Sfaturi pentru final HF cu doua tuburi GI7B

YO6HEM

Re: Sfaturi pentru final HF cu doua tuburi GI7B

Mesajde YO6HEM » Vin Noi 24, 2017 7:55 am

Poate nu am fost destul de explicit;cand am spus ca treci in emisie trcvr si qro ca sa poti face reglajele, asta presupune ca amplificatorul sa fie alimentat cu toate tensiunile necesare inclusiv curentul de repaus al tubului reglat corect,cu tubul incalzit inainte cel putin o ora!Evident ca un tub nealimentat nu prezinta acea rezistenta echivalenta...hi!Acelasi tub alimentat la tensiuni anodice diferite(regimuri diferite de functionare)va prezenta rezistenta echivalenta diferita.Astfel faci reglajul filtrului in conditii identice cu functionarea reala a amplificatorului;de aceea am scris ca nu te intereseaza valorea exacta a rezistorului.Acea valoare este unica pentru fiecare amplificator in parte(in functie de tubul folosit,tensiunea anodica,samd),iar ca sa gasesti prizele optime pe bobina filtrului ai nevoie de vreo 10min cu tot cu pauza de cafea...73!

yo5in
Mesaje: 3
Membru din: Joi Iul 22, 2010 7:55 am
Contact:

Re: Sfaturi pentru final HF cu doua tuburi GI7B

Mesajde yo5in » Vin Noi 24, 2017 8:51 am

Valoarea rezistentei anodice echivalente montate sau nu in paralel cu circuitul masurat nu are nicio relevanta la stabilirea frecventei de rezonanta!!! In schimb ea determina largimea de banda la rezonanta astfel : o valoare mare a rezistentei anodice aduce un factor de calitate Q ridicat, o banda ingusta si un acord critic (tuburi la tensiune mare si curent anodic mic). O valoare mica a rezistentei largeste banda de acord. Pentru ca reglajele sa fie corecte se recomanda amortizarea circuitului cu un rezistor de valoare cat mai apropiata de valoarea estimata a tubului (tuburilor). 73 YO5IN, DAN.

YO6PMX
Mesaje: 123
Membru din: Dum Ian 06, 2013 11:41 pm
Contact:

Re: Sfaturi pentru final HF cu doua tuburi GI7B

Mesajde YO6PMX » Vin Noi 24, 2017 12:00 pm

Buna dimineata
Filtrul Pi nu are frecventa de rezonanta, el are doar frecventa de taiere, fiind filtru de tip trece-jos. Curba de atenuare a unui filtru pi nu scade brusc, ea ajunge pe la -35-40 dB abia dupa 3-4 MHZ, cand facem acordul filtrului Pi, noi nu reglam caracteristica de taiere a acestuia ci modificam ADAPTAREA DE IMPEDANTA dintre impedanta mare a tubului (in acest caz 2400 ohmi) si impedanta mica de iesire a antenei (50 ohmi). Imi vine greu sa cred ca vom putea "nimeri" corect valoarea inductantei, daca noi nu stim impedanta de la intrarea filtrului, adica nu stim la ce adaptam antena. Dar in fine, acestea sunt parerile mele, sunt convis ca exista si altele si e normal sa fie asa. Eu nu voi mai insista asupra acestui subiect si nici ma car nu am convingerea ca am dreptate 100%. Pana la urma, nici macar nu sunt electronist in viata reala... Doresc mult succes celor care construiesc cate ceva, indiferent daca o fac dupa calcule sau dupa intuitie. :) 73 de YO6PMX

yo5in
Mesaje: 3
Membru din: Joi Iul 22, 2010 7:55 am
Contact:

Re: Sfaturi pentru final HF cu doua tuburi GI7B

Mesajde yo5in » Vin Noi 24, 2017 2:12 pm

Buna ziua! Nici eu nu vreau sa contrazic pe nimeni dar fiind vorba de un circuit oscilant (schema echivalenta: bobina este in paralel cu condensatorul din anod si cel dinspre antena inseriate), in mod SIGUR are o frecventa de rezonanta care nu are nimic da a face cu rezistenta care o sunteaza. Adaptarea intre impedanta tubului (sute de OHM sau Kohm ) si impedanta de iesire, de obicei 50 Ohm este data de raportul dintre reactantele C(anod) si C(antena).Filtrele de taiere la care va referiti sunt de obicei filtre Chebishev cu 3, 5...7 poli folosite la iesirea amplificatoarelor de banda larga (cu semiconductoare), sunt filtre trece banda si taie intr-adevar cu 3-4Mhz mai sus(si mai jos, HI...) si nu se regleaza in cadrul unei benzi de frecventa cum este cazul filtrului PI care necesita reacord chiar la un ecart de zeci de Khz.


Înapoi la “Constructii cu tuburi electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori