Art.13 referitor la relatia cu IARU

In acest forum se discuta propunerile de modificare a actualului statut al FRR.
Comentariile trebuie sa se refere strict la statutul FRR si sa analizeze articolele din proiect.
Fiecare topic deschis este bine sa se refere la un articol (sau topic) distinct pentru a se putea face o analiza eficienta mai tarziu.
Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 893
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Art.13 referitor la relatia cu IARU

Mesajde n2yo » Mie Iul 08, 2015 12:21 am

Aricolul 13 contine doua prevederi contradictorii. Pe de o parte spune ca FRR este afiliata la IARU si "respectă, în activitatea sa, statutul şi regulamentul acestui organism internaţional", iar pe de alta parte defineste reprezentativitatea astfel: "Federaţia Română de Radioamatorism reprezintă interesele radioamatorilor români din cluburile afiliate".

Avand in vedere ca IARU este o organizatie mondiala care accepta cate o singura asociatie de acoperire nationala din fiecare tara, este de asteptat ca interesele tuturor radioamatorilor YO sa fie reprezentate, nu doar cele ale radioamatorilor din cluburile afiliate. De altfel cotizatia anuala este calculata pe baza numarului de radioamatori YO autorizati, nu membri ai FRR.

In plus, daca FRR doreste sa ramana afiliata la IARU, trebuie analizata Constitutia IARU, care se gaseste la adresa http://www.iaru.org/constitution.html

IARU defineste asociatia nationala astfel:

National Amateur Radio Society: A noncommercial association of radio amateurs, devoted to the objectives set forth in the preceding section of this Constitution and substantially covering by influence and recognition the country and/or territories which it represents.


Asadar FRR trebuie sa-si alinieze obiectivele la cele ale IARU. A se vedea care sunt aceste obiective (la linkul de mai sus), dupa care a se verifica daca acestea se regasesc in proiectul de statut. Putine dintre acestea sunt printre obiectivele FRR, a carei preoupare preponderenta este orientata spre activitatile sportive, si mai putin catre cele de protejare, promovare si dezvoltare a activitatii de radioamator, ca serviciu din cadrul ITU (art. 2 din Constitutia IARU).

73s de Ciprian N2YO

yo8cln
Mesaje: 847
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: Art.13 referitor la relatia cu IARU

Mesajde yo8cln » Mie Iul 08, 2015 7:44 am

Nu am reusit sa parcurg in amanuntime acest proiect, dar pare , vorba romaneasca : tot o Marie cu alta palarie ! Schimbind virgulele si citeva expresii nu se poate ajunge la progres. Ar fi interesant (daca are cineva timp) sa se suprapuna cele doua documente pt. a se vedea schimbarile.73 ! de yo8cln.

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 893
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Art.13 referitor la relatia cu IARU

Mesajde n2yo » Mie Iul 08, 2015 8:20 am

Atentie, in cazul in care comentariul pe care doriti sa il faceti despre statut nu are legatura cu subiectul, deschideti un nou subiect (daca aceasta tema nu exista deja) din pagina viewforum.php?f=37
(Apasati pe butonul "Topic nou")

73s de Ciprian N2YO

YO3JW
Mesaje: 551
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: Art.13 referitor la relatia cu IARU

Mesajde YO3JW » Mie Iul 08, 2015 8:56 am

Afirmatia:
" De altfel cotizatia anuala este calculata pe baza numarului de radioamatori YO autorizati, nu membri ai FRR."
Nu este corecta!
Se plateste la numarul membrilor si nu la cei autorizati!
Proiectul cu modificari a fost trimis la toate structurile membre ale FRR
Se poate studia si acolo
Propunerile de modificare vor trebui sa vina de la aceste structuri. Cum isi organizeaza ele dezbaterile sunt la indemna lor.

YO9IRF
Mesaje: 330
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Art.13 referitor la relatia cu IARU

Mesajde YO9IRF » Mie Iul 08, 2015 9:42 am

Cred ca Pit are dreptate, contributia e proportionala cu numarul de radioamatori afiliati.

Proiectul de statut imi pare destul de aproape de ceea ce ar trebui sa fie FRR - o organizatie eminamente sportiva, fara competente sau reprezentativitate pentru hobby la modul general. Avand in vedere ca FRR reprezinta un segment foarte mic din totalul radioamatorilor romani (cam 1 din 6 dupa cifrele oficiale), e loc destul pentru o alta organizatie romaneasca care sa aiba obiective comune cu IARU si sa ne reprezinte pe majoritatea acolo. Nu cred ca solutia e alinierea FRR la obiectivele IARU - care sunt foarte diferite prin insasi esenta celor doua organizatii, ci cedarea reprezentarii in IARU catre o alta organizatie romaneasca.

Razvan YO9IRF

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 891
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Art.13 referitor la relatia cu IARU

Mesajde YO4BKM » Joi Iul 09, 2015 11:23 am

Indiferent cum se stabileste contributia baneasca la IARU trebuie avut in vedere o simpla chestie de logica: activitatea radiosportiva este inclusa ca o particica in radioamatorism si nu invers, radioamatorismul inseamna mult mai mult. Mai intai trebuie sa devii radioamator si abia dupa aceea ai dreptul sa participi si la competitii sportive. Prin urmare, ca sa reprezinte interesele tuturor radioamatorilor o organizatie la nivel national nu trebuie sa creeze, prin statut, discriminari in favoarea unei singure categorii de radioamatori, anume radioamatorii sportivi. Mai mult, o activitate strict sportiva nu creaza niciodata premisele pentru a deveni de o reala utilitate publica cum ar fi in situatiile de urgenta, popularizarea tehnica in randul populatiei, in special in randul tineretului, cercetare, instruire, divertisment etc. Rula pe vremea copilariei mele o comedie romaneasca "Si Ilie face sport", cu Vasile Tomazian (cel cu "Sal'tare taica si noroc!"). Acum, dupa mai bine de o jumatate de secol nu ar mai fi cazul de a cadea iarasi intr-un curent desuet si cu valente totalitariste. 72!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 893
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Art.13 referitor la relatia cu IARU

Mesajde n2yo » Joi Iul 09, 2015 11:00 pm

Intr-adevar, Pit YO3JW are dreptate, am gresit eu. Contributia baneasca anuala a asociatiei nationale se calculeaza pe baza numarului de membri radioamatori autorizati pe care aceasta o are. Dar chiar si asa, avand in vedere ca fiecare tara are un singur reprezentant la IARU, si avand in vedere ca IARU nu este o organizatie sportiva, FRR ar trebui sa reprezinte interesele tuturor radioamatorilor autorizati, daca doreste sa se afilieze. Asadar fraza "Prin activitatea sa, Federaţia Română de Radioamatorism reprezintă interesele radioamatorilor români din cluburile afiliate" trebuie eliminata din articolul 13. De altfel in proiect reprezentativitatea in relatia cu IARU este reglementata de articolul 15 (a):

[Obiective: ] a) reprezentarea României în organismele internaţionale la care este afiliată şi participarea în competiţiile de radioamatorism organizate de acestea


Prin urmare FRR reprezinta Romania si implicit radioamatorii YO in IARU. Singura problema mai ramane alinierea la obiectivele IARU, in mare parte diferite fata de cele ale FRR, conform proiectului de statut.

73s de Ciprian N2YO


Înapoi la “Proiectul de statut al FRR”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator