SDR Front End Protection?

Discutii tehnice, teoretice si practice, pe tema SDR
Avatar utilizator
yo8rhm
Mesaje: 337
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:46 pm
Contact:

SDR Front End Protection?

Mesajde yo8rhm » Sâm Dec 02, 2017 2:12 pm

Incitat de posibilitatea de utilizare unui SDR la receptie pe timpul concursurilor, cand ai posibilitatea de a monitoriza un spectru larg din banda, si de cele spuse de YO3FFF in legatura cu acest subiect in topicul "Campionatul National UUS 2017" , mi-am propus ca in sezonul viitor de concursuri VHF/UHF sa folosesc acest sistem pentru a-mi usura viata din /P. :roll:

Setup-ul ar fi un tcvr, un receptor sdr (SDRplay RSP2 de pilda :D ) si nelipsita antena, bineinteles :lol: .

Solutiile tehnice ar fi urmatoarele:
1. Antene separate pentru tcvr si sdr, cu avantajul eliminarii influentei tcvr-ului supra sdr-ului si invers in ceea ce priveste sensibilitatea sau pierderi. Dezavantaj, asigurarea ca nu exista cuplaje intre antene si necesitatea de protectie a sdr-ului. In plus (pentru antenele directive asa cum sunt in VHF) necesitatea sincronizarii orientenelor ca orientare;
2. Folosirea aceleiasi antene cu un switch, avand avantajul receptionarii aceluiasi semnal de catre tcvr si sdr dar fiind imperios necesar protectia sdr-ului;
3. Folosirea frecventei intermediare de la tcvr pentru sdr, eliminand necesitatea asigurarii protectiei acestuia din urma dar avand largimea de banda conditionata de cea a tcvr-ului pe IF.

As fi fost tentat sa folosesc a doua metoda, fiind simpla si fara batai de cap in privinta protejarii sdr-ului, dar odata cu ea naruiesc tot avantajul vizualizarii unui spectru larg care este tocmai scopul folosirii sdr-ului. Cred ca-mi ramane metoda a doua, astfel ajungand la titlul topicului. M-am gandit la solutia utilizarii unui releu coaxial (cu o izolatie foarte buna) inainte de tcvr si care la Tx sa decupleze intrarea de la sdr (eventual sa o pun si la masa). O izolatie de 65-70 dB fiind numai buna pentru a limita semnalul (de la un amplificator de 1000W) la intrarea sdr-ului sub 0dB cat permite acesta, fara sa fie distrus.
Sunt curios ce solutii tehnice folositi cei care ati adoptat un asemenea setup.

yo8rhm
Mugurel
Si Nordul ofera puncte, doar orienteaza antena...
http://www.yo8rhm.com
http://www.yr8e.com
http://www.uus.ro

yo7fws
Mesaje: 136
Membru din: Lun Mai 14, 2012 9:49 am
Contact:

Re: SDR Front End Protection?

Mesajde yo7fws » Sâm Dec 02, 2017 5:31 pm

Salut Mugurel
Am folosit anul acesta si cu siguranta voi folosi si anul viitor ansamblul SDR + Transceiver + Calculator. Pentru cine nu cunoaste: nu stiti cit pierdeti daca nu folositi asa ceva. Am folosit pentru intiia oara SDR-ul, un stick RTL2832U, conectat extern la frecventa intermediara a transceiverului, un FT897D, doar pentru teste. Primele rezultate au aparut imediat, in anul 2016. Receptia balizei OD5KU/B, Elie Kadi Lebanon, si legatura cu SV9CVY, Insula Creta, au fost primele mele legaturi in banda de 2m, care fara SDR, nu ar fi fost posibile. Explicatia este simpla, SV9CVY chema pe o alta frecventa decit cea pe care o ascultam eu, respectiv 144.300 MHz. Atunci cind pe ecaran mi-a aparut emisiunea lui, in cel mai scurt timp am schimbat manual frecventa si am reusit legatura. Bucuros de aceste rezultate am trecut la implementarea acestui sistem in componenta transceiverului meu. Am creat o interfata simpla prin care am conectat SDR-ul la frecventa intermediara, incercind cit mai mult sa micsorez influenta acestuia asupra nivelelor de semnal. Software-ul folosit a fost HDSDR si in momentul de fata cred ca este singurul care se apropie de ceeace am nevoie eu in UUS. L-am setat pe frecventa intermediara a transceiverului meu si pentru banda de 2m si concursuri, am setat in Frequency Manager mai multe frecvente fixe, astfel: 144.150, 144.250, 144.350 si totodata din Zoom am afisat pe ecran un segment de cca 100 KHz. Frecventele din manager sint centrele a trei segmente, 100..200, 200..300, etc. Pozitionind managerul pe ecran in dreapta jos, cu un simplu click pe acesta puteam trece rapid de la un segment la altul.
Pentru schimbarea automata a frecventei de lucru din transceiver cu un click pe ecran, am folosit setarile din HDSDR pentru CAT. In microfonul transceiverului am conectat un adaptor Bluetooth To Serial si astfel am rezolvat si aceasta problema. In acest moment cind pornesc programul pot vizualiza orice segment de banda setat in manager si cu un click pe ecranul waterfall schimb frecventa de lucru din transceiver, in cel mai scurt timp.
Impresiile sint bune. Acest ansamblu mi-a adus foarte multe legaturi radio in E Sporadic, am lucrat cu usurinta foarte multe statii care le vedeam pe waterfall, am folosit la minim butonul de acord al statiei.
Ce nu-mi place la sistemul meu:
- interfata SDR - Transceiver nu este corecta. SDR-ul este surd. Aud, dar nu vad. Se pierd legaturi datorita acestui dezavantaj. Singurul 'avantaj' al acestui dezavantaj, este ca tot ce auzi, lucrezi 100%, Hi!
- Softul nu este in regula 'construit'. Un soft adevarat iti arata doar segmentul dorit, fara prea multe briz-briz-uri. Folosirea Omnirig prezinta iar un mare dezavantaj. In momentul de fata am pus la punct un soft in care am implementat o interfata simpla si conectarea cu transceiverul este directa, fara Omnirig. Functioneaza!
Concluzia mea este: SDR + Transceiver + Calculator este viitorul !

73,
Costi YO7FWS
Fişiere ataşate
HDSDR.jpg

yo8rzz
Mesaje: 83
Membru din: Joi Iul 31, 2014 3:31 pm
Contact:

Re: SDR Front End Protection?

Mesajde yo8rzz » Sâm Dec 02, 2017 7:05 pm

Solutia mea: placa USB de expansiune GPIO si un switch SPDT de la Minicircuits. Folosesc acest setup la transceiverul SDR.

yo7sr
Mesaje: 47
Membru din: Mar Sep 28, 2010 8:02 am
Contact:

Re: SDR Front End Protection?

Mesajde yo7sr » Sâm Dec 02, 2017 9:44 pm

Te salut Mugurel!

Ceea ce ai tu nevoie se gaseste la WIMO si se numeste TRSWITCH: Automatic Transmit/Receive Switch up to 160MHz.

Aici este si link-ul:

http://wimo.de/transmit-receive-switch_e.html

73, Stefan YO7SR

yo7fb
Mesaje: 98
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 12:44 pm
Contact:

Re: SDR Front End Protection?

Mesajde yo7fb » Sâm Dec 02, 2017 10:55 pm

Mugurel te salut!
Pt mine postarea ta cistiga titlul de postarea anului.
Babeste incepind: trx ideal ar trebui sa aiba in- out rx antena,atunci poti folosi doar un spliter,cum ft 857 respectiv 897 nu au asa ceva poti extrage semnal din fr intermediara sau poti comercial comanda:http://huprf.com/huprf/pat-board/. ca soluții pt un rtl sdr(teoretic it trebuie doar pt hf rx) pt uhf rtl sdr nu ai nevoie de "if out" si doar de http://www.qrpkits.com/ezseries.html#eztrsw, http://www.4sqrp.com/MagicBox.php
https://www.dxengineering.com/search/pr ... =Ascending.
Ca software in principal pt sincronizarea cu omnirig HDSDR. Virtual port com si virtual audio. Hardware nu incepe cu Sdrplayer incearca un rtl sdr v3,
.https://www.rtl-sdr.com/buy-rtl-sdr-dvb-t-dongles/, cu el poti simti gustul, experimentează si eventual treci mai sus( sunt hami care lucreaza EME cu el), conteaza mult si Pc care face restul de job(ca resurse recomand iar HDSDR). Pt partea de setup poti apela oricind la mine aici sau PM. Ca recovery dupa tx o sa ai un delay dar cu agc off se scurteaza si in principal conteaza a treia dimensiune(waterfall-ul) nu exclude faptul ca poti si remote rx cu multiple user.https://www.rtl-sdr.com/tag/server/
FA PASUL.!

YO2VG
Mesaje: 44
Membru din: Vin Iul 28, 2017 11:53 pm
Contact:

Re: SDR Front End Protection?

Mesajde YO2VG » Lun Dec 04, 2017 11:21 pm

Salutare Mugurel
Folosirea SDR-ului în (aproape) orice condiții e mai mult decât benefică. Capacitățile lui erau de neconceput, doar de visat acum câțiva ani. Spun aproape orice condiții, pentru că și SDR-ul are limitările sale. Dacă te gândești să îl folosești în concursurile de anvergură din unde scurte, e mai bine să te lași de la început de idee. Îl poți folosi oriunde altundeva ai nevoie de vizualizarea întregului spectru radio unde vrei să emiți. De ce spun să renunți la idee????.....pentru că orice SDR, dacă intenționezi să asculți EXCLUSIV pe el, nu te va ajuta să fii operativ în concurs. Eu așa am ratat participarea de anul ăsta în ARRL-ul de 160m. Spun aceasta, pentru că orice SDR are un delay, chiar dacă ar fi făcut (SDR-ul) la marile firme care nu se încurcă cu jucării gen stick-uri (nu intenționez să ofensez pe nimeni care folosesc astfel de SDR-uri). Al meu are un delay de până la 250mSec într-o rețea IP internă perfect făcută. E bine să ști de la început că semnalul pe care îl auzi cu urechea ta în TCVR vine mai repede cu acest delay de care povesteam anterior, oricare ar fi SDR-ul folosit. Și să nu crezi că SDR-ul este surd.....la al meu (CloudIQ de la RFSpace) pot vedea semnale pe care nu le pot desluși cu urechea......crede-mă e de folos desăvârșit ,,vederea” unui semnal pe care alții nu îl pot desluși că e acolo. Te ajută să fi primul la DX, până nu se trezesc rechinii și ,,polițaii” (din păcate și în 160m e plin de ei). Aici e mult de povestit....mai ales în alegerea perfectă a rețelei de calculator unde vrei să cuplezi SDR-ul. Dacă vrei să faci remote cu el, e și mai complicat în vederea delay-ului. Iar comutarea front -end a SDR-ului, respectiv păzirea lui de tensiunile periculoase trebuie făcută desăvârșit, altfel o să te bucuri doar de o sculă arsă la prima scăpare de radiofrecvență în el. Personal prefer să nu emit din locul unde am SDR-ul. Știu, e un moft ai zice......dar prefer să mă bucur de o recepție perfectă făcută cu 6 antene beverage de 300m (acolo unde orice fir radiant, gen vertical filar sau ancorat ,, reradiază” zgomotul în antenele bevarage), toate adunate într-un loc unde e pus SDR-ul care îmi dă ,,peste internet” recepția. Despre sistemul de comutație al antenelor și redistribuirea semnalelor la alte SDR-uri, vorbim altădată. E un site sârbesc care vinde ceva desăvârșit în ceea ce vrei tu....dar exact acum situl lor e căzut. Adresa lui e următoarea: http://www.antennas-amplifiers.com/ ...... cauți și o să vezi lucruri uimitoare acolo.......sper să ,,ridice” din nou băieții situl. Chestia de la wimo e groaznic de scumpă și cred că se poate face ceva bun, mult mai ieftin cu ceea ce știm noi să producem. Poți apela pt. orice nelămurire oricând....
Sănătate și DX-uri!
Vali, YO2LC

YO8RNI
Mesaje: 145
Membru din: Sâm Noi 06, 2010 7:23 am
Contact:

Re: SDR Front End Protection?

Mesajde YO8RNI » Mar Dec 05, 2017 6:19 am

Cand ai avut sdr pe HF, nu prea te-a interesat, acu pe VHF ai devenit brusc interesat :lol: :lol:
Da' vezi ca discutia a ajuns la 160m fara sa vrei? :lol:
Mugurel, noi am folosit sisteme de genul asta in 160m de cativa ani, cu ce ar diferi ele in VHF? Poate conectica/relee coaxiale/cabluri potrivite, pentru pierderi cat mai mici, dar altfel...Sunt convins ca putem gasi o solutie uitandu-ne pe la noi prin ograda ;) Avem timp in we in ARRL sa vb, ca activitate nu stiu cat o sa avem :P

YO8SAO
Mesaje: 16
Membru din: Mar Mai 31, 2016 1:54 pm
Contact:

Re: SDR Front End Protection?

Mesajde YO8SAO » Mar Dec 05, 2017 8:36 pm

Salut Mugurel! La cele trei solutii tehnice pe care le-ai enuntat eu as mai adauga una, poate o idee mai invaziva, dar cu certe avantaje. Poti cupla intrarea receptorului SDR imediat dupa preamplificatorul de receptie din transceiver, inainte de primul mixer, probabil va fi nevoie de un etaj buffer, dar poti incerca pentru inceput un cuplaj slab capacitiv, impedanta de intrare in mixer fiind joasa, nu cred ca va afecta receptia transceiverului. M-am uitat pe schema de la FT-847 cu care stiu ca lucrezi si cred ca ar fi pacat sa nu profiti de acel preamplificator si mai ales de cele doua filtre trece banda cu cate 2 celule. Receptia pe SDR va fi astfel mai linistita si vei putea vizualiza orice latime de banda doresti fara sa fii limitat de banda de trecere a primului filtru de frecventa intermediara. Pentru protectia la trecerea pe emisie, cred ca e suficienta o dioda pin sau un releu reed care sa puna la masa intrarea sdr-ului. Conexiuni scurte bineinteles + ecranare, ferite pe cablu coaxial. :)


Înapoi la “SDR - Software Defined Radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori