PlutoSDR / ADALM-Pluto: 70 MHz - 6 GHz transceiver

Discutii tehnice, teoretice si practice, pe tema SDR
yo8rzz
Mesaje: 83
Membru din: Joi Iul 31, 2014 3:31 pm
Contact:

PlutoSDR / ADALM-Pluto: 70 MHz - 6 GHz transceiver

Mesajde yo8rzz » Dum Dec 02, 2018 8:14 pm

PlutoSDR este un echipament SDR de laborator https://www.analog.com/en/design-center/evaluation-hardware-and-software/evaluation-boards-kits/adalm-pluto.html cepoate fi folosit ca piesa de baza pentru un transceiver de radioamator intre 70 MHz si 6 GHz (plus filtre, LNA si PA). Una din armonicile oscilatorului local poate fi utilizata pentru emisia in banda de 10 GHz. O mica modificare software este necesara pentru a folosi intreaga plaja de frecvente a cipului AD9363 (70MHz - 6GHz).

Este destul de sensibil la receptie, fiind similar cu RTL-SDR ca performante, insa este si destul de vulnerabil la intermodulatii, in special dinspre WiFi si LTE, filtre trece banda fiind necesare mai ales daca are un LNA in fata. Etajul de amplificare la receptie are castig variabil intre 0 si 73 dB. Puterea de iesire maxima TX este de 10 dBm, cu un atenuator reglabil intre 0 si 89 dB.
LO leakage se situeaza la circa 30-35 dB sub nivelul semnalului emis, un nivel mult mai mare decat al USRP B205-mini dar comparabil cu LimeSDR-mini. Nu va asteptati la performatele unui USRP pentru ca si pretul este de 10-12 ori mai mic.

Pluto se conecteaza la calculator prin USB 2.0, a carui viteza maxima de transfer limiteaza practic latimea maxima de banda ce poate fi receptionata la aproximativ 10 MHz. Pe dispozitiv ruleaza o versiune de Linux embedded, pe care pot fi instalate propriile aplicatii daca il folosim in mod standalone. El poate de asemenea fi conectat la un telefon mobil, are suport USB OTG si se poate atasa chiar un dongle WiFi sau Bluetooth. Mai multe detalii se pot gasi pe pagina wiki Analog Devices: https://wiki.analog.com/university/tools/pluto

Pretul variaza undeva intre 85 EUR si 95 EUR in functie de distribuitor (la Farnell UK era cel mai ieftin la un moment dat).

Pentru a-l folosi cu GNU radio si o suita de aplicatii de Linux precum Gqrx, SoapySDR, QRadioLink, este recomandata instalarea SoapyPlutoSDR: https://github.com/pothosware/SoapyPlutoSDR
Incepand din august cand am facut o mica modificare a bibliotecii, este posibila folosirea simultana a receptorului si transmitatorului in GNU radio, cu conditia ca accesulsa se faca dintr-o singura aplicatie.

Iata mai jos o scurta inregistrare a emisiunii nodului local RoLink, receptionata cu PlutoSDR si o mini antena tri-band (144, 430, 1.2GHz) la circa 2 km de emitator, folosind propria aplicatie SDR QRadioLink.


Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

73,
Adi YO8RZZ

YO8SDE
Mesaje: 127
Membru din: Mie Aug 04, 2010 2:59 pm
Contact:

Re: PlutoSDR / ADALM-Pluto: 70 MHz - 6 GHz transceiver

Mesajde YO8SDE » Lun Dec 03, 2018 3:20 pm

Multumim pentru prezentare Adi.
Conform cu specificatiile de ADIm PlutoSDR ar functiona de la 325MHz-3800MHz, in functie noroc se poate "debloca" pentru 70MHz - 6 GHz.
Printre lucrurile cu minus, se mai poate adauga si (in)stabilitatea in frecventa, dupa cum este raportat aici
Din pacate, cei de la Farnell nu il mai au pe stoc, la ceilalti distribuitori preturile depasesc cei 550lei cu transport. Dar e posibil sa fie golite stocurile pentru DATV ;)

yo8rzz
Mesaje: 83
Membru din: Joi Iul 31, 2014 3:31 pm
Contact:

Re: PlutoSDR / ADALM-Pluto: 70 MHz - 6 GHz transceiver

Mesajde yo8rzz » Lun Dec 03, 2018 5:07 pm

Salut Florin,

Nu cred ca este vorba doar de noroc, cipul transceiver AD9363 are o arhitectura similara cu AD9364 si cam aceleasi functii (a se vedea pe site-ul Analog Devices), dar rating-ul si QC se face doar pana la 3.8 GHz pentru a limita costul. Mai mult ca sigur exista limitari si la LNA si PA, dar transceiverul functioneaza intre 70 MHz si 6 GHz. Filtrele FIR se pot programa in FPGA care se ocupa si de decimare (32 este multiplicatorul maxim pentru decimare). Pentru moduri analogice, DMR, C4FM, D-Star sau ATV pana in banda de 2.4 GHz este suficient.

Pentru cei care au achizitionat un PlutoSDR mai devreme anul asta, exista un gotcha: la transmisie formatul unui sample I/Q este 16 biti din care 12 utili, aliniat MSB, dar biblioteca SoapyPlutoSDR alinia pana recent un sample cu 12 biti in LSB, rezultand o putere de transmisie mai mica (motiv pentru care in QRadioLink exista o setare "baseband gain" care era diferita de celelalte SDR-uri. Problema a fost rezolvata insa si acum nu mai este nevoie ca acest gain sa fie mai mare de 1.

Eu momentan il folosesc pe post de repetor experimental digital Codec2 -> FM pentru ca are porturi de antena separate pentru TX si RX. Problema cea mai mare sunt emitatoarele DVB-T si LTE din zona.

Spor la experimente,
Adi YO8RZZ


Înapoi la “SDR - Software Defined Radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Google [Bot] și 4 vizitatori