Aniversare - Escadrila Alba

Diplome de radioamatori mai vichi sau mai noi - regulamente, poze, colectii
Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1043
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Aniversare - Escadrila Alba

Mesajde YO6EX » Lun Iun 01, 2020 12:20 pm

La 25 Iunie 1940, la iniţiativa prinţesei Marina Stirbei, a fost înfiinţată Escadrila Sanitară în Aeronautica Regală Română, cu avioane pilotate de femei. Iniţial avioanele fiind de culoarea albă a devenit mai cunoscută sub numele de Escadrila Albă, datorită scriitorului şi jurnalistului italian Curzio Malaparte care a vizitat-o imediat după înfiinţare şi a scris un articol elogios publicat în presa italiană. În timpul celui de al doilea război mondial, România a fost singura ţară din lume care a avut o escadrilă de acest fel. (Cfm. Comunicat de presă MApN nr. 183/2012).
Avea în dotare 28 de avioane, majoritatea tip RWD-13 şi RWD-13S de producţie poloneză, dar şi de alte tipuri ca: Monospar ST-25, Potez-65 şi unul Bücker Bü-131.
Aviatoarele escadrilei au salvat de pe front aproape 10.000 de soldati răniţi şi bolnavi. Au transportat medicamente şi materiale sanitare la unităţile din linia întâi.
După încheierea războiului şi ocuparea României de hoardele sovietice, câteva aviatoare au fost condamnate la închisoare pentru “trădare”! Trădarea a constat în salvarea mai multor soldaţi germani, răniţi. Cele care au scăpat, au fost eliminate din aviaţie şi marginalizate. Majoritatea aveau studii superioare şi toate erau aviatoare brevetate.
Deabia după 1989 le-au fost recunoscute meritele şi în anul 2004, Studioul Cinematografic al Armatei Române a realizat documentarul „Escadrila Albă”, în regia regizorului Şerban Creangă.

Pentru a aniversa 80 de ani de la înfiinţarea Escadrilei Albe, dar şi în memoria doamnelor şi domnişoarelor aviatoare care şi-au făcut cu prisosinţă datoria faţă de ţară, PRO-CW-Club a instituit această diplomă.

Regulamentul pentru obţinerea diplomelor este postat pe saitul:
https://yo6ex-awards.blogspot.com

73 / GL
YO6EX
Fişiere ataşate
ARR-Escadrila Alba-sample.jpg

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Aniversare - Escadrila Alba

Mesajde YO4BKM » Lun Iun 01, 2020 2:17 pm

Dupa alte surse a fost infiintata de prinţesa Marina Cantacuzino, femeie pilot, sora celebrului pilot de linie, prinţul ”Bâzu” Cantacuzino (pilot sef la compania nationala de transport aerian LARES), dar si pilot de vanatoare (voluntar!) in Al Doilea Razboi Mondial, comandant de scadrila, un adevărat as al aerului. La propunerea prinţesei Marina Cantacuzino, subsecretarul de stat al Aerului din România - comandorul Gheorghe Jienescu - aprobă in data de 25 iunie 1940 înfiinţarea escadrilei. Era la mai putin de un an de la inceputul razboiului in Europa (1 sept. 1939) si cu un an inainte de intrarea Romaniei in razboi (22 iunie 1941).
Din escadrila a facut parte si o aviatoare cu un destin deosebit de tragic, Smaranda Braescu. Fiica de tarani razesi din Moldova alaturi de alti 8 frati si surori, a absolvit Academia de Belle Arte din București, dar se dedica parasutismului (camipoana europeana 1931 si mondiala 1932), devenind si instructor militar pentru parasutism. Cu licența de pilot nr. 27166 eliberată la data de 8 octombrie 1932 devine prima femeie din Europa care a obținut brevetul de pilot în Statele Unite ale Americii.
Militanta anticomunista este tradata de reprezentantul SUA in Comisia Aliata de Control caruia ii daduse un memoriu privind falsificarea de catre comunisti a alegerilor din 1946, memoriu pe care acest reprezentant l-a inmanat rusilor. A trebuit sa se ascunda tot restul vietii, a fost judecata in lipsa si condamnata la inchisoare in procesul "Sumanelor negre", dar autoritatile comuniste nu au gasit-o nciodata. Grav bolnavă (cancer) a fost operată, sub numele de Maria Matei, iar la sfârșitul anului 1947 s-a ascuns, sub numele de Maria Popescu, la ferma Congregației Maicii Domnului de la Cluj. A murit la 51 de ani pe 2 februarie 1948, în Spitalul clinic universitar din Cluj. Circula legenda dupa care a fost înmormântată în Cimitirul Central din Cluj, parcela II B, numărul 1550, in anii '70 parcela respectiva a fost concesionata altei persoane deoarece taxele nu au mai fost platite.
Reabilitata intre timp, in anul 1978 a fost înființat Aeroclubul "Smaranda Braescu" la Tecuci, a inceput sa se scrie despre ea. Cu numele „Smaranda Brăescu” au mai fost botezate: o stradă din București, o aeronavă a companiei Tarom, iar la Muzeul Aviației îi este dedicat un stand de prezentare.
Fişiere ataşate
Smaranda Braescu.png
Smaranda Braescu.png (408.75 KiB) Vizualizat de 4749 ori
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1043
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Aniversare - Escadrila Alba

Mesajde YO6EX » Lun Iun 01, 2020 3:46 pm

Marina Ştirbei s-a născut la Viena, pe 19 martie 1912. Marina a fost fiica prinţului George Ştirbei, nepoata lui George Valentin Bibescu şi verişoara lui Constantin Cantacuzino („Bâzu”).

Cantacuzino, Mariuca, (n. 1878 - d. 1969), soţia prinţului Mihail G. Cantacuzino, mai apoi (după moartea acestuia) soţia lui George Enescu, mama aviatorului Constantin Cantacuzino, poreclit Bâzu.

Nu a existat nici-o Marina Cantacuzino in acea perioada.
Exita acum una, care este scriitoare si traieste bine merci in Anglia. (vezi foto).
Este nepoata cunoscutului arhitect, scriitor și pictor G.M. Cantacuzino, condamnat la muncă silnică între 1948 şi 1953 de către regimul comunist.

Eu ma informez numai din surse verificate.
Nu numai de pe internet ci si din biblioteca proprie...

73
YO6EX
Fişiere ataşate
Marina-Cantacuzino.jpeg
Marina-Cantacuzino.jpeg (51.71 KiB) Vizualizat de 4721 ori

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Aniversare - Escadrila Alba

Mesajde YO4BKM » Lun Iun 01, 2020 5:50 pm

la fel ca radioul, mai accesbil la tara, aviatia m-a pasionat din copilarie, in aceste domenii nu m-am documentat strict dupa internet. Cand eram copil la tara (Patrlagele/Buzau) prin anii '60 aveam un vecin care a fost ofiter aviator si fost coleg de escadrila cu Bazu, de la el am aflat prima data de escadrila alba si am retinut numele Marina Cantacuzino, despre Bazu si familia Cantacuzino se vorbea cu un fel de religiozitate. Mai ales ca si vecinul de care am amintit a avut de suferit, dupa razboi avea o functie de comanda la o unitate de aviatie din Buzau cand un hangar a luat foc, a fost acuzat de sabotaj si, in afara de inchisoare si degradare, a platit pana a murit 1/3 din pensie in contul daunelor care i s-au imputat atunci, acest lucru a aureolat si mai mult spusele lui. Cand in 1985 a aparut cartea lui Cornel Marandiuc "Inimi cat sa cuprinda cerul patriei" i-am dat-o vecinului sa o citesca, a devorat-o la propriu, a facut-o, practic, ferfelita, imi spunea ca citea si plangea cand intalnea nume ale fostilor colegi. A murit scurt timp dupa 1985.
Sunt mai multe nume in familia Cantacuzino, am cautat referinte mai exacte dar se gasesc greu. De exemplu Ioana Cantacuzino, aviatoare si fratele ei Mircea Cantacuzino, aviator. Sau o fiica a lui Bazu Cantacuzino, Maria Cantacuzino (adevarat ca nu se numeste Marina ci Maria), arestata de comunisti in liceu fiind, dupa eliberare a trebuit sa munceasca pe santiere. A scris in Romania dar si in Franta unde a emigrat, folosind numele Oana Orlea deoare se mai numea si Ioana iar Orlea s-a numit dupa casatorie.
Cand eram student am intalnit in reviste numele generalului Gheorghe Jienescu (colectionam poze cu avioane de epoca, civile si militare), in functia pe care a avut-o a fost sigur implicat in infiintarea Escadrilei Albe, am cautat date despre el si aflu ca nu se stie decat ca a fost condamnat la 20 de ani temnita grea in 1948. Asa cum am gasit date amestecate despre Agarici, un capitan aviator Costica Agarici apare in "Misiune de sacrificiu" a lui Radu Theodoru (1977), de la vecinul de la tara stiam de Horia Agarici pe care-l gasesc si pe internet, dar prin anii '80 citeam in ziar (la mica publicitate) de moartea unui mecanic naval la Tulcea, Agarici, despre care se vorbea ca ar fi fost celebrul aviator.
Sunt multe amestecaturi si nici mie nu-mi convine sa fiu indus in eroare.
Dar despre Smaranda Braescu stiu din surse sigure, prima din ele in "Si totusi voi mai zbura" despre George Banciulescu, dar si de la Ana Maria Sireteanu și Tudor Sireteanu, stranepoti ai "Smaranditei".
Ce legatura au cele de mai sus cu radioamatorismul? Una foarte stransa. Cand bateam drumurile aeroclubului din Galati prin anii '65-'66 incercand sa zbor si eu dar s-a produs desfiintarea sectiei de planorism (aveam un instructor Zibula, plecat apoi in Germania), pasii m-au dus la ... radioclubul judetean unde a inceput ucenicia mea in ale radioului, care continua pana acum.
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1043
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Aniversare - Escadrila Alba

Mesajde YO6EX » Lun Iun 01, 2020 7:05 pm

Detin informatii destul de amanuntite despre femeile de la Escadrila Alba.
Cea mai longeviva din ele Mariana Dragescu, cu un an inainte de deces a fost avansata la gradul de Comandor.

Generalul Gh. Jienescu dupa informatiile pe care le am a activat in aviatia de bombardament. Nu a avut legatura cu Escadrila Sanitara.

Primul comandant al escadrilei a fost Cpt. av. Gh. Valvarie.

Au mai fost femei care au activat in Aviatia Regala ca Irina Cioc [Burnaia] (1909-1997) care a activat in cadrul escadrilei 117 (Postale). Ulterior a fost avansata in grad si a devenit comandantul Escadrilei Basarabia.

De fapt prima femeie care a activat in aviatia militara (si prima din Romania care a obtinut brevetul de pilot) a fost Elena Caragiani, care in primul razboi mondial, din 1916 pana in 1918 a fost pilot pe un avion care a indeplinit misiuni sanitare.


73
YO6EX

P.S. Vezi si:
https://yo6ex-awards.blogspot.com

.
Fişiere ataşate
Elena-Caragiani-brevet-1.png

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Aniversare - Escadrila Alba

Mesajde YO4BKM » Mar Iun 02, 2020 12:08 pm

Jienescu a fost subsecretar de stat la Ministerul Apărării Naționale pentru Aer și Marină, in aceasta calitate stiam ca s-a ocupat si de escadrila alba.
Cu ani in urma am vazut la TV un emotionant interviu luat Marianei Dragescu cu putin timp inainte de a trece in alta lume la aproape 99 de ani.
Stiam si de Elena Caragiani, multumesc pentru completari.

73!
Tavi, YO4BKM
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1043
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Aniversare - Escadrila Alba

Mesajde YO6EX » Mar Iun 02, 2020 1:33 pm

Ref. Jienescu: asa este a fost mutat in minister, dar ma refeream la perioada cand mai zbura.
Oricum, informatiile sunt destul de firave si uneori contradictorii. Wiki zice ca a fost vanator...

Ref. Escadrila Alba: Din cate stiu eu, hotararea a luat-o Seful de stat major al ARR, care apoi a supus-o spre aprobare Comandantului ARR.
Sa nu uitam ca Marina Stirbei era o peroana influenta in epoca.
Era Presedinta Crucii Rosii Romane si membra in comitetul international.

Din pacate in Romania lipseste un istoric militar serios. Scrierile sunt disparate si de multe ori imprecise. Trebuie sa verifici mult. Asa am patit cu diploma RRTAC cand am gasit o asa zisa istorie a radiocomunicatiilor, scrisa de generalul Enciu (fost pres la FRR), plina de greseli si dezinformari.

Cautand pe internet surse credibile de informare, spre surpriza mea, am gasit saituri rusesti care s-au dovedit a fi foarte bine informate.

73
YO6EX


Înapoi la “Diplome”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator