indicative cu doua litere, doar cu aprobare de la FRR?

Activitati de club, adunari generale, diplome, indicative speciale...
yo9dl
Mesaje: 28
Membru din: Dum Noi 07, 2010 8:18 pm
Contact:

Re: indicative cu doua litere, doar cu aprobare de la FRR?

Mesajde yo9dl » Lun Iun 09, 2014 11:26 pm

Prieteni,
Ciprian, care poseda un "vanity call", spunea ca in Statele Unite este suficient sa ai clasa extra si sa achiti o suma modica pentru a obtine indicativul dorit.
In aceste conditii mi se pare de neinteles cerbicia cu care sustine introducerea unor filtre suplimentare in YO? Sa protejam ce?
Respectarea memoriei fostului titular pare a fi argumentul forte, invocat , nu de putine ori, cu nostalgie, nostalgie care poate fi inteleasa.
Chiar credeti ca activitatea merituoasa a unui vechi radioamator poate fi cinstita doar prin protejarea indicativului sau pe o anumita perioada de timp? Si care ar fi criteriile obiective pe baza carora putem stabili aceasta perioada?
Chiar credeti ca activitatea merituoasa a fost determinata de indicativ sau de trasaturile sale de personalitate?
Chiar credeti ca inghetarea alocarii indicativului va mentine/spori, in timp, prestigiul de care s-a bucurat respectivul radioamator in timpul vietii?

Nu ar fi mai benefic pentru radioamatorismul romanesc popularizarea istoriei sale, atata cata este?
De pilda, pentru inceput, printr-un protocol incheiat intre acest site si FRR, s-ar putea prelua toate materialele publicate in revista de-a lungul anilor referitoare la aceasta chestiune. YO3APG a scris mult pe aceasta tema si stiu ca era preocupat de tiparirea acestei istorii. Trebuie sa fie pe undeva si manuscrise nepublicate.
In acest fel mai tinerii nostri colegi ar putea afla cate ceva despre inaintasi pentru ca accesul la cartile scrise de unii dintre acestia poate fi dificil, ori nu mai prezinta interes din perspectiva tematicii abordate.
La rata de alocare a noilor indicative ar fi de mirare ca peste cativa ani cineva sa mai stie cate ceva despre YO3AC, YO3SF, YO3CV ca sa vorbim doar despre cativa dintre cei foarte cunoscuti.

Pentru mine, am mai spus-o, o combinatie de litere si cifre nu poate fi asimilata unui bun de patrimoniu si nu poate forma decat obiectul unei discutii sterile.
Nu pot ignora insa fondul care a generat aceasta disputa si anume necesitatea unei istorii scrise a radioamatorismului romanesc. Iar aceasta nu are nici o sansa sa apara intr-o forma tiparita, ci poate fi popularizata doar prin intermediul internetului.
Cine va incepe, cine o va face? Greu de spus, poate cei care se erijeaza in aparatorii vechilor indicative cu doua litere.
Salutari.
Nelu YO9DL

P.S.1 Referitor la topic,YO3RU a aratat cat de dificil poate fi acest demers in conditiile in care organismul reprezentativ al radioamatorilor romani este atat de contestat. Si asta nu este cea mai mare problema!
P.S.2 In acord cu 4X1AD cred ca energiile ar trebui canalizate spre temele actuale cu care se confrunta radioamatorismul YO.

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 895
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: indicative cu doua litere, doar cu aprobare de la FRR?

Mesajde n2yo » Mar Iun 10, 2014 12:01 am

Nelu,

Cinstirea personalitatii unui radioamator se poate face in diverse feluri, dar unul dintre cele mai apreciate intr-o comunitate de radioamatori este pastrarea indicativului, din motive pe care nu o sa le insir in acest raspuns. Alocarea indicativelor in YO este diferita fata de W, trebuie sa observati ca in YO se aloca sufixe, nu indicative, ceea ce face ca personalitatea in trafic a celui care foloseste un indicativ YO sa fie mai mare. In SUA poate exista N2YO, dar si W2YO, K3YO, WB9YO, AA0YO si asa mai departe, pe cand in YO nu poate exista decat YO9DL, nu si YO2DL, nici YR8DL. Cand cineva spune "m-am intalnit cu Delta-Lima" se refera in mod unic la dv.

Prin urmare "marea problema" ar fi existenta unei liste cu 30...50 de indicative de 2-3 litere care contine sufixe pe care FRR recomanda ANCOM sa nu le mai aloce. Este adevarat, probabil initial cateva dintre aceste indicative propuse vor fi contestabile, dar daca FRR ar intocmi lista intr-un mod documentat, indicand contributiile pe care fostul detinator al indicativului le-a avut la miscarea ham radio in YO, ar fi un castig si pentru istoria radioamatorismului romanesc, care ramane a fi scrisa, precum aratati.

Referitor la vanity calls in Statele Unite, procedura sugerata pentru ANCOM este similara, atat doar ca nu se plateste nimic (in YO), in schimb se asteapta trecerea fara abateri a unei perioade de timp de la prima autorizare. Chiar si acum exista aceasta prevedere, si este de doi ani. Deci nu stiu la ce "cebernicie" va referiti. Sa fie oare sugestia obtinerii certificatului de clasa I ca o conditie pentru un indicativ scurt?

73s de Ciprian N2YO

YO3ITI
Mesaje: 277
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: indicative cu doua litere, doar cu aprobare de la FRR?

Mesajde YO3ITI » Mar Iun 10, 2014 12:04 am

...
Ultima oară modificat Mie Iul 23, 2014 7:30 pm de către Anonymous, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
yo2msb
Mesaje: 172
Membru din: Mar Mar 08, 2011 12:08 am
Contact:

Re: indicative cu doua litere, doar cu aprobare de la FRR?

Mesajde yo2msb » Mar Iun 10, 2014 12:05 am

yo9dl scrie:Respectarea memoriei fostului titular pare a fi argumentul forte, invocat , nu de putine ori, cu nostalgie, nostalgie care poate fi inteleasa.
Chiar credeti ca activitatea merituoasa a unui vechi radioamator poate fi cinstita doar prin protejarea indicativului sau pe o anumita perioada de timp?

Corect! De ex. iata cum se poate rezolva elegant aceasta problema: un utilizator american al unui astfel de indicativ a inserat pe pagina sa de prezentare un elogiu la adresa fostului posesor, scris chiar de catre un prieten al raposatului: http://www.qrz.com/db/N4LA
A se derula pagina in jos pana unde scrie: "A Tribute to the Original N4LA".
Poate ca n-as fi stiut niciodata ca radioamator din YO cine a fost John Foster daca nu vorbeam in QSO cu actualul N4LA, Todd Brady, si ca urmare daca nu vizitam pagina lui de pe qrz.com.
Deci se poate. Simplu, elegant, cu respect. Fara orgolii stupide si fara isterii inutile.
crocodil de munte

YO3ITI
Mesaje: 277
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: indicative cu doua litere, doar cu aprobare de la FRR?

Mesajde YO3ITI » Mar Iun 10, 2014 12:31 am

...
Ultima oară modificat Mie Iul 23, 2014 7:30 pm de către Anonymous, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
yo9rij
Mesaje: 353
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: indicative cu doua litere, doar cu aprobare de la FRR?

Mesajde yo9rij » Mar Iun 10, 2014 6:52 am

Cred mai degraba, avand in vedere revoltatoarea propunere a FRR, ca o modificare a regulamentului ar fi benefica in sensul in care FRR, cat si alte organizatii, ar putea, prin regulament, sa ceara pentru anumite indicative, o derogare de reatribuire pe o perioada de mai multi ani, daca doresc protejarea unor valori. Derogarea trebuie sustinuta dupa niste criterii pe care acum le poate stabili si introduce capitol separat in regulament. Sa iei "o felie" din atributiile legiutorului ANCOM, in acest caz, mi se pare foarte mult si mi se pare o incalcare grava a libertatii fiecarui radioamator, afiliat sau neafiliat! Intradevar este de preferat sa detii controlul fara sa dai socoteala nimanui asa cum a fost invatata FRR pana acum, dar lucrurile sau schimbat si pare ca nu prea convine nimanui! In fond despre asta este vorba! Pierderea controlului si cautarea oricarui tertip de a obliga radioamatorii la inregimentare sub o unica comanda! Hi! O zi buna! 73! YO9RIJ

yo2loj
Mesaje: 334
Membru din: Dum Iul 30, 2017 7:06 pm
Contact:

Re: indicative cu doua litere, doar cu aprobare de la FRR?

Mesajde yo2loj » Mar Iun 10, 2014 7:11 pm

Nu cred ca protejarea catorva indicative este problema, ci acordarea FRR, conform propunerii lor, a puterii de a decide cine poate si cine nu poate beneficia de un indicativ de 2 litere, la libera discretie a FRR.
Nimeni nu se supara daca nu se poate acorda un YO3RF de exemplu, dar daca un indicativ este disponibil iar FRR zice nu pentru ca "asa vrea muschii lor", atunci avem o problema.

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 912
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: indicative cu doua litere, doar cu aprobare de la FRR?

Mesajde YO9CHO » Vin Iun 13, 2014 10:10 am

Mi-a atras atentia:

14. Invitam cluburile afiliate FRR, prin reprezentantii legali ai sectiilor de
radioamatorism, sa transmita propuneri concrete privind problematica abordarii la
ANCOM a indicativelor cu doua litere.
FRR primeste pe e-mail /frr@hamradio.ro/ sau in scris la adresa FRR, str.
N.Filipescu nr.53-55, sector 2, Bucuresti, propuneri in acest sens si din partea altor
radioamatori neafiliati, convinsi fiind ca numai prin UNITATE IN DIVERSITATE
se vor putea analiza si rezolva probleme de interes comun pentru radioamatorismul
din YO. Discutiile in acest sens cu ANCOM au demarat, pregatim sinteza tuturor
problemelor ridicate primite atat de la afiliati cat si de la neafiliati. La finalizarea
sintezei, vom transmite punctul de vedere al FRR spre informare.
Precizam ca FRR este singura structura nationala recunoscuta care raspunde juridic de
problema radioamatorismului din Romania
in fata Ministerului Tineretului si
Sportului, a IARU, a [b]Agentiei Nationale Anti-doping
, a IGSU si a altor organisme
statale nationale
[/b](!!!!!!!)


Citare din: http://radioamator.ro/info/comunicat-frr-13.06.2014.pdf

Interesant, mai ales la sfarsit.
Domnilor , care ati conceput acest mesaj, dumneavoastra l-ati recitit? Eu, cand l-am citit , m-am ...minunat.


Ceva cazuri de "sportivi" tragand din "joint-uri"? Deja? :lol: :lol: :lol: Si eu incurabil-ul care eram convins ca numai cafeaua anesteziaza.........eh, batranetea! Mea culpa......
73!

YO8RAA
Mesaje: 366
Membru din: Mie Sep 21, 2011 8:30 am
Contact:

Re: indicative cu doua litere, doar cu aprobare de la FRR?

Mesajde YO8RAA » Vin Iun 13, 2014 7:34 pm

Eii..se pare ca dupa atata caz pentru clonarea indicativelor cu doua litere, lumea s-a orientat spre clonarea celor cu trei litere.
DAR nu orisicare... musai ca prima litera sa fie K. :lol:
De asta ce mai ziceti? :o :lol: :o

yo3jx
Mesaje: 144
Membru din: Vin Sep 23, 2011 7:41 pm
Contact:

Re: indicative cu doua litere, doar cu aprobare de la FRR?

Mesajde yo3jx » Vin Iun 13, 2014 8:12 pm

!


Înapoi la “Cluburi si asociatii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori