DE CE CB-ul??

Activitati de club, adunari generale, diplome, indicative speciale...
yo4hgx
Mesaje: 260
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: DE CE CB-ul??

Mesajde yo4hgx » Mar Mar 08, 2011 4:32 pm

yo3hjv scrie:De ce???
Simplu:
Au gura mare si urechi mici!
Cu toate acestea, vorbesc din auzite!

[...]

Si ca un final "rotund", crocodilul nu este numai un animal cu gura mare si urechi mici, dar este si unul din cei doi urmasi ai dinozaurilor si are obiceiul sa atace oamenii. Totodata este un singuratic, fara sa se asocieze cu altii in haite! In rest, probabil ca face DX-uri, ca are cel mai performant sistem de antene si ca lucreaza cu cea mai mica putere pe care o livreaza un QRO bine facut. Cred insa ca si acestea din urma sunt mituri, ca si cel cu auzul prost (de fapt, doar urehea e mica, crocodilul aude foarte bine ceea ce vrea el).

Tehnic, termenul vine de pe la americani care faceau referire la statii care se aud mai departe decat pot ele auzi. Apoi a intrat in uzul CB si Ham ca termen alternativ de jargon pentru radioamatorii carora le place sa se auda vorbind.


Oooooops... o (alta) definitie a termenului de "crocodil", mult diferita de cea postata de YO4PX !!! Chiar daca interpretabile, cel putin exista argumente.

Pe mine unul cel putin, explicatia ca "denumirea de "crocodil" se pierde în istoria radioamatorismului. Termenul este tot atît de vechi ca şi cel de "HAM" (YO6EX)" nu m'a convins. Termenul "HAM" are 2 posibile explicatii care au fost in general acceptate ca plauzibile. Oricum, exista o poveste in spatele termenului de HAM.

Mi'e greu sa cred ca asocierea cu o reptila a fost facuta in sens apreciativ. In general "rechin", "hiena", "sarpe"... etc., simbolizeaza aspecte nu tocmai placute ale caracterelor umane.

Poate ca unora li se pare cel putin ciudata fixatia mea pentru lamurirea acestui aspect minor insa faptul ca "crocodilii" insisi nu stiu (sau cel putin asa pare pana acum) originea termenului de care unii sunt atat de mandri... pentru mine spune multe.

73 Marius (batracian)

YO5PJH
Mesaje: 7
Membru din: Sâm Iun 26, 2010 5:40 pm
Contact:

Re: DE CE CB-ul??

Mesajde YO5PJH » Mar Mar 08, 2011 5:12 pm

discutii despre "crocodili" se poarta si aici http://www.radioamator.eu/discutii-libe ... ;topicseen
YO5PJH

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1034
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: DE CE CB-ul??

Mesajde YO6EX » Mar Mar 08, 2011 6:58 pm

[size=150]@ YO4HGX

Te voi lămuri:
iată ce scrie într-o revistă 73 Magazine (USA) din 1973 referitor la termenul de "crocodil" cu care erau porecliţi unii radioamatori -

- Se ştie că crocodilul este un animal cu foarte multă răbdare. El stă complet acoperit sub apă, avînd deasupra doar ochii aţintiti asupra malului, în aşteptarea unei prăzi. Este în stare să aştepte astfel, ore în şir.

La fel şi radioamatorul zis crocodil avea multă răbdare să pîndească apariţia DX-urilor. Era printre primii care lucra un DX rar sau o nouă entitate. De aici s-a extrapolat şi la alte activităţi de trafic.

Azi nu mai pîndeşte nimeni, pentru-că se uită pe cluster.

Nici-odată termenul nu a fost folosit peiorativ.
Este doar elucubraţia unora.

73

yo4hgx
Mesaje: 260
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: DE CE CB-ul??

Mesajde yo4hgx » Mar Mar 08, 2011 8:52 pm

Aha, deci nu era vorba despre dimensiunile gurii si urechilor crocodilului sau ferocitate ci despre rabdarea sa!

Multumesc pentru lamurire.

yo2loj
Mesaje: 327
Membru din: Dum Iul 30, 2017 7:06 pm
Contact:

Re: DE CE CB-ul??

Mesajde yo2loj » Mie Mar 09, 2011 9:52 pm

De ce CB? La modul serios...

Pai in activitatile mai mult sau mai putin legate de alte hobbyuri, am cateva mici probleme:
- Regulamentul nu permite folosirea comunicatiilor de radioamatori decat pentru informatii de natura tehnica, si altele de mica importanta, care nu justifica apelarea la mijloace comerciale de comunicatii. In plus sunt interzise transmiterea mesajelor care provin de la sau sunt adresate unor terţi care nu sunt radioamatori.
- In anumite domenii de activitate e nevoie de radiocomunicatii, de ex. automobilism, trekking.
- Nu toti practicantii altor hobby-uri sunt radioamatori.
- Nu toti practicantii altor hobby-uri au pregatirea si capacitatea tehnica sa opereze echipamente rxtx sofisticate, darmite sa promoveze un examen de autorizare (nu cum ca ar fi inferiori in vre-un fel, doar nu au inclinatia spre domeniul asta).

In asemenea conditii exista 2 solutii: PMR 446 pentru aplicatii portabile, si CB 27 MHz pentru aplicatii mobile. Iar daca se doreste acoperire mai mare, CB-ul e unica optiune, PMR nepermitand antene cu castig (de fapt e obligatorie folosirea antenei originale) si nici mai mult de 500mW.
Si de aici CB-ul vine de la sine: Investitii relativ mici, existenta unor antene cu castig, operare facila si posibilitatea de a fi montat pe masina.
Iar dupa aceea vin si noi cunostiinte si traficul asociat acestora. Poate si SSB si DX prin triple-5, nu chiar legal dar tolerat in mai toata lumea.

In acest sens, nimeni nu cred ca poate tagadui utilitatea acestui serviciu, iar dezconsiderarea operatorilor CB este in acest caz cel putin o dovada de vedere limitata, daca nu de limitari mult mai deranjante, in special pentru cei din jur.

Sa aveti sporuri,
YO2LOJ, Marius, ex. 233/CFW003 si acum 24 prin CB-ul local.


Înapoi la “Cluburi si asociatii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori