Transceivere SDR in DX-expeditia 3Y0Z din Bouvet Is.

Discutii tehnice, teoretice si practice, pe tema SDR
4x1ad
Mesaje: 432
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Transceivere SDR in DX-expeditia 3Y0Z din Bouvet Is.

Mesajde 4x1ad » Mie Dec 14, 2016 3:04 pm

Mult-asteptata DX-expeditie 3Y0Z in Bouvet Island a anuntat de curand ca va opera exclusiv cu 8 transceivere SDR avansate, model FlexRadio 6500 dotate cu console remote de tip Maestro.
Avand in vedere ca Bouvet Is. este a doua cea mai cautata entitate DXCC, vad un bun prilej ca tehnologia SDR avansata sa-si poata dovedi utilitatea si mai ales compatibilitatea in regim de lucru pe steroizi (vor fi pile-up-uri uriase si presiune enorma pentru a depasi 150K QSOs).
Operativitatea (considerata de unii operatori drept problematica) transceiverelor controlate prin PC/mouse/keyboard/remote console in concursuri internationale majore si in pile-up-uri gigantice, este unul din argumentele frecvente ale celor care nu vor sa se lasa convinsi de superioritatea tehnologiei SDR avansate in fata transceiverelor clasice analogice si hibride.
Din cate imi amintesc eu, este pentru prima oara cand o expeditie de prim rang precum 3Y0Z, va fi dotata cu transceivere SDR avansate. Si in concursurile majore gen CQ WW, extrem de putini competitori cu aspiratii la plutonul fruntas au semnalat utilizarea de transceivere SDR in acest regim de operare foarte alert.
Va fi interesant.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 892
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Transceivere SDR in DX-expeditia 3Y0Z din Bouvet Is.

Mesajde n2yo » Joi Dec 15, 2016 6:05 am

Regimul tipic de utilizare al unui transceiver in DXpeditii este dat de traficul efectuat pe o frecventa fixa, eventual cu ascultare mai sus sau mai jos cativa kHz. Din acest motiv cele mai multe dintre avantajele pe care le ofera un receptor SDR nu pot fi fructificate in asemenea ocazii. Este totusi un prilej foarte bun de marketing. FlexRadio Systems sponsorizeaza aceasta activitate dotand expeditia cu transceivere FLEX-6500 (8 bucati) si console Maestro.
http://www.bouvetdx.org/corporate-sponsors/

73s de Ciprian N2YO

yo7fb
Mesaje: 98
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 12:44 pm
Contact:

Re: Transceivere SDR in DX-expeditia 3Y0Z din Bouvet Is.

Mesajde yo7fb » Joi Dec 15, 2016 10:34 am

Mai nou si Mosul (Santa) foloseste sdr. Pt sezon :http://dxnews.com/santa-claus_of9x/.

4x1ad
Mesaje: 432
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Transceivere SDR in DX-expeditia 3Y0Z din Bouvet Is.

Mesajde 4x1ad » Joi Dec 15, 2016 2:18 pm

@N2YO: in harmalaia indescriptibila care domneste in jurul frecventei de lucru si mai ales a domeniului de split al unei DX-peditii de magnitudinea lui 3Y0Z, receptoarele sunt puse la grea incercare in fata sutelor de statii care-i cheama simultan concentrand zeci si poate sute de kW pe o portiune de doar cativa KHz. Domeniul dinamic in banda ingusta (2 & 5KHz), selectivitatea Front-End-ului, zgomotul de faza, versatilitatea, calitatea si panta filtrarii digitale, sistemul de Noise Reduction, AGC-ul digital super versatil (neglijat de multi hami) ... pot arata cu usurinta ce tehnologie este mai performanta. Sa nu uitam ca planuiesc sa instaleze 40 de antene bune (intre care 10 Yagi), care vor introduce semnale puternice in RX-uri cu toata departarea geografica a insulei. Pe scurt, un banc de probe serios.

Ergonomia interfetei man-to-machine insa, este o chestiune disputata si puternic subiectiva constituind un real calcai al lui Achile. Fiabilitatea nu are de a face specific cu tehnologia SDR ci se supune regulilor de design general din (radio)electronica. Mi-ar place insa sa citesc sinteza raportului comportarii si observatiile tehnice pe care s-au obligat sa-l puna (discret) la dispozitia sponsorilor dupa incheierea DX-peditiei. La fel, mi-ar place sa stiu ce anume se strica la SDR-ul vostru tot timpul.

In opinia mea, tehnologiile SDR de Top nu vor penetra mai repede daca marii operatori si marile echipe din concursurile majore, DX-expeditionarii de renume si DX-erii "grei" nu vor da tonul pe aceasta directie. In ceea ce priveste "entuziasmul" operatorilor in directia SDR-ului, este suficient sa te uiti la fotografiile lor si sa vezi in ce categorie de varsta se incadreaza inerent marea majoritate.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 892
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Transceivere SDR in DX-expeditia 3Y0Z din Bouvet Is.

Mesajde n2yo » Joi Dec 15, 2016 11:40 pm

La fel, mi-ar place sa stiu ce anume se strica la SDR-ul vostru tot timpul.


N-as putea sa spun ce se tot strica la Flex-ul de la NR4M de fiecare data, dar mereu apare ceva neasteptat si statia a buna de trimis la reparat dupa concurs. Se foloseste pe banda de 20 de metri, iar eu operez in general pe 40 de metri.
Eu nu sunt un "early adopter" in domeniul IT mai ales cand tehnologia noua are un pret exagerat de mare. Sunt insa ferm convins ca mai curand sau mai tarziu toate receptoarele noastre vor fi SDR pe dinauntru, si vor fi mai ieftine si mai performante decat cele clasice folosite acum. Sculele sunt deocamdata scumpe pentru ca trebuie sa se amortizeze costurile mari de R&D, dar o data ce tehnologia se maturizeaza preturile vor cobori vertiginos. FlexRadio Systems considera ca este lider pe acest segment si incearca sa se impuna promovand-si produsele in tot felul de ocazii, cum ar fi 3Y0Z si sa domine o piata in care constructorii consacrati de aparatura de radioamator nu au intrat inca. Temerea mea este ca o data ce echipamentele Flex ajung sa fie larg adoptate de comunitate, in scurt timp vor aparea scule cu performante similare construite in China, la preturi de 10 ori mai mici. Faptul ca transceiverele clasice HF nu au variante echivalente pe piata chinezeasca no-name se datoreaza complexitatii lor si dificulatilor de constructie. Aparatura SDR se poate clona cu mai multa usurinta dpdv hardware, iar daca soft-ul este si el usor de obtinut, este de anticipat ca o sa vedem transceivere HF Baofeng SDR in viitorul apropiat.

73s de Ciprian N2YO

4x1ad
Mesaje: 432
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Transceivere SDR in DX-expeditia 3Y0Z din Bouvet Is.

Mesajde 4x1ad » Vin Dec 16, 2016 1:45 am

@N2YO: Fara indoiala, FlexRadio este liderul dpdv al performantei RX. Nu se stie insa pentru cat timp. Apache Labs vine puternic din urma si se vinde incomparabil mai bine impreuna cu SUNSDR 2. Ambele costa 1/2 din pretul lui 6700 si din acest punct de vedere sunt mai atractive, cu tot compromisul facut. Eu am avut ocazia sa ma joc (prea putin, din pacate) cu un 6700 pus alaturi de un K3S si am ramas profund impresionat de receptie.
De chinezi nu ma mai mir de nimic. Eu am lucrat in China patru ani in anii '90 si de curand am avut ocazia sa ma intorc pentru niste audit-uri la parte din fabricile cu care lucrasem in Special Economic Zone & Hong Kong. Diferenta de calitate (vorbesc de echipamente telecom profesionale, nu de aparatura casnica si entertaiment) este enorma. Au avansat foarte mult in toate directiile, inclusiv in R&D (care chiar nu e punctul lor forte).
Am vazut si linearele lor de putere (domeniu tabu pana acum 2-3 ani). Acele Amptec de 2 si 4kW sunt cu nimic mai prejos decat OM-Power dupa care s-au "inspirat". Surprinzator, componentele lor de RF power arata surprinzator de bine. Poate nu chiar la nivelul unui 6700, dar nu m-ar surprinde sa aud de un Baofeng SDR de nivelul lui ANAN-100 (facut in India) sau SUNSDR 2 (proiectat in Rusia si fabricat in China). Dar tot asa e posibil ca noul IC-7610 sa strice regulile jocului oferind un SDR superior cu aspect umanizat, tocmai bun pentru dinozaurii greu de miscat. Sunt curios daca Yaesu si Kenwood vor face ceva sa recupereze din avansul ICOM.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1035
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Transceivere SDR in DX-expeditia 3Y0Z din Bouvet Is.

Mesajde YO6EX » Vin Dec 16, 2016 9:06 am

Expeditia va folosi echipemnte SDR nu pentru ca sunt superioare celorlalte, ci pentru-ca asta li s-a oferit. O expeditie costa foarte mult asa ca echipamentele primite de la o firma care isi face publicitate cu aceasta ocazie, salveaza multe zeci de mii de USD.

yo7lid
Mesaje: 18
Membru din: Sâm Ian 08, 2011 9:01 am
Contact:

Re: Transceivere SDR in DX-expeditia 3Y0Z din Bouvet Is.

Mesajde yo7lid » Vin Dec 16, 2016 3:22 pm

4x1ad scrie:In opinia mea, tehnologiile SDR de Top nu vor penetra mai repede daca marii operatori si marile echipe din concursurile majore, DX-expeditionarii de renume si DX-erii "grei" nu vor da tonul pe aceasta directie. In ceea ce priveste "entuziasmul" operatorilor in directia SDR-ului, este suficient sa te uiti la fotografiile lor si sa vezi in ce categorie de varsta se incadreaza inerent marea majoritate.

In lucru asta isi va baga coada si marketing-ul marilor producatori ;)

Pe de alta parte, contrar a ce ma ducea pe mine gandul legat de varsta dezvoltatorilor SDR, Joe Martin (K5SO) dezvoltator al firmware-ului pentru placa de baza Angelia din ANAN este pensionar din anul 2005 iar Dr. Warren Pratt (NR0V) dezvoltatorul softului PowerSDR mRX, este pensionar din 2006. Nici Simon Brown (G4ELI) cunoscut mai ales pentru Ham Radio Deluxe, si care dezvolta acum o noua versiune Console SDR nu mai e chiar un tinerel – 59 ani.


Înapoi la “SDR - Software Defined Radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori