GU 29

YO6HEM

GU 29

Mesajde YO6HEM » Dum Dec 21, 2014 6:39 am

Din curiozitate si nostalgie m-am apucat sa constuiesc un mic amplificator vhf,2metrii, cu un GU 29.La o privire mai atenta,am observat ca balonul tubului pare sa fie dintr-o sticla mai aparte,eu as zice ca este sticla de jena.Sticla respectiva stiu ca este folosita mai ales acolo unde sunt solicitari mari, mecanice/termice,oare s-a folosit aceasta sticla la GU 29 si/sau la alte tuburi rusesti?Orice parere pertinenta este binevenita,cu respect Emil 73.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: GU 29

Mesajde YO4BKM » Dum Dec 21, 2014 8:25 am

Răspunsul meu ar putea pare paradoxal, dar este documentat. Sticla pentru tuburile electronice trebuie să îndeplinească o altă condiţie: să fie cât mai impermeabilă pentru gaze pentru a nu fi alterat vidul din interiorul tubului. Deşi este greu de imaginat că o sticlă este permeabilă la gaze, acest fenomen are loc într-o măsură care se neglijează în mod obişnuit dar care, în raport cu vidul destul de înaintat din tuburi, produce efecte sensibile în timp. Pe lângă uzura filamentului şi a catodului, alterarea vidului participă în măsură egală la scăderea performanţelor tubului în privinţa rezistenţei interne şi a pantei. Până la elaborarea unor reţete pentru sticla tuburilor acestea aveau o viaţă scurtă care a putut fi lungită într-o vreme recurgându-se la tuburi metalice, deşi tehnologic lucrurile se complicau deoarece fiecare picioruş al tubului trebuie să fie dublu etanşat: prin mărgeaua de sticlă prin care trecea precum şi etanşarea mărgelei de sticlă în carcasa metalică.
Tuburi cu un vid mai puţin pretenţios, precum cele de la lămpile cu descărcare în gaze rarefiate, executându-se dintr-o sticlă de calitate inferioară în raport cu cea de la tuburile electronice suferă de o rapidă alterare a vidului, cu efecte asupra ionizării gazului din interior. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO6HEM

Re: GU 29

Mesajde YO6HEM » Lun Dec 22, 2014 8:35 am

Raspunsul este extraordinar de bine documentat :!: cand am privit mai atent in partea de sus,intre anozi, am observat ca sticla este turnata oarecum stratificat si de aceea am considerat ca ar fi cumva mai deosebita.De fapt am vazut ca are aceeasi structura ca un vas din sticla de jena(o tava din sticla),de aceea am fost intrigat si am pus intrebarea aceasta;poate s-au gandit sa poti juca si ping-pong cu ele...dupa vreo doua-trei sticle de votca cine mai stie :lol:

Avatar utilizator
yo8tot
Mesaje: 58
Membru din: Mar Mai 28, 2013 12:20 pm
Contact:

Re: GU 29

Mesajde yo8tot » Lun Dec 22, 2014 3:30 pm

GU29 nu mi se par prea reusite la capitolul vid. Am mai multe iar la doua dintre ele a intrat aer in interior. Metalul acela depus pe sticla e alb, nu mai e argintiu. Ambele sunt nefolosite si au stat in cutie. Cel mai probabil aerul a intrat pe la un pin.

YO6HEM

Re: GU 29

Mesajde YO6HEM » Lun Dec 22, 2014 7:02 pm

Daca metalul e alb treaba e clara,ai incercat sa vezi daca misca vreun pin?

Avatar utilizator
yo8tot
Mesaje: 58
Membru din: Mar Mai 28, 2013 12:20 pm
Contact:

Re: GU 29

Mesajde yo8tot » Lun Dec 22, 2014 7:27 pm

Nu se misca. Nu e chiar asa de mare gaura :) Cred ca a intrat aer cate putin, in timp.


Înapoi la “Constructii cu tuburi electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori