Intradevar, YO8A este accesibil si din Suceava. Sa vedeti ce nebuneala o sa iasa in APRS daca nu va fi o coordonare intre administratorii APRS.

YO8RFS
Mesaje: 121
Membru din: Lun Iun 21, 2010 9:06 am
Contact:

Re: Frcvente repetoare

Mesajde YO8RFS » Joi Sep 19, 2013 9:20 pm

Eu ma intreb daca cel de pe Heniu are autorizatie.....Normal, cind se emite autorizarea se trece frecventa. Chiar asa de "surzi" au putut fi administratorii repetorului de pe Heniu incit sa nu auda
R2 de pe Calimani? Ma indoiesc !
Solutia e simpla. Cine nu are autorizatie pe frecventa R2 trebuie sa inchida. Ca de asta se cere autorizatie de la ANCOM. ...O simpla sesizare la ANCOM rezolva lejer treaba.
Pacat ca nu se poate rezolva omeneste..........
Ce mai, tipic romanesc !!

yo2ya
Mesaje: 127
Membru din: Vin Iul 22, 2011 10:34 pm
Contact:

Re: Frecvente repetoare

Mesajde yo2ya » Vin Sep 20, 2013 10:01 am

PL-tone la amindoua si partial s-a rezolvat problema.
73 si s-auzim numai de bine!

YO8SDE
Mesaje: 81
Membru din: Mie Aug 04, 2010 2:59 pm
Contact:

Re: Frcvente repetoare

Mesajde YO8SDE » Vin Sep 20, 2013 1:30 pm

Aceeasi problema am mai intalnit si pentru R0: YO9C si YO8N, dupa repornirea lui Charlie nu am avut ocazia sa retestez insa. Cam oriunde de pe creastele mai inalte ale Orientalilor(Rodnei, Calimani, Bistritei, Hasmas) emisiile spre YO3C, setat pe R0 si cu ton, deschideau si repetorul YO8N de pe Vf Toaca. Daca sus pe munte, unde nu este semnal la mobil de la nici un operator si pot aparea situatii de urgenta, nu se pot folosi repetoarele, atunci unde e nevoie!?

In legatura cu YO8N (R0), YO8W-2 si YO8A-2:
Locatiile si altitudinile antenelor celor 3 echipamente difera , de aceea daca dati zoom-in pe harta aprs.fi nu apar suprapuse.
Pentru YO8A-2, coordonatele, frecventa, putere , diagramele de radiatie ale antenei, au fost date la ANCOM intr-un proiect radio si astfel s-a acordat autorizatie.

Pentru ca zona varfului Toaca este plina de echipamente radio ( in VHF si in UHF), nici un digipeater nu este instalat pe varf(in zona in care este repetorul vocal R0), ci undeva mai jos ca altitudine, iar distanta intre antene este de zeci de metri. Cele 2 digipetere se completeaza ca si zone de acoperire, dupa cum hartile demonstreaza, YO8W-2 pentru zonele aflate la est, sud-est si sud ; iar YO8A-2 sud-vest, vest, nord-vest, nord, nord-est. Click si zoom-out :
http://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=9&v=heard&call=a%2FYO8A-2&timerange=3600&tail=3600
http://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=9&v=heard&call=a%2FYO8W-2&timerange=3600&tail=3600

YO8A-2 foloseste un soft ale carui setari fac si analiza pachetelor, dupa cum se observa din datele raportate de acest digi, doar 10% din pachetele receptionate si decodificate le digipiteaza. Ignora un pachet proaspat receptionat, daca acesta se afla in coada ultimelor 30 de pachete receptionate, astfel frecventa ramane libera si da sansa altor statii sa emita si sa fie auzite...(desi ultimele recomandari in aprs, prevad ca toate pachetele de pe radio sa fie lasate sa ajunga la i-gate, spre serverele aprs si abia aici sa fie filtrate...)

Standardul APRS este proiectat astfel incat digipeaterele sa lucreze impreuna. In astfel de aplicatii radio, nu se intra in emisie decat in momentul in care frecventa este libera (TNC-ul "asculta" frecventa). Nu e nevoie neaparat de colaborarea administratorilor APRS, desi ea exista, daca se respecta standardul. Altfel spus, regulile sint deja facute....trebuiesc doar respectate...

Ecartul intre frecventa de intrare la R0(145.000Mhz) si frecventa APRS, in regiunea IARU1(144.800MHz), este de 200kHz.

Intreb pe ceilalti radioamatori, cititori ai acestui forum, unde ar putea fi problema cand la 60m de antena de receptia a repetorului R0, acesta se deschide cu 5W, de catre tramele de pe frecventa 144.800MHz. E drept ca nu tot timpul, ci in mod aleator, iar in momentul instalarii lui YO8A-2 nu au fost probleme...
Cateva imagini acolo, facute cu alta ocazie, sunt de proasta calitate, recunosc: http://youtu.be/RC7tETL2t-M
In video prezentat, repetorul vocal R0 (Rx-145,000MHz), se deschide la apasarea pe PTT-ul sau la emisia unei trame APRS de catre o portabila Kenwood THD72 noua, fara modificari, setata pe 144.800MHz, Acelasi rezultat s-a obtinut si la teste facute cu statii Yaesu VX6, Motorola, Wouxun. Iar deschiderea repetorului incepe de la 144.750 MHz in sus.

yo3gdi
Mesaje: 26
Membru din: Lun Iul 19, 2010 10:09 pm
Contact:

Re: Frcvente repetoare

Mesajde yo3gdi » Vin Sep 20, 2013 11:04 pm

Nu vad problema, R0 din Bucegi a fost primul repetor din YO si functioneaza din 1990 cu ceva discontinuitati din acceasi locatie si pe aceleasi frecvente autorizat fiind si de IGC, ANC, ANCOM si probabil si de viitoarele entitati ce se vor ocupa de autorizarea frecventelor radio. Probabil ca la acest aspect ar fi trebuit sa se gandeasca mai intai echipa din YO8 cand a ales frecventele...Sau nu...Situatii ca cele descries apar foarte rar, in sectorul comercial canalele se aloca in teritoriu la distante folosibile, spectrul radio nu este o resursa nelimitata! Pentru o mai buna protectie R0 din Bucegi se deschide si emite cu ton de 100Hz , probabil ca o solutie similara ar trebui adoptata si la repetorul din YO8. De altfel, la acest moment , datorita perturbatiilor, vad oportuna dotarea tuturor repetoarelor YO cu asemenea facilitati. Alt avantaj ar fi ca receptorul poate fi lasat cu circuitul de squelch deschis, operarea repetorului fiind facuta de tonul continuu generat de statiile din teren . O asemenea solutie ar face ca receptia echipamentului de APRS sa poata fi folosita din aceeasi locatie cu repetorul (mai putin emisia de APRS) sau mai simplu-receptorul APRS ar putea fi alimentat cu semnal chiar din circuitul de receptie al repetorului folosind un divizor adecvat. Cu cca 4 ani in urma impreuna cu YO3GWM am testat un nod APRS la Charlie si a functionat, eventual se poate conditiona si emisia APRS de functionarea repetorului si atunci se poate emite tot din aceeasi locatie (tinand cont ca repetorul vocal are prioritate).

yo8cln
Mesaje: 829
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: Frcvente repetoare

Mesajde yo8cln » Sâm Sep 21, 2013 10:01 am

Nu este vorba nici de autorizare, nici de ANCOM, ci de "HAM SPIRIT". Repetoarele se fac si se monteaza cu mari eforturi, atit materiale cit si umane. Problema este ca cei care au dorinta sa faca aceste sacrificii sint extrem de putini ! Repetoare in YO sint foarte putine iar spectrul este incapator. Ar fi benefic, ca in loc de reprosuri si sfaturi sa primim solutii (gen: poti face rost de bani de la... contribui si eu cu ... ) cam asta reflecta ham spirit ! 73! de yo8cln

yo8ssh
Mesaje: 10
Membru din: Joi Mai 31, 2012 8:19 pm
Contact:

Re: Frcvente repetoare

Mesajde yo8ssh » Dum Sep 22, 2013 1:39 pm

Am urmarit astazi R0 si digipeaterul YO8A-2. Intradevar, in momentul in care digipeater-ul transmite o trama, repetorul vocal se deschide. Nu stiu daca se intampla asta tot timpul. Testele le-am facut azi, 22-09 intre orele 12- 13.30.
Am setat echipamentele APRS sa nu mai foloseasca WIDE1-1, evitand folosirea lui YO8A-2 (MASURA TEMPORARA).

yo8dar
Mesaje: 3
Membru din: Mar Feb 08, 2011 9:40 am
Contact:

Re: Frcvente repetoare

Mesajde yo8dar » Lun Sep 23, 2013 10:35 am

Discutiile acestea imi aduc aminte de ceva ce s-a intampat acum vreo trezeci de ani, cand aflandu-ma intro anumita locatie din YO, "radioamatorii" locali imi spuneau ca ii deranjez cand lucrez in banda si ar fi bine sa-mi pun la punt "sculele". Cel care imi spunea asta era ofiter la " " actuala sri.
Avea cunostinte temeinice in domeniul radiotehnicii!!!
Sa revenim in actualitate. Este loc pentru toti si pentru toate, chiar daca aproape fiecare ar vrea repetorul lui fie el vocal sau digi, chiar daca multe functioneaza sporadic.
Nu pot sa nu ajung la punerea la punct a"sculelor", ceea ce evident este necesar.
Deci dragi radioamatori din era digitala atentie la "scule". Se utilizeaza transceivere care produc un spectru de parca ar fi echipamente spread spectrum. De ce? Supramodulare, deviatie de frecventa incorect reglata,antene neadaptate, s.a.m.d. Ma bucura initiativa tinerilor in domeniul comunicatiilor digitale, dar nu se rezolva totul cu computerul. Colaborati si cu cei care au ceva
" ureche" si mai ales "meserie" in domeniul radiotehnicii. Rezultatele vor bucura pe toata lumea noastra a radioamatorilor :) :) :)


Înapoi la “Moduri si modalitati de lucru”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori