Multi Radioamatori renunta la statutul de Radioamator afiliat la FRR

Activitati de club, adunari generale, diplome, indicative speciale...
YO3JW
Mesaje: 551
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: Multi Radioamatori renunta la statutul de Radioamator afiliat la FRR

Mesajde YO3JW » Vin Iul 17, 2020 11:03 am

Cu scuze ca nu ma pot abtine!
Inainte de 1990 toti radioamatorii erau membri la radiocluburile judetene. Credeti ca azi acceasi radioamatori fac altceva.
La un moment dat obligativitatea de a fi membru la un club a disparut. La acel moment s-a creat impresia ca daca nu esti membru la un club esti mai liber.
Am mai scris ca orice radioamator este autorizat de ANCOM si TREBUIE sa respecte Regulamentul de radiocomunicatii pentru serviciul de amator din Romania.
Acum, daca acel radioamator doreste sa faca o activitate in cadrul unui club are de ales de a fi sau nu membru.
Daca nu este membru nicaieri este un simplu radioamator autorizat de ANCOM.
In cazul in care doreste sa faca o activitate intr-un club poate opta pentru orice forma de asociere, iar
daca considera ca el este reprezentat de una din cele cateva cate exista in YO. Are posibilitatea sa aleaga.
FRR este o forma de organizare a activitatilor in domeniul radioamatorismului unde se pune un accent deosebit pe latura sportiva. Dar aceasta nu exclude ca sa aiba si latura normala de hobby, doar nu sunt numai concursuri in fiecare zi.
Cine-l opreste pe X, Y sau Z sa isi faca antene cum vor muschi lui, sau sa construiasca statii de conceptie proprie sau nu. Sa faca trafic in fiecare zi, in ce banda doreste sau in orice mod de lucru.
In nici un caz nu latura sportiva a FRR-ului. Acum acestia pot fi membri si la cluburile afiliate la FRR.
Nu-i opreste nimeni. Depinde de ei daca vor sau nu. Ceea ce trebuie recunoscut este ca vorba "Omul sfinteste locul" se poate aplica perfect. Cati sefi de cluburi au astfel de calitati sa-si aproprie oameni, sa sa creeze conditii pentru noi veniti, indiferent daca sunt copii sau varstnici. Eu cred ca aici este "buba"!
Astfel, in urma cu numai cativa ani s-a "pedalat" intens pe acest lucru ca FRR este numai "sport" si saracii "hobby-sti" nu au loc de sportivii FRR-ului.
A, dar au si o legitimatie de sportiv!
Inainte avea-i o legitimatie si erai si sportiv si hobby-st! Acum ca ai legitimatie de sportiv nu pot fi si hobby-st! Ce incurcatura !!!!!!
Dar nu poti participa la Campionate daca nu ai legitimatie de sportiv. Vrei sa participi la Campionat legitimeaza-te la un club ca sportiv. Culmea, ar trebui sa ai si viza mdicala anuala Nu-i asa ca acest lucru complica si mai mult treburile..... Sunt ramuri ale activitatii de radioamatorism unde viza medicala este obligatorie. Ce te faci daca cineva o pateste.
Asa scrie la Lege!
Aceasta diversiune a fost bine alimentata de diverse cluburi care aveau interesul de a atrage o parte dintre radioamatorii autorizati catre ei.
Se pare ca ceea ce s-a reusit este ca o mare parte dintre radioamatorii YO sunt "de capul lor" si isi desfasoara activitatea independent de cluburi existente. Asa vor ei. Nu-i poate obliga nimeni. Sunt multi si asta ii fac interesanti pentru cei care vor dori sa-i atraga. Oare lor le pasa daca vor fi numai folositi in anumite interese care de fapt nu sunt ale lor!
Cu privire la IARU.
IARU este un organism international la care fiecare fiecare tara este reprezentata de o organizatie reprezentativa pentru tara respectiva.
Ca si FRR in Romania, IARU nu vine sa faca treaba in ograda noastra. Ea reprezinta o forma de elaborare a unor norme si reglementari cu privire la folosirea benzilor de frecvente si reprezinta comunitatea radioamatorilor in organismele internationale, in speta la ITU, unde, pana acum a reusit sa pastreze si sa extinda gama de frecvente folosite de radioamatori.
In loc de concluzie. Nu va lasati pacaliti de "fentele" unora care din pacate au reusit o ruptura intre radioamatorii din Romania! Fiecare din aceste cazuri au in spate un interes.
M-am lasat dus de val. Sper sa gresesc.....

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 891
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Multi Radioamatori renunta la statutul de Radioamator afiliat la FRR

Mesajde YO4BKM » Vin Iul 17, 2020 3:47 pm

Cu peste 50 de ani în urmă erau trei categorii de radioamatori autorizați:
- radioamatori constructori
- radioamatori receptori (SWL)
- radioamatori de emisie-recepție (HAM).
De prima categorie nu am beneficiat, nu aveam unde, până la 18 ani (1964) am trăit numai la țară unde abia din 1956 am avut curent electric. Și nu știu cine elibera autorizația de radioamator constructor care a dispărut prin anii '60. Am devenit SWL în 1969 ca YO4-3125/GL, în ultimul an de facultate, autorizația a fost eliberată de direcția județeană de poștă (probabil direcțiile regionale înainte de 1966) după ce mai întâi am primit aviz de la radioclubul județean unde, ca probă, am arătat că îmi construisem un receptor de trafic cu reacție, tip 0V2. Era obligatorie ca să participi la examenul de HAM.
Nu știu când a fost „omisă” categoria SWL la noi și cine a continuat să acorde indicative, deși există o ultimă actualizare a stațiilor SWL făcută de YO3GOD cu mai puțin de un an în urmă și pusă pe https://www.radioamator.ro/call-book/receptori/ unde apar județe „albe”, altele cu câțiva (1 la TM, 2 la BR), altele cu zeci (BU, BZ, PH).
Căutând prin arhiva de eQSL-uri din ultimul an am găsit ceva surprinzător, îl atașez. Este un QSL de SWL din Latvia iar titukarul are acestă calitate din ... 1959. Să aibe și indicativ de HAM dar să-i facă plăcere să se folosească și de SWL? Cu care a obținut un număr impresionant de trofee. Se vede că și-a schimbat indicativul de SWL de câteva ori, fie ca schimbare a domiciliului dar si după destrămarea fostei URSS. Asta înseamnă că, chiar dacă acum este sau nu HAM a continuat să-și actualizeze indicativul de SWL. Al meu mai stă doar într-un sertar, ca amintire.
Nu caut să stau departe de cluburile afiliate la FRR, în anii '90 cînd s-a trecut la noua organizare am fost unul din cei câțiva membri fondatori al actualului radioclub județean din Brăila. Dar nu îmi plac devierile pe lângă lege de când FRR a inventat „legitimația FRR”. Îmi amintesc perfect cum a început, prima dată s-a lansat de FRR ca o împlinire a unei marii dorințe a radioamatorilor de a se legitima la FRR, dar pe lângă legea 69/2000. Apoi au început nuanțările și înțelegerile greșite, de exemplu am continuat să particip mulți ani la campionatele naționale deoarece eram membru legitimat al unui club afiliat la FRR până ce această prevedere din Legea 69/2000 nu a mai contat la FRR. Bun, nu am mai participat la unele campionate deși eram membru cotizant al clubului brăilean, dar la altele, cum au fost cele RTTY, am avut voie să particip, am înțeles și de ce, era nevoie de participanți ca să fie omologat. Dar, de ce nu se plătește o singură cotizație de membru al unui club sportiv din care clubul să verse la FRR cota care-i este repartizată și de ce plătesc, pe chitanțe separate, cotozația de membru al clubului și cea de membru FRR? Iar acolo unde există duplicități sau bâjbâieli în explicații înseamnă că ceva este ori forțat ori că nu merge bine. Asta mă deranjează. Plus o mare inerție. Acum doi ani în urmă, când am vrut să arăt la club ce performanțe am obținut cu modurile digitale, veteranii din club (unul era venit în vizită din YO3) au trecut la atac, că ce fac eu nu este radioamatorism, susținut de tăcerea celorlalți, chiar și de cei care chiar folosesc cu succes modurile digitale, printre care și niște tineri.
În condițiile de azi nu sunt convins că aș aduce avantaje clubului deși îmi doresc. La un concurs internațional în RTTY de acum doi ani a trebuit să mă declar independent pentru că clubul meu nu fusese înscris într-o anumită bază de date iar președintele clubului, participant și el la acea competiție, s-a înscris ca membru la alt club existent în baza de date. Am încercat eu să introduc clubul brăilean in acea bază de date dar nu am reușit, nu aveam toate datele. Președintele a motivat că baza de date conține doar cluburi de valoare, dar am văzut și cluburi modeste din YO. Vorbe ... motive ...
Un banc vechi, afara din topic dar nu chiar de tot: De ce au dispărut dinozaurii? Păi, s-a dus dinozaurul la doamna dinozaur și a întrebat-o, „Da?”. „Nu!” a răspuns doamna. Și așa au dispărut dinozaurii.
72 de Tavi YO4BKM!
Fişiere ataşate
QSL SWL Latvia 14 MHz - OM.png
QSL SWL Latvia 14 MHz - OM.png (456.75 KiB) Vizualizat de 3044 ori
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO8RAA
Mesaje: 384
Membru din: Mie Sep 21, 2011 8:30 am
Contact:

Re: Multi Radioamatori ...

Mesajde YO8RAA » Vin Iul 17, 2020 10:11 pm

YO4BKM scrie:...
Nu știu când a fost „omisă” categoria SWL la noi și cine a continuat să acorde indicative...

Cutia Pandorei a fost deschisa prin :
Ordinului ministrului comunicaţiilor nr. 108/1992 pentru aprobarea Regulamentului de radiocomunicaţii pentru serviciul de amator din România, act ce nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României...
si apoi batut in cuie prin :
"Art. 7 – Utilizarea staţiilor de radioamator de recepţie este liberă; pentru utilizarea staţiilor de radioamator de emisie-recepţie se vor respecta prevederile prezentului Regulament."
din Decizia Nr.660 / 30.11.2005 a IGCTI.

73 Mircea YO8RAA

yo2lsp
Mesaje: 61
Membru din: Dum Iun 20, 2010 12:03 am
Contact:

Re: Multi Radioamatori renunta la statutul de Radioamator afiliat la FRR

Mesajde yo2lsp » Vin Iul 17, 2020 10:39 pm

Am si mancarici la taste .
Da suntem o mana de oameni, oameni orgoliosi si care se faulteaza reciproc.
Nu ma intereseaza virgula din statut, definirea sportivului etc. Ma intereseaza evolutia si dezvoltarea radioamatorismului in YO. Aici unde sportiv sau nu , FRR are o obligatie morala de a face ceva. Si nu face. Si nu e vizibil nimic si nu se vede nici un progress in ultimii 20 de ani. Doar regres..
Vorbim de de radioamtorism ca sport, dar nu avem nici macar 1 sportiv in YO care sa traiasca din rezultatele lui sportive (sportiv profesionist).
Nu vedem un plan cat de mic pentru dezvoltarea radioamatorsmului in YO, tot ce se face sunt realizari personale ale unor radioamatori mai indijiti . Nu vedem o gandeala cap-coada, un plan pe termen scurt mediu si lung si urmarirea lui.
Intotdeauna am considerat ca YO2KQT a reusit sa fie echidistant si am lucrat f bine cu FRR, SRR, cluburi din tara , indiferent de actiune, atat timp cat avea legatura cu radio. Am facut si contest, am participat si in echipa nationala - YR0HQ, am iesit la exercitii, am facut demostratii radio , simpozioane,repetoare etc. Asa cum multi dintre a-ti facut in judetele sau localitatile voastre.
FRR este primul care promoveaza ideea de sportiv/nesportiv, afiliat -neafiliat. Nu o fac cluburile din tara, centrul o face.
Si ce este si mai deranjant, e ca FRR-ului nu-i pasa. In afara de YO3JW care sustine anumite idei , din convinere personala, ca nu stiu sa reprezinte FRR -ul in vreun fel, FRR tace. Nu are nimic de spus, pe principiu cainii latra , caravana trece...
Din pct meu de vedere plecarea radioamatorismului de la SPORT ar fi cel mai sanatos si bun lucru pentru YO. Se vor pierde bani? DA! Dar incep sa cred ca exact acei bani sunt problema. Odata cu ei , vor disparea si cei care stau si fac din FRR ce doresc strict pentru ce "pica" fara interes in ceea ce insemana Hamradio in YO. STRICT SPORT, MEDALII, BANI. Si nu as avea o problema cu asta , cat timp as vedea un FRR deschis la dialog si care sa vrea sa faca ceva mai mult. Dar nu vad...nu aud... nu citesc.
Va fi un regres 1-2 ani, dar ce se va naste dupa, va fi ceva sanatos...parerea mea...

P.S M-a deranjat si faptul ca pe langa ca nu vor sa faca anumite chestii, nu lasa nici pe altii.

Avatar utilizator
yo9rij
Mesaje: 353
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: Multi Radioamatori renunta la statutul de Radioamator afiliat la FRR

Mesajde yo9rij » Vin Iul 17, 2020 11:23 pm

@YO3JW Pit,
M-a vad nevoit sa fac o mica precizare amicului Pit, in textul:
IARU este un organism international la care fiecare fiecare tara este reprezentata de o organizatie reprezentativa pentru tara respectiva.
Ca si FRR in Romania, IARU nu vine sa faca treaba in ograda noastra. Ea reprezinta o forma de elaborare a unor norme si reglementari cu privire la folosirea benzilor de frecvente si reprezinta comunitatea radioamatorilor in organismele internationale, in speta la ITU, unde, pana acum a reusit sa pastreze si sa extinda gama de frecvente folosite de radioamatori.

lasa sa se inteleaga ca IARU ar fi singurul organism in masura sa reprezinte radioamatorii la ITU. Nimic mai gresit!
Eu propun sa nu lasam radioamatorii in bezna si sa ii informam corect:
Din anul 2018, EURAO (https://www.eurao.org/ro) este membru cu drepturi depline (aceleasi pe care le are si IARU) la ITU si ca in prezent deciziile ale ITU privind acele game extinse de frecventa pe care le mentioneaza Pit, se iau consultand si boardul EURAO. EURAO este si membru consultant al UN in comisia ECOSOC, plus alte comisii de specialitate si urmeaza sa primeasca statutul de membru permanent in curand. Deci se poate trai bine si fara IARU @Co!
Ca si chestie de statistica, trebuie mentionat ca IARU impreuna cu EURAO, ca numar de membrii cotizanti, abia reprezinta putin peste jumatate dintre radioamatorii din lume in fata ITU si UN.
73! de YO9RIJ
Presedinte al EURAO

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 891
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Multi Radioamatori renunta la statutul de Radioamator afiliat la FRR

Mesajde YO4BKM » Sâm Iul 18, 2020 9:43 am

@YO8RAA,
TNX Mircea, nu știam astfel de detalii care chiar mă interesau, am fost și eu o vreme SWL și-mi lucrasem o ștampilă dintr-o radieră pe care o puneam pe QSL-uri tipizate distribuite prin club, o vreme mi le „personalizasem” reproducându-le pe hîrtie fotografică format „carte poștală” pe care le developam în baie. Și unul din copii mei a avut indicativ de SWL (YO7-6060/AG și log propriu) prin anii '70, dar nu a mai perseverat. La Pitești înființasem în anii '80 un radioclub la Casa Studenților -YO7KFV - unde au devenit radioamatori pe când erau studenți YO7DAA, YO7DAB, YO7EAA, mai activa ca student și un radioamator mai „vechi” YO7BAY, și-au ales ca lucrare de diplomă proiecte cu implicarea radioelectronicii precum generator de ultrasunete de 400 W, măsurător de vibrații la mașini și utilaje. Totuși, dacă utilizarea stațiilor de radioamatori de recepție este liberă, cine dă indicativele? La clubul brăilean, cu 2 SWL de cine știe când rămași în arhivă nu am avut de unde să aflu cum se procedează. La Buzău am văzut acum 7-8 ani o grupă destul de mare de tineri SWL, sub 14-15 ani, care participau in cadrul radioclubului la lecții de telegrafie conduse de YO9RIJ al cărui invitat am fost atunci.
Este păcat că s-a „scăpat din mână” tocmai domeniul care pregătește și asigură continuitatea.

@YO2LSP, ai atins toate „bubele” din radioamatorism. Într-un singur loc „părerea mea” diferă
yo2lsp scrie:Va fi un regres 1-2 ani, dar ce se va naste dupa, va fi ceva sanatos...parerea mea...
Eu sunt mai pesimist.
În ce privește sportivii radioamatori profesioniști sunt convins că ai răspunsul la întrebarea pe care ai pus-o dar arăt și eu aici părerea mea:
1. În legea 69/2000 se arată la art. 14 aliniatul 2 că
(2) Sportivul profesionist este cel care pentru practicarea sportului respectiv îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are licenţa de sportiv profesionist;
b) încheie cu o structură sportivă un contract individual de muncă sau un contract de activitate sportivă.

2. Acest lucru trebuie să fie preluat și în statutul FRR dar este cam greu, chiar imposibil. FRR ar trebui să găsească o cale de a licenția profesioniști (nu mai este treaba ANCOM) apoi să mai găsească o cale prin care să le acorde posibilitatea de a profesa pe bani. Federațiile sau cluburile care au profesioniști le plătesc indemnizațiile din surse atrase prin activitățile publice aducătoare de venituri precum bilete de intrare la competiții, vânzări de fanioane, insigne, simboluri sportive, publicitate, vânzarea dreptului de a difuza public competițiile etc, la care nu lipsesc donațiile făcute, în mare parte, din interes. În schimb la radioamatori sunt „profesioniști” radioamatorii angajați pe stat de plată în administrația structurilor sportive.
72 de Tavi YO4BKM!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 635
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Multi Radioamatori renunta la statutul de Radioamator afiliat la FRR

Mesajde yo3gh » Sâm Iul 18, 2020 8:44 pm

:) Nu trebuie sa ne certam , suntem liberi, daca nu ne intereseaza FRR nu intram in FRR , sau IARU sau orice alta organizatie , EURAO de ex daca nu intereseaza pe nimeni , papa Eurao ...Ramane insa ciudat regulamentul FRR, aici a pierdut definitiv :) , ca membru independent nu poti intra ...


Înapoi la “Cluburi si asociatii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori