Statiile S.D.R. in declin?

Discutii tehnice, teoretice si practice, pe tema SDR
YO2EA
Mesaje: 366
Membru din: Dum Mai 13, 2012 5:50 pm
Contact:

Re: Statiile S.D.R. in declin?

Mesajde YO2EA » Lun Ian 15, 2018 10:58 pm

Salut Cezar,

Banuiesc ca nu te-ai uitat la link-ul pe care l-am postat mai sus in care este testat un IC-7400 vs SunSDR2 Pro:
https://www.youtube.com/watch?v=mwNDp4hfKRY
Pe un site german un posesor de SunSDR2 Pro reclama exact aceiasi problema, o sa caut linkul si-l postez aici. Mai exista si testele lui Leif SM5BSZ, o somitate in domeniul SDR:
https://www.youtube.com/watch?v=PwbEPFJ5fqw
The SunSDR2 Pro is mis-using the LTC2209 badly. The sampling clock or possibly noise on the ADC reference (or both) place the noise floor about 40 dB above the theoretical limit. That is with a strong signal present as you can see in the video. 40 dB - 10000 times in power is horrible. On 144 MHz one might expect 2 to 8 dB of this phenomenon which is equivalent to reciprocal mixing. It seems to me that Expert Electronics does not have anyone with some knowledge about ADCs. They claim that performance is limited by the LTC2209 which is utterly false. The Perseus which uses an older LTC chip of the same series with 14 bit only and half the sampling rate has much better performance - and it has been available for more than 10 years.
- SM5BSZ

Alt test:
https://www.youtube.com/watch?v=3UsIpIbjeWg

Mentionez ca ma intereseaza parametrii strict pentru banda de 144MHz.

73!

PS Nu sunt, nu am fost si nu voi fi niciodata posesor de IC-7400 :)
Antena te face OM!
ex YO2LZA

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 484
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Statiile S.D.R. in declin?

Mesajde yo3fhm » Lun Ian 15, 2018 11:11 pm

YO2LZA scrie:Salut Cezar,
Banuiesc ca nu te-ai uitat la link-ul pe care l-am postat mai sus in care este testat un IC-7400 vs SunSDR2 Pro [...]

Salut!
Recunosc ca nu, nu am avut cand sa vizionez clipul. Si de aceea n-am facut legatura.
Dar "e pe teava" si vizionarea, pentru un moment in care sa pot sta in tihna si sa privesc cu atentie.

Tks si toate bune,
Cezar
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM
Imagine
Grup YO3KXL /RoLink
Status retea RoLink

yo8rzz
Mesaje: 71
Membru din: Joi Iul 31, 2014 3:31 pm
Contact:

Re: Statiile S.D.R. in declin?

Mesajde yo8rzz » Lun Ian 15, 2018 11:25 pm

YO9IRF scrie:Adrian (YO8RZZ), desi e putin subiectiva problema, aici sunt de partea celuilalt Adrian (YO3HJV). Cu toate ca are functionalitate extrem de restransa pentru un SDR, Baofeng UV-5R si multe din aceeasi clasa sunt construite in jurul lui RDA1846, care e in esenta un SDR-on-a-chip. Prin Software Defined Radio eu inteleg un echipament la care majoritatea blocurilor functionale exista in software si nu in hardware.


Salut Razvan,
Desi ca arhitectura este similar cu un SDR, acel nucleu DSP nu poate fi programat sa faca altceva decat FM. Definitia mea pentru "hardware defined radio". Daca ar fi intr-adevar modular, ar putea fi conectat ADC-ul direct la un microprocesor capabil sa ruleze orice rutina DSP, asa cum este cazul cu RTL2832U care si el are procesarea DVB "baked" in hardware. Din pacate insa, acel microprocesor ar avea un consum mult prea mare de energie pentru acest tip de radio.

73,
Adi

YO9IRF
Mesaje: 330
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Statiile S.D.R. in declin?

Mesajde YO9IRF » Lun Ian 15, 2018 11:55 pm

Da, iti inteleg punctul de vedere perfect, de asta ziceam ca e subiectiva probema, in functie de ce intelegi prin SDR - motiv pentru care am adaugat si definitia mea. Cu cat conversia in digital e mai devreme in lantul de receptie, cu atat il vad mai aproape de SDR. Faptul ca procesarea in software se face cu o arthitectura mai flexibila (de ex. FPGA) sau cu una mai specializata (gen ASIC) e mai putin relevant, factorul definitoriu e ca e tot in software. Ma rog, nu cred ca e un subiect prea important si nu tin la punctul meu de vedere asa de mult :).

Referitor la SunSDR2 Pro, am avut si eu un mare semn de intrebare cand am vazut cifrele din testul QST, -65dBc 2kHz RMDR e absolut tragic pentru ce specificatii are si primul gand a fost ca au dat de gard rau de tot cu implementarea. Se pare ca se confirma, nu le-a iesit deloc rusilor. Cred ca e si singurul SDR comercial cu LTC2209 ... restul au mers pe varianta "tried and tested" LTC2208.

Seara buna,
Razvan.

yo7fb
Mesaje: 98
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 12:44 pm
Contact:

Re: Statiile S.D.R. in declin?

Mesajde yo7fb » Mar Ian 16, 2018 12:07 am

@Yo2lza
Stiam de problema in vhf a celor de la expert( sun sdr) :https://groups.yahoo.com/neo/groups/sunsdr2/conversations/topics/423.
Ei stiu!! ;) ,sper sa fie rezolvate.
Eu unul nu ma omor cu vhf-ul dar in testele lui Leif(sm5bsz) nu am mai vazut ceva nou despre sunsdr exceptând rx colibri
Spor!

yo3hjv
Mesaje: 679
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: Statiile S.D.R. in declin?

Mesajde yo3hjv » Mar Ian 16, 2018 1:18 am

yo8rzz scrie:
yo3hjv scrie:Ah, si mai e ceva! SDR-uri sunt si banalele Baofenguri si Wouxunuri pe care le cumpara tot poporul cu 25 de dolari!


Salut Adrian,

Alea nu sunt SDR-uri, altfel ar putea receptiona si emite orice tip de semnal. La un SDR prelucrarea semnalului se face integral in software. Ma mir ca se mai propaga informatia asta gresita.


E o chestie relativa. RDA1846 este un circuit minimalist care are posibilitatea doar de mod/demod FM. El saracutul ar putea mai multe dar decizia comerciala a fost sa scoata circuite pentru fiecare scop.
Nu este nici heterodina, nici sincrodina ori conversie directa cat despre superreactie, numai de bine! Daca nu este SDR, atunci sa imi zici tu ce este ca pe mine ma depaseste :-)))))

In rest, sunt de acord cu Razvan, e minora chestiunea celor trei litere, esential este insa ca nu este arhitectura clasica si ca isi face treaba suficient de bine, mai bine ca ultimele nazdravanii scoase de fabricanti celebri.
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor


yo8rzz
Mesaje: 71
Membru din: Joi Iul 31, 2014 3:31 pm
Contact:

Re: Statiile S.D.R. in declin?

Mesajde yo8rzz » Mar Ian 16, 2018 10:19 am

yo3hjv scrie:Nu este nici heterodina, nici sincrodina ori conversie directa cat despre superreactie, numai de bine! Daca nu este SDR, atunci sa imi zici tu ce este ca pe mine ma depaseste :-)))))


Buna intrebare. Este un radio digital cu arhitectura I/Q, in mod cert, pentru ca procesarea semnalului se face in nucleul DSP dupa convertirea din ADC. Dar nu este un SDR, pentru ca acel circuit nu poate fi reprogramat sa proceseze semnalul in mod diferit.
Uite definitia Software Defined Radio: "a single hardware solution adaptable to different system standards by reprogramming software".
Sa-l comparam de exemplu cu acest radio: https://www.ettus.com/content/files/USR ... asheet.pdf
Tot o arhitectura I/Q, semnalul este prelucrat tot digital, diferenta este ca destinatia lui poate fi schimbata prin simpla reprogramare a rutinelor DSP care se executa pe procesorul ARM. Astfel, acest radio poate sa emita si sa receptioneze o gama larga de semnale cu modulatii diferite si latime de banda diferita (in limita posibilitatilor ADC-ului). Daca dorim FM programam o rutina atanf(x), daca dorim SSB executam mag(x) etc etc.

In cazul Baofeng-ului de care discutam, acest lucru nu este posibil decat prin schimbarea chip-ului cu totul, deoarece nucleul DSP nu este separat. Nici macar celebrul MD380 (radio DMR cu o arhitectura similara) nu poate fi reprogramat sa execute alt DSP.

YO3ITI

Re: Statiile S.D.R. in declin?

Mesajde YO3ITI » Mar Ian 16, 2018 11:37 pm

YO9IRF scrie:...Se pare ca se confirma, nu le-a iesit deloc rusilor. Cred ca e si singurul SDR comercial cu LTC2209 ... restul au mers pe varianta "tried and tested" LTC2208....


Salut. Cel puțin pe hârtie nu există diferențe notabile între cele două ADC-uri. Dar nici nu am stat să studiez cu atenție ambele datasheet-uri. Oricum, citesc ceva interesant la pagina 21 (textul apare în ambele documente):

"...The noise performance of the LTC2208/9 can depend on the encode signal quality as much as for the analog input. The encode inputs are intended to be driven differentially, primarily for noise immunity from common mode noise sources [...] Any noise present on the encode signal will result in additional aperture jitter that will be RMS summed with the inherent ADC aperture jitter..."


Asta sugerează că, în absența unui semnal de encoding cu o puritate spectrală ireproșabilă, performanțele în zgomot nu sunt strălucite. Asta privește inclusiv modul în care este realizată construcția mecanică și cablajul. Sunt tare curios să văd cum arată arhitectura SunSDR și schema întregului sistem vs. a unui 7300 sau 7610.

My 2c

73

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 901
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Statiile S.D.R. in declin?

Mesajde YO9CHO » Mie Ian 17, 2018 1:13 am

Raportul S/N al oricarui converter AD/DA este dependent de Jitter-ul clockului utilizat.

Imagine

Imagine

73!


Înapoi la “SDR - Software Defined Radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 3 vizitatori