Noul transceiver ANAN 8000DLE

Discutii tehnice, teoretice si practice, pe tema SDR
yo7lid
Mesaje: 18
Membru din: Sâm Ian 08, 2011 9:01 am
Contact:

Re: Noul transceiver ANAN 8000DLE

Mesajde yo7lid » Joi Dec 15, 2016 10:35 pm

YO9IRF: Intai am trimis mesajul si apoi l-am vazut pe al tau. Scuze pt (cam) dublarea comentariului.

YO9IRF
Mesaje: 328
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Noul transceiver ANAN 8000DLE

Mesajde YO9IRF » Joi Dec 15, 2016 11:05 pm

Nu face nimic, e bine ca batem campii amandoi cam in aceeasi directie :).

Razvan.

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Noul transceiver ANAN 8000DLE

Mesajde 4x1ad » Vin Dec 16, 2016 12:16 am

@YO7LID: presupun ca cifrele date pentru IP3 le-ai calculat din datele Sherwood Lab (Noise Floor+1.5xIMD DR), pentru ca sunt ceva mai apropiate decat valorile date de ARRL Lab care foloseste metode usor diferite decat NC1L. La fel, si zgomotul de faza al instrumentatiei de testare difera. Adevarul este ca pentru maxima claritate, datele ar trebui sintetizate intr-o tabela care sa contina valorile date in diverse benzi (20 &80m ARRL), diversele clauze de testare pozitii (incl. pozitiile preamplificatoarelor) si precizarea referintei la 3rd order DR (W &N) Sherwood respectiv RMDR Wide sau Narrow la ARRL. Astfel vom vedea si "best case" dar si "worst case". Asta presupunand ca in ziua de astazi mai intereseaza pe cineva valorile IP3 :) .
In ceea ce priveste "apetitul", multi il au dar pretul lui 6700 sperie marea majoritate a "pofticiosilor". ;) :shock:

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

yo7lid
Mesaje: 18
Membru din: Sâm Ian 08, 2011 9:01 am
Contact:

Re: Noul transceiver ANAN 8000DLE

Mesajde yo7lid » Vin Dec 16, 2016 12:55 pm

IP3 ca masura a neliniaritatii receptorului, neliniaritate rezultata din efectul cumulativ al neliniaritatii filtrelor, mixerelor si amplificatorelor, nu are relevanta in cazul SDR-urilor pentru ca, spre deosebire de receptoarele analogice, care folosesc in lant schimbari de frecventa, filtre, mixere, intr-un receptor cu conversie directa nu prea exista astfel de lucruri. De ex in transceiverele produse de ANAN, pe calea de receptie exista doar filtrele LPF si un singur amplificator (LTC6400-20) pe intrarea convertorului analog - digital.

4X1AD: … asa ca, nefiind relevant, nu mi-am batut capul cu calcule ci am luat pur si simplu cifrele din specificatiile tehnice :)

Mmmda, unele preturi sunt descurajante si din pacate, este greu evaluabila performanta fiecareia dintre multele oferte pentru ca spre deosebire de un echipament clasic, aici este vorba de matematica din spatele SDR-ului si, mai ales, de capacitatea fiecarui producator de a dezvolta continuu algoritmii matematici de filtrare si eliminare a semnalelor nedorite. Este o competitie intre matematicieni mai degraba decat intre electronisti. Exista insa si solutii la preturi rezonabile si performante uimitoare. Spun asta dupa ce am schimbat ANAN-ul meu pentru un IC-7300; regret maxim :(

yo7fb
Mesaje: 98
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 12:44 pm
Contact:

Re: Noul transceiver ANAN 8000DLE

Mesajde yo7fb » Vin Dec 16, 2016 3:00 pm

Va salut! Lucian acum ar fi interesanta o comparatie a celor doua,poate find noptile mai lungi se gaseste putin timp, as fi interesat direct de comparatie si cred ca nu sunt singurul.
Marius,yo7fb

yo7lid
Mesaje: 18
Membru din: Sâm Ian 08, 2011 9:01 am
Contact:

Re: Noul transceiver ANAN 8000DLE

Mesajde yo7lid » Vin Dec 16, 2016 4:29 pm

YO7FB: Nu o sa fac o astfel de comparatie pentru ca sunt prea multe elemente de natura subiectiva. De exemplu preferinta unora pentru butoane fizice poate fi mai importanta decat eficienta filtrelor noise reduction. Lucrul asta este corelat cu indemanarea / adaptibilitatea operatorului in raport cu operarea bazata pe mouse.

Dincolo de faptul ca indiscutabil, IC-7300 isi merita banii, ceea ce mi se pare mie ca s-a intamplat este ca ICOM a scos un produs nou, intr-o relativa graba, pentru a se alinia trend-ului general. Sentimentul meu este ca in cazul 7300 a fost presiune pe “time-to-market”. Sunt convins ca mult asteptatul 7610 se va apropia mai mult de o statie de concurs.

ANAN-ul nu vinde o statie radio ci “o platforma de dezvoltare”. Pentru a deveni o statie radio ii trebuie softul SDR. Performanta ANAN este de fapt performanta algoritmilor dezvoltati de Dr. Warren Pratt sau Joe Martin care sunt deja la o varsta inaintata si care e de asteptat sa se implice din ce in ce mai putin in dezvoltare. Ori, maretia SDR consta in faptul ca dai astazi banii pe platforma ANAN si cu fiecare versiune noua a softlui “statia” devine din ce in ce mai performanta. Ce se va intampla dupa ce se vor retrage cei doi? Va putea Simon Brown (sau altii) sa mentina ritmul dezvoltarii? Cand si cat vor investi marii producatori in partea de algoritmi?

Cand am spus ca regret ANAN-ul este pentru ca, la penultima versiune de soft, au introdus un noise reduction care se potrivea la fix pentru tipul de zgomot pe care il am in locatia mea. Click si in benzile de la 14 in sus, zgomotul cadea uneori si cu un impresionant 10dB. Asta nu inseamna ca respectivul filtru se potriveste si tipului de zgomot din locatia ta.

yo7fb
Mesaje: 98
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 12:44 pm
Contact:

Re: Noul transceiver ANAN 8000DLE

Mesajde yo7fb » Sâm Dec 17, 2016 1:39 am

Multumesc de observatii Lucian! Anan este o platforma de dezvoltare si poate speria ,intradevar in operarea si setup-ul echipamentului sdr intervin si abilitatile in IT directe ale operatorului ,totusi se pare ca aparitia receptoarelor sdr low cost deschide apetitul multora .
Stiu ca gusturile nu se discuta dar zimbeam cind citeam comentariu si comparatia analog vs digital ... si ma intreb cu ce trx clasic indiferent de nume, se pot inregistra 2mhz de banda ?
Anan vs Flex... si aici sunt multe discutii pro sau contra,eu unul prefer anan, in primul rind pretul (cam acri struguri-hi). Flex face mari eforturi in implementarea tehnologiei in DX si CONTEST,asocierea lor cu baetii de la 4O3A aduce multe inovatii in domeniu;http://www.flexradio.com/amateur-products/powergenius-xl/ lupta in cw se da acum cu milisecunde intirziere aparute ca urmare a procesari ,receptie diversificata,algoritmi de reducere a diferitelor tipuri de zgomot samd. Totul depinde de software si binenteles ,nici in trx nu face doi bani fara antena. In expeditia 3Y0Z daca totul decurge binisor (in general echipamentele IT in prezenta unui cimp Rf puternic fac lucruri "traznite")cred ca target-ul va fi atins.

HO HO HO ! SARBATORI FERICITE! and HAPPY NEW SDR!


Înapoi la “SDR - Software Defined Radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori