Modificari importante fata de statutul in vigoare

In acest forum se discuta propunerile de modificare a actualului statut al FRR.
Comentariile trebuie sa se refere strict la statutul FRR si sa analizeze articolele din proiect.
Fiecare topic deschis este bine sa se refere la un articol (sau topic) distinct pentru a se putea face o analiza eficienta mai tarziu.
Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 941
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Modificari importante fata de statutul in vigoare

Mesajde n2yo » Mie Iul 15, 2015 10:59 pm

Pentru cei care nu au rabdarea sa citeasca intregul proiect si sa-l compare cu statutul in vigoare, m-am straduit sa sintetizez cateva elemente importante. Apreciez ca era datoria conducerii FRR sa trimita membrilor impreuna cu statutul, si un preambul care furniza in primul rand explicatia pentru care a fost nevoie de schimbarea statutului, precum si articolele noi sau modificate din proiect care sunt important de scos in evidenta.

Cateva dintre modificarile care s-au cerut de-a lungul anilor la statut, din cate imi amintesc, sunt urmatoarele:
- Articolul prin care FRR este singura autorizata sa organizeze si sa controleze activitatea de radioamatorism in Romania trebuie modificat. FRR nu poate sa organizeze si controleze activitatea la nivel national.
- Un numar mai mic de persoane in Consiliul de administratie este de dorit.
- Durata mandatului pentru membrii CA sa fie mai mica (fata de 4 ani la ora actuala).
- Obligatia ca FRR sa anunte cu mai mult de 5 zile candidatii pentru functiile din CA impreuna cu CV-urile pentru ca delegatii sa se poata documenta mai bine.
- Greutatea voturilor reprezentantilor la Adunarea generala sa fie proportionala cu numarul membrilor pe care ii reprezinta delegatii. La ora actuala votul unui club cu 5 membri are aceeasi greutate ca votul unui club cu 100 membri.
- Sarcinile membrilor CA sa fie specificate clar, pentru fiecare comisie de specialitate.
- si altele

Dintre modificarile din statut care ies in evidenta cea mai importanta este cea care a schimbat Art. 4, care suna acum asa: "Federaţia Română de Radioamatorism are dreptul să organizeze sa coordoneze şi să indrume activitatea sportiva a cluburilor de radioamatorism afiliate". Toate articolele din statut care faceau referire la activitatea la nivel national au fost ajustate sa se refere numai la "cluburile afiliate". Prin aceasta modificare FRR devine o simpla asociatie de cluburi totalizand doar 648 membri (potrivit datelor oficiale), a carei activitate se reflecta numai asupra acestor cluburi. De asemenea, dialectul "sportiv" s-a intensificat in cuprinsul proiectului de statut, scopul si obiectivele fiind in exclusivitate dedicate activitatilor "sportive", a se citi "concursurilor de radioamatori". Dar nu toate concursurile, ci doar cele interne din calendarul oficial al FRR (aproximativ 15 la numar, care includ competitiile RGA si HST), precum si cele internationale recunoscute de FRR, in numar de 1 (unul) - CM IARU, cel putin pentru undele radio. Daca acest proiect trece fara modificari, FRR inceteaza sa mai poata reprezenta interesele radioamatorilor, organizatia nemaiputand fi insarcinata cu protectia intereselor hamilor YO referitor la spectrul radio, instalarea de antene, constituirea si intretinerea unei retele nationale de repetoare, promovarea radioamatorismului ca hobby in randul tinerilor si a populatiei in general etc. Singura sarcina la nivel national prinsa in proiect este reteaua nationala de urgenta, dar avand in vedere scopul FRR (concursurile) si jurisdictia (cluburile membre, interesate de concursuri), articolele referitoare la reteaua nationala de urgenta nu au un suport statutar.

Nu s-a modificat procedura de votare, asa cum se dorea. In continuare la Adunarea generala votul unui club cu 5 membri are aceeasi greutate ca votul unui club cu 100 membri.

Nu s-a modificat termenul minim pentru anuntarea candidaturii pentru CA (5 zile), asa cum se dorea. A aparut totusi obligativitatea publicarii CV-ului pe pagina web a FRR.

Mandatul membrilor CA continua sa ramana la 4 ani. Nu exista prevederi care sa impiedice candidatura si dincolo de cei 4 ani, ceea ce incurajeaza permanentizarea pe functie, lucru nefast in orice organizatie.

Lucru interesant si inedit, din CA nu mai face parte Secretarul general. Este o propunere bine venita, caci Secretarul general nu este ales de catre membri, ci este numit pe baza de concurs, prin urmare implicarea acestuia in procesul de decizie din cadrul CA, constituit numai din membri alesi, era nedemocratica. Secretarul general continua sa faca parte din Consliliul director, totusi.

Numarul comisiilor centrale s-a redus de la 13 la 8, o scadere apreciabila. Printre disparitiile notabile se numara:
- comisia centralå de diplome, QSL-uri, concursuri, clasificåri sportive si YO DX CLUB;
- comisia centralå de preså, propagandå pentru radioamatorism si relaţii cu societåti similare din alte tåri;
- comisia centralå pentru Comunicatii Digitale si moduri noi de trafic;
- comisia centralå pentru SWL si tineret - se transforma in comisia centralå pentru tineret;
- comisia centrală pentru coordonarea Reţelei Naţionale de Urgenţă şi cooperare cu Inspectoratele de Protecţie Civilă.
Sarcinile comisiei care se ocupa de reteaua de urgenta cad in raspunderea vicepresedintelui, pe baza acestui proiect de statut.

Paragraf nou: Activitatea şi atribuţiile acestor comisii (comisiilor centrale) vor fi reglementate de “Regulamentul de funcţionare a F.R.R.”. Lipseste insa acest regulament, care ar fi trebuit si el sa fie atasat la proiectul de statut. Verbul conjugat la timpul viitor ("vor fi reglementate") sugereaza ca acest document nu exista inca. Tot la acest “Regulamentul de funcţionare a F.R.R.” face trimitere si Art. 102 referitor la caile de atac impotriva sanctiunilor.

Foarte interesant este si ultimul paragraf din Art. 53: "Pentru functii alese in cadrul FRR nu pot candida persoanele care prin activitatea lor ca radioamatori au adus FRR prejudicii materiale, de imagine, sau de orice natura, sau au fost sanctionati disciplinar de catre clubul de care apartin, FRR sau foruri internationale de radioamatorism."

Cam atat deocamdata. Cine observa modificari importante fata de statutul in vigoare, este rugat sa le mentioneze in acest topic.

73s de Ciprian N2YO

yo2mca
Mesaje: 4
Membru din: Joi Feb 10, 2011 6:26 pm
Contact:

Re: Modificari importante fata de statutul in vigoare

Mesajde yo2mca » Vin Iul 24, 2015 2:39 pm

Buna ziua,

In noul proiect de statut sunt doua articole care se contrazic.Art.2 spune ca federati a functionat in subordinea M.T.S., iar art. 9 spune ca FRR este inscrisa in registrul sportiv al MTS, deci in consecinta functioneaza in subordinea MTS.In art. 59, se specifica faptul ca P.V. al Adunarii Generale, dupa ce este semnat de catre cei care l-au intocmit, prezentat trimis in 5 zile la MTS, deci FRR functioneaza in subordinea MTS. Si mai mult de atat, la art. 5 se spune ca FRR este persoana juridica de drept privat, non-guvertnamental si apolitic, ori anterior am aratat ca functioneaza in subordinea MTS, minister care este persoana juridica guvernamentala si politica!!!!!Oare cei care au intocmit acest proiect ne cred prosti????
Consider ca la aceste articole trebuie facute modificari serioase pentru a iesi diin confuzie.

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 667
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Modificari importante fata de statutul in vigoare

Mesajde yo3gh » Vin Iul 24, 2015 2:59 pm

Buna ziua. Statutul FRR se poate modifica a.i. sa fie membru si cineva neafiliat la un club ? Vreau sa intru in FRR . Platesc cotizatie ... se poate modifica Statutul ?
Cu respect

YO8DHD
Mesaje: 271
Membru din: Mie Iun 30, 2010 9:40 pm
Contact:

Re: Modificari importante fata de statutul in vigoare

Mesajde YO8DHD » Vin Iul 24, 2015 4:01 pm

yo3gh scrie:Buna ziua. Statutul FRR se poate modifica a.i. sa fie membru si cineva neafiliat la un club ? Vreau sa intru in FRR . Platesc cotizatie ... se poate modifica Statutul ?
Cu respect

NU. Propunerea modifica mai puternic statutul dandu-i o hai sa zicem definitie clara de "federatie sportiva" cumva sub tutela MTS. Conform legislatiei, o federatie sportiva de profil nu poate avea membri decat cluburi cu identitate sportiva. Radioamatorii individuali pot fi membri prin cluburile la care sunt afiliati.

yo3jx
Mesaje: 144
Membru din: Vin Sep 23, 2011 7:41 pm
Contact:

Re: Modificari importante fata de statutul in vigoare

Mesajde yo3jx » Vin Iul 24, 2015 4:56 pm

Subiectul relatiei MTS cu FRR a mai fost postat. Discutia se refera la ce este acum juridic FRR nu la ce a fost si a ramas prin memoria neactualizata a unora.
Relatia este pur contractuala (daca vreti, comerciala!) materializata prin asa numitul "Contract de performanta" incheiat anual intre MTS si FRR prin care se stabilesc criteriile de finantare a unor activitati FRR. Semnalez ca cel mai important aspect nu e discutat si anume cine (ca functie) este ordonator de credite cu alte cuvinte cine are drept de semnatura in banca pe contul persoanei juridice FRR si cum sunt justificate cheltuielile, de catre cine, cu ce aprobari, ce documente sunt necesare, cine cenzureaza (verifica) documentele financiare, intocmeste auditul, intocmeste rapoartele financiar-contabile si cum au fost acoperite delatiunile de pana acum.


yo2mca
Mesaje: 4
Membru din: Joi Feb 10, 2011 6:26 pm
Contact:

Re: Modificari importante fata de statutul in vigoare

Mesajde yo2mca » Vin Iul 24, 2015 9:27 pm

yo3jx scrie:Subiectul relatiei MTS cu FRR a mai fost postat. Discutia se refera la ce este acum juridic FRR nu la ce a fost si a ramas prin memoria neactualizata a unora.
Relatia este pur contractuala (daca vreti, comerciala!) materializata prin asa numitul "Contract de performanta" incheiat anual intre MTS si FRR prin care se stabilesc criteriile de finantare a unor activitati FRR. Semnalez ca cel mai important aspect nu e discutat si anume cine (ca functie) este ordonator de credite cu alte cuvinte cine are drept de semnatura in banca pe contul persoanei juridice FRR si cum sunt justificate cheltuielile, de catre cine, cu ce aprobari, ce documente sunt necesare, cine cenzureaza (verifica) documentele financiare, intocmeste auditul, intocmeste rapoartele financiar-contabile si cum au fost acoperite delatiunile de pana acum.Stimate Domn,

Memoria unora neactualizata, este improspatata de articolele care, poate chiar dvs., s-au scris in acest document.Daca nu l-ati citit, nu este problema mea.Eu v-am spus exact articolele care se contrazic.Deci, ori le stergeti ori le reformulati.In nici unul nu specifica forma contractuala sau modalitatea de functionare.

yo7but
Mesaje: 5
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 6:49 am
Contact:

Re: Modificari importante fata de statutul in vigoare

Mesajde yo7but » Vin Iul 24, 2015 9:59 pm

Pt. YO2MCA
Nu stiu de ce te agiti atita oricum nu se va schimba nimic, chestia cu dezbaterea pe tema imbunatatirii statutului FRR este pusa la "sto".
Parerea mea.


Înapoi la “Proiectul de statut al FRR”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator